Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 18, 2012

Chicago meest corrupte stad van de Verenigde Staten

De metropool van Chicago is het meest corrupte federale district van de Verenigde Staten. Illinois, met Chicago de belangrijkste stad, is de derde meest corrupte Amerikaanse staat. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Illinois. Daarbij wordt opgemerkt dat in Chicago sinds het midden van de jaren zeventig 1.531 veroordelingen zijn uitgesproken wegens corruptie, gevolgd door Los Angeles (1.275 veroordelingen) en Manhattan (1.202 veroordelingen). In de statenrangschikking wordt Chicago vooraf gegaan door Washington DC en Louisiana.

"Het is al langer algemeen aangenomen - minstens sinds het tijdperk van Al Capone - dat Chicago en Illinois een hoog niveau aan corruptie kennen," merkt onderzoeksleider Dick Simpson, professor politieke wetenschappen aan de University of Illinois, op. "Die veronderstellingen worden nu echter statistisch bevestigd." De onderzoekers merken op dat de openbare aanklagers in Illinois bijzonder actief zijn geweest en onder meer twee leden van het Amerikaanse congres, een lokaal minister van financiën, twee lokale senatoren en vijf lokale volksvertegenwoordigers hebben veroordeeld."

In Chicago werden eenendertig leden van het gemeentebestuur sinds de eerste helft van de jaren zeventig veroordeeld wegens diverse criminele feiten. Twee andere gemeenteraadsleden overleden nadat ze in beschuldiging waren gesteld, maar nog niet voor de rechter waren verschenen. "Er moeten duidelijk meer inspanningen worden gedaan om de corruptie in Illinois in te dijken," merkt Dick Simpson op. Onder meer wil hij elke gift aan verkozenen en ambtenaren laten verbieden en ethische trainingen laten opleggen.

Labels: ,

Drie op tien werknemers laat lunchpauze aan zich voorbijgaan

Drie op de tien werknemers neemt meestal geen lunchpauze of werkt tijdens de lunch door. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van rekruteerder Monster. Er wordt wel opgemerkt dat er tussen de verschillende landen grote verschillen bestaan. Onder meer wordt opgemerkt dat Franse en Duitsers het meest vasthouden aan een lange lunch. In Frankrijk trekt 32 procent van de werknemers een uur uit om te lunchen, terwijl ook in Duitsland 28 procent voor die lange pauze kiest. Aan het andere einde van de spectrum staat Nederland met een score van 6 procent.

Anderzijds wordt in Groot-Brittannië het vaakst de lunch overgeslagen. Daar geeft 45 procent van de werknemers aan helemaal geen lunchpauze te nemen. Ook in de Verenigde Staten (38 procent) en Canada (32 procent) wordt de lunch vaak overgeslagen. In deze drie landen neemt 17 procent een uur pauze voor lunch. In Zweden en Mexico wordt de lunchpauze het minst vaak overgeslagen. In beide landen werkt slechts 11 procent tijdens de lunchtijd gewoon door.

De onderzoekers merken op dat vooruitgang in technologie de grens tussen werk en persoonlijke tijd steeds verder doet vervagen. "Bovendien wordt iedereen graag als een harde werker gezien," voeren de onderzoekers aan. "Dat kan ertoe leiden dat een werknemer wel eens zijn pauze overslaat. Vele studies tonen juist aan dat regelmatig pauzeren bevorderlijk is voor de productiviteit en de mentale scherpte. Bovendien is regelmatig pauzeren essentieel om een burn-out te voorkomen. Er zijn betere manieren om motivatie te tonen dan constant ingelogd te zijn."

Labels: ,

Bodemvruchtbaarheid Belgische landbouwgrond verbeterd

De bodemvruchtbaarheid in België is er over het algemeen op vooruitgegaan. Vooral de voorbije vijf jaar is de score op heel wat parameters verbeterd. Dat blijkt uit een rapport van de Bodemkundige Dienst van België bekend gemaakt. Hoewel er nog een grote variatie in bodemvruchtbaarheid tussen de percelen bestaat, kan er volgens het instituut toch worden vastgesteld dat bemestings-adviezen hun vruchten afwerpen. Wel wordt erop gewezen dat er op vlak van natrium en kalium nog een aantal inspanningen geleverd moeten worden. Dat geldt ook voor kobalt en zwavel.

De onderzoekers merken op dat 39 procent van de akkerbouw-percelen binnen de optimale waarden op het gebied van zuurtegraad, noodzakelijk om een goede gewasopbrengst te kunnen halen, valt. Bij weilanden valt 37 procent binnen de optimale waarden. Er wordt aan toegevoegd dat de zuurtegraad sinds het einde van de jaren tachtig duidelijk een gunstige evolutie heeft gekend. Deze evolutie toont volgens het instituut een duidelijk sturend effect van bekalkingsadviezen aan.

Ook wordt opgemerkt dat de jarenlange toename van het fosforgehalte in de bodem op de meeste akkerbouwgronden aan het stabiliseren of zelfs aan het afnemen is, volgens het instituut grotendeels het gevolg van een toenemende bewustwording en van het beleid. Ruim 17 procent van de percelen ligt voor fosfor binnen de streefzone. De meeste akkerbouwpercelen en weilanden beschikken volgens het rapport meestal ook goede niveaus kalium, calsium en magnesium, koper en boor.

Labels: ,

Groter online engagement leidt tot grotere koopintentie

Een groter online engagement met een merk op Facebook leidt bij consumenten ook tot een hogere betrokkenheid bij het merk, een hogere koopintentie en een sterker communitygevoel. Dat is de conclusie van een onderzoek van Tim van der Sman, wetenschapper aan de Radboud Universiteit, in samenwerking met Social Embassy. De onderzoeker voegt er aan toe dat de effecten groter worden naarmate de interactie toeneemt. Meer zelfs bij een relatief lage interactie van consumenten, zoals liken en lezen, is volgens de onderzoeker al een significante vooruitgang zichtbaar.

"Uit onderzoek is al vaker gebleken dat er een verband bestaat tussen een grotere online betrokkenheid en hogere aankoopniveaus," merkt van der Sman op. "Maar vrijwel nooit worden daarbij oorzaak en gevolg duidelijk. Vaak wordt gedacht dat het de toch al overtuigde, trouwe en goed spenderende klanten van het merk zijn die online hun betrokkenheid bij het merk willen tonen. Dit onderzoek toont echter aan dat online interactie met een merk tot een hogere betrokkenheid en een hoger aankoopniveau leidt."

Van der Sman stelde vast dat een hogere interactie in eerste instantie leidt tot een grotere betrokkenheid. "Met het realiseren van engagement geeft men de consumenten het gevoel sterker betrokken te zijn bij het merk," wordt er aangevoerd. "Een hogere interactie leidt echter ook tot een hogere koopintentie. Men kan dus aantoonbaar en meetbaar hogere omzet scoren door het verhogen van de interactie. Een hogere interactie met een merkt leidt tenslotte ook tot een versterkt communitygevoel."

Labels: ,

Rusland wordt grote winnaar van Iraanse olie-crisis

De Russische regering heeft zich maanden verzet tegen het idee van een westers petroleum-embargo tegen Iran, maar Rusland zou het grootste voordeel kunnen halen uit die maatregelen. Dat zegt onder meer Jesse Mercer, olie-analist bij consulent PFC Energy in Houston. Hij merkt op dat Rusland ongetwijfeld klaar staat om klanten te helpen die bereid zijn om een extra prijs te betalen voor een product dat op het gebied van kwaliteit dicht bij het niveau van de Iraanse productie komt.

"Rusland wordt bovendien ook niet bedreigd door de blokkades van de Straat van Hormoez waarmee Iran dreigt als vergeldingsmaatregelen tegen een westers embargo," merkt de Amerikaanse krant The New York Times op. "Rusland kan immers terugvallen op pijpleidingen die zowel de huidige klanten van Iran in Europa en Azië kunnen bevoorraden." Er wordt opgemerkt dat Rusland op dit ogenblik de grootste olieproducent van de wereld is geworden. Met ongeveer 10 miljoen vaten per dag produceert Rusland iets meer dan Saudi-Arabië.

Ongeveer 70 procent van de Russische productie wordt geëxporteerd. Het grootste gedeelte van die export gaat naar Europa en Azië, maar kleinere voorraden uit Siberië worden ook uitgevoerd naar de westkust van de Verenigde Staten. De spanningen rond Iran hebben de olieprijs al met 5 dollar tot 15 dollar doen stijgen. Dat betekent extra inkomsten van 35 miljoen dollar tot 105 miljoen dollar per dag voor de Russische industrie. De belastingen uit die inkomsten zijn volgens de krant ook een meevaller voor de Russische premier Vladimir Poetin in de strijd voor het presidentschap.

Labels: ,

Werknemer zonder perspectieven gaat op zoek naar alternatief

Werknemers die geen perspectieven hebben in hun huidige baan, gaan op zoek naar een andere betrekking. Dat is de conclusie van een onderzoek van rekruteerder StepStone in acht Europese landen. De onderzoekers voegen er aan toe dat een gebrek aan ontwikkelingskansen en doorgroeimogelijken de belangrijkste redenen blijken waarom werkgevers een bedrijf verlaten. Dat was voor bijna de helft van de ondervraagden de belangrijkste reden om een andere baan te zoeken.

"Werknemers willen ook binnen hun functie kunnen evolueren en hun kennis en vaardigheden ten volle kunnen inzetten op het werk," voeren de onderzoekers aan. "Het gebrek aan een loopbaanplan is dan ook de tweede reden om naar andere vacatures op zoek te gaan. In de derde plaats is een manager zonder respect voor het uitgevoerde werk een reden om te vertrekken. Het loon komt in die overwegingen pas op de vierde plaats."

Medewerkers die geen intentie laten blijken om van baan te veranderen, blijken vooral gemotiveerd te zijn omdat ze de toevertrouwde taak graag doen en dan ook niet van werkgever willen veranderen. "Werknemers die plezier beleven aan hun werk, zien geen redenen om een nieuwe uitdaging te zoeken," wordt er opgemerkt. "Op de tweede plaats staat een goede band met collega's, gevolgd door een goede relatie met de baas."

Labels:

Tablet is de nieuwe elektronische babysitter

Tablet-computers zijn de nieuwe elektronische babysitters. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen bij gezinnen met kinderen onder te twaalf jaren. Volgens 55 procent van de gezinnen met een tablet wordt het apparaat gebruikt om de kinderen op reis te entertainen. Bovendien zegt 41 procent het apparaat mee op restaurant te nemen om de kinderen bezig te houden. De onderzoekers stelden verder vast dat 77 procent van de kinderen op de tablets gedownloade games spelen, terwijl 57 procent gebruik zou maken van opvoedkundige applicaties.

Ook blijkt uit het onderzoek dat 43 procent van de kinderen op de tablets televisieprogramma's of bioscoopfilms bekijken. Slechts 15 procent van de kinderen gebruikt een tablet om met vrienden en familie te communiceren. Volgens Nielsen maakt 70 procent van de kinderen onder de twaalf jaar in gezinnen met een tablet gebruik van het apparaat. Dat betekent een stijging met 9 procentpunten tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar.

In de Verenigde Staten heeft het toenemend gebruik van tablets door kinderen de Federal Trade Commission ontwikkelaars opgeroepen om mobiele applicaties te voorzien de ouders gemakkelijker zouden toelaten om te onderzoeken welke persoonlijke informatie over hun kinderen is verzameld. De Amerikaanse handelsautoriteit merkt wel op nog te onderzoeken of een dergelijke software de privacy-bescherming van kinderen zou overtreden.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse premier Mario Monti, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Lucas Papademos hebben goede hoop dat de nieuwe noodkredieten voor Griekenland zullen kunnen worden goedgekeurd. Dat is gebleken uit een mededeling van Monti na een telefonisch onderhoud tussen de drie regeringsleiders. De ministers van financiën van de eurolanden moeten een beslissing nemen over een nieuw reddingsplan voor Griekenland. Op tafel ligt 130 miljard euro nieuwe noodkredieten voor het noodlijdende euroland. De beslissing laat op zich wachten omdat een aantal eurolanden nog niet tevreden is met de engagementen van de Griekse overheid.

Het Amerikaanse Congres heeft de belastingverlaging voor de werkende klasse verlengd tot het einde van het jaar. Ook de werkloosheidsuitkering voor langdurig werklozen werd verlengd. De goedkeuring is een overwinning voor Amerikaans president Barack Obama. Zowel bij de democraten als bij de republikeinen werd een meerderheid gevonden voor de verlenging van de maatregel, die eind deze maand zou aflopen. De republikeinen lagen lang dwars omdat ze vreesden dat het begrotingstekort door de maatregel verder zou oplopen. De belastingverlaging met 2 procentpunt betekent dat 160 miljoen Amerikaanse gezinnen per maand gemiddeld 80 dollar minder belastingen moeten betalen. De maatregelen werden vorig jaar ingevoerd met de bedoeling de economie te stimuleren.

De Italiaanse autobouwer Ferrari, fabrikant van exclusieve sportwagens, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,25 miljard euro. Dat betekende een stijging met 17,3 procent tegenover het jaar voordien. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Ferrari meer dan 2 miljard euro omzet boekt. In totaal verkocht Ferrari het voorbije jaar 7.195 wagens. Dat betekende een stijging met 9,5 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 3,2 procent tot 312,4 miljoen euro. Ferrari zegt in alle regionale markten een groei te hebben laten optekenen. In China, Hongkong en Taiwan werd een verkoopsgroei met 63 procent opgetekend.

Google en andere bedrijven die zich bezighouden met reclameverkoop hebben de privacy-instellingen op de telefoons en computers van miljoenen gebruikers omzeild. Daarbij werd gebruik gemaakt van Safari, de webbrowser van Apple. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. De bedrijven gebruikten volgens de krant een speciale code waardoor ze via Safari de activiteiten van de gebruikers konden opvolgen. Safari is de meest gebruikte browser op mobiele apparatuur en zo ontworpen dat de handelingen juist niet te monitoren zijn. Google heeft volgens The Wall Street Journal de code onklaar gemaakt nadat de krant met het internetbedrijf contact had opgenomen. Volgens Google brengt de krant echter een verkeerde voorstelling van de feiten.

De Duitse president Christian Wulff is afgetreden. De president stelde niet meer te kunnen rekenen op het vertrouwen van een brede meerderheid van de bevolking, wat voor hem een voorwaarde is om zijn functie uit te kunnen oefenen. Wulff is de tweede Duitse president op rij die aftreedt. Zijn voorganger Horst Köhler legde zijn functie twee jaar geleden neer na omstreden uitspraken over de inzet van het leger in het buitenland. Wulff stond onder grote druk, omdat hij beschuldigd wordt van het aannemen van gunsten van bevriende ondernemers. Dat zou zijn gebeurd toen hij premier van Nedersaksen was. Het openbaar ministerie van de deelstaat wil Wulff vervolgen, maar dan moet de Bondsdag eerst zijn onschendbaarheid opheffen.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft bekend gemaakt kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen. De Franse president zei erbij dat zijn keuze al enkele weken vast stond. Het zou volgens Sarkozy plichtsverzuim zijn indien hij in de huidige Franse situatie niet het vertrouwen van de kiezer zou zoeken. Sarkozy zal het vooral moeten opnemen tegen de socialist François Hollande. Sarkozy had nog even tijd om zijn kandidatuur bekend te maken, maar Hollande doet het goed in de peilingen, waardoor de huidige president genoodzaakt was om zijn campagne te vervroegen. Sarkozy stelt het sterke Frankrijk centraal in zijn campagne. Ook beloofde hij bij belangrijke beleidspunten volksraadplegingen te zullen houden.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies geleden van 68 miljoen euro, vooral te wijten aan een aantal eenmalige kosten voor herstructureringen. Tijdens dezelfde periode het jaar voorzien werd nog een winst geboekt van 162 miljoen euro. De omzet steeg van 3,62 miljard euro naar 3,79 miljard euro, dankzij de hogere prijzen die konden worden aangerekend. Het bedrijf benadrukte wel op koers te liggen met het verbeterprogramma dat in oktober werd geïntroduceerd. Het programma moet dit jaar een besparing van 200 miljoen euro opleveren. Over twee jaar moet die besparing tot 500 miljoen euro zijn opgelopen. In het kader van het programma zijn inmiddels 800 banen geschrapt.

De Europese divisie van de Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft het voorbije jaar een operationeel verlies geboekt van 574 miljoen euro. Dat blijkt uit de resultaten van General Motors, dat vorig jaar een recordwinst realiseerde van 5,8 miljard euro. Het jaar voordien had de Europese divisie een verlies van 1,35 miljard euro opgetekend, maar bedoeling was dat vorig jaar naar de zware reorganisatie bij het dochtermerk Opel-Vauxhall een break-even zou worden gerealiseerd. De Europese eenheid van de autobouwer was sinds het begin van deze eeuw enkel zes jaar geleden winstgevend. Dan Akerson, chief executive van General Motors, zei dat het concern wereldwijd marktaandeel wint, maar gaf toe dat de verkoop in Europa en Zuid-Amerika onder de verwachtingen bleef.

De lonen van de managers van Spaanse overheidsbedrijven zullen gemiddeld met 25 procent tot 30 procent worden teruggeschroefd. De maatregel moet volgens de Spaanse regering het begrotingstekort van het land helpen terugdringen. De overheidsbedrijven zullen, naargelang hun grootte, in drie categorieën worden onderverdeeld. In de grootste bedrijven zal het maximale salaris van het kaderpersoneel 105.000 euro per jaar bedragen, bij de middelgrote ondernemingen wordt dat 80.000 euro en bij de kleine entiteiten 55.000 euro. Het is niet bekend hoeveel geld de Spaanse overheid door de maatregel denkt te kunnen besparen. Spanje, dat vorig jaar een bescheiden groei van 0,7 procent kende, dreigt vanaf dit kwartaal in een recessie terecht te komen.

De landen van de Europese Unie moeten er nu alles aan doen om een Grieks faillissement te voorkomen, zoals eerder werd beloofd, ook al zijn er twijfels of het land aan alle beloften kan voldoen. Dat heeft de Franse premier François Fillon gezegd in een reactie op de beslissing van het Griekse parlement om in te stemmen met de nieuwe bezuinigingen die de regering wil treffen. Volgens Fillon is het volstrekt onverantwoordelijk om de effecten van een faillissement op de eurozone te bagatelliseren. Verscheidene Europese politici, onder wie Europees Commissaris Neelie Kroes, hadden de voorbije periode laten verstaan dat Griekenland mogelijk failliet zou moeten gaan.

De low-cost luchtvaartmaatschappij Air Australia, die tot drie maanden geleden nog Strategic Airlines heette, heeft het failliet aangevraagd. De maatschappij besliste om met onmiddellijke ingang de vloot aan de grond te houden. De luchtvaartmaatschappij zou naar eigen zeggen geen geld meer hebben om zijn operaties verder uit te voeren. Michael James, eigenaar van Air Australia, maakte bekend dat de maatschappij zijn brandstofrekening op de luchthaven van Phuket in Thailand niet meer kon betalen. Door het stopzetten van de activiteiten raakten ongeveer 4.000 reizigers in Australië, Thailand, Bali en Hawai geblokkeerd. Ongeveer driehonderd medewerkers verliezen door het faillissement hun baan.

De Amerikaanse filmstudio DreamWorks Animation, bekend van Kungfu Panda en Shrek, gaat een studio opzetten in China. De studio moet animatiefilms gaan produceren voor de Chinese thuismarkt en de rest van de wereld. DreamWorks gaat een samenwerking aan met verschillende Chinese mediabedrijven en krijgt een belang van 45 procent in de gezamenlijke projecten. De nieuwe studio gaat Oriental DreamWorks heten. De waarde van het samenwerkingsverband bedraagt 330 miljoen dollar. De activiteiten moeten later dit jaar van start gaan. Jeffrey Katzenberg, topman van DreamWorks, verwacht over vier jaar een eerste Chinese animatiefilm uit te brengen en daarna jaarlijks één film te produceren.

De Wereldbank zal in april dit jaar een opvolger kiezen voor huidig president Robert Zoellick. Dat heeft de Wereldbank bekend gemaakt, eraan toevoegend dat de lidstaten tot de derde week van maart tijd hebben om hun kandidaten in te dienen. Na een selectie zal een lijst met de naam van drie potentiële opvolgers voor Zoellick worden samengesteld. Naar verwachting zal opnieuw een Amerikaan worden benoemd tot hoofd van de Wereldbank, ondanks jarenlange druk van opkomende landen om ook in aanmerking te komen voor de functie. Zoellick had eerder aangekondigd dat hij aan het einde van zijn vijfjarige termijn bij de Wereldbank, die eind juli afloopt, vertrekt.

Baidu, de grootste zoekmachine op het Chinese internet, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een winst geboekt van 2,05 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 326,3 miljoen dollar. Tegenover het vierde kwartaal van het jaar voordien werd een winststijging met 77 procent opgetekend. De winstgroei is te danken aan de toenemende online bestedingen bij de adverteerders. De kwartaalomzet van Baidu steeg met 83 procent tot 4,47 miljard yuan. Over het hele jaar werd een winstgroei met 88 procent tot 6,64 miljard yuan opgetekend. De omzet steeg met 83 procent tot 14,5 miljard yuan. Baidu heeft een aandeel van ruim 78 procent op de Chinese zoekmarkt.

Een staking bij de grondverkeersleiders heeft de luchthaven van Frankfurt verplicht om een groot aantal vluchten te schrappen. De vakbond Gewerkschaft der Fluglotsen (GdF) wil met de actie luchthavenuitbater Fraport onder druk te zetten om betere voorwaarden te bieden op het gebied van loon en arbeidsomstandigheden en dreigde de acties nog verder te zullen uitbreiden omdat er van de luchthavendirectie niets werd vernomen. Een woordvoerder van Fraport merkte op dat de directie wel degelijk wil praten, maar moet de vakbond aangeven bereid te zijn om compromissen te sluiten. De vakbond van de verkeersleiders krijgt voor zijn opstelling kritiek van de werkgevers en de grote vakbonden.

Meer Nieuws

Voorbije jaar gekenmerkt door extreme weersomstandigheden

Het voorbije jaar werd gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, zoals ernstige droogte en hevige neerslag. Dat blijkt uit een rapport van Argus, het milieupunt van de financiële dienstverleners KBC en Cera. Wereldwijd bedroeg de gemiddeld temperatuur het voorbije jaar 14,52 graden Celsius. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werd de voorbije 132 jaar slechts acht keer een warmere periode opgetekend, ondanks het verkoelende effect van La Nina en een relatief zwakke zonneactiviteit.

De aarde is nu ongeveer 0,8 graden Celsius warmer dan een eeuw geleden. De jaarlijkse gemiddelden maskeren volgens Argus bovendien de records op het gebied van temperatuur en neerslag die in vele delen van de wereld werden gebroken. "Als de aarde verder opwarmt, dreigen extreme weersomstandigheden de norm te worden," wordt er opgemerkt. Opgemerkt wordt dat het jaar al onmiddellijk werd geconfronteerd met zware neerslag, overstromingen en landverschuivingen in Brazilië, gevolgd door overstromingen in een groot deel van Australië.

"In het najaar werden Thailand, Centraal-Amerika en de Filippijnen dan weer geconfronteerd met hevige neerslag en maar liefst 19 stormen in het Atlantische orkaanseizoen waren zo ernstig dat ze een naam kregen," merkt Argus nog op. "Behalve door overvloedige regen, werd de wereld het voorbije jaar ook getroffen door extreme droogte. Zo was er de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika, en ook Mexico werd geteisterd door de ergste droogte in zeventig jaar. Bovendien werden in Armenië, China, Iran, Irak, Koeweit, de Republiek Congo en Zambia landelijke hitterecords gebroken."

Labels:

Confucianisme antwoord om economische crisis op te lossen

De beginselen van het confucianisme kunnen een belangrijke bijdrage leveren tot de moderne economie. Dat zegt Tu Weiming, directeur van het Institute for Advanced Humanistic Studies aan de Peking University. Hij merkt op dat de onderliggende waarden van de leer van de Chinese wijsgeer Confucius een belangrijke pijler vormen voor de economische voorspoed van grote delen van Azië en vooral Zuid-Korea. Volgens hem zal de leer van Zuid-Korea ook de standaard worden van de morele excellentie in zowel de ontwikkelde wereld als de groeilanden.

Het confucianisme draait om een gemeenschappelijk welzijn en gehoorzaamheid aan superieuren. "Dergelijke morele waarden hebben Zuid-Korea mogelijk gered toen de bankencrisis wereldwijd economieën onder druk zette," voert Tu Weiming aan tegenover de krant Korea Herald. "In Japan en Signapore gebeurde iets vergelijkbaars. In deze maatschappijen motiveerden politieke en zakelijke leiders de hele bevolking om de nationale crisis samen te lijf te gaan."

Tu Weiming herinnert eraan dat de Zuid-Koreanen drie jaar geleden collectief beslisten om tijdelijk harder te gaan werken, ook al kregen ze daar op korte termijn niets voor terug. "Op die manier slaagden ze echter er echter in om hun land in een periode van enkele maanden uit de crisis te halen," voert hij aan. "Het is nauwelijks voor te stellen dat zoiets ook in de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk of Griekenland mogelijk zou kunnen zijn."

Ook merkt Weiming erop dat de Zuid-Koreaanse bevolking vijftien jaar geleden hun eigen goud opofferden en naar de banken brachten voor de collectieve welvaart. "Dat illustreert hoe heilzaam confucianistisch gemeenschapsdenken kan werken. In Griekenland, Italië en Spanje wordt de schuld van de financiële crisis daarentegen bij anderen en de politieke leiders gelegd." Ook Hahm Chai-bong, president van het Asian Institute for Policy Studies, stelt dat het economisch nationalisme van Zuid-Korea alleen kan worden verklaard vanuit de confuciaanse beginselen.

Labels: ,

Zwitserse satelliet gaat ruimte schoonmaken

Zwitserse wetenschappers zijn van plan een schoonmaaksatelliet de ruimte in te sturen. De satelliet is speciaal ontworpen voor het opruimen van afval dat in een baan om de aarde zweeft. Volgens het Swiss Space Center heeft de ontwikkeling van de satelliet CleanSpace One een investering van 10 miljoen Zwitserse frank gekost. De satelliet werd gebouwd door de Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). CleanSpace One moet binnen drie tot vijf jaar worden gelanceerd.

Volgens de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) cirkelen er een half miljoen brokstukken van brandstofraketten, defecte satellieten en andere apparaten met een snelheid van bijna 28.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. Daarmee vormt het afval een groot gevaar voor satellieten of ruimteschepen die zware schade kunnen oplopen als ze in botsing komen met de brokstukken. De eerste opdracht van CleanSpace One is het opruimen van twee Zwitserse satellieten die drie jaar en twee jaar geleden werden gelanceerd.

Voor de ontwikkeling van de satelliet moeten echter nog drie grote problemen worden opgelost. Het eerste probleem is de baan rond de aarde waar het afval zich in bevindt. De opruimsatelliet moet precies in dezelfde baan als de brokstukken zitten om zijn opdracht te kunnen uitvoeren. Daarnaast moet de satelliet in staat zijn om het ruimteafval op hoge snelheid vast te grijpen en vast te houden. Tenslotte moet de CleanSpace One in staat zijn om het afval weer terug te brengen naar de atmosfeer, waar het vervolgens zou opbranden.

Labels: ,

Jongeren hebben rooskleurig beeld over financiële toekomst

Veel jongeren hebben houden zich een bijzonder rooskleurig beeld over hun financiële toekomst voor ogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bij jongeren tussen twaalf en vierentwintig jaar. De onderzoekers stelden vast dat 40 procent van de ondervraagden tussen twaalf en vijftien jaar verwacht op 35-jarige leeftijd een maandinkomen te hebben van minstens 5.000 euro. Bij twintigers denkt 33 procent aan een nettoloon van meer dan 3.000 euro per maand.

"Hoewel de meeste jongeren doordrongen zijn van de moeilijke omstandigheden waarin de economie zich op dit ogenblik bevindt, verwacht 62 procent later gemakkelijk aan een goede baan te komen," merken de onderzoekers op. "Het ongebreidelde optimisme wordt vooral bij de jongste leeftijden vastgesteld. Vanaf de leeftijd van eenentwintig jaar wordt men daar wel enigszins somberder over. Toch denkt 44 procent van de ondervraagden later meer te zullen verdienen dan hun ouders."

Het onderzoek toont volgens het Nibud de belangrijkheid aan om jongeren voor hun achttiende jaar de waarde van geld te leren. "Op die manier kunnen ze voor zichzelf een realistischer beeld vormen over hun financiële situatie," aldus de onderzoekers. Wel gaf 52 procent van de ondervraagden aan te verwachten dat dit jaar economisch minder goed zal zijn dan vorig jaar. Een derde van de jongeren zegt bewuster met geld om te gaan door de berichten over de economische situatie.

Labels: ,

Wereldwijde markt biologische producten met bijna 10 procent gestegen

Het wereldwijde markt van biologische producten heeft twee jaar geleden een omzet gerealiseerd van 45,4 miljard euro. Dat betekende een groei met 9,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de International Federation of Organic Agriculture Movements (Ifoam). Er wordt wel opgemerkt dat het aantal producenten een lichte daling heeft gekend, maar dat cijfer ligt nog altijd boven het niveau van drie jaar geleden. De belangenorganisatie merkt op dat de voorlopige cijfers over het voorbije jaar een verdere groei aangeven.

Ifoam merkt op dat het biologische areaal twee jaar geleden wereldwijd een gebied van 37 miljoen hectare omvatte. Dat betekende een daling met 0,1 miljoen hectaren tegenover het jaar voordien. In totaal werden 1,6 miljoen producenten geteld. Ook dat betekende een lichte achteruitgang. Australië en Argentinië hebben volgens Ifoam nog steeds het grootste percentage biologisch bewerkte landbouwgrond. India, Oeganda, Mexico en Ethiopië tellen volgens de organisatie het grootste aantal biologische landbouwers.

Er wordt opgemerkt dat de omzet vooral in de Verenigde Staten en Europa een belangrijke groei kenden. De verkopen in de Verenigde Staten, de grootste markt voor biologische producten, namen toe met 1,5 miljard euro tot 20,2 miljard euro. In Duitsland, de tweede grootste markt, werd een stijging met 200 miljoen euro tot 6 miljard euro opgetekend. Op de derde plaats staat Frankrijk met een verkoop van 3,4 miljard euro. Dat betekende een groei met 340 miljoen euro tegenover het jaar voordien.

Labels: ,

Eén op tien vrouwen verkiest promotie boven zwangerschap

Eén op tien vrouwen zegt een zwangerschap uit te stellen voor een promotie, zodat ze kunnen doorgroeien in hun professionele loopbaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Nederlandse Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Daarnaast zegt 39 procent van de vrouwen te proberen om de promotie binnen te halen, maar een zwangerschap niet uit te stellen. Daarbij zegt 37 procent de kinderwens ter sprake te brengen en daarover met de leidinggevende goede afspraken proberen te maken.

De onderzoekers stelden vast dat slechts 12 procent van de ondervraagde vrouwen de professionele ambities opbergt en zich helemaal op de kinderwens concentreert. Uit de studie bleek verder dat 47 procent van de vrouwen aangeeft zich tot het uiterste in te spannen om hun geschiktheid voor een topfunctie aan te tonen. Daarbij gaat 31 procent een gesprek aan met een leidinggevende over de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Slechts 16 procent kiest ervoor te solliciteren bij een organisatie waar zij haar kansen beter inschat.

Wanneer een mannelijke collega een hogere vergoeding ontvangt voor identiek werk, zegt 32 procent van de vrouwen onmiddellijk stappen te ondernemen en een gelijkwaardig loon te eisen bij de leidinggevenden. Daarentegen geeft 58 procent aan liever het functioneringsgesprek af te wachten, maar kaart het loonverschil wel aan. Een ongelijke beloning is niet een reden voor vrouwen om direct van werkgever te wisselen. Slechts 4 procent gaat snel op zoek naar een nieuwe baan.

Labels: , ,

Apple verklaart oorlog aan kritische New York Times

Media die zich kritisch uitlaten over het technologiebedrijf Apple, worden niet meer uitgenodigd op de persvoorstellingen van de onderneming. Dat heeft de website Apple Insider gemeld. Vorig jaar was bij de voorstelling van de iPhone 4 al de technologiewebsite Gizmodo geweerd, maar dit jaar werd de krant The New York Times opzij geschoven bij de lancering van het nieuwe besturingssysteem Mountain Lion van Apple. Dat zou het gevolg zijn van een recent artikel in de krant over de slechts werkomstandigheden bij Foxconn, de Chinese onderaannemer van Apple.

Een aantal grote Amerikaanse kranten, technologiewebsites, en bloggers kregen nog voor de lancering van Mountain Lion de kans om het besturingssysteem te testen. The New York Times was daar echter niet bij. Volgens Amerikaanse media wordt op die manier één van de grootste Amerikaanse kranten gewoonweg belachelijk gemaakt. Enkele weken geleden had de krant in een groot artikel over Foxconn geschreven dat het Amerikaanse bedrijf geen enkele bezorgdheid toonde over de werkomstandigheden bij zijn Chinese leverancier.

Het is niet de eerste keer dat Apple kritische media uitsluit van evenementen. Twee jaar geleden werd bij de lancering van de iPhone 4 ook al de bekende Amerikaanse technologiewebsite Gizmodo geweerd. Het bedrijf tolereerde niet dat enkele leden van Gizmodo een prototype van de nieuwe iPhone in handen hadden gekregen. Sindsdien staat Gizmodo bekend als één van de grootste klokkenluiders over schandalen bij het Amerikaanse technologiebedrijf.

Labels: ,

Friday, February 17, 2012

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft het voorbije jaar een recordwinst gerealiseerd van 7,6 miljard dollar. Dat betekent nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen een winst van 4,7 miljard dollar werd opgetekend. De stijging is vooral te danken aan een groei in China en sterke winsten in Noord-Amerika, waar General Motors voor miljard dollar kostenbesparingen heeft doorgevoerd en recent hogere prijzen heeft kunnen afdwingen. De omzet steeg met ruim 11 procent tot 150 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal werd een nettowinst gerealiseerd van 500 miljoen dollar. Daarbij werden de sterke resultaten op de Noord-Amerikaanse markt overschaduwd door teleurstellende cijfers in Europa en Zuid-Amerika.

Het bruto binnenlands product van de eurozone zal dit jaar met 0,1 procent krimpen. Dat blijkt een peiling van de Europese Centrale Bank (ECB) bij economen. In november werd nog uitgegaan van een vooruitgang met 0,8 procent. Volgend jaar zou de eurozone aanknopen met een groei van 1,1 procent. Dit jaar verwachten de economen een inflatie van 1,9 procent, tegenover 1,8 procent bij een eerdere voorspelling. Volgend jaar zou de inflatie dan nog afnemen tot 1,7 procent. De Europese Centrale Bank voorspelde in december een economische groei van 0,3 procent dit jaar en 1,3 procent volgend jaar. In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de economie van de eurozone volgens het statistisch bureau Eurostat met 0,3 procent.

Het theater in Hollywood waar al tien jaar de Oscarceremonie plaatsvindt, draagt niet langer de naam van Kodak. Een rechter in New York heeft toegestaan dat het fotobedrijf, dat de voorbije weken bescherming zocht tegen zijn schuldeisers, zijn contract opzegt. Volgens de rechter is het beëindigen van het contract in het belang van de schuldeisers, hun goederen en van de andere betrokken partijen. De maatregel gaat onmiddellijk van kracht, op minder dan twee weken van de Oscaruitreiking. Kodak moest aan CIM, de exploitant van het theater, jaarlijks 3,6 miljoen dollar betalen. Het contract had een looptijd van twintig jaar. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat CIM nog een andere sponsor zal vinden voor de volgende Oscarceremonie.

Het Griekse reddingsplan zal de staatsschuld van het noodlijdende euroland tegen het einde van het decennium niet kunnen terugdringen tot de vooropgestelde 120 procent van het bruto binnenlandse product. Dat blijkt uit een rapport over de houdbaarheid van de Griekse openbare financiën dat werd gepresenteerd aan de ministers van financiën van de eurozone. Het plan - bestaande uit diepgaande besparingen, een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden bij private schuldeisers en een financieel steunpakket van 130 miljard euro - moet de Griekse overheidsschuld terugbrengen van de huidige 160 procent tot 120 procent tegen het einde van het decennium. In het rapport wordt opgemerkt dat er dus bijkomende pistes moeten worden bekeken.

De werkloosheidsgraad in Portugal is in het laatste kwartaal van vorig jaar gestegen naar 14 procent, tegenover 12,4 procent het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Portugese statistiekbureau INE. Het gaat om de scherpste stijging sinds het land bij de euro kwam. In totaal staan meer dan 770.000 Portugezen officieel als werkloze geregistreerd. In de leeftijdscategorie tussen veertien en vierentwintig jaar bedroeg het werkloosheidscijfer eind vorig jaar 35,1 procent. De linkse oppositie in Portugal zegt dat de groeiende werkloosheid een gevolg is van de besparingsmaatregelen van de regering van premier Pedro Passos Coelho.

Het bruto binnenlandse product (bbp) in de zeventien landen van de eurozone is tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gekrompen. Het gaat om de eerste negatieve groei sinds het tweede kwartaal van drie jaar geleden. Dat is gebleken uit een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook gemeten over de hele Europese Unie was er een krimp van 0,3 procent. Europa staat dus op de rand van een recessie. Dat was drie jaar geleden de laatste keer het geval. Over het hele voorbije jaar groeide de economische activiteit in de eurozone nog met 1,5 procent, terwijl in de hele Europese Unie sprake is van een groei met 1,6 procent.

De Griekse president Karolos Papoulias heeft heeft beslist om voor onbepaalde tijd af te zien van zijn loon. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos bekend gemaakt na een ontmoeting met de 82-jarige president, waarbij de problemen van het land werden besproken. Volgens minister Venizelos gaat het om een belangrijk en symbolische gebaar van de president. Daarmee wil de Griekse president zich volgens de minister immers solidair tonen met het land, dat in bijzonder grote moeilijkheden verkeert. Het jaarinkomen van de Griekse president zou volgens gegevens van het ministerie van financiën ongeveer 400.000 euro bedragen.

Het bruto binnenlands product van Duitsland, de grootste economie van de eurozone, daalde tijdens het vierde kwartaal met 0,2 procent tegenover het kwartaal ervoor. Dat is een iets betere prestatie dan bij een eerste raming was meegedeeld. Toen sprak het Duitse bureau voor de statistiek van een inkrimping met 0,25 procent. Tijdens het derde kwartaal was de Duitse economie nog met 0,6 procent gegroeid, zodat er nog geen sprake is van een recessie in Duitsland. Over het hele jaar groeide de Duitse economie met 3 procent, na een groei van 3,7 procent het jaar voordien. Voor dit jaar verwacht de Duitse regering een groei van 0,7 procent.

De Franse financiële groep BNP Paribas heeft het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 6 miljard euro. Dat is 23 procent minder dan het jaar voordien. Er werden waardeverminderingen geboekt voor drie kwart van de blootstelling aan Grieks overheidspapier. De waardevermindering op Griekenland komt voor het hele jaar overeen met een bedrag van 3,24 miljard euro. BNP Paribas heeft zijn uitstaande schulden aan overheden met 28 procent teruggeschroefd, met een verlies van 872 miljoen euro tot gevolg. Het nettobankresultaat daalde met 3,4 procent tot 42,38 miljard euro. In het vierde kwartaal halveerde de nettowinst van de bankgroep tot 765 miljoen euro.

De Nederlandse economie is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal voordien. In het derde kwartaal was de economie al met 0,4 procent gekrompen, waardoor de Nederlandse economie officieel in een recessie is terecht gekomen. Dat heeft het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt. Over het hele jaar zette Nederland nog een economische groei neer van 1,2 procent. De zwakke positie van de Nederlandse economie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door achterblijvende uitgaven van consumenten. Volgens waarnemers is dat gedeeltelijk te wijten aan de Nederlandse woningmarkt, die sinds de crisis is ingestort.

De erfgenamen van de overleden Duitse mediamagnaat Leo Kirch hebben met Deutsche Bank een schikking van 800 miljoen euro getroffen. Daarmee zou een langslepend conflict over de ondergang van het mediabedrijf van Kirch moeten zijn afgehandeld. Oorspronkelijk eiste Kirch, die vorig jaar op 84-jarige leeftijd overleed, een schadevergoeding van miljarden euro's. De mediatycoon was van mening dat Rolf Breuer, de voormalige topman van Deutsche Bank, de oorzaak was van de ondergang van zijn mediaconcern KirchGruppe in april tien jaar geleden. Breuer had enkele maanden voordien in een televisie-interview zijn twijfels geuit over de kredietwaardigheid van KirchGruppe, onder meer vanwege de hoge schuld van het bedrijf.

Ondanks vorderingen in de strijd tegen honger, blijft ondervoeding bij kinderen nog steeds een groot probleem. Ongeveer een half miljard kinderen lopen de volgende vijftien jaar het risico permanente letsels op te lopen door ondervoeding. Dat blijkt uit een rapport van Save the Children. Ondervoeding is volgens de organisatie een verborgen probleem waar één op de vier kinderen in de wereld mee te maken heeft. Ieder uur overlijden driehonderd kinderen aan ondervoeding. Hoewel de hongersnood de afgelopen twintig jaar scherp is gedaald, is in zes landen de hongersnood erger dan twintig jaar geleden. Het gaat om Congo, Burundi, de Comoren, Swaziland, Ivoorkust en Noord-Korea.

De Franse economie is tijdens het vierde kwartaal onverwacht licht gegroeid, dankzij een stijging van de bedrijfsinvesteringen, een stijging van de export en een daling van de import. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Franse statistische bureau Insee. Tegenover het kwartaal voordien kende het Franse bruto binnenlandse product tijdens de laatste drie maanden van het voorbije jaar een stijging met 0,2 procent. Analisten hadden vooraf rekening gehouden met een inkrimping van 0,1 procent. Tijdens het derde kwartaal was er een groei met 0,3 procent opgetekend. Over het hele jaar liet de Franse economie een groei optekenen van 1,7 procent, tegenover 1,4 procent het jaar voordien.

De Duitse autobouwer Volkswagen wil over twee jaar beginnen met de productie van elektrische auto's in China. De echte massaproductie zou over zes jaar van start moeten gaan, waarbij gemikt zou worden op een jaarproductie van ongeveer 100.000 exemplaren. Dat heeft Karl-Thomas Neumann, directeur China bij Volkswagen, bekend gemaakt. Neumann voegde er aan toe ervan overtuigd te zijn dat elektrische wagens in China een succes zullen worden. De Chinese overheid wil de volgende tien jaar met miljardeninvesteringen bijdragen aan de sector. De Chinese regering heeft eerder benadrukt een voorloper te willen worden in de productie van milieuvriendelijkere auto's.

Vrouwen voelen zich vaak te dik, maar meestal zijn het mannen die in realiteit met een overgewicht hebben te kampen. Dat is de conclusie van enquête van Food for Food en Intomart GfK bij Nederlandse consumenten. Daarbij blijkt dat 56 procent van de vrouwen zichzelf te zwaar vindt, tegenover 43 procent van de mannen. Nochtans is gebleken dat 60 procent van de Nederlandse mannen tussen dertig en zeventig jaar met overgewicht kampt, tegenover slechts 44 procent van de vrouwen. Vooral mensen in de leeftijd van vijfendertig tot vierenzestig jaar vinden zichzelf te dik (55 procent). Eén derde van de respondenten vindt zichzelf helemaal niet te zwaar.

Meer Nieuws

Thursday, February 16, 2012

Virtuele realiteit maakt planning architect gemakkelijker

Virtuele realiteit kan een belangrijk hulpmiddel worden in de architectuur. Dat zegt Moritz Luck, één van de oprichters van het bedrijf Inreal Technologies, een spinoff van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT). Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld die een toekomstig bouwproject in virtuele realiteit naar voor kan brengen. Moritz Luck heeft het over een belangrijke innovatie in de architectuur. Inreal Technologies werd twee jaar geleden opgericht om het project uit te bouwen.

"Zelfs het meest exacte bouwplan kan niet alle details en design-opties weergeven," merkt Moritz Luck op. "De bouwheer heeft verbeelding nodig om zich een idee te kunnen vormen over het gebouw dat uiteindelijk zal worden opgetrokken. De driedimensionale video-brillen van Inreal Technologies bieden echter een waarheidsgetrouwe weerspiegeling in virtuele realiteit, waardoor bouwers nog voor de aanvang van de werken toegang krijgen tot hun toekomstige woning."

De video-bril is geïntegreerd met gevoelige bewegingsensoren, die de positie en beweging van het hoofd controleren en daardoor in realtime een aanpassing van de virtuele omgeving mogelijk maken. "Wijzigingen aan het originele ontwerp - zoals de kleur van de muren, de aard van de vloerbedekking of de layout van de kamer - kunnen onmiddellijk worden doorgevoerd," voert Luck nog aan. "Naast de voordelen voor de klant, wordt ook de werktijd van de architect tijdens de planningsfase van het bouwproject gevoelig gereduceerd."

Labels: ,

Argentinië gaat strenger optreden tegen witwas-praktijken in voetbal

De Argentijnse regering heeft strengere maatregelen aangekondigd om de witwas-praktijken in het voetbal te bestrijden. De Argentine Football Association (AFA) en elke club uit de twee hoogste reeksen van het Argentijnse voetbal worden verplicht om elke medewerker aan te geven die meer dan 13.800 dollar per jaar verdient, maar ook informatie te verstrekken over elke zakelijke relatie die wordt onderhouden. Het gaat daarbij niet alleen om individuen die rechtstreeks bij het voetbal zijn betrokken, maar ook sponsors, mediavertegenwoordigers, makelaars en overheidsvertegenwoordigers.

De veranderingen in de Argentijnse wetgeving werden verwacht nadat de Argentijnse voetbalfederatie zich in december vorig jaar akkoord had verklaard met een grotere supervisie van de overheid en een striktere opvolging van de belastingsvoorschriften in ruil voor hogere vergoedingen voor de televisierechten. Op dit ogenblik ontvangt de Argentijnse voetbalfederatie meer dan 200 miljoen dollar per jaar van de overheid voor de openbare televisie-uitzendingen van de wedstrijden.

De Argentijnse Financial Information Unit waarschuwt dat het voetbal steeds meer in het vizier komt van de georganiseerde misdaad. "Er worden witwas-schema's opgezet met internationale transfers, fiscale paradijzen en duistere bedrijven om geld te verschuiven," wordt er opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat het professionele voetbal een ongekende globalisering kent, waarbij steeds meer spelers door buitenlandse ploegen worden gecontracteerd, waardoor gigantische geldsommen over de hele wereld worden overgeheveld.

Labels: , ,

Internationale politie-samenwerking tegen illegale handel tijgers

Er komt een grotere internationale samenwerking tegen de illegale handel in wilde tijgers. Dat hebben politiediensten uit dertien landen met een tijgerpopulatie afgesproken tijdens een seminarie van Interpol en het International Consortium on Combating Wildlife Crime (ICCWC) in de Thaise hoofdstad Bangkok. De handel in tijger-producten is één van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van de soort. Honderd jaar geleden zouden er nog ongeveer 100.000 tijgers zijn geteld. Op dit ogenblik telt het wildbestand nog ongeveer 4.000 exemplaren.

Opgemerkt wordt dat er wereldwijd nog slechts zes tijgersoorten zijn overgebleven, elk met minder dan duizend exemplaren. Het gaat om de Siberische, Indochinese, Maleisische, Sumatraanse, Bengaalse en Zuid-Chinese tijger. De Balische, Javaanse en Kaspische tijgers worden als uitgestorven bestempeld. "De inspanningen om de illegale handel in tijgers moet leiden tot vervolging, veroordeling en strenge straffen," merkte John Scanion, secretaris-generaal van de Convention on International Trade in Endangered Species (Cites), op.

Scanion voegde er aan toe dat het bestrijden van de illegale tijgerhandel ook talloze andere soorten en hun ecosystemen zou helpen redden. Jean-Michel Louboutin, topman van Interpol, voegde er aan toe dat onmogelijk kan worden toegestaan dat criminelen kunnen profiteren van misdrijven tegen het gemeenschappelijk erfgoed. Interpol zegt zijn moderne technologieën te zullen inzetten om de criminelen op te jagen. Die inspanningen zullen volgens Louboutin ook worden gebruikt om andere katachtigen, zoals de sneeuwluipaard en Aziatische leeuw, te beschermen.

Labels: , ,

Duurzame energie basis voor onafhankelijke Schotse economie

Een onafhankelijk Schotland zou een belangrijke economische groei kunnen realiseren met inkomsten uit de hernieuwbare energie. Dat heeft de Schotse premier Alex Salmond gezegd tijdens een toespraak voor de Londen School of Economisch. Schotland zou volgens Salmond belangrijke inkomsten kunnen genereren uit winning en export van energie uit wind, golfslag en getijden. De winsten uit hernieuwbare energie zouden volgens Salmond worden ondergebracht in een investeringsfonds.

"Als onafhankelijke natie zou de Schotse bevolking optimaal inspelen op de ongeëvenaarde energiebronnen die het land te bieden heeft," voerde Alex Salmond aan. "Schotland vertegenwoordigt 25 procent van het totale Europese potentieel aan getijden-energie en windenergie en 10 procent van het Europese potentieel aan golfslag-energie. Dat is niet slecht voor een land dat minder dan 1 procent van de totale Europese bevolking vertegenwoordigt."

"Schotland heeft een gigantisch concurrentieel voordeel," merkte de premier nog op. "Schotland is in staat om energie beter en goedkoper te produceren dan in andere regio's. Hernieuwbare energie van voor een nieuwe industrialisering van Schotland zorgen." Salmond verwees naar de denktank Reform Schotland, die aanvoert dat een onafhankelijk Schotland tegen het einde van het decennium de helft van zijn elektriciteitsproductie zou kunnen exporteren.

Labels: , , ,

Alleen koninginnenummer Olympische Spelen driedimensionaal

De finale van de honderd meter sprint op de Olympische Spelen zal driedimensionaal worden uitgezonden. Dat heeft de Britse openbare omroep BBC bekend gemaakt. Ook de extravagante ceremonieën bij de opening en de sluiting van de Olympische Spelen zullen driedimensionaal kunnen worden bekeken. Daarnaast zal de technologie ook worden aangeboden bij het dagelijkse overzicht van de hoogtepunten op het Olympische tornooi.

Roger Mosey, directeur van de Olympische operaties bij de Britse openbare omroep, merkt op dat er nooit plannen geweest te zijn om een specifiek driedimensionaal kanaal uit te bouwen voor de Olympische Spelen. De interesse voor driedimensionale uitzendingen valt volgens Mosey ook lager uit dan oorspronkelijk werd verwacht. Uit het onderzoek van de Britse televisieregulator Ofcom blijkt dat slechts 6 procent van de Britse gezinnen de mogelijkheid heeft om driedimensionale uitzendingen te bekijken.

"De BBC benadert driedimensionale televisie vooral vanuit een experimenteel oogpunt rond speciale evenementen zoals Wimbledon en Strictly Come Dancing," merkt Roger Mosey nog op. Hij voegde er aan toe dat de beslissing om het gebruik van de technologie te beperken werd genomen om te kunnen garanderen dat de rechtstreekse verslaggeving van de belangrijke wedstrijden niet in het gedrang zou komen. Wel wordt opgemerkt dat meerdere evenementen driedimensionaal zullen worden opgenomen voor archivering.

Labels: , ,

Greenpeace positief over Europese stresstests kerncentrales

De stresstests voor de Europese kerncentrales na de ramp in het Japanse Fukushima heeft belangrijke baten opgebracht, vooral op het gebied van transparantie. Dat heeft Jan Haverkamp, nucleair expert bij de milieubeweging Greenpeace, in een interview met het webmagazine Euractiv gezegd. Havenkamp stelde dat de tests bovendien een aantal leemtes in de noodprocedures hebben aangetoond die dringend moeten worden aangepakt.

"Tot de ramp in Fukushima gebeurden nucleaire veiligheidscontroles slechts sporadisch en bovendien in een beperkte kring van locale regulators of delegaties van het International Atomic Energy Agency (IAEA)," aldus Haverkamp. "De Europese stresstests hebben de controles echter tot een nieuw niveau gebracht. Dit keer waren de veiligheidstests veel specifieker en gebaseerd op scenario's waar in het verleden geen rekening was mee gehouden. Het ging niet langer om louter algemene vragen."

Haverkamp stelt zich ook positief op tegenover de transparantie waarmee de tests werden uitgevoerd en waarbij ook lokale gemeenschappen en organisaties werden betrokken. Hij stelt wel dat niet overal dezelfde openheid werd gehanteerd. Volgens Haverkamp werd vooral in Frankrijk, Finland en in beperktere mate België een grote transparantie gehanteerd. Het grootste gebrek aan openheid werd volgens hem opgemerkt in Slovakije en Tsjechië.

De stresstests hebben volgens Haverkamp echter ook een aantal leemtes in de noodmaatregelen aangetoond. Daarbij wordt vooral een gebrek aan samenwerking binnen en buiten de kerncentrales als een probleem naar voor geschoven. Dat gebrek aan coördinatie kan volgens Haverkamp tot grote chaos en psychologische, fysieke en economische stress leiden. Ook het gevaar van eventuele terroristische aanvallen wordt volgens Haverkamp onderschat.

Labels: ,

Britse regering moet onderzoeksjournalistiek ondersteunen

De Britse overheid moet creatieve oplossingen vinden voor fiscale en andere financiële tegemoetkomingen aan kranten die onderzoeksjournalistiek ondertekenen. Dat heeft de communicatie-commissie in het Britse Hogerhuis gezegd. Er werd aan toegevoegd dat opgelegde boetes aan de mediasector zouden moeten gebruikt worden om de onderzoeksjournalistiek van de kranten te ondersteunen. In het rapport van de communicatie-commissie wordt opgemerkt dat de legitieme journalistiek is beschadigd door de afluisterschandalen bij de tabloid-kranten van News International.

In het rapport wordt onder meer gewag gemaakt van een openbare financiering van onderzoeksjournalistiek. "Publieke gelden zouden een potentieel model kunnen zijn om de dure onderzoeken van kranten te financieren," wordt er opgemerkt. "Verantwoordelijke onderzoeksjournalistiek van hoge kwaliteit zorgt voor informatie en educatie en versterkt de democratie. De snelle economische, technologische en mentale veranderingen creëren echter belangrijke uitdagingen voor de toekomst van de onderzoeksjournalistiek."

Staatssubsidies voor onderzoeksjournalistiek worden echter niet opportuun geacht. Ook wordt aangestuurd op een verandering van de wetgeving op het gebied van smaad. De huidige regelgeving zou volgens het rapport een ontmoedigend effect kunnen hebben op de verantwoorde onderzoeksjournalistiek. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een verdediging waarbij kan aangetoond worden dat bepaalde stellingen of uitspraken zijn gebeurd in het algemeen belang en dat de uitgever zich als een verantwoord burger heeft gedragen.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het Italiaanse openbaar ministerie heeft een celstraf van vijf jaar geëist in het corruptieproces tegen de gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De voormalige Italiaanse regeringsleider wordt er van beschuldigd dat hij de Brit David Mills in de jaren negentig 440.000 euro zou hebben betaald in ruil voor valse getuigenissen in rechtszaken die tegen Berlusconi worden gevoerd. Mills is een voormalige advocaat van de Italiaanse oud-premier. De Brit is al schuldig bevonden voor het aannemen van het geld. Berlusconi wist de zaak tegen hemzelf te vertragen door een speciale wet te laten aannemen dat hij als premier niet terecht hoefde te staan. Het Italiaanse Constitutionele Hof vernietigde echter de nieuwe wet, waardoor de zaak kon worden hervat.

Het Iraanse ministerie van olie heeft ontkend de olie-uitvoer naar zes Europese landen te hebben teruggeschroefd. Iraanse staatsmedia hadden eerder gemeld dat Iran de olie-export naar Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal, Nederland en Spanje had ingeperkt. Het ministerie bracht de zes ambassadeurs van deze landen op de hoogte van de nieuwe voorwaarden voor oliecontracten en liet hen weten dat Iran enkel langetermijncontracten aanvaardt. Het Iraanse ministerie liet eerder al doorschemeren dat men de olie-export naar vijandige Europese landen wilde opschorten. Het land is verontwaardigd over de strafmaatregelen die de lidstaten van de Europese Unie hebben getroffen tegen het Iraanse atoomprogramma.

De toestand van het gezonken cruiseschip Costa Concordia blijft zorgen baren. Volgens ingenieurs bezwijkt het schip onder zijn eigen gewicht en kan het daardoor elk moment instorten. Bovendien zou er zich een nieuwe scheur gevormd hebben waar het schip steunt op de rotsen. Het schip is gemaakt om te weerstaan aan de druk van water tijdens het varen, niet als het op zijn zij op een rots ligt. Sinds enkele dagen werken reddingsteams en ingenieurs op volle toeren om alle achtergebleven olie uit het cruiseschip Costa Concordia te bergen. De werking werkt met een snelheid van acht kubieke meter per uur. De instorting van het cruiseschip zou een ramp betekenen voor het leefmilieu. De Costa Concordia heeft momenteel nog ongeveer 2.400 ton olie aan boord.

De Russische middenklasse maakt haar ongenoegen over Vlademir Poetin meer en meer duidelijk. De bevolkingsgroep vormt de harde kern in de protestbeweging tegen de premier. De protestacties van de middenklasse zijn een relatief nieuwe evolutie in Rusland. Vroeger kwamen volgens waarnemers alleen de arbeiders opdagen voor betogingen tegen de president, maar nu zouden ook professoren en artsen meewerken aan de protesten. De Russische middenklasse hield zich lange tijd gedeisd omdat premier Poetin de burgers stabiliteit beloofde. De economische crisis, de extreme afhankelijkheid aan grondstofinkomsten, de beperkte toekomstperspectieven en de diepgewortelde corruptie worden echter niet langer geduld.

Vanaf begin augustus zullen vrachtwagens in Duitsland op meer wegen tol moeten betalen. Dat heeft Duits minister van verkeer Peter Ramsauer bekend gemaakt. Het tolwegen-net wordt met 1.000 kilometer uitgebreid. De maatregel zou jaarlijks voor ongeveer 100 miljoen euro extra inkomsten zorgen. Die bijkomende middelen zouden geïnvesteerd worden in de verbetering van het wegennet. Het Duitse parlement gaf in mei vorig jaar zijn toestemming voor een groter aantal tolkilometers, maar de invoering vereiste maandenlange onderhandelingen met exploitant Toll Collect. Er zal niet meer alleen tol betaald moeten worden op autosnelwegen, maar ook op belangrijke federale wegen.

De lagekostenmaatschappij Ryanair is in Groot-Brittannië op de vingers getikt voor een reclame met scharts geklede stewardessen. De beelden zijn volgens de Britse Advertising Standards Authority seksistisch en degraderen vrouwen tot objecten. De beelden komen volgens de maatschappij van een fotoshoot voor een kalender. Een aantal Ryanair-stewardessen werkte vrijwillig mee aan de realisatie van de kalender, die aan boord van de vliegtuigen en op het internet wordt verkocht. De luchtvaartmaatschappij zal de kalender blijven verkopen. Er waren slechts zeventien officiële bezwaren, terwijl 10.000 mensen de kalender kochten en aldus 100.000 euro voor een goed doel bijeenbrachten.

Monsanto heeft met zijn pesticiden de gezondheid van landbouwers in gevaar gebracht. Dat heeft een rechtbank in Lyon gezegd. Volgens de Franse rechter is het Amerikaans bedrijf verantwoordelijk voor de gezondheidsproblemen van een landbouwer. De uitspraak zet de deur open voor meer aanklachten van landbouwers tegen Monsanto of andere producenten van pesticides. Monsanto zou volgens de Franse rechter onvoldoende hebben gewaarschuwd voor de risico's van zijn onkruidverdelgers en de landbouwers ook te weinig uitleg hebben gegeven over het gebruik van de producten. De Franse landbouwer had acht jaar geleden gebruik gemaakt van Lasso, een chemisch product dat al in de jaren tachtig als gevaarlijk werd bestempeld.

Iraanse afnemers hebben verzaakt Indiase leveranciers te betalen voor 200.000 ton rijst. Dit hebben exporteurs en rijstproducenten in India bericht. De Indiase vereniging van rijstexporteurs heeft haar leden opgeroepen geen rijst meer op krediet aan Iran te leveren. Het gaat volgens een aantal bronnen om ongeveer 105 miljoen euro voor ladingen rijst die in oktober en november zijn uitgevoerd naar Iran. Indiase exporteurs geven meestal 90 dagen krediet. Aangenomen wordt dat Iran in betalingsmoeilijkheden verkeert vanwege de nieuwe serie westerse sancties tegen het land. Volgens Amerikaanse schattingen moet Iran 45 procent van zijn behoefte aan rijst invoeren. India is de grootste leverancier. Maleisische exporteurs van palmolie hebben eveneens hun uitvoer naar Iran gestaakt.

De Amerikaanse first lady Michelle Obama wil de strijd aanbinden met het probleem van het groeiende overgewicht bij de Amerikaanse militairen. Samen met de legerleiding heeft Michelle Obama daarom een nieuwe voedingscampagne aangekondigd voor de soldatenkantines. Voor het eerst in twintig jaar worden de voedingsnormen voor de militairen aangepast. Onder meer omvat het nieuwe menu meer fruit, groente, granen en vetarme producten. In de Verenigde Staten is ruim één kwart van de leeftijdscategorie tussen zeventien en vierentwintig jaar te zwaar om in het leger te dienen. Het probleem van het overgewicht zorgt volgens het Amerikaanse ministerie van defensie voor problemen met de inzetbaarheid van de soldaten.

Duitsers moeten naar Griekenland op vakantie gaan, zodat de zieltogende Griekse economie de nodige steun zou krijgen. Dat heeft het Duitse europarlementslid Alexander von Lambsdorff in een gesprek met de Duitse krant Hamburger Abendblatt gezegd. Vele Grieken wijzen Duitsland momenteel met de vinger voor de ellende waarin hun land zich op dit ogenblik bevindt. Volgens het reisbureau TUI is er bij de Duitsers momenteel weinig animo om naar Athene of de Griekse eilanden te gaan. De reserveringen liggen momenteel onder het niveau van vorig jaar. Er wordt wel op gewezen dat het nu nog te vroeg is om te spreken van een tendens en dat er nog altijd een inhaalbeweging mogelijk is. Volgens von Lambsdorff is elke toerist op dit ogenblik een hulp voor Griekenland.

Michel Rollier heeft aangekondigd zijn contractstermijn als directievoorzitter en managing general partner bij Michelin niet af te maken en wil zijn taken dit voorjaar overdragen aan Jean-Dominique Senard. Rollier is op dit moment zevenenzestig jaar en zou tweeënzeventig jaar zijn tegen de tijd dat zijn zittingstermijn is afgelopen. Mede daardoor besloot hij naar eigen zeggen op te stappen. Rollier trad zestien jaar geleden bij Michelin aan als directeur financiële operaties. Senard werkt sinds zes jaar bij Michelin als chief financial officer en zetelt ook in het uitvoerend comité. Rollier zegt sinds de verkiezing van Senard in mei vorig jaar tot managing general partner met de toekomstige topman samengewerkt te hebben om hem in te wijden in zijn nieuwe functie.

Na de socialistische partijleider Georgos Papandreou heeft ook diens conservatieve collega Antonis Samaris per brief bekrachtigd dat zijn partij de door Europa en het Internationaal Monetair Fonds opgelegde besparingen en hervormingen zal respecteren na de verkiezingen van april. In zijn brief betuigt Samaras trouw aan de doelstellingen van het stabiliseringsprogramma en het beleid dat is afgesproken met Europa en het Internationaal Monetair Fonds. Wel stipt hij aan dat aanpassingen aan het beleid mogelijk noodzakelijk zullen blijken. De conservatieve partijvoorzitter, die leidt in de opiniepeilingen, haalt meer bepaald aan dat een grotere focus op een economische relance kan helpen om de staatsinkomsten te versterken en de staatsschuld af te bouwen.

De financiële persbureaus Bloomberg en Thomson Reuters zijn geïnteresseerd in een overname van de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens een aantal bronnen zou Thomson Reuters gesprekken voeren met Pearson, het moederconcern van Financial Times. Hoewel Marjorie Scardino, gedelegeerd bestuurder van Pearson, herhaaldelijk heeft gesteld dat de zakenkrant niet te koop is, beschouwen analisten de zakenkrant steeds meer als een buitenbeentje binnen de mediagroep. Pearson profileert zich de voorbije jaren meer en meer als uitgever van educatieve boeken. Vijf jaar geleden verkocht Pearson zijn Franse zakenkrant Les Echos al aan Louis Vuitton Moet Hennessey, het luxe-imperium van Bernard Arnault.

Liliane Bettencourt (89), de rijkste vrouw van Frankrijk, treedt terug uit de raad van bestuur van L'Oréal, het luxe-imperium dat door haar vader werd gegrondvest. Bettencourt wordt opgevolgd door haar 25-jarige kleinzoon Jean-Victor Meyers. De erfgename staat sinds enige tijd onder voogdij van dezelfde kleinzoon. De voogdij werd aangevraagd door haar enige dochter Françoise Bettencourt-Meyers, die aan de geestelijke vermogens van haar moeder twijfelde en vond dat er misbruik werd gemaakt van haar vrijgevigheid. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat Liliane Bettencourt in gematigd ernstige vorm lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De erfopvolging van de Oréal-dynastie maakt daarmee een generatiesprong. Tussen moeder en dochter wil het al jaren niet boteren.

Het chipsmerk Pringles komt in handen van Kellogg Company. Huidig eigenaar Procter & Gamble krijgt een bedrag van 2 miljard euro voor de verkoop van het chipsmerk. Procter & Gamble liet in april vorig jaar weten een overeenkomst te hebben met Diamond Foods, dat vanaf begin dit jaar Pringles overnemen. De deal met Diamond Foods sprong uiteindelijk echter af. Pringles vertegenwoordigt een omzet van 1,14 miljard euro en is aanwezig in meer dan 140 landen. De Pringles-activiteiten versterken volgens de overnemer de bestaande productiemogelijkheden van Kellog Company. De transactie zou later dit jaar afgerond kunnen worden. Pringles heeft productievestigingen in de Amerikaanse staat Tennessee en in Mechelen.

Meer Nieuws

Wednesday, February 15, 2012

Over twee jaar eerste testvlucht Orion-ruimtecapsule

Hoewel er nog geen definitieve datum is vastgelegd, denkt de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) over twee jaar een eerste testvlucht uit te zullen voeren met zijn nieuwe Orion-ruimteschip. Daarmee zou de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een belangrijke stap zetten in de heropbouw van zijn bemande ruimtevaartprogramma. Het Orion-ruimteschip wordt gebouwd door het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin.

Bij de testvlucht zou een onbemande Orion-capsule vanop Cape Canaveral worden gelanceerd en twee omwentelingen rond de aarde maken vooraleer terug te keren en in de Stille Oceaan neer te storten. Orion zou daarbij echter verder de ruimte ingaan dan de baan van het International Space Station. Het ruimteschip zou zich ongeveer 3.700 mijl van de aarde verwijderen. Dat is de grootste afstand die de Amerikaanse bemande ruimtevaart zich van de aarde heeft verwijderd sinds het maanprogramma van het begin van de jaren zeventig.

"Die grote afstand biedt de mogelijkheid om een hoge energie te genereren bij de terugkeer in de dampkring, zodat het hitteschild van Orion uitvoerig kan worden getest," aldus een woordvoerder van Lockheed Martin. Die test moet bepalen of Orion een terugkeer in de atmosfeer van de aarde kan overleven, ter voorbereiding van een bemande vlucht over negen jaar. Ook zullen tijdens de eerste vlucht tien andere cruciale onderdelen, waaronder de vluchtsoftware en de parachutes, worden getest.

Labels: , ,

Kleine dammen vormen wereldwijd belangrijk gevaar

Een grote reeks kleine dammen over de hele wereld zijn bijzonder slecht onderhouden en betekenen een reëel gevaar voor de veiligheid. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoekers aan de University of South Australia. Opgemerkt wordt dat vaak problemen worden gecreëerd omdat dammen slecht zijn ontworpen of onderhouden, maar ook vaak omdat noodsystemen werden uitgeschakeld door natuurlijke oorzaken of door landbouwers die over extra water willen beschikken. De onderzoekers stellen dat de overheden de nodige regelgeving moeten ontwerpen op de veiligheid van de dammen af te dwingen.

"Kleine dammen, die vaak slechts enkele meters hoog zijn en meestal eigendom zijn van individuele partners, hebben ook in het verleden al voor bijzonder grote schade gezorgd," merken de onderzoekers. "In het midden van de jaren zeventig vielen in China 230.000 doden nadat twee grote dammen het begaven nadat eerder stroomopwaarts zestig kleinere dammen in problemen waren gekomen. In de tweede helft van de jaren zeventig vielen in de Verenigde Staten 39 doden bij de breuk van een 12 meter hoge dam van het Kelly Barnes Lake."

De onderzoekers merken op dat vele andere kleinere dambreuken over de hele wereld tot dodelijke slachtoffers en zware ecologische en economische schade hebben geleid. "De wetgeving rond het dam-management varieert tussen de verschillende landen, maar slechts zelden worden de landbouwers verplicht om hun dammen te onderhouden zodat ze aan de gestelde veiligheidsnormen zouden voldoen," wordt er nog aangevoerd. "Er is duidelijk regelgeving en voorlichting nodig om het probleem aan te pakken."

Labels: , ,

Brandstof-efficiëntie Amerikaanse wagens op recordniveau

De gemiddelde brandstof-efficiëntie van alle nieuwe wagens die tijdens de maand januari in de Verenigde Staten werden verkocht, heeft een absoluut recordniveau bereikt. Dat is de conclusie van een rapport van het Transportation Research Institute aan de University of Michigan. De gemiddelde brandstof-efficiëntie van personenwagens, bestelwagens, minivans en terreinwagens was tijdens de maand januari gestegen tot 23 mijl per gallon. Daarmee werd het recordniveau van maart vorig jaar geëvenaard.

Tegenover de maand december van vorig jaar werd een groei met 4 procent opgetekend. Dat is de grootste maandelijkse vooruitgang sinds het Transportation Research Institute vijf jaar geleden de brandstof-efficiëntie van de nieuwe wagens op de Amerikaanse markt begon te volgen. Volgens onderzoeksleider Michael Sivak lag de brandstof-efficiëntie tijdens de maand december 0,5 mijl per gallon hoger dan het jaar voordien en is inmiddels met 2,5 mijl per gallon gestegen tegenover vier jaar geleden.

De onderzoekers merken verder op dat de totale duurzaamheids-index van de autosector, waarbij naast het verbruik ook de afgelegde afstand wordt opgetekend, in november vorig jaar op 0,86 punten stond. Dat betekent een stijging met 0,01 punten tegenover de maand voordien, maar wel een daling met 0,01 punten tegenover de maand september van vorig jaar. Op vijf jaar tijd is daarbij een besparing aan emissies met 14 procent opgetekend.

Labels: , ,

India heeft geen plannen om sociale media te censureren

Geen enkele Indiase regering zal ooit sociale media censureren. Dat heeft Kapil Sibal, Indiaas minister van informatica-technologie, gezegd in een reactie op berichten over mogelijke maatregelen van de Indiase regering tegen bedrijven zoals Google en Facebook. Vorig jaar verplichtte een Indiase rechter eenentwintig bedrijven, met inbegrip van Google en Facebook, om materiaal van hun websites te verwijderen dat religieuze groepen zou kunnen beledigen. Dat leidde tot een vrees voor de vrijheid van meningsuiting in India.

"Het is nooit de bedoeling geweest om sociale media te censureren, maar wel moeten alle media de wetten van dit land respecteren," merkte Kapil Sibal op tegenover het persbureau Reuters. Sibal en andere vertegenwoordigers van de Indiase regering hebben eerder al ontkend voorstander te zijn van het invoeren van een censuur op het internet. Vorig jaar werd in India een wet goedgekeurd waarbij bedrijven verantwoordelijk worden gesteld voor de content die door hun gebruikers worden geplaatst. De bedrijven hebben na een klacht zesendertig uur tijd om het betwiste materiaal te verwijderen.

Die nieuwe wet heeft al geleid tot twee klachten van Indiase burgers tegen internet-bedrijven. "Ondanks die nieuwe regels is de toegang tot het internet in India grotendeels onbeperkt, in tegenstelling tot de strikte controles in buurland China," aldus nog Reuters. "Maar net zoals vele landen over de hele wereld, stelt de Indiase regering zich steeds nerveuzer op over de macht van de sociale media." In India heeft op dit ogenblik minder dan 10 procent van de bevolking toegang tot het internet, maar ook daarmee blijft het land de derde grootste online markt van de wereld, na China en de Verenigde Staten.

Labels: , ,

Brits product-placement moet nog echt op gang komen

Adverteerders hebben in Groot-Brittannië tot nu toe weinig ingespeeld op de mogelijkheden van product-placement, maar verwacht mag worden dat de interesse de volgende vijf jaar gevoelig zal toenemen. Dat hebben een aantal waarnemers gezegd. Er wordt opgemerkt dat product-placement op de Britse markt nog in een bijzonder pril stadium verkeert. Er wordt daarbij de vergelijking gemaakt met sponsoring, dat eveneens bijzonder traag van start ging, maar op dit ogenblik nog bij niemand de wenkbrauwen doet fronsen.

"Product-placement is in Groot-Brittannië sinds februari vorig jaar officieel toegelaten, maar toch werden er sindsdien minder dan twintig overeenkomsten afgesloten tussen adverteerders en televisie-stations," merkt het magazine Marketing Week op. "Gary Knight, directeur commerciële content bij de televisiezender ITV, merkt op dat er bij product-placement niet kon worden teruggevallen op voorbeelden uit het verleden, maar hij verwacht dat dit jaar een echte groeiperiode zal vormen voor product-placement."

Nick Price, verantwoordelijke content bij het netwerk MPG Media Contacts en voorzitter van de Producers Alliance for Cinema and Television, zegt te verwachten dat de Britse markt voor product-placement zich volgend jaar helemaal zal hebben ontplooid. Volgens Price zal het Britse product-placement over vijf tot zes jaar een omzet realiseren van 120 miljoen pond. Dat betekent nog altijd slechts 3 procent van de traditionele televisie-reclame. Uit een onderzoek van het bureau YouGov is gebleken dat 72 procent van de Britse consumenten weet wat product-placement inhoudt.

Labels: , ,

Franse telecom-sector vraagt Google-taks voor buitenlandse operatoren

De Fédération Française des Télécoms (FTT), de federatie van de grootste Franse telecomoperatoren, heeft de Franse regering opgeroepen om een zogenaamde Google-taks in te voeren voor buitenlandse bedrijven die van de Franse infrastructuur gebruik maken. Een woordvoerder van de Franse telecom-federatie merkte daarbij op dat zijn leden te zwaar belast worden en om een fiscaal eerlijke behandeling vragen.

"Andere digitale partijen, vooral de grote internetbedrijven, genieten van de kwaliteit van de Franse infrastructuur, maar ontsnappen grotendeels aan hun fiscale verantwoordelijkheden door een fiscale bescherming in landen zoals Ierland of Luxemburg," merkte de woordvoerder op. "Er moet een fiscaal evenwichtig systeem worden uitgebouwd, waarbij alle spelers - nationaal of internationaal - evenwaardig worden behandeld."

De federatie wijst erop dat de telecom-operatoren elk jaar ongeveer 6 miljard euro investeren in infrastructuur en diensten en in Frankrijk meer dan 300.000 banen hebben gecreëerd. Nochtans worden de Franse operatoren volgens de federatie extra zwaar belast. De Franse overheid verwierp vorig jaar plannen voor een belasting op online reclame-inkomsten, waarbij gevreesd werd dat de maatregel vooral de kleine lokale bedrijven zou treffen in plaats van de grote internationale internet-concerns.

Labels: ,

General Electric werft vijfduizend legerveteranen aan

Het Amerikaanse industriële concern General Electric wil de volgende vijf jaar vijfduizend legerveteranen aanwerven. Dat heeft Jeff Immelt, chief executive van General Electric en topadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama voor economische zaken en tewerkstelling, gezegd. Bovendien zal General Electric dit jaar volgens zijn topman dit jaar ook 580 miljoen dollar investeren in de uitbreiding van zijn activiteiten in de luchtvaartsector in de Verenigde Staten.

"Een aantal legerveteranen beantwoorden perfect aan de vaardigheden die in de geavanceerde productie-toepassingen worden gevraagd," merkt Immelt op. Een gedeelte van de gewezen militairen zou worden ingeschakeld om de vertrekkende babyboomers, die met steeds grotere getallen met pensioen gaan, te vervangen. Immelt voegde er aan toe dat General Electric jaarlijks ook meer dan 1 miljard dollar investeert in trainingsprogramma's voor de eigen medewerkers.

Het industriële concern heeft ook aangekondigd 5.000 engineering-stagiairs in dienst te zullen nemen. Dat is een verdubbeling tegenover het huidige niveau. Tijdens de recessie heeft ook General Electric zijn personeelsbestand afgebouwd, maar de voorbije drie jaar werden er opnieuw 9.000 Amerikaanse werknemers in dienst genomen. Het concern heeft al aangekondigd nog eens 4.500 werknemers in dienst te zullen nemen. Het concern zal dit jaar ook drie nieuwe fabrieken voor de bouw van vliegtuigmotoren openen in de staten Mississippi, Alabama en Ohio.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Google heeft van de Europese Commissie toelating gekregen om Motorola Mobility over te nemen. Opgemerkt wordt dat de transactie geen mededingingsbezwaren oproept. Google nam Motorola Mobility in augustus vorig jaar over voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Dankzij de overname krijgt Google de mogelijkheid om zelf smartphones en tablets met het eigen besturingssysteem Android te produceren. De overname omvat ook enkele erg belangrijke patenten die Google nodig heeft in de strijd tegen de besturingssystemen van Apple en Microsoft. De Europese Commissie noemt het erg onwaarschijnlijk dat Google het gebruik van Android uitsluitend zou beperken tot Motorola, dat binnen de Europese markt een relatief kleine speler is.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het recordorder van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air voor 230 toestellen van het type B737 officieel bevestigd. De Indonesische budgetvlieger neemt bovendien nog eens een optie op 150 bijkomende toestellen. Het order heeft een cataloguswaarde van 22,4 miljard dollar. Het order is zowel in volume als waarde het grootste uit de geschiedenis van Boeing. De bestelling werd in november vorig jaar al bekend gemaakt, maar is nu gefinaliseerd. Lion Air is de grootste luchtvaartmaatschappij van Indonesië en vliegt vooral op binnenlandse bestemmingen. Verwacht wordt dat het vliegverkeer in Azië de volgende jaren gevoelig zal groeien en Lion Air wil daar met de bestelling op anticiperen.

Het Amerikaanse ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van Italië, Spanje, Portugal, Malta, Slovakije en Slovenië verlaagd. De rating van de betrokken landen werd met één stap verlaagd, maar de kredietwaardigheid van Spanje werd met twee niveaus teruggeschroefd. Aan de toprating van Frankrijk, Oostenrijk en Groot-Brittannië werden negatieve vooruitzichten gekoppeld. Daarmee geeft de kredietbeoordelaar aan dat een ratingverlaging dreigt in de toekomst. De aanpassing van de rating van negen Europese lidstaten komt er volgens Moody's wegens hun blootstelling aan de groeiende financiële en macro-economische risico's in de eurozone en reflecteert hoe die risico's de specifieke uitdagingen in de individuele landen nog vergroot.

China is bereid tot nauwere samenwerking om de Europese schuldencrisis te bezweren. Dat heeft de Chinese eerste minister Wen Jiabao laten verstaan bij de start van een Europees-Chinese top in Peking. Op eventuele concrete maatregelen ging Wen Jiabao niet in, maar Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, zei alvast de positieve houding van China te willen loven. De Europese Unie en China zijn economisch in belangrijke mate verweven, zodat een verandering van de groeivoeten in één van beide strategische partners meteen een voelbare impact heeft op de andere partij. Herman Van Rompuy drong echter ook aan op een vlottere toegang voor Europese partijen tot de Chinese markt.

De Ierse premier Enda Kenny heeft een reeks maatregelen voorgesteld die over vier jaar 100.000 banen moeten hebben gecreëerd. Ierland kampt met een werkloosheidsgraad van 14,2 procent en telt bijna 450.000 werkzoekenden. De plannen van de Ierse regering voorzien in meer dan 250 maatregelen om de bedrijven er toe aan te zetten mensen aan te werven. Het gaat onder meer om een vrijstelling van belasting. Sinds de Ierse economie vier jaar geleden door de financiële crisis werd getroffen, gingen er meer dan 300.000 banen verloren. Onder meer wil de Ierse regering kleine en middelgrote ondernemingen helpen om gemakkelijker toegang te vinden tot financiering. Ook het aantrekken van buitenlandse investeerders zal worden beloond.

De Griekse economie is het voorbije jaar met 6,8 procent gekrompen tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Griekse instituut voor statistiek bekendgemaakt. Ook het jaar voordien kende het Griekse bruto binnenlandse product al een daling met 4,5 procent. De werkloosheid in Griekenland neemt eveneens toe. Onlangs werd bekend gemaakt dat 20,9 procent van de Grieken werkloos is. Voor het eerst in de geschiedenis van het land zit meer dan 1 miljoen mensen zonder werk. De daling van het Griekse binnenlandse product valt groter uit dan werd verwacht. De Griekse nationale bank was eerder immers uitgegaan van een negatieve groei met 4 procent. De negatieve evolutie zou in verband gebracht kunnen worden met het Griekse besparingsprogramma.

Het technologiebedrijf Apple is het populairste merk van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rangschikking van het bureau Harris Interactive. Vorig jaar stond Apple nog op een vijfde plaats, maar is er nu geslaagd om het internetbedrijf Google van de eerste plaats te duwen. Het is de eerste keer dat Apple de eerste plaats verovert. Bij het begin van de eeuw stond het bedrijf nog op een 34ste plaats. De top vijf wordt rond gemaakt door Coca-Cola, Amazon.com en Kraft. Technologiebedrijven doen het relatief goed in de ranglijst. Volgens het onderzoeksbureau worden technologiebedrijven vaak geassocieerd met een sterke visie, innovatie en leiderschap. De financiële sector liet daarentegen bijzonder matige cijfers optekenen.

De Amerikaanse regering moet de komende tijd niet bezuinigen op overheidsprogramma's, want dat zou de economische groei kunnen bedreigen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd ter gelegenheid van de voorstelling van de nieuwe begroting voor het volgende boekjaar. Het is volgens de president onmogelijk dat er zou worden bezuinigd op elementen die van belang zijn om de economie te laten groeien. De president maakt een bedrag van 800 miljlard dollar vrij voor het stimuleren van de werkgelegenheid en grote infrastructurele projecten. Dit jaar zou de begroting een tekort van 1,6 biljoen dollar vertegenwoordigen. Dat is 8,5 procent van het bruto binnenlands product. Volgend jaar wordt gerekend op een tekort van 901 miljard dollar (5,5 procent).

Griekenland is bereid nog 325 miljoen euro aan publieke uitgaven te schrappen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering bevestigd. De extra sanering is een noodzakelijke voorwaarde voor de nieuwe schijf internationale noodhulp voor Athene. De belofte om 325 miljoen euro te snoeien volgt op de aangekondigde sanering van 3 miljard waar Griekenland al mee instemde om zicht te krijgen op een nieuwe schijf van 130 miljard euro van het Internationaal Muntfonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank. Een woordvoerder van de Griekse regering benadrukte dat het land zijn beloftes over de gevraagde maatregelen wel degelijk zal nakomen.

De Portugese economie heeft het voorbije jaar een inkrimping gekend met 1,5 procent. Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar werd een daling met 1,3 procent geregistreerd tegenover het kwartaal voordien. Vooral de binnenlandse vraag blijkt een achteruitgang te kennen, maar de export liet wel positieve cijfers optekenen. De cijfers zijn wel beter dan de verwachtingen van de Portugese regering, die was uitgegaan van een daling met 1,6 procent. Voor het lopende jaar wordt een verdere daling met 3 procent verwacht. Portugal moet een belangrijk besparingsprogramma doorvoeren in ruil voor 78 miljard euro aan internationale steun.

Rusland is van plan om S-400 luchtdoelraketten te plaatsen in Kaliningrad, de westerse exclave die grenst aan Polen en Litouwen. Dat hebben Russische media onlangs gemeld. Andrei Bobroen, woordvoerder van het Russische leger, zei dat de raketten momenteel worden getest in de zuidelijke regio Astrachan, waarna ze naar Kaliningrad worden gebracht. Wanneer dat laatste gebeurt, is nog niet bekend. De mobiele luchtdoelraketten hebben een bereik van 120 kilometer tot 400 kilometer. De plaatsing van de raketten valt samen met het plan van de Verenigde Staten voor de oprichting van een raketschild in Europa. De Russische president Dmitri Medvedev dreigde eerder nog om in Kaliningrad en andere regio's raketten te plaatsen tegen het raketschild.

De Europese socialisten hebben beslist om een alternatieve trojka naar Griekenland te sturen. Daarmee protesteren ze tegen de initiatieven van de internationale kredietverleners. De alternatieve trojka zal de Griekse regering een programma voorstellen dat het land met economische stimuli uit de crisis moet halen. Dat heeft Hannes Swoboda, fractieleider van de socialisten in het Europees Parlement, in Straatsburg aangekondigd. Met het initiatief willen de socialisten een alternatief presenteren voor de aanpak van de zogenaamde trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor hun financiële steun eisen die kredietverleners een streng besparingsprogramma dat het land volgens criticasters enkel in een diepe recessie dompelt.

De Deense brouwgroep Carlsberg is op zoek naar overnamemogelijkheden in Azië. Daarbij wordt vooral gekeken naar de Chinese markt. Daarmee hoopt het concern de impact van de problematische situatie op de Europese biermarkt te kunnen compenseren. Dat heeft Jörgen Buhl Rasmussen, topman van Carlsberg, in een gesprek met het persbureau Bloomberg gezegd. Rasmussen benadrukt daarbij dat de biersector niet helemaal recessiebestendig is. Carlsberg, de vierde grootste brouwer van de wereld, steunt nog altijd zwaar op de Europese biermarkt, die een bijzondere moeilijke periode doormaakt. Rasmussen zegt dan ook rekening te houden met een heel bescheiden groei of mogelijk zelfs een lichte achteruitgang.

De Amerikaanse internetgroep Google gaat in zijn Europese hoofdkwartier in Dublin een fysieke winkel openen. Dat is gebleken uit een lokale bouwaanvraag die werd ingediend. Google is met de winkel niet helemaal aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf voerde al enkele testen uit in Londen en de Verenigde Staten. Onder meer werd in Londen geëxperimenteerd met een Google-hoek in bestaande elektronica-winkels. De Google Store zou toegankelijk zijn voor het brede publiek en zou niet nader gespecificeerde Google-artikelen verkopen. De winkel zou gevestigd worden in een kantoorgebouw langs Barrow Street. Er zou ook een tussenverdieping gemaakt worden die vooral bedoeld is om de aandacht van passanten te trekken.

De onzekere economische situatie laat zich ook voelen in het prostitutie-milieu. Dat zegt Metje Blaak, woordvoerster van de Rode Draad, een vakbond voor prostituees uit de omgeving van de Amsterdamse Wallen. Blaak merkt op dat geregelde klanten vroeger één keer per week kwamen, maar nu nog één keer in de twee maanden langskomen. Er wordt opgemerkt dat vele klanten ook blijven onderhandelen voor een lagere prijs. Alleen gespecialiseerde diensten zouden nog wel duidelijk goede verdiensten realiseren. Volgens Blaak wordt in het algemeen een tarief van 50 euro gevraagd, maar worden nu vaak tarieven van 30 euro of nog veel lager gehanteerd. Die concurrentie heeft volgens Blaak ook een negatieve impact op de collegialiteit.

Meer Nieuws

Tuesday, February 14, 2012

Elektrisch vervoer heeft ook duurzame energiebron nodig

De totale impact van elektrische wagens op de luchtvervuiling zou een schadelijker invloed kunnen hebben op de gezondheid dan traditionele auto's. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Tennessee. De Amerikaanse onderzoekers stelden dat een studie van de luchtvervuiling in vierendertig Chinese steden heeft aangetoond dat de productie van de krachtcentrales, die vaak op steenkool werken, om elektrische wagens aan te drijven meer fijne stofpartikels uitstoten dan transport met fossiele brandstoffen.

Onderzoeksleider Chris Cherry, professor milieu-engineering aan de University of Tennessee, stelden vast dat elektriciteitscentrales bij het genereren van elektriciteit voor de aandrijving van wagens meer fijne stofpartikels produceerden dan traditionele brandstoffen voor een even groot wagenpark. "Men zou dan ook kunnen aanvoeren dat de luchtkwaliteit en de impact op de gezondheid bij elektrische wagens lager is dan bij conventionele voertuigen," merkt professor Cherry op. "Maar die stelling moet wel gerelativeerd worden."

Daarbij merkt de Amerikaanse onderzoeker op dat de stadsbewoners bij het elektrisch vervoer minder rechtstreeks met uitstoot worden geconfronteerd dan bij wagens met fossiele brandstoffen. In China rijden op dit ogenblik dubbel zoveel e-cars en e-bikes dan conventionele voertuigen. "Bij elektrische voertuigen wordt de uitstoot geproduceerd waar de elektriciteit wordt gegenereerd, maar bij fossiele brandstoffen gebeurt dat op de locatie van het gebruik. Het onderzoek toont echter aan dat elektrische wagens interessant zijn indien hun energie afkomstig is van duurzame bronnen."

Labels: ,

Indiase outsourcing-sector kijkt naar opkomende markten

De opkomende markten zullen de belangrijke Indiase informatica-sector helpen om de dalende vraag vanuit de westerse wereld op te vangen. Dat heeft Kapil Sibal, Indiaas minister van informatica-technologie, gezegd tijdens de internationaal congres in Mumbai. Sibal wees erop dat opkomende markten meer dan de helft van de wereldbevolking omvatten en op zoek zijn naar innovaties om een brede waaier van problemen aan te pakken. India kijkt daarbij onder meer naar Afrika, Latijns-Amerika, Rusland en China.

"Outsourcing is een belangrijke pijler geweest van de transformatie van India tot een belangrijke groeimarkt en vertegenwoordigt minstens 5 procent van het Indiase bruto binnenlandse product," merkt het persbureau AFP op. "Dit jaar zal de omzetgroei van de Indiase informatica-industrie volgens de sectororganisatie National Association of Software and Services Companies (Nasscom) echter een duidelijke vertraging kennen, te wijten aan de wereldwijde economische onzekerheden."

Nasscom voorspelt dat het nieuwe jaar nog een exportgroei van 14 procent tot 78 miljard dollar zal laten optekenen, tegenover een stijging met 16,3 procent het voorbije jaar. "De meeste Indiase outsourcing-bedrijven hebben sterke kwartaalcijfers laten optekenen, maar gaven aan dat de wereldwijde vooruitzichten moeilijk bleven," wordt er opgemerkt. Amerikaanse en Europese klanten vertegenwoordigen op dit ogenblik nog 80 procent van de inkomsten van de Indiase outsourcing-sector.

Labels: ,

Mannelijke millennial positief ingesteld tegenover mobiele reclame

Tegen het einde van dit jaar zullen de Verenigde Staten meer dan 106 miljoen smartphone-bezitters tellen. Dat betekent een stijging met 44 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van consulent eMarketer. Er wordt aan toegevoegd dat de bezitters ook steeds meer activiteiten op hun telefoons zullen opstarten, waardoor hun blootstelling aan mobiele reclame volgens het rapport nagenoeg gegarandeerd kan worden.

"Uit het onderzoek blijkt dat bij de millennials mannen veel meer geneigd lijken te zijn dan zich een mobiele reclame op hun smartphone te herinneren," voert eMarketer aan. "Bij de mannelijke millennials blijkt 69 procent zich mobiele reclame te herinneren, maar bij vrouwen valt dat terug tot minder dan 50 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat mannelijke millennials ook meer genoegen scheppen in mobiele reclame."

"Bij de vrouwelijke millennials gaf slechts 12 procent aan mobiele reclame minstens enigszins te waarderen, waarbij een meerderheid zich ambivalent opstelde," merken de onderzoekers nog op. "Bij mannen geeft 40 procent aan positief te staan tegenover mobiele reclame, waarbij 20 procent aangaf een grote waardering te hebben voor de advertenties. Gemiddeld zegt één kwart van de smartphone-bezitters zich positief op te stellen tegenover mobiele reclame."

Labels: ,

China wil in primetime geen buitenlandse televisieprogramma's meer

Chinese televisiestations mogen in de toekomst in primetime tussen zeven en tien uur 's avonds geen buitenlandse programma's meer uitzenden. Dat heeft de Chinese State Administration of Radio, Film and Television bekend gemaakt. De maatregel vormt een onderdeel van de strategie van de Chinese overheid om de invloed van de buitenlandse cultuur in te perken. Buitenlandse programma's mogen in totaal ook niet meer dan 25 procent van de totale programmering vertegenwoordigen.

"China maakt een politiek gevoelig jaar door, waarbij het leiderschap over het land zou moeten worden doorgegeven," merkt het persbureau Associated Press op. "President Hu Jintao merkte eerder al op dat de Communistische Partij op de Chinese cultuur moest verstevigen. Begin januari had hij al aangevoerd dat vijandige buitenlandse krachten probeerden om de Chinese maatschappij te verwestenlijken en het land te verdelen met hun culturele invloed. Hu Jintao had benadrukt dat de partijleden alert moesten zijn voor dergelijke pogingen."

De opmerkingen van Hu Jintao vormen onderdeel van een bredere poging van de Communistische Partij om de socialistische principes te versterken in een tegenoffensief tegen liberale Chinezen die oproepen voor algemene waarden, zoals de vrijheid van expressie, die door de Chinese staatsmedia vaak worden afgeschilderd als westerse concepten die niet geschikt zijn voor de specifieke aard van de Chinese maatschappij. De Chinese bevolking protesteert echter steeds meer tegen inkomensongelijkheid en corruptie.

De communistische leiders hebben al aangedrongen dat China meer culturele producten zoals boeken, films en kunst moet creëren om een Chinees en buitenlands publiek aan te trekken. Eerder werd eerder al de uitzending van reality-programma's op de Chinese televisie beperkt.

Labels: ,

Neanderthaler is opgegaan in genen moderne mens

Bij de intrede van de ijstijd duizenden jaren geleden hebben de Neanderthalers en de voorlopers van de moderne mens hun territorium over Azië en Europa uitgebreid om zich aan de veranderende omstandigheden te kunnen aanpassen. Dat zorgde ervoor dat beide groepen met elkaar in contact kwamen. Hoewel vele antropologen veronderstellen dat de moderne mens de Neanderthalers heeft doen verdwijnen, is het volgens onderzoekers van de Arizona State University waarschijnlijker dat de populatie is opgegaan in het genetische materiaal van de hedendaagse bevolking.

"De traditionele veronderstellingen over het verdwijnen van de Neanderthalers zijn weinig waarschijnlijk," merkt Michael Barton, professor aan het Center for Social Dynamics and Complexity and School of Human Evolution and Social Change van de Arizona State University, op. "Die theorieën kloppen niet met de huidige kennis over jagers en verzamelaars. Meestal verwijderden zich die immers liefst niet te ver van huis, want dat kon risico's opleveren. Het verdwijnen van de Neanderthaler is wellicht te wijten aan een reeks factoren, waaronder culturele veranderingen."

"De beide populaties zijn met elkaar beginnen om te gaan, wat dan ook leidde tot een uitwisseling van genen," voert Michael Barton aan. "Omdat de Neanderthalers de kleinste populatie vertegenwoordigden, waren zij gedoemd om uiteindelijk te verdwijnen. Hun genen overleefden echter in de hybride generaties die opstonden." De onderzoekers merken op dat geen enkele sociale barrière de uitwisseling van de genen had kunnen tegenhouden.

Er wordt aan toegevoegd dat er geen enkel bewijs is dat de Neanderthaler een minder efficiënte verzamelaar en jager zou zijn geweest dan de voorouders van de moderne mens.

Labels:

NYTimes.com heeft bijna 400.000 betalende abonnees

De Amerikaanse mediagroep Times Company heeft het voorbije jaar afgesloten met 390.000 abonnees voor zijn digitale kranten New York Times en International Herald Tribune, tegenover 324.000 abonnees op het einde van het derde kwartaal. Dochterkrant The Boston Globe had 16.000 digitale abonnees. Het Amerikaanse mediabedrijf begon in maart vorig jaar met een betalend abonnement voor zijn nieuwssite NYTimes.com en in oktober werd de betalende digitale versie van The Boston Globe gelanceerd.

"De cijfers van het vierde kwartaal tonen aan dat de focus op de digitale activiteiten van NYTimes.com voor een belangrijke inkomstenstroom van lezers kan zorgen, terwijl ook de digitale reclame op peil kan worden gehouden," merkt Arthur Sulzberger, chief executive van Times Company, op. Het mediabedrijf liet tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst van 58,9 miljoen dollar optekenen. Dat betekende een daling met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Over het hele jaar leed Times Company een verlies van 39,7 miljoen dollar, tegenover een nettowinst van 108 miljoen dollar het jaar voordien. Het verlies is grotendeels veroorzaakt door een afschrijving van 161 miljoen euro op zijn regionale kranten. De inkomsten uit gedrukte reclame viel met 7,8 procent terug, terwijl bij de digitale reclame een daling met 4,9 procent werd opgetekend, vooral door een achteruitgang van de reclame-inkomsten bij dochterbedrijf About.com.

Labels: ,

Catherine Ashton in Groot-Brittannië nagenoeg vergeten

De Britse Catherine Ashton, die met haar verantwoordelijkheid voor buitenlandse zaken één van de meeste prominente figuren van de Europese Unie zou moeten zijn, wordt door haar eigen landgenoten grotendeels genegeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek over de visibiliteit van de Europese Commissarissen in eigen land. Slechts 16 procent van de Britse burgers hebben recent in de nationale media gehoord over Catherine Ashton. Alleen de Fransman Michel Barnier, Europees Commissaris van interne zaken, haalt met een score van 8 procent nog lagere resultaten.

Het webmagazine Euractiv merkt echter op dat Michel Barnier zich erop mag beroepen één van de meest gevolgde Europees Commissarissen te zijn op te internet. De website van Barnier kreeg tijdens de maand december meer dan 20.000 hits. Alleen José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, haalde met 35.000 bezoekers een betere score. Er wordt opgemerkt dat Barnier met zijn bevoegdheden voor de hervorming van de Europese financiële regels, wellicht meer interesse wekt in het buitenland dan op het thuisfront.

"Dat kan echter niet worden gezegd van Catherine Ashton," merkt Euractiv op. "Hoewel Ashton met buitenlands beleid bevoegd is voor één van de meest belangrijkste aspecten van de Europese Unie, presteert ze op het internet bijzonder matig. Haar website ontving tijdens de maand december slechts 8.000 bezoekers, terwijl de Europese Unie in die periode zijn sancties tegen landen zoals Iran en Syrië opdreef. Ashton staat slechts op de achttiende plaats in de online rangschikking van de Europees Commissarissen.

De meest zichtbare Europees Commissaris in eigen land is de Fin Olli Rehn, bevoegd door economische zaken (45 procent), gevolgd door de Maltees John Dalli (41 procent), de Italiaan Antonio Tajani en de Est Siim Kallas (40 procent) en de Hongaar Laszlo Andor (34 procent). Karel De Gucht eindigt op de derde laatste plaats met een score van 17 procent.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het vastgoedfonds Empire State Realty Trust heeft een aanvraag ingediend voor een notering aan de New York Stock Exchange. Met de beursgang zou het fonds, eigenaar van de wereldberoemde Empire State Building in New York, een bedrag tot 1 miljard dollar willen ophalen. De Empire State Building werd in 1931 opgeleverd en was tot 1972 het hoogste gebouw ter wereld. Op dat ogenblik moest hij de titel afstaan aan de torens van het World Trade Center in New York. Na de verwoesting van het World Trade Center elf jaar geleden door de terroristische aanslagen van Al-Qaeda is het Empire State-gebouw opnieuw de hoogste wolkenkrabber van New York.

Er zijn geen plannen voor een verbinding van het technologieconcern Siemens met het industrieconcern ThyssenKrupp. Dat heeft Joe Kaeser, financieel directeur Joe Kaeser van Siemens in een gesprek met de Duitse zakenkrant Handelsblatt gezegd. Er doen al maanden geruchten de ronde over een samengaan van de twee Duitse groepen. Het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche schreef dat ThyssenKrupp na de beoogde omvorming van staalproducent tot technologieconcern op veel terreinen een goede partner voor Siemens zou kunnen zijn. Volgens Kaeser is er echter nog nooit gediscussieerd over een mogelijke samenvoeging of toenadering tussen Siemens en ThyssenKrupp. Ook Peter Löscher, topman van Siemens, had het eerder over loutere speculaties.

Het technologieconcern Apple heeft ermee ingestemd om een aantal controversiële fabrieken in China te laten inspecteren door de Amerikaanse organisatie Fair Labor Association, die de slechte werkomstandigheden in de betrokken vestiging aanklaagt. De opmerkelijke beslissing van Apple komt er kort nadat The New York Times een vernietigend rapport publiceerde over de lamentabele omstandigheden waarin werknemers bij de toeleveranciers van het bedrijf in het Verre Oosten aan de slag zijn, ondanks vroegere beloftes om de arbeidscondities te verbeteren. De problemen met Foxconn, een belangrijke toeleverancier van Apple, dateren al van twee jaar geleden toen verschillende moegetergde werknemers van de Longhua-fabriek zelfmoord pleegden.

Nadat het Griekse parlement instemde met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen, zijn er in de Griekse hoofdstad Athene felle rellen uitgebroken. Daarbij werden bioscopen, cafés en banken in brand gestoken. Ook winkels werden geplunderd. Een paar honderd betogers vochten urenlang met de oproerpolitie, die gebruik maakte van traangas om te relschoppers tegen te houden. Minstens dertig agenten raakten gewond. Er zouden ook tientallen arrestaties zijn verricht. Ook in toeristenoorden zoals Kreta kwam het tot rellen. Tot het protest was opgeroepen door de vakbonden, die zelf spreken van een opkomst van ongeveer 200.000 demonstranten.

Het Franse verbod op het zogenoemde short-selling is verstreken en werd niet verlengd. Het verbod was in augustus vorig jaar voor drie maanden ingevoerd en werd nadien nog eens met een even lange periode verlengd. Bij short-selling verkopen handelaren aandelen die ze nog niet in bezit hebben, in de hoop dat de koersen dalen. De handelaren hopen daarbij winst te maken door het verschil tussen de lagere koopprijs en de verkoopprijs. Frankrijk besliste om het short-sellen voor tien banken te verbieden, nadat gebleken was dat de koersen van de betrokken instellingen zwaar onder druk stonden vanwege de blootstelling aan Griekenland en andere zwakke eurolanden.

De Japanse cameraproducent Olympus verwacht het lopende boekjaar in maart af te sluiten met een nettoverlies van 32 miljard yen. Dat komst overeen met een bedrag van ongeveer 311 miljoen euro. Het bedrijf bekomt nog van een schandaal rond boekhoudfraude. Tijdens het voorbije kwartaal boekte Olympus, dat ook medische apparatuur maakt, een nettoverlies van 756 miljoen yen, tegenover een nettowinst van 2,04 miljard yen in dezelfde periode het jaar voordien. Het schandaal dat in oktober uitbrak, had volgens Olympus geen belangrijke impact op de activiteiten. Het bedrijf gaf boekhoudfraude toe en verloor vorig jaar 59 procent van zijn waarde. Olympus begon een rechtszaak tegen de huidige en voormalige toplui die verantwoordelijk worden geacht voor het schandaal.

De gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi had de Marokkaanse danseres Karima el-Mahroug, beter gekend als Ruby, twee jaar geleden werk beloofd bij de Italiaanse politie. Dat heeft de Italiaanse politie-officier Ermes Cafaro op het proces tegen de gewezen premier gezegd. Ruby is de spil in het prostitutieproces tegen Berlusconi. Ermes Cafaro had haar twee jaar geleden gearresteerd nadat ze door voormalige kamergenote van diefstal was beschuldigd. Ruby zou toen verteld hebben dat ze aan de slag wilde bij de Italiaanse carabinieri. Toen Cafaro haar vertelde dat dit onmogelijk was, zou Ruby hebben geantwoord dat Berlusconi al de nodige documenten had bemachtigd. Berlusconi wordt ervan beschuldigd de politie onder druk gezet te hebben om Ruby vrij te laten.

Buitenlanders die naar Disneyland Parijs trekken, moeten gevoelig meer betalen dan de Franse bezoekers van het park. Dat heeft de Britse krant Daily Mail aangeklaagd. Een Frans gezin met twee kinderen zou slechts een bedrag van 142 euro moeten betalen voor tickets, terwijl aan buitenlanders een bedrag van 229 euro wordt aangerekend. Een woordvoerder van Disneyland bevestigde aan de krant dat er prijsverschillen bestaan, maar nuanceert de zaak. De woordvoerder stelde dat er naar gestreefd wordt om de bezoekers het beste pakket aan te bieden. Daarbij wordt gewezen op promoties die zijn toegespitst op specifieke markten, zoals het combineren van toegangskaarten, overnachtingen en vervoer.

Voor het Italiaanse eiland Giglio is begonnen met het wegpompen van olie uit het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Uit het scheepswrak moet ongeveer 2.400 ton brandstof worden gepompt. Als de olie in zee terecht zou komen, dreigt een grote milieuramp voor het fragiele ecosysteem voor de kust van Giglio. De operatie zou zeker achtentwintig dagen duren, op voorwaarde dat de weersomstandigheden stabiel blijven. De Costa Concordia liep op half januari voor het eiland Giglio op de rotsen. De schipbreuk kostte aan tweeëndertig mensen het leven. Vijftien slachtoffers konden nog steeds niet worden geborgen. In totaal had het cruiseschip 4.229 opvarenden aan boord.

Italië is erin geslaagd voor 12 miljard euro aan staatspapier met korte looptijd te veilen. De rente die het land daarbij moest betalen, lag lager dan bij vorige gelijkaardige operaties. De Italiaanse schatkist veilde 8,5 miljard euro aan staatspapier met een looptijd van één jaar. De rente lag daarbij op 2,23 procent, tegenover 2,735 procent bij een gelijkaardige veiling tijdens de eerste helft van de maand januari. Daarnaast werd ook voor 3,5 miljard euro aan staatspapier met een looptijd van vier maanden geveild. Daarbij lag de rente op 1,546 procent, tegenover 1,644 procent bij de eerdere emissie. Het land wil nog bijkomend 6 miljard euro ophalen op de geldmarkten, onder meer met de uitgifte van de leningen op drie jaar tijd.

De Japanse economie is tijdens het voorbije kwartaal met 2,3 procent gekrompen tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Analisten waren uitgegaan van een krimp van 1,3 procent. In vergelijking met het kwartaal ervoor bedroeg de inkrimping 0,6 procent. Oorzaak van de grotere inkrimping zijn onder meer de enorme overstromingen in Thailand, die een impact hadden op de Italiaanse exportcijfers. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de Japanse economie dit jaar met 1,7 procent zal groeien. Dat is vergelijkbaar met de verwachte groei voor de Verenigde Staten, die volgens de instelling met 1,8 procent zou groeien. Voor de eurozone mikt de instelling op een inkrimping van 0,5 euro.

Op de basis Kourou in Frans-Guyana is de eerste Europese Vega-raket gelanceerd. De Vega is ontwikkeld om kleine satellieten tegen lage kosten in een lage baan om de aarde brengen. De eerste raket had negen satellieten aan boord. De Vega werd ontwikkeld in een samenwerking tussen zeven Europese landen. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd een interessant marktsegment aangeboord te hebben. Minisatellieten zijn immers een uitkomst voor universiteiten en bedrijven die geen geld hebben voor grote projecten. Om de kleine satellieten te kunnen lanceren, moesten zij tot nu toe een plaats aan boord van raketten uit Rusland of India kopen. De Vega is de eerste nieuwe commerciële draagraket in zestien jaar tijd.

De Britse mobilofoniegroep Vodafone denkt er ernstig over een bod te lanceren op zijn landgenoot Cable & Wireless Worldwide (CWW). Financiële details over het mogelijke bod werden niet bekend gemaakt, maar volgens Britse media zou er sprake kunnen zijn van 700 miljoen pond. Ook het investeringsfonds Apax Partners zou echter interesse hebben in een overname. Cable & Wireless ontwikkelt communicatiediensten voor grote ondernemingen en doorverkopers. Het bedrijf ontstond twee jaar geleden uit de splitsing van Cable & Wireless in de entiteiten Cable & Wireless Worldwide en Cable & Wireless Communications. Vodafone zou vooral geïnteresseerd zijn in het kabelnetwerk van de groep, dat de nodige bandbreedte zou moeten kunnen bieden voor mobiel internet.

De durfkapitaalgroep Investindustrial, de durfkapitaalgroep van de familie Bonomi, zoekt naar een overnemer voor de Italiaanse motorbouwer Ducati. De durfkapitaalgroep hoopt een bedrag van 1 miljard euro te kunnen incasseren voor Ducati. De durfkapitaalgroep merkt op dat Ducati op dit ogenblik een perfecte onderneming is, maar voor een verdere groei de steun van een industriële groep van wereldklasse nodig heeft. Vorig jaar vroeg Investindustrial aan Deutsche Bank en Goldman Sachs de mogelijkheid te onderzoeken van een introductie van Ducati op de beurs van Hongkong. Maar nu lijkt de verkoop van het legendarische Italiaanse merk aan een concurrent of een grote autogroep meer kans te maken. De operatie moet de internationalisering van Ducati versnellen.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft op de staatstelevisie aangekondigd dat het land binnenkort zeer belangrijke prestaties op nucleair gebied bekend zal maken. De wereld zal daarbij volgens Ahmadinejad getuige zal zijn van zeer belangrijke en zeer grote nucleaire prestaties. Het is niet bekend waar Ahmadinejad op doelt en hij gaf ook geen verdere details. Iran is de laatste tijd onder meer bezig met het verrijken van uranium. Ahmadinejad zei verder dat zijn land niet zal capituleren door de taal van geweld. Het conflict rondom Irans nucleaire programma dreigt steeds verder te escaleren. Hij stelde ook dat Israël door het westen is gecreëerd om de wereld te overheersen.

Meer Nieuws