Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 05, 2010

Facebook en Twitter heel accuraat in politieke voorspellingen

De sociale netwerksites Facebook en Twitter zijn opvallend correct geweest in de voorspelling van de uitslag van de midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten. Daarbij blijkt dat Facebook erin slaagde om 74 procent van de verkozenen voor het Huis van Afgevaardigden te voorspellen. Bij de Amerikaanse Senaat liep dat zelfs op tot 81 procent. Waarnemers zeggen te vermoeden dat Facebook steeds meer een belangrijk verkiezingsplatform wordt. Er wordt dan ook voorspeld dat bij de volgende presidentsverkiezingen over twee jaar de politieke campagnes zich zeker op het platform zullen richten. Tijdens de voorbije verkiezingen hebben 12 miljoen gebruikers van Facebook aan de online stemming deelgenomen. Dat is een stijging met 122 procent tegenover de verkiezingen van twee jaar geleden.

Facebook was wel verkeerd met zijn voorspelling dat Christine O'Donnell, Meg Whitman en Sharron Angle zouden worden verkozen. De betrokkenen hadden op Facebook wel meer fans dan hun tegenstrevers, maar verloren toch de verkiezingen. Uit cijfers van CNN blijkt dat ook Twitter bijzonder accuraat bleek te zijn bij de voorspelling van de uitslagen. Volgens de cijfers van de microblogginsite bleek dat Harry Read bij de senaatsverkiezingen in Nevada 55 procent van de stemmen achter zijn naam zou krijgen, tegenover 45 procent voor Sharron Angle. De meeste voorspellingen gaven nochtans de voorkeur aan Angle, maar uiteindelijk bleek toch Read aan het langste eind getrokken te hebben.

Er wordt opgemerkt dat ook nieuwsorganisaties naar aanleiding van de midterm-verkiezingen massaal gebruik hebben gemaakt van widgets, applicaties, dashboards en allerhande toepassingen voor Twitter en iPad. Daarbij wordt erop gewezen dat die toepassingen niet langer een louter aanvulling waren op de televisie-uitzendingen op de verkiezingsdag, maar een originele informatiebron vormden voor de opvolging van de resultaten. Er wordt opgemerkt dat de presidentsverkiezingen van twee jaar met de streaming van de inauguratie een absoluut keerpunt vormde voor het internet. Een dergelijk technologische doorbraak werd dit jaar niet opgetekend, maar volgens de waarnemers heeft het internet nu wel zijn maturiteit bewezen.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home