Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 03, 2010

Opnieuw meer werk voor Amerikaanse migranten

In de Verenigde Staten is de tewerkstelling bij migranten het voorbije jaar toegenomen, terwijl bij de Amerikanen van geboorte banen verloren zijn gegaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van de denktank Pew Research Center. Tussen het tweede kwartaal van vorig jaar en dezelfde periode dit jaar werden bij de immigranten 656.000 banen gecreëerd, terwijl bij de Amerikanen van geboorte 1,2 miljoen arbeidsplaatsen verloren gingen. Daardoor is de werkloosheidsgraad bij de immigranten tijdens die periode van 9,3 procent naar 8,7 procent gedaald, terwijl bij de Amerikanen van geboorte een stijging van 9,2 procent naar 9,7 procent werd opgetekend. Oorzaak van het verschil is volgens de onderzoekers vooral de flexibiliteit en mobiliteit bij migranten.

Het Pew Research Center merkt op dat het herstel van de arbeidsmarkt voor migranten, die ongeveer 16 procent van de totale Amerikaanse arbeidsbevolking uitmaken, ook door twee andere indicatoren wordt bevestigd. Daarbij wordt gewezen naar de groeiende aanwezigheid op de arbeidsmarkt. Daar werd bij de migrantenbevolking op één jaar een stijging van 68 procent naar 68,2 procent opgetekend. De tewerkstellingsgraad steeg in die groep van 61,7 procent naar 62,3 procent. Bij de Amerikanen van geboorte viel de aanwezigheid op de arbeidsmarkt daarentegen terug van 65,3 procent naar 64,5 procent, terwijl de tewerkstellingsgraad van 59,3 procent naar 58,3 procent terugviel.

Er wordt echter opgemerkt dat ook bij de immigranten het herstel van de arbeidsmarkt nog niet is voltooid. De groei immers niet voldoende om het verlies van 1,1 miljoen migranten-banen het jaar voordien op te vangen. Er wordt aan toegevoegd dat de werkloosheid bij de migranten-bevolking nog altijd dubbel zo hoog ligt dan drie jaar geleden, toen 4 procent van deze groep geen baan had. Er wordt bovendien opgemerkt dat het gemiddelde loon bij migranten het voorbije jaar met 4,5 procent is gedaald, terwijl de terugval bij de Amerikanen van geboorte beperkt bleef tot minder dan 1 procent. Vooral Latijns-Amerikaanse migranten moesten belangrijke inleveringen doen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home