Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 04, 2010

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM ) heeft het faillissement aangevraagd. De bekende studio gaat gebukt onder een schuld van 4 miljard dollar. De studiobazen hopen dat de faillissementsaanvraag de weg vrijmaakt voor een doorstart. De filmstudio onderhandelt al maanden met aandeelhouders en financiers over herstructurering van de schuld, maar dat heeft tot nu toe onvoldoende resultaat opgeleverd. Enkele weken geleden sloeg de studio een overnamebod af van de rivaliserende en eveneens noodlijdende studio Lions Gate. Metro-Goldwyn-Mayer werd met de schuld opgezadeld na de overname vijf jaar geleden door een groep durfkapitalisten en mediabedrijven. Onder bescherming van de Amerikaanse faillissementswetgeving wil het bedrijf de 4 miljard dollar aan schulden afbouwen. De filmstudio heeft onder meer nog een nieuwe film van James Bond en een verfilming van de Hobbit van Tolkien op het programma staan.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,4 miljard dollar. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was in belangrijke mate te wijten aan de omzetstijging bij de televisie-activiteiten van het bedrijf. De nettowinst nam echter met 21 procent af tot 522 miljoen dollar. Bij de televisie-zenders CNN en HBO werden meer inkomsten gerealiseerde uit de verkoop van reclamespots en abonnementen. De omzet steeg bij die divisie met 9 procent tot 3 miljard dollar. Ook bij de tijdschriftentak, met titels als Time Magazine en People, stegen de advertentie-inkomsten. De verkoop van abonnementen liep echter terug. Bij de filmdivisie Warner Brothers bleef de omzet gelijk op 2,8 miljard dollar. Weliswaar had de studio een hit met de film 'Inception', maar dat was niet genoeg om het succes van vorig jaar, met films zoals 'Harry Potter and the Half-Blood Prince' en 'The Hangover' te overtreffen.


De algemene eigenaarsvergadering van de Franse krant Le Monde heeft ingestemd met de overname van de krant door een trio dat gevormd wordt door de zakenman Pierre Bergé, de uitgever Xavier Niel en de zakenbankier Matthieu Pigasse. Het trio brengt 110 miljoen euro in. Hun vennootschap Le Monde Libre verwerft daarmee 64,5 procent van het kapitaal van de noodlijdende krant. Het is de bedoeling dat dit aandeel later teruggebracht wordt tot 60 procent, als ook de journalisten, personeel en lezers investeren. Die zouden daardoor een blokkeringsminderheid van één derde van de aandelen krijgen, wat een garantie moet vormen voor de onafhankelijke koers van de krant. Andere aandeelhouders - zoals de Spaanse groep Prisa, de Franse mediagroepen Lagardère en Nouvel Observateur en de Italiaanse krant La Stampa - zien hun aandeel verwateren of zullen het helemaal verkopen.


Beursuitbater NYSE Euronext heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 128 miljoen dollar. Dat is een stijging met 2,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 3,5 procent tot 599 miljoen dollar. De inkomsten van de aandelendivisie zakten met 9 procent in het vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. De omzet uit derivaten kromp met 5 procent. De beurs profiteerde van kostenbesparingen en lagere belastingen. Anderzijds moest er afgerekend worden met de concurrentie van nieuwe beursuitbaters. Duncan Niederauer, chief executive van NYSE Euronext, stelde zich positief op voor het volgend jaar. Hij zei zich niet te kunnen voorstellen dat de beleggers in dezelfde mate zouden wegblijven van de financiële markten zoals dat de voorbije maanden het geval was.


Het olieconcern British Petroleum eist 1,9 miljard dollar van Moex Offshore, een filiaal van het Japanse Mitsui, een bijdrage aan de kosten van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Dat heeft Moex Offshore bekend gemaakt. Mitsui merkt echter op de betaling uitgesteld te hebben, aangezien er verschillende onderzoeken lopen om de feiten en oorzaken rond het incident vast te stellen en vermits het op dit ogenblik nog niet vaststaat dat Moex Offshore verplicht zal worden om mee te betalen. Moex Offshore bezit 10 procent van de olieputten die aan de basis van de vervuiling lagen. Van het Amerikaanse Anadarko, dat een belang van 25 procent van de activiteiten had, wordt een bedrag geëist van 2,4 miljard dollar. Ook Anadarko is echter niet van plan om te betalen. Anadarko gaat ervan uit dat British Petroleum fouten heeft gemaakt en nalatig is geweest bij de exploitatie en dus alleen moet opdraaien voor de kosten.


Het Amerikaanse hypotheekconcern Freddie Mac heeft aan de Amerikaanse schatkist een nieuwe geldinjectie van 100 miljoen dollar gevraagd. Dat volgt na de bekendmaking van het kwartaalverlies van 2,5 miljard dollar. Freddie Mac zit nog steeds diep in de financiële moeilijkheden. Met inbegrip van de nieuwe geldinjectie heeft de Amerikaanse overheid al 63,2 miljard dollar geïnjecteerd in Freddie Mac. Vorig jaar leed de hypotheekverstrekker nog een totaal verlies van 5,4 miljard euro. De voorzieningen voor slechte leningen waren voor het derde kwartaal naar beneden gehaald van 5 miljard dollar tot 3,7 miljard dollar, maar een verzwakkende vastgoedmarkt dwarsboomde die plannen. De lage prijzen bij de gedwongen verkoop van een huis wegen negatief op de balans. Bovendien was er het schandaal over de onterechte inbeslagnames van huizen door onder meer Bank of America en JPMorgan Chase, waardoor vele potentiële inbeslagnames op de lange baan werden geschoven.


De Amsterdamse handelsrechtbank heeft beslist dat het Japanse Sanrio de verkoop van producten in de Benelux rond het figuurtje Kathy moet stopzetten. Volgens de rechtbank lijkt Kathy teveel op Nijntje. Dick Bruno, de geestelijke vader van het konijntje Nijntje, sleepte het Japanse entertainmentbedrijf Sanrio in oktober voor de rechter in Amsterdam. Sanrio is vooral bekend van Hello Kitty, een eenvoudig getekend poesje met rode strik dat wereldwijd op ongeveer 50.000 artikelen prijkt. Sanrio lanceerde onlangs met Kathy een nieuw figuurtje. Dat lijkt verdacht veel op het Nederlandse konijntje. Bruna eiste dan ook dat Sanrio de productie en de verkoop van alle Kathy-producten onmiddellijk stopzet. Bruna bedacht Nijntje vijfenvijftig jaar geleden. Bruna verkocht meer dan 85 miljoen exemplaren. Zijn boekjes zijn in 45 talen verschenen. Ook in Japan is Nijntje bijzonder populair.


De Franse hotelketen Accor vervangt zijn topman Gilles Pélisson door Dennis Hennequin, tot nu toe Europees topman van de restaurantketen McDonald's. Pélisson moet vertrekken wegens strategische meningsverschillen. Pélisson voerde de voorbije vijf jaar een grote transformatie door bij Accor, waarbij de dienstendivisie en hotelactiviteiten van elkaar werden gescheiden. Accor merkt op dat het bedrijf nu een nieuwe ontwikkelingsfase ingat, waarin prioriteiten gedefinieerd moeten worden. Daarbij zijn volgens de hotelketen strategische meningsverschillen tot uiting gekomen tussen de raad van bestuur en Pélisson. Pélisson doet daarom begin december een stap opzij als gedelegeerd bestuurder. Hij blijft wel nog tot half januari voorzitter van de raad van bestuur. Hennequin was al sinds vorig jaar niet-uitvoerend bestuurder bij Accor. Hij was sinds de helft van de jaren tachtig actief bij McDonald's en leidde sinds vijf jaar de Europese activiteiten van de restaurantketen.


Het Duitse autoconcern BMW heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 814 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 78 miljoen euro. Die groei is in belangrijke mate te danken aan het succes van de nieuwe 5-serie en de suv-modellen. De omzet steeg met 35,6 procent tot 15,9 miljard euro. De groei is in belangrijke mate te danken aan de grote interesse op groeimarkten zoals China. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar verkocht het Duitse autoconcern ruim één miljoen exemplaren. Dat is een stijging met ruim 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. BMW blijft bij zijn doelstelling om dit jaar 10 procent meer wagens te verkopen. Dat zou overeenkomen met een verkoop van 1,4 miljoen exemplaren. BMW verhoogde zijn winstdoelstelling tot 7 procent van de jaaromzet. Eerder werd gerekend op een winstmarge van 5 procent.


De Britse televisiekok Gordon Ramsay heeft van de Royal Bank of Scotland verbod gekregen om zijn huis op Wandsworth Common in Londen te verkopen. Ramsay wordt geconfronteerd met zware financiële problemen. Met de verkoop van zijn huis zou de televisiekok een gedeelte van zijn schulden willen verkopen. De waarde van het pand wordt geraamd op ongeveer 3 miljoen pond. Ramsay kocht het huis, dat zeven slaapkamers telt, acht jaar geleden. Royal Bank of Scotland weigert echter zijn toestemming voor de verkoop te geven, aangezien de woning als onderpand dient voor een lening die de kok bij de financiële instelling heeft afgesloten. Royal Bank of Scotland verleende Ramsay vier jaar geleden een kredietlijn van 10,6 miljoen pond. Het bedrijf van Ramsay zou een schuld van 17 miljoen pond hebben opgebouwd. Inmiddels zijn al zeven restaurants van Ramsay in onder meer Engeland, Kaapstad en Praag gesloten.


De Franse energiegroep GdF Suez heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 60,1 miljard euro. Dat is een stijging met 3,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 9 procent tot 11 miljard euro. Opgemerkt wordt dat het concern kon profiteren van de stijgende benzineprijzen in Frankrijk en een toenemende industriële vraag in Europa. Er wordt aan toegevoegd dat de groei vooral afkomstig was van de verkoop van elektriciteit in Europa en de vraag naar energie in Latijns-Amerika en Azië. Ook de omzet bij de infrastructuurtak en bij de zelfstandige milieudochter Suez Environnement is toegenomen. De gasactiviteiten deden het minder goed. Daar daalden de inkomsten over de eerste negen maanden met 16,3 procent. GdF Suez verwijst daarvoor naar een lagere verkoop van gas en lagere prijzen als gevolg van sterke concurrentie.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft verrassend een beperkte versie gelanceerd van Street View in Duitsland. Met die toepassing kan een virtuele wandeling gemaakt worden door straten, waarbij ook huizen zichtbaar zijn. Het programma is niet onbesproken, omdat het volgens sommigen een inbreuk op de privacy is. Google presenteert naar eigen zeggen een kleine rondleiding door Duitsland. Voorlopig kunnen gebruikers alleen zes belangrijke plaatsen bezichtigen, zoals de kanselarij in Berlijn, de Köhlbrandbrug in Hamburg of het kasteel Solitude in Stuttgart. Ook tien voetbalstadions, waaronder de Allianz Arena in München en het stadion van Schalke 04, kunnen worden bezocht, net zoals het Beierse dorpje Oberstaufen. Op termijn zullen twintig Duitse steden via Street View bekeken kunnen worden, inclusief beelden van straten en huizen. Google ligt al maandenlang onder vuur in Duitsland, waar respect voor privacy erg belangrijk is.


De Franse kustwacht vindt dat er een verbod moet komen op het overzwemmen van het Kanaal. Steeds meer mensen overbruggen de afstand van Dover naar Calais. Ook de Deense rederij DFDS Seaways, die de veerdiensten over de Noordzee onderhoudt, vraagt om strengere regels. Er wordt gevreesd voor ongelukken, want het Kanaal is met vijfhonderd schepen per dag de drukste zeestraat ter wereld. De Channel Swimming and Piloting Federation, één van de organisaties die bevoegd zijn om Kanaalzwemmers te begeleiden, zegt echter dat de oversteek steeds heel veilig gebeurt. Daarbij wordt opgemerkt dat alle mogelijke veiligheidsmaatregelen worden getroffen en ook de kustwacht wordt steeds op de hoogte gebracht. Bovendien wordt er opgemerkt dat er op honderdveertig jaar nooit een ongeval is gebeurd. De voorbije zomer hebben 266 zwemmers de oversteek gewaagd.


Het Amerikaanse mediabedrijf American Media, uitgever van onder meer The National Enquirer, heeft aangekondigd een gerechtelijk akkoord te zullen aanvragen. Daardoor zou het mediabedrijf bescherming krijgen tegen zijn schuldeisers. American Media stelde al een herstructureringsvoorstel uitgewerkt te hebben, waarmee 80 procent van de schuldeisers zich al akkoord zouden hebben verklaard. American Media zegt te verwachten dat het gerechtelijk akkoord op niet meer dan zestig dagen zou kunnen worden afgesloten. In het plan van American Media - dat onder meer ook Men's Fitness, Shape en Star uitgeeft - is voorzien dat schuldeisers hun claims laten vallen in ruil voor aandelen. Het bedrijf merkt op dat de schuldverlaging American Media de mogelijkheid zou kunnen bieden om opnieuw te groeien. Er werd niet bekend hoe hoog de schuld van American Media is.


De Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) verwerft voor een bedrag van 4,2 miljard euro een belang van 24,9 procent in Garanti Bankasi, de tweede grootste bankengroep van Turkije. Om de deal te financieren, voorziet de Spaanse financiële groep een kapitaalverhoging van 5,06 miljard euro. De aandelen van Garanti Bank worden overgenomen van het Amerikaanse General Electric (18,6 procent) en het Turkse conglomeraat Dogus Holding (6,29 procent). Met Dogus Holding, die een even groot belang in Garanti Bankasi overhoudt als de Spaanse bank, wordt bovendien een aandeelhouderspact gesloten. Met een bestand van 9,5 miljoen klanten in Turkije en Roemenië is Garanti Bankasi volgens de nieuwe aandeelhouder de tweede grootste bank van Turkije. Garanti Bankasi heeft een marktwaarde van 19 miljard euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home