Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 02, 2010

Verenigde Staten verdeeld over patenten voor genen

Genen kunnen geen onderwerp zijn van een patent, want het gaat om producten van de natuur. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie bepaald. De beslissing heeft tot grote kritiek geleid bij onder meer de Amerikaanse patentjurist Harold C. Wegner. De critici voeren aan dat het Amerikaanse ministerie van justitie voor een breuk zorgt in het beleid dat de overheid op dat vlak tientallen jaren heeft gehanteerd. De Amerikaanse Biotechnology Industry Organization voegt er aan toe dat de beslissing ertoe zal leiden dat de Verenigde Staten zijn wereldwijd leiderschap en investeringen in de menswetenschappen zou kunnen verliezen.

De beslissing van het Amerikaanse ministerie van justitie kreeg echter ook heel wat steun. "Daarbij wordt opgemerkt dat deze patenten de medische vooruitgang zouden tegenhouden in plaats van stimuleren," merkt de Amerikaanse krant The New York Times op. "Er wordt aan toegevoegd dat patenten bovendien een bedreiging zouden vormen voor de toegang van het individu tot zijn persoonlijke informatie." Steven Salzberg, professor computerwetenschappen en genetica aan de University of Maryland, merkt daarbij op dat het individu het recht heeft om zijn genen te controleren zonder daarvoor aan iemand anders een patentvergoeding te ontvangen.

De beslissing was het gevolg van een geding tegen Myriad Genetics en de Research Foundation van de University of Utah, die twee patenten hadden opgeëist voor twee genen die verbonden zijn met kanker. Er wordt aan toegevoegd dat de beslissing op korte termijn weinig concrete impact zal hebben. Het Patent and Trademark Office heeft al aangekondigd de maatregel niet onmiddellijk te zullen toepassen en zouden er geen patenten worden geweigerd zolang er op wettelijk vlak geen definitieve beslissing is gevallen. Er volgens immers nog beroepsprocedures. Bovendien hanteren het Patent and Trademark Office en het Amerikaanse ministerie van justitie afwijkende principes in het dossier.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home