Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 03, 2010

Oekraïne heeft plannen voor eigen terminal vloeibaar gas

Oekraïne heeft plannen om tegen het midden van het decennium aan de Zwarte Zee een eerste terminal voor vloeibaar gas in gebruik te nemen. De terminal zou een capaciteit krijgen van 5 miljard kubieke meter per jaar en moet de afhankelijkheid van Oekraïne van Russische gasimport beperken. De Oekraïense regering zou nog dit jaar een aanbesteding uitschrijven om een gedetailleerde blauwdruk voor de terminal uit te werken. De aanleg van de terminal zou ongeveer 4 miljard dollar kosten. De bedoeling zou zijn om de capaciteit van de terminal op korte termijn uit te breiden tot 10 miljard kubieke meter per jaar.

"Oekraïne importeert ongeveer 60 procent van zijn binnenlandse gasbehoefte vanuit Rusland," aldus het persbureau Reuters. "De Oekraïense regering heeft al herhaaldelijk gezegd dat de Russische gasprijzen te hoog zijn, zodat Oekraïense goederen op de wereldmarkt niet kunnen concurreren." Petro Miroshnikov, verantwoordelijke van het terminal-project, merkt op dat de begincapaciteit van de terminal in 20 procent van de Oekraïense gasbehoeften zou voldoen. Hij voegt er aan toe dat de terminal een belangrijke diversifiëring zou betekenen van de Oekraïense gasimport. Onlangs sloot Oekraïne ook al een overeenkomst met het Russische concern TNK-BP, dat een aantal shale gas-exploraties kreeg toegewezen in het oosten van het land.

Indien de omstandigheden dat toelaten zou TNK-BP naar eigen zeggen de volgende kwarteeuw tussen 1 miljard dollar en 2 miljard dollar willen investeren in het project. Volgens German Khan, één van de miljardair-aandeelhouders van TNK-BP, zou het concern over vijf tot zeven jaar uit de velden 5 miljard kubieke meter gas willen produceren. Oekraïne consumeert jaarlijks tussen 55 miljard kubieke meter en 60 miljard kubieke meter gas per jaar. De binnenlandse productie vertegenwoordigt ongeveer 20 miljard kubieke meter. Bij de bevoorrading van de terminal wordt vooral gekeken naar Azerbeidzjan, maar ook het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden niet uitgesloten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home