Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 02, 2010

Nieuwsoverzicht

Rusland zal de volgende tien jaar éénentwintig natuurreservaten en natuurparken creëren. Ook het aantal milieu-inspecteurs zal gevoelig worden opgedreven. Bovendien zullen de betrokkenen beter worden vergoed. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin bekend gemaakt. Yury Trutnev, Russisch minister van natuurlijke rijkdommen en milieu, stelt natuurreservaten op dit ogenblik 2,7 procent van het totale Russische grondgebied vertegenwoordigen. Over tien jaar zou dat gestegen moeten zijn tot 3,2 procent. De plannen zouden tegen januari volgend jaar klaar moeten zijn. Er wordt ook opgemerkt dat Rusland zijn inkomsten uit ecotoerisme gevoelig wil opdrijven. Op dit ogenblik brengt ecotoerisme Rusland amper 11,3 miljoen dollar per jaar op. In de Verenigde Staten brengt het ecotoerisme 14,2 miljard dollar per jaar op.


Het Amerikaanse automerk Pontiac heeft opgehouden te bestaan. Het moederconcern General Motors had vorig jaar al aangekondigd dat de productie bij Pontiac definitief zou worden stopgezet. Inmiddels is ook het contract tussen General Motors en de dealers van Pontiac afgelopen. Pontiac werd vierentachtig jaar geleden opgericht. In de jaren vijftig leek het einde al een eerste keer bijzonder dichtbij. De lage verkoopcijfers dreigden de autoconstructeur in zware problemen te brengen, maar door het merk te linken aan de autosport werd een revival opgestart. Tegen het einde van de jaren zeventig werden er bijna één miljoen exemplaren per jaar verkocht. De wagens maakten ook geregeld hun opwachting in Hollywood-films. Het bekendste model van de Pontiac was de Gran Turismo Omologato (GTO). Tegen het einde van de jaren tachtig koos het merk opnieuw voor een klassiekere uitstraling, maar daarmee werd ook de definitieve teloorgang ingezet.


Het cement dat is gebruikt bij de bouw van het boorplatform van British Petroleum in de Golf van Mexico, speelde mogelijk een rol bij de explosie van de boorput. Dat is de conclusie van een Amerikaanse onderzoekscommissie, die de verantwoordelijken moet trachten te achterhalen voor de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in april van dit jaar. Opgemerkt werd dat twijfels moeten worden gesteld bij het cement dat het bedrijf Halliburton bij het afdichten bij de boorput heeft gebruikt. Halliburton zou vier tests met het cement hebben gedaan, maar slechts één zou met succes zijn afgerond. Daarna werd het toch gebruikt om de boorput af te dichten. Halliburton en British Petroleum zouden in maart al hebben geweten dat de kwaliteit van het cement onvoldoende was. De onderzoekers merken op dat Halliburton en British Petroleum hadden moeten overwegen om een nieuw cementmengsel te ontwikkelen.



Het Nederlandse mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG) heeft de sociale netwerksite Hyves gekocht. Hyves is met meer dan tien miljoen ingeschreven gebruikers de grootste sociaalnetwerksite van Nederland. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De overname van Hyves past in de strategie van Telegraaf Media om een aanzienlijk groter deel van zijn inkomsten uit digitale media te halen. Het concern is nu vooral het moederbedrijf van de populaire Nederlandse krant De Telegraaf. Hyves was in handen van de drie oprichters. Gedelegeerd bestuurder Raymon Spanjar had onlangs nog gezegd dat Hyves niet in de etalage stond, ook al had het bedrijf een zakenbank in de arm genomen. Bij Hyves werken ongeveer 140 mensen. Voor dit jaar rekent de sociale netwerksite op een omzet van 20 miljoen euro.


Luchtvaartmaatschappij Ryanair, de grootste budgetvlieger van Europa, heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 452 miljoen euro. Dat is een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 23 procent tot 2,18 miljard euro. De winst werd mede opgevoerd dankzij prijsverhogingen. De gemiddelde prijs voor een vlucht bij Ryanair steeg met 12 procent tot 44 euro. De maatschappij slaagde er ook in om zijn marktaandeel in het gebied rond de Middellandse Zee op te drijven. Michael O'Leary, topman van Ryanair, merkt op dat de luchtvaartmaatschappij doorheen Europa marktaandeel blijft winnen. Hij zegt te verwachten dat die trend zich verder zal doorzetten. Ryanair zegt over het hele fiscale jaar een winst tussen 380 miljoen euro en 400 miljoen euro te verwachten. Eerder was uitgegaan van een bedrag tussen 350 miljoen euro en 375 miljoen euro.


China heeft geprobeerd de zorgen van de Verenigde Staten weg te nemen over de schaarste aan aardmetalen die gebruikt worden in electronische apparaten. Het onderwerp kwam aan de orde tijdens een gesprek tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en haar Chinese collega Yang Jeichi tijdens een Oost-Azië top in Hanoi. De Verenigde Staten vrezen dat China de export van de hoeveelheden aardmetalen gaat beperken door quota. Die verontrusting is toegenomen, doordat China stopte met de uitvoer naar Japan als gevolg van een conflict over eilanden, die beide landen claimen als grondgebied. Inmiddels zijn de prijzen van de zeldzame grondstoffen torenhoog gestegen en maken ondernemingen haast om bronnen buiten China aan te boren. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Clinton het onderwerp te sprake gebracht. Yang zou verzekerd hebben dat China de aardmetalen niet wil inzetten als een middel om politieke of economische doelen te bereiken.


Het Nederlandse postbedrijf TNT heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 75 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 99 miljoen euro. De winst werd in het derde kwartaal onder meer geraakt door hogere pensioenlasten en kosten in verband met het splitsingsproces. De omzet steeg met 11,4 procent naar 2,77 miljard euro. In de express-divisie werd een volumegroei met 9,8 procent opgetekend tegenover het derde kwartaal van vorig jaar, maar opgemerkt wordt dat de operationele marge in het tweede halfjaar nog niet zal verbeteren ten opzichte van de eerste zes maanden van dit jaar. De maatregelen die het postbedrijf heeft genomen om de marge te verbeteren, zullen naar eigen zeggen in de loop van volgend jaar volledig effect sorteren. Het bedrijf zegt wel op koers te zitten om de krimpende postafdeling begin volgend jaar af te splitsen van de sneller groeiende expressdienst.


Er is stilaan meer duidelijkheid over de toekomst van de beroemde, maar diep in de schulden verzeilde filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Volgens een aantal bronnen hebben de belangrijkste schuldeisers ingestemd met een herstructureringsplan. Dat bestaat erin dat de filmstudio het faillissement aanvraagt, waarna sectorgenoot Spyglass Entertainment de leiding over Metro-Goldwyn-Mayer zal overnemen. Metro-Goldwyn-Meyer verkeert in financiële problemen. De studio slaagt er maar moeilijk in nieuwe kaskrakers te maken en ziet bovendien de dvd-verkoop terugvallen door de opkomst van digitale televisie. De studio heeft de grootste filmcatalogus ter wereld. Bovendien torst het bedrijf flink wat schuld sedert zijn overname vijf jaar geleden door een groep durfkapitalisten. De totale schuldenlast bedraagt 4 miljard dollar. Twee derden van de schuldeisers, onder leiding van JP Morgan Chase, stemden in met het reddingsplan.


Het bedrijf Fortinet, gespecialiseerd in netwerkbeveiliging, is door IBM gecontacteerd voor een mogelijk overname. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De gesprekken zouden vergevorderd zijn. Fortinet, goed voor een marktkapitalisatie van 2,14 miljard dollar, maakt systemen die computernetwerken van zowel kleine bedrijven als multinationals moeten beveiligen. Het bedrijf kent een sneller groei. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar werd een omzet van 85 miljoen dollar opgetekend. Daarbij werd een nettowinst van 14 miljoen dollar genoteerd. Sinds zijn beursgang vorig jaar is het aandeel Fortinet 71 procent duurder geworden, net door speculatie dat het bedrijf een overnamedoelwit is. Het is geen geheim dat IBM aan het shoppen is. Sam Palmisano, chief executive van IBM, wil de volgende vijf jaar voor 20 miljard dollar overnames doen. Daarmee wil de groep zijn positie op het gebied van cloud computing en software voor data-analyse versterken.


Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van internetconcern Google, zouden eraan gedacht hebben om Steve Jobs, stichter en topman van Apple, te polsen als eerste chief executive voor hun bedrijf. Dat blijkt uit een documentaire van het persbureau Bloomberg. Daarin wordt opgemerkt dat Page en Brin het tijdens de beginjaren van Google moeilijk hadden om een geschikte chief executive te vinden voor hun bedrijf. Na een dozijn kandidaten te hebben gesproken, trokken de Google-oprichters naar Steve Jobs, die ze als een persoonlijke held bestempelden. Uiteindelijk werd Eric Schmidt echter aangesteld als topman van Google. De persoonlijke band tussen Google en Apple bleef echter nog jaren duren. Pas met de lancering van het Android-besturingssysteem van Google, zou de relatie verzuurd raken. Door Android werd Google immers steeds meer een rechtstreekse concurrent van Apple.


De publieke sector moet zich niet verantwoorden tegenover de centrale bankiers, maar tegenover de man in de straat. Dat kreeg Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, te horen van de Franse president Nicolas Sarkozy. De topman van de Europese Centrale Bank had gewaarschuwd voor de gevolgen van een voorstel van Nicolas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel, die willen dat de houders van staatsobligaties, met de banken op kop, voortaan mee zouden opdraaien wanneer landen uit de eurozone hun schulden niet meer kunnen terugbetalen. Frankrijk en Duitsland eisen dat niet alleen de belastingbetalers uit de andere eurolanden dan geld op tafel moeten leggen, maar dat ook de obligatiehouders automatisch een deel van hun investering verliezen. Trichet merkte echter op dat de maatregel ertoe zou leiden dat beleggers massaal de obligaties van zwakkere landen als Spanje, Portugal of Ierland zouden dumpen.


Het Amerikaanse farmaceutische concern McKesson heeft een overnamebod gelanceerd op branchegenoot Oncology. Het bod heeft een waarde van 2,16 miljard dollar. Dat heeft McKesson, één van de grootste groothandels van geneesmiddelen op de Amerikaanse markt, bekend gemaakt. Het Texaanse Oncology levert geneesmiddelen en diensten aan vijfhonderd kankercentra in de Verenigde Staten. Oncology realiseert een jaarlijkse omzet van 3,5 miljard dollar. Veel farmaceutische bedrijven willen groeien door overnames van fabrikanten van medicijnen tegen kanker, waarvan de vraag de jongste jaren sterk is toegenomen. Paul Julian, president van McKesson, merkt op dat er tussen beide bedrijven op dit ogenblik een aantal overlappingen zijn, wat mogelijkheden zou opleveren voor kostenbesparingen en gezamenlijke activiteiten. Oncology zou wel onder zijn eigen naam verder op de markt actief blijven.


In Japan zijn tijdens de maand oktober 193.258 nieuwe wagens verkocht. Dat is een daling met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Japan Automobile Dealers Association. De Japanse autosector laat daardoor de scherpste terugval in achttien maanden optekenen. De oktoberverkopen van de Japanse autosector zijn daarmee op het laagste niveau is tweeënveertig jaar teruggevallen. De belangrijkste reden voor de terugval is het aflopen van subsidies voor de aanschaf van duurzame, milieuvriendelijke wagens. Toyota, de grootste autobouwer van de wereld, liet een daling met 24 procent optekenen. De grootste terugval kwam op rekening van Mazda, dat een daling met 52 procent liet noteren. Nissan werd geconfronteerd met een terugval van 31 procent, terwijl de verkoop bij Honda met 30 procent daalde. Tijdens de maand september namen de autoverkopen in Japan al met 4,1 procent af.


American International Assurance (AIA), de Aziatische dochter van de verzekeraar American International Group (AIG), heeft een succesvol beursdebuut gemaakt in Hongkong. Op de eerste beursdag ging de koers 17 procent hoger. Door de grote vraag naar aandelen werd ook de overtoewijzingsoptie uitgeoefend. Daardoor kwamen extra aandelen op de markt, wat de omvang van de beursgang tot 20,5 miljard dollar opdreef. De participatie van American International Group in zijn Aziatische levensverzekeringsdochter zakt daardoor tot 33 procent. American International Assurance is de grootse beursgang uit de financiële geschiedenis van Hongkong. Het is ook de derde grootste beursintroductie ter wereld, na Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) en Agricultural Bank of China. Dit voorjaar sprong een verkoop van American International Assurance aan de Britse verzekeraar Prudential in extremis nog af. De beursgang bracht echter meer op dan het bod van Prudential.


Vietnam heeft Japan gekozen als partner voor de winning van zeldzame aardmetalen die gebruikt worden in elektronische apparaten. Dit heeft de Japanse premier Naoto Kan bekend gemaakt. Met de stap zou Japan zich minder afhankelijk maken van China voor de levering van zeldzame grondstoffen. China staakte onlangs tijdelijk de uitvoer van aardmetalen als gevolg van een conflict over eilanden die beide landen claimen als hun grondgebied. Onlangs maakten Japan en India ook al bekend te gaan samenwerken op het terrein van aardmetalen. Japan en Vietnam hebben verder afgesproken dat een Japans bedrijf een kerncentrale gaat bouwen in Vietnam. De Japanse groepen Hitachi, Toshiba en Mitsubishi Heavy Industries zijn marktleiders op het gebied van kernenergie. Vietnam wil de volgende twintig jaar acht kerncentrales bouwen. Op dit ogenblik is Vietnam nog voor één derde van zijn energievoorziening afhankelijk van waterkracht.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home