Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2011

Bijna helft Amerikaanse gezinnen heeft wapen in huis

In de Verenigde Staten geeft 47 procent van de gezinnen toe een vuurwapen in huis te hebben. Dat is het hoogste niveau in bijna twee decennia. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Gallup. In het zuiden en het midwesten heeft zelfs meer dan de helft van de gezinnen een vuurwapen in huis. Er wordt aan toegevoegd dat nog slechts 26 procent van de Amerikanen voorstander is van een wet die het wapenbezit zou verbieden. Dat betekent volgens de onderzoekers een laagterecord.

In de zuidelijke staten ligt het wapenbezit op 54 procent. Ook in het Midwest bedraagt het wapenbezit 51 procent. Aan de westkust bedraagt dat niveau nog 43 procent, terwijl aan de oostkust nog slechts 36 procent van de gezinnen een wapen in huis heeft. De onderzoekers merken verder op dat ook 43 procent van de Amerikaanse vrouwen zegt een wapen te bezitten. Dat is een nieuw hoogterecord. Vorig jaar gaf slechts 36 procent van de Amerikaanse vrouwen aan een wapen te bezitten.

Bij republikeinse kiezers ligt het wapenbezit op 55 procent, tegenover 40 procent bij de democraten. "Er is duidelijk sprake van een kloof, maar toch is die minder groot dan de voorbije jaren," merken de onderzoekers op. "Bij de democraten is het wapenbezit opmerkelijk gestegen." Ook wordt opgemerkt dat het wapenbezit het hoogste ligt in de leeftijdscategorie tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar. Ook mensen met een lagere opleiding blijken vaker een wapen in bezit te hebben.

Labels: , ,

Terrorisme in media heeft negatievere impact op vrouwen

Televisieverslaggeving over terrorisme heeft een negatiever effect op vrouwen dan op mannen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Haifa. Onder meer zouden vrouwen door terrorisme vaker het eigen waardegevoel verliezen. De Israëlische onderzoekers stellen dat het fenomeen mogelijk te maken heeft met een verschil in opvoeding. Vrouwen zouden volgens hen hebben geleerd om met angst te reageren op terrorisme.

"Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat de televisieverslaggeving over terrorisme een negatieve psychologische impact kan hebben op het publiek," merkt onderzoeksleider Moshe Zeidner op. "Sommigen verliezen een gevoel van belangrijkheid, succes en voelen zich bedreigd. Het nieuwe onderzoek toont echter aan dat vrouwen voor die impact gevoeliger zijn dan mannen en gemakkelijker ten prooi vallen aan negatieve gevoelens en stemmingen."

Moshe Zeidner heeft het daarbij over een mogelijk effect van gender-socialisatie. Vrouwen zouden daarbij volgens de onderzoeker worden opgevoed om een grotere angst voor terrorisme te hebben dan mannen. Hij voert aan dat het verschil kon worden opgetekend bij een publiek dat televisie-verslaggeving voorgeschoteld kreeg over terroristische aanslagen van de voorbije jaren waarbij vele slachtoffers vielen. In de controlegroep, die dagelijkse verslaggeving kreeg aangeboden, werd een dergelijk verschil niet opgemerkt.

Labels: ,

Amerikaanse voedselbevoorrading is complete ramp

Rekening houdend met de impact op de volksgezondheid, moet de Amerikaanse voedselbevoorrading als een complete ramp worden bestempeld. Dat zegt Walter Willett, voorzitter van het departement voeding aan de Harvard School of Public Health. Hij stelt dat het onzinnig is om belastinggelden te gebruiken om mensen uit de lagere inkomensklasse te stimuleren om junkfood en ongezonde frisdranken te consumeren en tegelijkertijd geld te investeren in projecten om obesitas te bestrijden.

Het Amerikaanse Supplement Nutrition Assistance Program stelt voedselbonnen ter beschikking van inkomens met een lager inkomen. "Die worden echter vooral besteed aan frisdranken en junkfood," merkt Walter Willett op. "Aan de ene zijde schrijft de overheid voor miljarden dollars cheques uit voor ongezonde voeding, terwijl anderzijds miljarden dollars worden besteed aan campagnes tegen obesitas te financieren. Dat is een compleet waanzinnige situatie."

Het Amerikaanse ministerie van landbouw stelde onlangs tegenover het stadsbestuur van New York onmogelijk te kunnen beletten dat met de voedselbonnen ongezonde voeding werd gekocht. "Dat strookt niet met de werkelijkheid," zegt Willett. "Dat kan perfect geregeld worden. Men doet het wel voor alcoholische dranken." David Ludwig, professor pediatrie aan de Harvard Medical School, benadrukt dat de overheid vooral de reclame en marketing voor jongeren moet aanpakken.

Labels: , ,

Beleid gezonde voeding heeft nog lange weg te gaan

Er moet nog een lange weg worden afgelegd vooraleer het overheidsbeleid in Europa zal leiden tot een gezonder dieet bij de bevolking. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Reading. Onder meer wordt opgemerkt dat bepaalde beleidsmaatregelen in Europa vrijwel nog compleet onvindbaar zijn. Onder meer wordt volgens de onderzoekers op menu's vrijwel nooit voedingsinformatie verstrekt. Ook fiscale maatregelen en voedselnormen op basis van voedingswaarden zijn volgens de onderzoekers zeldzaam.

Eatwell is een project van de Europese Unie dat het probleem van een ongezond dieet moet helpen aanpakken. Het project moet de successen, mislukkingen en onzekerheden van de doorgevoerde maatregelen aangeven en op basis daarvan een blauwdruk voor een optimaal beleid vastleggen. Bruce Traill, professor voedingseconomie aan de University of Reading, stelt dat er weinig onderzoek is gedaan naar de impact van die maatregelen en dat men geen idee heeft of de initiatieven inderdaad tot een gewijzigde eetgewoonte leiden.

Traill merkt op dat Europees meer dan honderd maatregelen werden geïmplementeerd. "Die hebben echter niet allemaal het gewenste effect gehad," merkt hij op. Hij voegt er aan toe dat de maatregelen in twee grote divisies kunnen worden verdeeld. In de eerste plaats zijn er campagnes rond informatie en opvoeding, maar daarnaast zijn er ook regelgevende maatregelen, onder meer door het verhogen van de prijs van ongezonde voeding. Informatie en opvoeding hebben volgens Traill tot nu toe echter het minst resultaat opgeleverd.

Bovendien is er pas gestart met fiscale maatregelen. Maatregelen buiten Europa hebben volgens Traill echter uitgewezen dat deze aanpak weliswaar grote fiscale inkomsten opleveren, maar op het gebied van gedrag slechts een beperkte impact hebben.

Labels: ,

Geschiedenis elektrische wagen in Amerikaans museum

In het National Museum of American History van het Smithsonian Institute is een tentoonstelling opgezet rond elektrische wagens. Daarbij wordt opgemerkt dat al meer dan honderd jaar gedacht wordt aan elektriciteit als een krachtbron voor wagens. Er wordt aan toegevoegd dat de Amerikaanse bevolking bij het begin van de twintigste eeuw de keuze had tussen elektriciteit, stoom of benzine. Dat uiteindelijk de fossiele brandstof de grootste populariteit verwierf, had te maken met de actieradius en de relatief gemakkelijke inplanting van benzinestations.

"De populariteit van een massaproductie van elektrische of hybride wagens is weliswaar recent, maar het idee achter elektriciteit als energiebron voor de autosector is al meer dan honderd jaar oud," merken de organisatoren op. De tentoonstelling is opgebouwd rond twee wagens. In de eerste plaats is er een Columbia Electric uit 1904, die rond de eeuwwisseling de meestverkochte wagen op de Amerikaanse markt was. Daarnaast is er een exemplaar van het T-Model van Ford uit 1914, uitgerust met een elektrische starter en elektrische lichten.

"Elektriciteit is altijd populair geweest in de autosector," aldus Roger White, curator van Road Transportation. "In de jaren twintig van de vorige eeuw werd elektriciteit niet gebruikt om auto's aan te drijven, maar wel om het gebruiksgemak van elektrische wagens toe te passen op exemplaren met een brandstofmotor." In het begin van de vorige eeuw waren elektrische wagens populairder bij rijke stadsbewoners - vooral bij vrouwen - omdat die auto's gemakkelijker waren in het gebruik.

Labels: , , ,

Schotland begint opnieuw naar goud te graven

In Schotland wordt opnieuw gestart met de ontginning van de Cononish-mijn in de omgeving van Tyndrum. Indien de goudprijzen op een hoog niveau blijven zou de mijn minstens één decennium lang een omzet van 20 miljoen pond per jaar kunnen opleveren. Inmiddels wordt er onderzocht of er nog verdere grote voorraden kunnen worden aangetroffen, zodat de productie zou kunnen worden verder gezet wanneer de huidige Cononish-voorraden zouden zijn uitgeput.

"In de Schotse Hooglanden is al overal goud gevonden," aldus Nyree Hill, geoloog aan de University of Leicester. "Tot nu toe zijn er echter nog geen concentraties zoals in de Cononish-site aangetroffen." Nyree Hill werkt samen met het bedrijf Scotgold Resources aan een project om nieuwe goudvoorraden te vinden. De regio is ook bijzonder moeilijk om te exploreren. Het terrein heeft immers een ruw karakter en gletsjers hebben een dikke laag grond afgezet boven die rotsen die moeten worden onderzocht. Ook het weer en de bosgebieden kunnen de werkzaamheden bemoeilijken.

In de jaren tachtig werd gestart met de eerste exploraties. Toen werd gehoopt dat Cononish de eerste nieuwe Schotse goudmijn zou worden sinds in Leadhills vijfhonderd jaar geleden naar de grondstof werd gedolven om de kroonjuwelen te vervaardigen. Een crash van de goudprijzen op het einde van de jaren negentig maakte echter een einde aan de Cononish-dromen. De voorbije jaren zijn de goudprijzen echter opnieuw sterk gestegen, waardoor Cononish economisch opnieuw leefbaar zou kunnen worden.

Labels: , ,

Amerikaanse regering creëert zones voor zonne-energie

De Amerikaanse regering heeft zijn strategie voor de ontwikkeling van zonne-energie bekend gemaakt. Daarbij worden in woestijngebieden in het westen van de Verenigde Staten specifieke zones voorzien. Daarbij werd volgens Ken Salazar, Amerikaans minister van binnenlandse zaken, specifiek gekeken naar gebieden die niet tot een ecologisch of cultureel conflict zouden kunnen leiden. In zes verschillende westerse staten werden in totaal zeventien zones voor zonne-energie aangeduid.

Het Amerikaanse Bureau of Land Management wil met de energie-zones vermijden dat duurzame ontwikkeling in conflict zou komen met het leefmilieu of culturele principes. "Er is echter geen enkele maatregel die een ontwikkelaar zou kunnen beletten om een aanvraag in te dienen voor een energieproject op federaal terrein buiten de aangeduide zones," merkt de Amerikaanse krant The Los Angeles Times op. De strategie heeft ook geen gevolgen voor de dertien projecten die al worden ontwikkelen en negenenzeventig aanvragen die op dit ogenblik bij de overheid lopen.

De ontwikkelaars van energieprojecten proberen sites te realiseren vooraleer subsidies van de overheid vervallen, maar milieugroepen stellen dat de woestijn - vaak een gebied voor bedreigde dieren en planten - die industriële ontwikkeling niet aankan. Milieugroepen beklagen er zich dan ook over dat in het plan geen garanties zijn gegeven dat waardevolle gebieden gespaard zullen blijven. Critici stellen ook dat de strategie te laat is gekomen, nadat drie jaar lang vrijuit licenties voor grote delen van de Amerikaanse woestijngebieden werden uitgereikt.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Chinese autobedrijven Pang Da Automobile Trade en Zhejiang Youngman Lotus Automobile nemen het Zweedse automerk Saab over van de groep Swedish Automobile (Swan). Met de transactie is een bedrag gemoeid van 100 miljoen euro. De twee Chinese groepen zouden alle aandelen van het Zweedse automerk over, waarbij Youngman een meerderheidsbelang van 60 procent toegewezen zouden krijgen. De Chinese bedrijven nemen ook alle schulden van Saab, onder meer achterstallige salarissen en betalingen aan leveranciers, over. De verkoop moet wel worden goedgekeurd door onder meer de bevoegde autoriteiten en de aandeelhouders van Swan. De productie van Saab zou in Trolhättan worden behouden. Op termijn zou er 500 miljoen euro in Saab worden geïnvesteerd.


Het Amerikaanse consumentenvertouwen is tijdens de maand oktober onverwacht gestegen. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van de universiteit van Michigan. De vertrouwensindex steeg tot 60,9 punten, tegenover 59,4 punten tijdens de maand september. Experts hadden voor de maand oktober gerekend op een score van 58 punten tot 58,5 punten. De positieve evolutie heeft volgens de onderzoekers onder meer te maken met het verbeterde klimaat op de aandelenbeurzen en de dalende brandstoffenprijzen. Dat creëerde een belangrijk tegengewicht voor de tegenvallende cijfers op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Amerikaanse werkloosheidsgraad blijft met 9,1 procent al maanden op een hoog niveau.


Het Zuid-Koreaanse Samsung is tijdens het derde kwartaal van dit jaar de grootste smartphone-verkoper van de wereld geworden. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Strategy Analytics. Samsung verkocht van juli tot september 27,8 miljoen exemplaren. Daarmee heeft Samsung een marktaandeel van 23,8 procent. Apple staat op de tweede plaats met een marktaandeel van 14,6 procent, gevolgd door Nolia met 14,4 procent. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar had Nokia nog een marktaandeel van 33 procent. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar was Nokia echter door Apple van de eerste plaats verdrongen. Wereldwijd werden er tijdens het derde kwartaal van dit jaar 117 miljoen smartphones verkocht. Dat betekent een stijging met 44 procent tegenover vorig jaar.


De sociale netwerksite Facebook gaat in de buurt van de Zweedse stad Lulea een datacentrum bouwen. Het serverpark krijgt een oppervlakte van 28.000 vierkante meter. Lulea bevindt zich net onder de poolcirkel en de koude temperaturen moeten het gemakkelijker maken om de servers te koelen. Dat zou Facebook kunnen toelaten om een besparing van 50 procent te realiseren op de kosten voor de koeling van de infrastructuur. Bovendien heeft Zweden een dicht netwerk van optische vezels, zodat de gegevens ongehinderd naar de rest van Europa kunnen worden doorgestuurd. Een eerste gedeelte van het datacenter zou volgend jaar in gebruik moeten kunnen worden. Het serverpark moet ten laatste over drie jaar volledig operationeel zijn.


Het Franse olieconcern Total heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,31 miljard euro. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 15 procent tot 46,2 miljard euro. De winststijging is volgens Total vooral te danken aan de hoge prijzen voor ruwe olie. Het Franse bedrijf stelde ook optimistisch te zijn voor het vierde kwartaal. Daarbij wordt gewag gemaakt van gunstige omgevingsfacturen, terwijl ook de marges in de raffinage volgens Total verbeteren. Er wordt ook gemikt op een productiestijging op het olieveld Pazflor in Angola en de gedeeltelijke herneming van de productie in Libië. Die compenseren ruimschoots de stopzetting van de productie in Noorwegen en Jemen.


Het Zweedse bedrijf Electrolux, wereldwijd de tweede grootste producent van huishoudtoestellen, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,1 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 122 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 1,98 miljard Zweedse kroon. De omzet daalde van 26,3 miljard Zweedse kroon naar 25,7 miljard Zweedse kroon. Het bedrijf heeft aangekondigd een bijkomende kostenbesparing te zullen doorvoeren. Daarbij wordt gewezen op de weinig rooskleurige vooruitzichten op een aantal sleutelmarkten. In Europa wordt dit jaar een daling met 1 procent verwacht en in Noord-Amerika wordt rekening gehouden met een terugval tussen 4 procent en 5 procent.


Spanje kende tijdens het derde kwartaal van dit jaar een werkloosheid van 21,5 procent. Dat is het hoogste niveau in vijftien jaar tijd. Tijdens het tweede kwartaal bedroeg de werkloosheid nog 20,9 procent. Door de dramatische situatie van de Spaanse economie kon ook het toeristische hoogseizoen de negatieve tendens niet afzwakken. Er wordt ook niet verwacht dat de situatie snel zal veranderen. De Spaanse overheid ziet zich immers verplicht om het ambtenarenapparaat drastisch af te slanken en het wordt weinig waarschijnlijk geacht dat de privésector dat verlies zal kunnen compenseren. Spanje telt nu in totaal bijna 5 miljoen werklozen.


De Britse premier David Cameron voelt zich steeds meer bedreigd door de zeventien eurolanden. Hij vreest dat Europa onder druk van de eurozone meer bevoegdheden naar zich toe zal trekken, zodat ook de Britse autonomie zou dreigen afgebouwd te worden. Op een rondreis in Australië ter gelegenheid van een samenkomst van de Commonwealth stelde Cameron dat Londen het hart is van de Europese financiële diensten, maar voortdurend wordt bedreigd door allerhande richtlijnen van de Europese Unie. Het is volgens Cameron absoluut noodzakelijk dat de Europese instellingen beslissingen nemen in het belang van alle lidstaten en dat die lidstaten bij die besluitvorming ook daadwerkelijk worden betrokken.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een principeakkoord ondertekend om vier exemplaren van de superjumbo A380 te leveren aan de Russische luchtvaartmaatschappij Transaero Airlines. Volgens officiële tarieven zou daarmee een bedrag van ongeveer 1,5 miljard dollar zijn gemoeid. Transaero Airlines, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Rusland, wordt daarmee de eerste Oost-Europese klant voor de superjumbo. Airbus zegt tot nu toe 236 bestellingen ontvangen te hebben voor het toestel. Inmiddels werden al 59 exemplaren geleverd aan zeven klanten. In Europa gaat het om Air France en Lufthansa. Andere gebruikers zijn Qantas, Singapore Airlines, Emirates en China Southern.


De Nederlandse uitzendgroep USG People heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 34 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2 procent tot 853 miljoen euro. De uitzendgroep zegt dat de moeilijke economische omstandigheden tot voorzichtigheid moeten aanmanen. Opgemerkt werd dat een besparingsronde zal worden doorgevoerd. Ook de strategie van de groep zal worden bijgestuurd, waarbij nog slechts vijf internationale merken zullen worden overgehouden. Op dit ogenblik telt USG People nog twintig merken. Alleen Start People, Unique, Secretary Plus, Technicum en USG Professional Solutions zullen worden behouden.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard komt definitief terug op zijn plannen om de divisie personal computers af te stoten. Meg Whitman, chief executive van Hewlett-Packard, merkt op dat het concern de strategische, financiële en operationele impact van het afstoten van de divisie heeft bekeken. Daarbij is volgens haar gebleken dat het behoud van de afdeling positief is voor klanten, partners, aandeelhouders en werknemers. In augustus had Hewlett-Packard nog aangegeven zijn activiteiten te willen verschuiven van hardware naar software en dienstverlening. Sindsdien stapte Leo Apotheker op als topman van het bedrijf. Zijn opvolgster heeft die beslissing nu teruggedraaid.


De topmanagers van de honderd grootste bedrijven van Groot-Brittannië hebben zichzelf het voorbije jaar loonsverhogingen van gemiddeld 49 procent toegekend. Dat blijkt uit berekeningen van de krant Daily Mail. Het gemiddelde inkomen van de executives bedroeg 2,7 miljoen pond. Dat is 113 keer meer dan het gemiddelde jaarloon van 24.000 pond in de Britse privésector. Daar kenden de lonen het voorbije jaar een groei van 3 procent. De gemiddelde bonus van de Britse topmanagers steeg het voorbije jaar met 23 procent tot 904.000 pond. Politicus Matthew Oakeshott (LibDem) noemde het schandalig dat vele managers ondanks die cijfers nog klagen over de 50 procent belasting die ze moeten betalen. Het is volgens hem hoog tijd dat er leiderschap en terughoudendheid wordt getoond.


Het Amerikaanse bedrijf Whirlpool, de grootste fabrikant van huishoudtoestellen ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 177 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 79 miljoen euro geboekt. De omzet steeg met 2 procent tot 4,63 miljard dollar. Het bedrijf merkte echter op dat de productiecapaciteit met 6 miljoen eenheden zal worden teruggeschroefd. Daarmee moet het concern naar eigen inspelen op de terughoudendheid bij de consument. In het kader van die besparingen zullen wereldwijd ook meer dan 5.000 banen worden geschrapt. De sanering moet op termijn een besparing van 400 miljoen dollar per jaar opleveren.


De Franse economie zal volgend jaar wellicht slechts een groei kennen van 1 procent. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy in een televisie-interview gezegd. Eerder was nog gewag gemaakt van een groei met 1,75 procent. In de huidige economische omstandigheden is het volgens de president echter heel onwaarschijnlijk dat die gehoopte groei zal kunnen worden gerealiseerd. Door die bijstelling zal volgens Sarkozy uiteraard ook de begroting moeten worden herzien. De president kondigde aan dat de Franse regering in dat kader voor volgend jaar nog eens een bedrag tussen 6 miljard euro en 8 miljard euro aan besparen op de overheidsuitgaven moet proberen te vinden.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 494 miljoen euro. Dat betekent een daling met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 7 procent tot 8,1 miljard euro. De luchtvaartmaatschappij zegt tijdens het voorbije kwartaal geconfronteerd te zijn geweest met de zwakkere vraag bij de consument, de hoge brandstofprijzen en de maatschappelijke onrust in Noord-Afrika. Lufthansa lanceerde vorige maand al een winstwaarschuwing voor het lopende jaar. Het Duitse concern verwacht dat ook volgend jaar de vraag verder zal afzwakken. In dat kader zullen de uitbreidingsplannen van de capaciteit naar beneden worden bijgesteld.


Meer Nieuws

Friday, October 28, 2011

Amerikaanse markt bedreigd door draadloze congestie

De Verenigde Staten worden geconfronteerd met een belangrijke kloof tussen de beschikbare draadloze infrastructuur-capaciteit en de vraag van de consument. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. Daarbij wordt opgemerkt dat het gebruik van draadloze technologieën een bijzonder snelle groei kent. Indien die trend aanhoudt, zal de vraag volgens de onderzoekers uiteindelijk de capaciteit overstijgen, waardoor voor een congestie zou moeten worden gevreesd.

"Er wordt op dit ogenblik een massale migratie van vaste naar draadloze netwerken vastgesteld," merkt onderzoeksleider Michael Kleeman, op. "Die draadloze netwerken worden echter geconfronteerd met een beperkte capaciteit. Draadloze verbindingen zijn voor vele toepassingen veel handiger dan vaste netwerken, maar men moet beseffen dat hieraan een belangrijke consequenties zijn verbonden. De burger moet zijn grote verwachtingen voor de dienstverlening van draadloze verbinding in de toekomst inperken."

Er wordt op gewezen dat draadloze communicatie van veel invloeden afhankelijk is, zoals het beschikbare spectrum, de gevoeligheid voor interferenties van onder meer weersomstandigheden en gebouwen. "Ook in de toekomst zal met de meest geavanceerde draadloze technologie slechts één procent van de capaciteit van optische kabels worden gerealiseerd," voeren de onderzoekers aan. "Bovendien heeft draadloze communicatie ook een mobiel en onvoorspelbaar aspect."

De onderzoekers wijzen erop dat de Amerikanen drie jaar geleden met inbegrip van televisie meer dan 3,5 petabytes per dag consumenten. Dat is meer dan de volledige productie van het Amerikaanse draadloze netwerk vorig jaar.

Labels: ,

Prijsverlaging duurzaam product kan omgekeerd effect hebben

Het aanmoedigen van het publiek om duurzaam te consumeren door het produceren van goedkopere milieuvriendelijke goederen zou een omgekeerd effect kunnen hebben, waarbij de voordelen worden teniet gedaan door een drang om de consumptie steeds verder op te drijven. Dat hebben een aantal milieuverenigingen gezegd. Milieuvriendelijke goederen zijn meestal duurder dan de traditionele alternatieven, maar door de economisch moeilijke omstandigheden zijn er stemmen opgegaan om de prijzen van die producten door belastingverlagingen te drukken.

"Kostenbesparing is volgens David Norman, campagne-directeur bij het World Wildlife Fund (WWF), geen goede motivatie om het gebruik van duurzame producten te promoten," aldus het webmagazine Euractiv. "Het bespaarde budget zal volgens hem het publiek immers aanzetten om extra te consumeren. Het fenomeen wordt volgens Euractiv ook al erkend als een element in debat rond de klimaatverandering. Eigenaars van een brandstof-efficiënte auto zouden onder meer in de verleiding worden gebracht om grotere afstanden af te leggen."

Er moet volgens Norman nadruk worden gelegd op kwaliteit in plaats van op prijsvoordeel. Ook moet volgens hem de verantwoordelijkheid voor de toekomst van volgende generaties worden benadrukt. Steven Stone, vertegenwoordiger van de divisie economie en handel van het United Nations Environmental Program (UNEP) merkt op dat de prijzen geen correcte weerspiegeling vormen van de gebruikte bronnen. Hij laat daarbij verstaan dat de prijs van niet-duurzame producten niet hoog genoeg is.

Labels: ,

Regeringen moeten voorbereid zijn op volksverhuizingen

Over de hele wereld moeten regering voorbereid zijn op massale migraties door de opwarming van het klimaat. Landen die onvoldoende geanticipeerd hebben op dergelijke volksverhuizingen dreigen met catastrofale gevolgen geconfronteerd te worden. Dat is de conclusie van een rapport aan de University of Florida. Daarbij wordt opgemerkt dat de transplantatie van een populatie en zijn cultuur van de ene naar een andere locatie een bijzonder complexe materie vormt.

"Al bij een temperatuurverhoging met enkele graden tegen het einde van het decennium, zullen wereldwijd grote bevolkingsgroepen moeten verhuizen," merken de onderzoekers op. "In het verleden hebben grote volksverhuizingen door natuurrampen of infrastructuurwerken zoals dammen en pijpleidingen tot grote fiasco's geleid. Uit dat verleden moeten lessen worden getrokken om de betrokken bevolkingsgroepen voldoende te beschermen."

"Door stormen, overstromingen en droogte zullen in de toekomst mogelijk de grootste volksverhuizingen uit de geschiedenis worden opgetekend," voert onderzoeksleider Anthony Oliver-Smith, antropoloog aan de University of Florida, aan. Er moet volgens de onderzoekers op dit ogenblik al gestart worden met de voorbereiding van de opvang van deze ontheemde bevolkingsgroepen. Er wordt gewag gemaakt van de zware financiële implicaties van een mislukte volksverhuizing, zodat men zich volgens hen geen fouten kan veroorloven.

Labels: ,

Britse krantensites moeten bezoekers inleveren

In Groot-Brittannië hebben alle websites van kranten tijdens de maand september een terugval gekend. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Audit Bureau of Circulations (ABC). Er wordt wel opgemerkt dat de meeste websites tijdens de maand augustus melding hadden gemaakt van een recordbezoek, te wijten aan de rellen in de Britse hoofdstad Londen. Mail Online blijft veruit de meest populaire krantensite van Groot-Brittannië. Tegenover september vorig jaar liet The Guardian echter de grootste groei optekenen.

"De onlusten in Londen in augustus betekenden een belangrijke stimulans voor de online kranten," aldus het webmagazine Journalism.co.uk. "Een krant zoals The Telegraph kreeg voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 40 miljoen bezoekers per maand. Dat betekende een stijging met 6,95 procent tegenover de maand voordien. In september viel dat cijfer echter met 7 procent opnieuw terug tot 37,9 miljoen bezoekers. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd echter nog altijd een stijging met 18,65 procent opgetekend."

De grootste terugval tijdens de maand september werd opgetekend door de Mirror Group, waar het bezoek met 15,7 procent terugviel. Bij Mail Online werd een achteruitgang met 9,77 procent opgetekend, waardoor het aantal maandelijkse bezoekers opnieuw onder de grens van de 70 miljoen eenheden terugviel. Bij The Independent bleef het verlies beperkt tot 0,64 procent. Omdat The Guardian slechts kwartaalcijfers vrijgeeft, konden daarover geen gegevens worden bekend gemaakt. Het dagelijks bezoek viel echter met 4,59 procent terug tot 2,9 miljoen eenheden.

Door de invoering van een betaalmuur zijn over de website van The Times geen gegevens beschikbaar.

Labels: , ,

FIFA tevreden met verkoop uitzendrechten volgende Worldcups

De Fédération Internationale de Football Association (FIFA) heeft door nieuwe contracten in Australië, Canada en de Caraïben voor de wereldkampioenschappen voetbal over zeven en elf jaar in totaal aan 1,85 miljard dollar uitzendrechten verzameld. Jerome Valcke, secretaris-generaal van de internationale voetbalfederatie, zegt bijzonder tevreden te zijn met het verloop van de verkoop, rekening houdend met de moeilijke economische tijden. De interesse bewijst volgens Valcke de grote aantrekkingskracht van de internationale voetbalcompetities.

Eerder al hadden ook de Verenigde Staten de mediabedrijven Fox, Telemundo en Futbol de Premera Radio de uitzendrechten voor de betrokken tornooien aangekocht voor een bedrag van 1,2 miljard dollar. Daarna werden ook overeenkomsten gemeld met SBS in Australië, Bell Media in Canada en IMC in de Caraïben. Bij SBS en IMC ging het om een verlenging van de bestaande contracten, maar in Canada neemt Bell Media het bestaande contract van CBC over. In Azië zijn de uitzendrechten verkocht aan Infront Sports & Media.

De verkoop van de televisierechten zou op dit ogenblik al een verhoging met 90 procent betekenen tegenover de eerdere veiling, die het voorbije evenement in Zuid-Afrika en het volgende tornooi in Brazilië omvatte. Jerome Valcke, secretaris-generaal van de internationale voetbalfederatie, stelde dan ook tot nut toe tevreden te zijn met de verkoop van de mediarechten, vooral rekening houdend met de moeilijke economische omstandigheden. Dat maakt volgens Valcke de sterkte en aantrekkingskracht van het internationale voetbal duidelijk.

Labels: , , ,

Merken kunnen consument begeleiden naar duurzaamheid

Merken hebben unieke opportuniteiten om de consument ondersteuning te bieden bij de vraag welk duurzaam gedrag zou moeten worden geadopteerd en daardoor ook de eigen inkomsten op te drijven. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het computerbedrijf IBM en het onderzoeksbureau YouGov. Uit het onderzoek bleek dat 73 procent van de bevolking persoonlijk een duurzame levenswijze belangrijk vindt. Er wordt echter aan toegevoegd dat 36 procent van de ondervraagden zich onzeker voelt over de beslissingen en acties die daarvoor moeten worden genomen.

Volgens 49 procent van de ondervraagden moet het individu de verantwoordelijkheid en een leidende rol nemen om anderen aan te moedigen acties te ondernemen tegen de klimaatverandering. Voor 25 procent moet echter de overheid die rol op zicht nemen, terwijl 17 procent daarbij vooral initiatieven van het bedrijfsleven zegt verwachten. "Maar onder die cijfers gaat een grotere rol schuil die bedrijven zouden kunnen spelen," voeren de onderzoekers aan.

Er wordt onder meer opgemerkt dat 34 procent van de ondervraagden aangeeft sneller op een milieuvriendelijk idee van een vertrouwd bedrijf te zullen ingaan dan op hetzelfde voorstel dat door de overheid naar voor zou worden geschoven. De onderzoekers stellen dat geen enkele instantie de strijd tegen de klimaatverandering alleen kan dragen en er dus een belangrijke samenwerking moet worden opgezet, maar er wordt aan toegevoegd dat bedrijven hier een daadwerkelijk verschil kunnen maken.

Labels:

Canadese voedingspatronen steeds Aziatischer getint

De groeiende Aziatische populatie van Canada heeft een duidelijke en belangrijke impact op de lokale voedingspatronen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau NPD Group. Er wordt opgemerkt dat er inmiddels 3,3 miljoen Canadezen van Aziatische oorsprong worden geteld. Die groep vertegenwoordigt 11 procent van de totale Canadese populatie. Naarmate het aantal Aziatische Canadezen toeneemt, verschuiven volgens de onderzoekers ook de lokale eetgewoonten.

"Onder meer wordt er een duidelijke verschuiving van aardappelen naar rijst opgemerkt op de Canadese markt," voert NPD Group aan. "Het aantal aardappelmaaltijden is tijdens het voorbije decennium met 703 miljoen eenheden per jaar gedaald. Daartegenover werd bij het aantal rijstmaaltijden een stijging met 297 miljoen eenheden per jaar opgetekend. Ook de consumptie van vismaaltijden en varkensvlees, beiden populair bij de Aziatische Canadezen, is toegenomen, terwijl het verbruik van rundsvlees is gedaald."

Er wordt aan toegevoegd dat de veranderde demografieën ook de populariteit van andere traditionele producten, zoals groene thee, hebben doen stijgen. Er wordt aan toegevoegd dat ook in de Verenigde Staten een gelijkaardige trend wordt opgemerkt. Aziatische voeding wordt op de Amerikaanse markt zelfs niet meer als een etnisch product bestempeld. Ook wordt opgemerkt dat producenten van gezondere voeding eveneens Aziatische maaltijden naar schuiven omdat die vaak wordt geserveerd met groenten en minder dierlijke proteïnen bevatten.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

ExxonMobil, het grootste oliebedrijf ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 10,33 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is te danken aan de hogere olieprijzen. Met het nieuwe resultaat slaagt ExxonMobil erin om voor het derde kwartaal op rij meer dan 10 miljard dollar winst te boeken. Het is drie jaar geleden, toen de olieprijzen alle records braken, dat nog een dergelijke reeks kon worden neergezet. Toen bereikte de olieprijs een piek van 147,5 dollar per vat. De omzet van ExxonMobil steeg tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 32 procent tot 125,33 miljard dollar.


De Brits-Nederlandse oliegroep Royal Dutch Shell heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 43 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is vooral te danken aan de hogere olieprijzen, een grote vraag naar aardgas en hogere raffinagemarges. De omzet steeg met 36 procent tot 123,4 miljard dollar. De productie daalde daarentegen met 3 procent tot 3,012 miljoen vaten. Dat is volgens Shell te wijten aan de verkoop van velden met een totale capaciteit van ongeveer 100.000 dagen per dag. Zonder rekening te houden met die verkochte activiteiten zou een groei met 2 procent zijn opgetekend, vooral te wijten aan de teerzanden in Canada en gaswinning in Qatar.


De joint-venture Sony Ericsson Mobile Communications wordt opgeheven. Het Japanse Sony koopt zijn Zweedse partner Ericsson in de joint-venture uit. Daarmee is een bedrag van 1,05 miljard euro gemoeid. Beide partijen hadden een belang van 50 procent in de joint-venture, die tien jaar heeft bestaan. Met een volledige controle denkt Sony beter kunnen inspelen op het toenemende succes van smartphones. De productie van televisietoestellen van Sony kende de jongste jaren een gevoelige terugval. Ook wordt aangestuurd op een betere integratie met spelconsoles en tablets. Ook Ericsson zal zich door het stopzetten van de samenwerking volledig kunnen toeleggen op de ontwikkeling van apparatuur en diensten voor draadloze netwerken.


Het Franse energiebedrijf GdF Suez heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 65,4 miljard euro. Dat betekent een stijging met 8,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 10,2 procent tot 12,1 miljard euro. De omzetgroei wordt vooral gestimuleerd door de internationale activiteiten, die ondergebracht zijn in het Britse International Power, dat voor 70 procent in handen is van de Franse groep. De beslissing van de Franse regering in september om de gastarieven te bevriezen, zal volgens GdF Suez tijdens het vierde kwartaal aan het concern 290 miljoen euro inkomsten kosten. Tot nu toe kostte de bevriezing, waartegen GdF Suez beroep heeft aangetekend, al 108 miljoen euro.


Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,67 miljard euro. Dat betekent een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat op groeimarkten een stijging met 9,5 procent werd opgetekend. De nettowinst steeg met 125,3 procent tot 642 miljoen euro. Het voorbije jaar werd de winst echter wel zwaar gedrukt door een juridisch dispuut. De omzetgroei bij Bayer is dit jaar in belangrijke mate te danken aan de chemie-activiteiten. De omzetgroei van de geneesmiddelen op voorschrift zou relatief beperkt blijven. Bayer wacht op de goedkeuring van de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten voor de bloedverdunner Xarelto.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,6 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 4,3 procent tot 1,19 miljard euro. Kurt Bock, topman van het Duitse concern, zegt wel dat tijdens het derde kwartaal een groeivertraging werd opgemerkt. Die trend zal zich volgens hem ook in het vierde kwartaal verder doortrekken. BASF slaagde er wel in de gestegen grondstoffenkosten grotendeels aan de klanten door te rekenen. Het bedrijf merkt verder op te hopen dat dochterbedrijf Wintershall na de dood van de Libische dictator Khadaffi in Libië opnieuw zal kunnen starten met olieboringen.


Charles Haldeman, chief executive van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Freddie Mac, heeft aangekondigd met pensioen te zullen gaan. Haldeman heeft aangegeven dat hij weliswaar nog aanblijft tot het ogenblik dat een opvolger is gevonden, maar in ieder geval volgend jaar wil terugtreden. Haldeman werd in augustus twee jaar geleden aangesteld tot chief executive van Freddie Mac, één jaar nadat de hypotheekverstrekker en zijn sectorgenoot Fannie Mae door de Amerikaanse overheid moesten worden gered van een dreigend bankroet. Freddie Mae maakte verder bekend dat John Koskinen als voorzitter zal worden opgevolgd door Christopher Lynch.


Het Amerikaans bruto binnenlandse product is tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 2,5 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming van het Amerikaanse ministerie van handel. Daarmee zit de Amerikaanse economische groei opnieuw op het niveau van de zomer van vorig jaar. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werd nog een economische inkrimping met 0,4 procent opgetekend. Tijdens het tweede kwartaal werd een groei met 1,3 procent geregistreerd. Opgemerkt wordt dat de consumptie tijdens het derde kwartaal met 2,4 procent is gestegen. Bij de private investeringen, op uitzondering van vastgoed, werd een stijging met 16,3 procent genoteerd.


De Duitse autobouwer Audi, dochter van Volkswagen, heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een operationele winst gerealiseerd van 4 miljard euro. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan een betere kostenstructuur en aan een gestegen verkoop. Audi verkocht tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar 973.000 wagens. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met bijna 25 procent tot 32,4 miljard euro. Het Duitse luxemerk zegt door die resultaten nog steeds op koers te zitten om dit jaar nieuwe recordresultaten neer te zetten.


Fraudeur Bernard Madoff heeft drie jaar geleden gepoogd om samen met zijn vrouw zelfmoord te plegen. Dat heeft Ruth Madoff, de echtgenote van de fraudeur, tijdens een Amerikaans televisieprogramma zelf toegegeven. Nadat Madoff zijn miljardenfraude had toegegeven, zou het koppel op kerstavond een overdosis geneesmiddelen hebben genomen, maar de volgende ochtend weer wakker geworden zijn. Het is de eerste keer dat Ruth Madoff na de arrestatie van haar man een interview heeft gegeven. Mark Madoff, één van de zoons van het koppel, verhing zich vorig jaar op de verjaardag van de aanhouding van zijn vader. Bernard Madoff werd twee jaar geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar wegens een piramidefraude van ongeveer 60 miljard dollar.


De Zweedse autofabrikant Saab tegen de voorziene deadline geen bezwaar ingediend bij de Zweedse rechtbank tegen het verzoek van curator Guy Lofalk om de herstructurering van het bedrijf af te breken. Saab onderhandelt nog met potentiële investeerders. Dat heeft een Saab-woordvoerder tegenover het Nederlandse persbureau ANP gezegd. De curator wil het herstructureringsproces van Saab afbreken omdat de constructeur geen geld meer zou hebben. Saab had een deadline opgelegd gekregen om een schriftelijke motivatie neer te leggen waarom het herstructureringsproces voortgezet moet worden. Saab zou van de rechtbank nog extra tijd hebben gekregen omdat er nog steeds intensieve onderhandelingen werden gevoerd met potentiële Chinese investeerders.


Het frisdrankenconcern Coca-Cola brengt voor de eerste keer in zijn geschiedenis in de Verenigde Staten een wit colablik op de markt. De actie kadert in een campagne voor de bescherming van de ijsbeer. De actie met de witte colablikken, voorzien van een beeld van ijsberen, loopt van begin november tot februari volgend jaar. Coca-Cola werkt daarbij samen met World Wildlife Fund (WWF), die een beschermde habitat voor de ijsbeer in Canada en andere noordelijke landen wil creëren. In de samenwerking is ook voorzien dat Coca-Cola 3 miljoen dollar doneert aan de campagne van het World Wildlife Fund. Coca-Cola zegt zich in het bijzonder aangetrokken te voelen tot de campagne omdat de ijsbeer al negentig jaar in zijn reclame-campagnes optreedt.


De Amerikaanse autoconstructeur Chrysler heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 212 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 84 miljoen dollar. Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd nog een verlies van 370 miljoen dollar geleden. De omzet steeg met bijna 20 procent tot 13,1 miljard dollar. Over het hele jaar verwacht Chrysler een omzet van meer dan 55 miljard dollar te zullen realiseren. Ook wordt gerekend op een winst van 600 miljoen dollar. Eerder was nog gewag gemaakt van een winst tussen 200 miljoen dollar en 500 miljoen dollar. Chrysler profiteert naar eigen zeggen nog altijd van de samenwerking met het Italiaanse zustermerk Fiat.


Gebruikers van BlackBerry in de Verenigde Staten en Canada hebben collectieve rechtszaken aangespannen tegen Research in Motion, de Canadese fabrikant van de populaire smartphones. De gebruikers eisen een compensatie voor de wereldwijde storing waardoor het BlackBerry-netwerk eerder deze maand werd getroffen. De gebruikers stellen dat het bedrijf contractbreuk heeft gepleegd en dat zij betaald hebben voor een dienst die niet werd geleverd. De gebruikers zeggen op te treden namens alle Amerikaanse en Canadese gebruikers van BlackBerry. Het is niet bekend welke schadevergoeding er wordt gevraagd. De gebruikers zeggen geen genoegen te nemen met de excuses van het bedrijf.


Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Air France is in staking gegaan uit onvrede over het verloop van de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Air France was sinds juli met de vakbonden in onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden van het cabinepersoneel. Met de grootste vakbond kwam luchtvaartmaatschappij tot een akkoord, maar de andere werknemersorganisatie zeggen banenverlies te vrezen en wezen de overeenkomst af. Air France stelde de houding van de vakbonden niet te begrijpen, aangezien de maatschappij allerlei toezeggingen heeft gedaan rond het behoud van banen. Daarbij wordt opgemerkt dat er sinds dit jaar opnieuw cabinepersoneel wordt aangeworven. Volgend jaar zou dat nog worden opgedreven.


Meer Nieuws

Thursday, October 27, 2011

Italië moet dringend opnieuw productief worden

Pensioenhervormingen zijn niet voldoende om de schuldencrisis in Italië op te lossen. De Italiaanse regering moet daarentegen dringende maatregelen nemen om groei te stimuleren en het gebrek aan productiviteit aan te pakken. Dat heeft de Italiaanse econoom Luigi Paganetto in een interview met het webmagazine EurActiv Italy gezegd. Hij merkt op dat Italië een periode van tien jaar zonder productiviteitsgroei achter de rug heeft. Nochtans zijn er volgens hem verschillende mogelijkheden om een substantiële groei te verwezenlijken.

"Een concurrentiële stimulans in de dienstensector, die ongeveer 70 procent van het Italiaanse bruto binnenlandse product vertegenwoordigt, kan cruciaal zijn om de economische groei te ondersteunen, vooral wanneer daaraan ook innovatie en nieuwe technologieën worden gekoppeld," aldus Luigi Paganetto tegenover het webmagazine Euractiv. Hij voegde er aan toe dat Europese fondsen zouden gebruikt kunnen worden om de regionale ontwikkeling in het zuiden van Italië te stimuleren, wat zou kunnen uitgroeien tot een groeimogelijkheid voor het hele land.

Luigi Paganetto riep daarbij ook op om de focus te leggen op het menselijk kapitaal. "Daarbij moet vooral aandacht besteed worden aan de jongeren bevolkingsgroep, die op dit ogenblik een onaanvaardbaar deel van de werkloosheid uitmaakt," stipte Paganetto aan. "Jongere mensen zijn in dynamische landen de belangrijkste groeimotor. Er moet dan ook absolute prioriteit worden gegeven aan het opzetten van een groot project voor jongeren."

Labels: ,

Realisatie Louvre Abu Dhabi komt niet in gevaar

Over twee jaar zal Abu Dhabi zijn divisie van het Louvre-museum openen, ondanks de vertraging in de plannen voor de uitbouw van het geplande culturele district in de stad. Dat heeft ontwikkelaar Tourism Development and Investment Company bevestigd. Het Louvre wordt het eerste museum van het cultureel district Saadiyat Island in Abu Dhabi. De realisatie van het Guggenheim Abu Dhabi is daarentegen wel geschrapt en naar een latere datum verschoven. De realisatie van het Louvre Abu Dhabi heeft wel één jaar vertraging opgelopen.

Met de realisatie van het cultureel district Saadiyat Island is een investering gemoeid van 27 miljard dollar. Ontwikkelaar Tourism Development and Investment Company maakte echter bekend dat de realisatie van het Guggenheim Abu Dhabi, dat met een oppervlakte 137.000 vierkante meter het grootste museum van de wereld moest worden en is ontworpen door architect Frank Gehry, voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. De realisatie van het Guggenheim Abu Dhabi zou een investering vergen van 108,9 miljoen dollar.

Het Guggenheim Abu Dhabi kwam eerder negatief in het nieuws door een boycot van een groep internationale kunstenaars, waaronder Hamra Abbas uit Koeweit en Khaled Barakeh uit Syrië. De boycot is een reactie op berichten over misbruik van werknemers die voor de bouw van Saadiyat Island werden gerekruteerd. Er werd daarbij onder meer gesteld dat was bewezen dat de werkgevers aan de werknemers loonvoorwaarden hadden beloofd die later niet werden gehouden.

Labels: , ,

Mobiele platformen worden belangrijk tijdens eindejaarsperiode

Mobiele platformen zullen tijdens de volgende eindejaarsperiode een belangrijke rol innemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Deloitte. Opgemerkt wordt dat 59 procent van de smartphone-bezitters aangeeft van plan te zijn om het platform te gebruiken om prijzen te vergelijken. Ook blijkt dat 67 procent het toestel wil gebruiken om winkellocaties op te zoeken, terwijl 46 procent aangeeft met zijn smartphone de beschikbaarheid van producten te willen controleren.

"Smartphones en sociale netwerken vormen een nieuw gegeven bij de eindejaars-aankopen," aldus Deloitte. "Smartphones blijken een essentieel instrument te worden bij de inkopen. Het apparaat wordt voor een brede waaier van activiteiten gebruikt, zoals het controleren van prijzen en het aankopen van producten." Er wordt opgemerkt dat 27 procent van de smartphone-bezitters van plan is om tijdens de eindejaarsperiode van het toestel gebruik te maken.

Daarbij wordt opgemerkt dat 67 procent de smartphone wil gebruiken voor informatie over de locatie van een winkel. Tevens geeft 46 procent het toestel te willen gebruiken voor de beschikbaarheid van producten te controleren. "Maar ook sociale media zullen een grote invloed hebben op de eindejaarsperiode," wordt aangevoerd. Volgens Deloitte geeft 44 procent van de consumenten aan sociale media te zullen gebruiken voor kortingen, productbesprekingen en het bekijken van cadeaulijsten van vrienden en familieleden.

Labels: ,

Grotere porties moeten sociale status opdrijven

Consumenten die zich ondergeschikt of machteloos voelen, blijken de neiging te hebben om grotere porties voeding te nemen. Dat is wellicht een poging om hun sociale status te opwaarderen. Dat is de conclusie van de École des Hautes Études Commerciales de Paris en de Northwestern University. Onderzoeksleider David Dubois stelt dat vooral onder zwakkere populaties, zoals een lagere socio-economische status, een belangrijke stijging van de voedselconsumptie kan worden opgemerkt.

"Onderzoekers van de Northwestern University stellen dat de consument grotere voedselporties koppelt aan een hogere sociale status," merkt het webmagazine HealthDay News op. "Respondenten gingen ervan uit dat individuen die voor een grotere kop koffie kozen een hogere status hebben dan personen die voor een kleiner alternatief kozen, ook wanneer de prijs dezelfde bleef. Ook bleek dat mensen met een lagere sociale status grotere bagels namen. Bovendien blijken ze op sociale evenementen grotere versnaperingen te kiezen dan wanneer ze alleen zijn."

Onderzoeksleider David Dubois wijst erop dat ook in het algemeen de omvang van een consumptieproduct - zoals een woning, televisie of wagen - door het publiek meestal aan sociale status wordt gekoppeld. "Wanneer echter aan mensen met een sociale lagere status wordt verteld dat er op prestigieuze evenementen kleinere versnaperingen worden geserveerd, blijken ze ook daadwerkelijk voor de beperktere porties te kiezen," voert de onderzoeker aan.

Labels: ,

Russische economie trekt opnieuw expats aan

Rusland trekt opnieuw grotere aantallen expats aan. Dat zegt consulent Troika Relocations. Naarmate de Russische economie opnieuw groeit, beginnen de expats volgens de consulent opnieuw terug te keren, nadat ze tijdens de economische crisis van drie jaar geleden massaal waren vertrokken. De uitbreidende Russische markt en incentives zoals lagere belastingen blijken die trend nu echter te hebben omgekeerd. Er wordt wel opgemerkt dat het type van de expat inmiddels wel is gewijzigd en vooral bestaat uit hogere kaderleden in plaats van specialisten.

"Vele buitenlanders worden aangetrokken door de groeiende Russische markt en het gevoel van avontuur," merkt David Gilmartin, general manager van Troika Relocations, op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "De meeste buitenlanders zien een groot potentieel in de Russische markt." Hij merkt wel op dat mannelijke vrijgezellen het gemakkelijkst aangetrokken worden door de Russische markt. Het aantrekken van gezinnen is moeilijker omwille de onderwijsmogelijkheden voor kinderen en de mogelijkheden voor echtgenotes om een sociaal netwerk uit te bouwen.

Gilmartin zegt sinds het midden van de jaren negentig wel een belangrijke evolutie gezien te hebben in de expats. "De meeste buitenlanders worden door ondernemingen gestuurd, terwijl er in het verleden vaker zelfstandige ondernemers werden opgemerkt," voert hij aan. "Bovendien bestaat de nieuwe golf expats vooral uit hogere kaderleden. Dat heeft te maken met het hogere opleidingsniveau van de Russische werknemers." Ook voert Gilmartin aan dat expats ook minder lang blijven dan in het verleden. Een verblijf in Rusland duurt nog gemiddeld drie jaar.

Gilmartin verwacht in de toekomst nog meer expats. "Steeds meer bedrijven worden actief in Rusland en de nationale oliesector probeert buitenlandse partners aan te trekken," zegt hij. "Bovendien zullen ook de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voetbal buitenlandse specialisten aantrekken."

Labels: ,

Mobiele videoconsumptie met bijna één derde gestegen

De mobiele videoconsumptie is op één jaar tijd met 29 procent gestegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het internetbedrijf Yahoo. Er wordt aan toegevoegd dat 54 procent van de consumenten meer tijd aan het mobiele internet besteedt dan één jaar geleden. De onderzoekers merken daarbij op dat het grootste gedeelte van die tijdsbesteding gebeurt voor één uur in de middag, terwijl algemeen werd verondersteld dat mobiele activiteiten vooral een avondgebeuren zouden zijn.

"Consumenten spenderen duidelijk meer tijd op hun mobiele telefoon dan één jaar geleden," merkt Ashmeed Ali, marktonderzoeker bij Yahoo, op. "Daarbij is er vooral een belangrijke toename van het gebruik van het mobiele internet en mobiele video." Uit het onderzoek blijkt ook dat één derde van de mobiele internettijd thuis wordt besteed. Sport, weersvoorspellingen en nieuws blijven volgens het rapport de meest populaire vormen van content. De onderzoekers stellen verder dat 20 procent van de consumenten dagelijks videocontent bekijken op mobiele platformen.

Muziekcontent heeft een aandeel van 50 procent. Daarnaast zegt 49 procent van de mobiele consumenten humoristische video's te bekijken. "Muziek is het natuurlijke verlengstuk van het mobiele platform," voert Ashmeed Ali aan. "De consument is gewend om op mobiele platformen naar muziek te luisteren. De stap naar video is dan ook relatief klein. Bovendien zijn er vele populaire muziekvideo-applicaties beschikbaar." Videogames halen een score van 42 procent, gevolgd door filmclips (34 procent) en televisieshows en sport (33 procent).

Celebrities, lichaamsverzorging en mode halen een score van 32 procent. Politieke content is met een cijfer van 14 procent de minst populaire categorie. "Belangrijk is echter ook dat de consument een voorkeur heeft voor professioneel gemaakte content," voert Ashmeed Ali nog aan.

Labels: ,

Herverdeling rijkdom minder prioritair voor Amerikaanse overheid

Op dertig jaar tijd heeft de 1 procent rijkste inwoners van de Verenigde Staten zijn inkomsten met 275 procent opgedreven. Bij de 20 procent armste inwoners werd tijdens diezelfde periode slechts een toename met 18 procent vastgesteld. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse Congressional Budget Office. De 20 procent rijkste inwoners lieten tijdens diezelfde periode een groei met 65 procent optekenen. In het rapport wordt opgemerkt dat de Amerikaanse overheid sinds het einde van de jaren zeventig een minder herverdelend beleid heeft gevoerd.

"De federale maatregelen doen minder inspanningen om de inkomens-verdeling te herschikken," aldus het Congressional Budget Office. "Die inspanningen werden de voorbije periodes immers vooral gericht op de oudere bevolkingsgroep, ongeacht het beschikbare inkomen van de individuele bestemmelingen. Daardoor is het inkomen minder evenwichtig verdeeld dan dertig jaar geleden." In het algemeen werd op dertig jaar tijd een inkomensstijging met 62 procent opgetekend.

In het rapport wordt opgemerkt dat er geen exacte reden kan worden gegeven voor de snelle inkomstengroei van de rijkste Amerikaanse bevolkingsgroep. De onderzoekers stellen wel dat daarbij mogelijk moet worden verwezen naar de gigantische salarissen van bekende acteur, atleten en muzikanten, een grotere verloning van de bedrijfsleiders en de groei van de financiële sector. De Amerikaanse president heeft een voorstel ingediend om de inkomsten van de rijkere bevolkingscategorie te verhogen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse politie heeft de Siciliaanse maffiabaas Giovanni Arena gearresteerd. Arenia werd al achttien jaar gezocht na een veroordeling tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord. De maffiabaas werd uiteindelijk in zijn eigen huis in Catania aangetroffen, verborgen in een kast. Arena wordt ook beschuldigd van wapenhandel en drugstrafieken en stond op de lijst van de dertig gevaarlijkste voortvluchtige misdadigers van Italië. De maffiabaas zou bij zijn arrestatie met de speurders hebben gespot omdat hij zich twintig jaar in zijn huis verborgen had kunnen houden zonder dat men hem had kunnen vinden. Volgens de speurders kon Arena zich vooral door de hulp van zijn gezin al die tijd verborgen houden.


Rajat Gupta, een gewezen directeur van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, is in beschuldiging gesteld voor handel met voorkennis. Hij riskeert meer dan 100 jaar cel en een boete van 25 miljoen dollar. Gupta had zich vrijwillig gemeld bij het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI), maar houdt zijn onschuld vol. Hij wordt onder meer beticht beursfraude gepleegd te hebben en zich schuldig gemaakt te hebben aan een complot om beursfraude te plegen. Gupta zou destijds investeerder Raj Rajaratnam hebben getipt over belangrijke ontwikkelingen bij de bank voordat andere marktpartijen daarvan op de hoogte waren. Rajaratnam werd eerder deze maand veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.


Bij de Japanse camerafabrikant Olympus heeft voorzitter Tsuyoshi Kikukawa ontslag genomen. Het vertrek heeft te maken met betichtingen die onlangs door ontslagen chief executive Michael Woodford werden gelanceerd. Woodford had gezegd dat Kikukawa grote geldsommen had betaald aan een schimmig bedrijf op de Kaaimaneilanden voor onduidelijke diensten. Daarop had Kikukawa de chief executive ontslagen en hem van deloyaliteit beticht. Sindsdien is de beurswaarde van het Japanse bedrijf gehalveerd. Kikukawa wordt opgevolgd door Shuichi Takayama. Ondanks zijn vertrek houdt Kikukawa in een verklaring vol niets verkeerd te hebben gedaan.


De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airlines (ANA) heeft een eerste lijnvlucht uitgevoerd met de nieuwe Boeing 787 Dreamliner. Het toestel vervoerde 240 passagiers van Tokio naar Hongkong. All Nippon Airlines is de eerste luchtvaartmaatschappij die een Dreamliner in dienst heeft genomen. De inkomsten van de ticketverkoop voor de maidenvlucht ging naar een liefdadigheidsactie. Eén van de passagiers had 30.000 dollar betaald voor een zetel in businessclass. De Dreamliner is een toestel voor vluchten op lange afstand. De romp van het vliegtuig is vervaardigd uit koolstofvezel, wat het toestel tegelijkertijd lichter en sterker moet maken.


Webwinkel Amazon heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 63 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 73 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is in belangrijke mate te wijten aan de zware investeringen die werden gedaan voor de ontwikkeling van een tabletcomputer en andere projecten op lange termijn. Onder meer werden zeventien nieuwe distributiecentra opgezet. Ook werd de capaciteit van de datacenters opgedreven om de groeiende markt van webhosting en internetdiensten te kunnen volgen. De omzet van de webwinkel steeg met 44 procent tot 10,8 miljard dollar. Amazon stelde dat de impact van de investeringen tijdens het vierde kwartaal nog zwaarder zal zijn.


Het technologiebedrijf IBM heeft Virginia Rometty aangesteld tot chief executive. Begin volgend jaar volgt zij Sam Palmisano, die voorzitter wordt van het technologiebedrijf, op. Rometty wordt de eerste vrouwelijke chief executive van het concern. Palmisano heeft de leeftijdsgrens van zestig jaar bereikt. Met de aanstelling van Rometty komt bij IBM een einde aan een jarenlange interne opvolgingsstrijd. Onder meer Steven Mills, topman van de softwaredivisie van het Amerikaanse concern, werd als een mogelijke kandidaat bestempeld. Ook Mills loopt echter tegen de zestig jaar aan. Palmisano benadrukte dat Rometty werd verkozen omwille van haar verdiensten en is er geen sprake van positieve discriminatie.


De Franse autoconstructeur PSA Peugeot Citroën gaat in Europa 5.000 banen schrappen. Het concern heeft bekend gemaakt volgend jaar een besparing van 800 miljoen te zullen doorvoeren. De extra saneringsronde komt bovenop een besparingsplan dat twee jaar werd gelanceerd en dat over een periode van drie jaar 3,7 miljard euro aan besparingen moet opleveren. In de verkoop en marketing worden 2.500 banen geschrapt. In de productie zouden 1.000 werkplaatsen verdwijnen. Daarnaast wordt ook de samenwerking met 2.500 zelfstandige werkkrachten en 800 interim-medewerkers stopgezet. De besparingen moeten volgens het concern de matige autoverkoop van het lopende jaar en een verwachte prijzenoorlog volgend jaar in Frankrijk helpen opvangen.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,65 miljard dollar. Dat betekent een daling met 4 miljoen dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 11 procent tot 33,1 miljard dollar. In totaal verkocht Ford tijdens het derde kwartaal 1,35 miljoen wagens. Dat betekent een stijging met 100.000 exemplaren tegenover dezelfde periode vorig jaar. De lagere nettowinst is volgens Ford grotendeels te wijten aan afschrijvingen op termijncontracten voor grondstoffen. Die had het bedrijf afgesloten om zich in te dekken tegen toekomstige prijsstijgingen, maar die vallen tot dusver lager uit dan werd verwacht. Ford wijst er wel op dat het concern al tien kwartalen op rij winst maakt.


De Britse zangeres Amy Winehouse is het slachtoffer geworden van een alcoholvergiftiging. Dat blijkt uit een rapport van de lijkschouwing op de Britse zangeres, die drie maand geleden op zevenentwintigjarige leeftijd dood in haar flat in Londen werd aangetroffen. Onmiddellijk na haar dood werd vooral gedacht aan een overdosis drugs. Winehouse kampte zowel met een drugsverslaving als een alcoholprobleem. De drie weken voor haar dood had de zangeres echter geen alcohol meer aangeraakt. Bij de autopsie werd een alcoholniveau van 4,16 promille vastgesteld. In de Londense flat van Winehouse had de politie drie lege flessen wodka aangetroffen.


Portugal heeft een herschikking van zijn schulden uitgesloten. De Portugese minister van financiën Vitor Gaspar verklaarde in de economische commissie van het Portugese parlement dat een schuldherschikking een illusie is. Een dergelijke maatregel zou de crisis volgens Gaspar nog verergeren en leiden tot het stilvallen van de financiering aan Portugal. Dat zou volgens de minister problemen geven voor de aanschaf van goederen en diensten en zelfs voor het uitbetalen van lonen en pensioenen. Op geen enkele manier kan dat volgens Gaspar beschouwd worden als een leefbaar alternatief. Portugal werkt momenteel aan een besparingsprogramma, in ruil voor de 78 miljard euro steun die het land ontving van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


De euroleiders en de financiële sector zijn het op de eurotop in Brussel eens geraakt over een afschrijving van 50 procent op Griekse obligaties. De verlichting van de schuldenlast van het noodlijdende Griekenland vormt één van de pijlers van een plan om de schuldencrisis in Europa aan te pakken. In juli hadden de eurolanden en de financiële sector eerder een akkoord bereikt om vrijwillig een afschrijving van 21 procent te aanvaarden. Sindsdien is de situatie van de Griekse openbare financiën echter nog gevoelig verslechters. Onder impuls van Duitsland bepleitten de eurolanden dan ook een grotere inspanning van de private investeerders.


Op de eurotop in Brussel is een akkoord bereikt over de versterking van de middelen van het Europese Financiële Stabilisatiefonds. Op dit ogenblik heeft het fonds een uitleencapaciteit van 440 miljard euro ter beschikking om zwakke eurolanden te ondersteunen. Als daarvan de lopende operaties en programma's worden afgetrokken, blijft van die reserve nog ongeveer 250 miljard euro over. De voortwoekerende schuldencrisis bewees dat het noodfonds op die manier te zwak staat om de financiële markten te overtuigen van de stabiliteit van de zwalpende eurozone. Er werd nu echter besloten om de uitleencapaciteit van het fonds tot 1.000 miljard euro op te trekken.


De brief van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi over de concrete besparingsmaatregelen die zijn regering wil doorvoeren, is door de overige staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie positief ontvangen. Dat heeft de Poolse eerste minister Donald Tusk gezegd. Berlusconi stelde op vraag van Angela Merkel en Nicolas Sarkozy een lijst met maatregelen op die de Italiaanse schuldenberg moeten aanpakken. Door zware meningsverschillen binnen zijn eigen coalitie, kwam Berlusconi echter niet verder dan engagementen en slaagde hij er niet in concrete, becijferde hervormingen te presenteren. Toch werd zijn brief op de Europese Raad positief onthaald.


Europa wil een fonds van 500 miljoen euro in het leven roepen om de kredietverlening van de Griekse banken aan kleine en middelgrote ondernemingen in het land te verbeteren. Dat heeft Horst Reichenbach, leider van de Europese task force, meegedeeld. Het liquiditeitsprobleem bij de Griekse banken heeft volgens Reichenbach een nefaste impact op de leningen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Daarom zou er worden overwogen om een financieringsmogelijkheid in de orde van 500 miljoen euro te creëren die zou dienen als garantie voor de Europese Investeringsbank, die dan volgens Reichenbach de noodzakelijke liquiditeiten kan voorzien voor de banken. De Europese task force moet het Griekse staatsapparaat bijstaan om structurele problemen aan te pakken.


De interventie van de Europese Centrale Bank (ECB) op de obligatiemarkten is van tijdelijke aard. Dat heeft Mario Draghi, de nieuwe topman van de Europese Centrale Bank, benadrukt. Tot nu toe had Draghi zich nog niet uitgesproken over de steun die de Europese Centrale Bank zou bieden aan landen met schuldenproblemen. Om de rente te drukken die landen zoals Italië en Spanje op de obligatiemarkten moeten betalen, slaat de Europese Centrale Bank sinds enkele maanden staatsobligaties in. De bank gaf daar al zowat 170 miljard euro aan uit. Jean-Claude Trichet, voorganger van Draghi, had die ingreep altijd een uitzonderlijke maatregel genoemd in afwachting van een versterking van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF).


Meer Nieuws

Wednesday, October 26, 2011

Notoir klimaatscepticus Richard Muller slaat mea culpa

De Amerikaanse klimaatscepticus Richard Muller, natuurkundige aan de University of California, geeft toe dat hij destijds verkeerd is geweest om de aanwijzingen voor de opwarming van de aarde af te wijzen. Muller stelt dat het hoog tijd wordt om het debat over de geloofwaardigheid van de klimaatverandering stop te zetten. Er is volgens hem nog weinig twijfel dat de temperaturen een stijgende tendens vertonen. Muller was voorzitter van een groep wetenschappers die de voorbije twee jaar een analyse heeft gemaakt van meer dan 1,6 miljard temperatuurmetingen over de hele wereld.

Richard Muller bestudeerde de voorbije periode het fenomeen van de stedelijke warmte-eilanden. In die gebieden zou meer warmte opgeslagen worden, maar tegelijkertijd zouden daar wereldwijd de meeste metingen gebeuren, waardoor het niveau van de opwarming van de aarde gevoelig zou worden overschat. Müller stelt echter dat men zelfs met die sceptische visie door de resultaten van het onderzoek gedwongen wordt om de klimaatverandering te bevestigen.

De onderzoekers stellen dat het effect van de stedelijke warmte-eilanden onmogelijk kan verklaren waarom de wereldtemperaturen sinds het midden van het voorbije decennium met 1 graad Celsius zijn gestegen. "Er is in die vroegere onderzoeken zeker geen sprake geweest van vooringenomenheid of een selectieve eliminatie van weerstations om de opwarming van de aarde te kunnen aantonen," geeft Muller toe. "Er is geen enkele aanwijzing die de theorie van een klimaatverandering zou kunnen hypothekeren."

Labels:

Duurzame energie is niet langer meer wilde westen

De recessie in de duurzame energie door de massale overcapaciteit in de sector van de zonnepanelen zou onverwachte voordelen kunnen bieden voor de duurzame energie. Dat heeft Christopher Burghardt, vice-president van het energiebedrijf First Solar, opgemerkt. De markt zal volgens Burghardt door die recessie een contractie en consolidatie kennen, maar dat zal volgens hem vooral het einde betekenen van een aantal spelers die in de markt zijn gestapt om van de trend snel vruchten te plukken. Volgens Burghardt zal het wilde westen worden vervangen door een mature markt.

"Een explosieve markt trekt altijd een massa gelukszoekers aan," aldus Christopher Burghardt. "De vergelijking met de goudkoorts van het wilde westen is niet ver weg." De vraag naar zonnepanelen is de voorbije jaren gevoelig gestegen. In Duitsland en Italië werd vorig jaar een toename met 87 procent opgetekend. Door de massaproductie zijn de prijzen van zonnepanelen dit jaar dan ook gevoelig teruggevallen. Begin dit jaar moest nog 1,75 dollar per watt worden betaald, maar tegen het einde van het jaar zal dat gedaald zijn tot 1,10 dollar.

Omdat in vele landen het subsidiesysteem voor zonnepanelen is weggevallen, was volgens Burghardt een dalperiode in de vraag onvermijdelijk. "Tegelijkertijd heeft China massaal zijn intrede gedaan in de sector," voert hij aan. "Dat heeft geleid tot een massaal overaanbod." In Duitsland zou de vraag naar zonnepanelen met meer dan 30 procent dalen. Wereldwijd rekent Burghardt op een daling met 10 procent. In de Verenigde Staten leidden de problemen tot het faillissement van Solyndra, waarbij 1.100 banen en 535 miljoen dollar overheidssubsidies verloren gingen.

Labels:

Muziek blijft cruciaal voor online videosites

Muziek is de populairste sector op videosites. Dat is de conclusie van een Britse studie van het onderzoeksbureau Experian Hitwise. Daarbij wordt opgemerkt dat verwijzingen naar muziek - zoals performers of specifieke songs - verantwoordelijk zijn voor ongeveer 33 procent van alle zoekopdrachten die internetgebruikers naar videosites doorstuurden. Televisie-content komt met een aandeel van 17 procent op de tweede plaats, gevolgd door films (11 procent), gaming (10 procent) en nieuws (9 procent).

De onderzoekers merken op dat tijdens de maand september in Groot-Brittannië 785 miljoen gebruikers een bezoek brachten aan online videoplatformen. Dat betekent een stijging met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat 86 procent van de totale online populatie minstens één keer per maand een bezoek brengt aan een online videoplatform. Gemiddeld wordt achttien keer per maand een bezoek gebracht aan een online videosite. Daarbij worden gemiddeld drie providers bij betrokken.

Experian Hitwise stelt dat het internet in Groot-Brittannië aan een maandelijkse tijdsbesteding van 3,4 miljard uur komt. Daarvan nemen sociale netwerken 800 miljoen uren voor hun rekening, tegenover 240 miljoen uren voor online videoplatformen. De onderzoekers merken daarbij op dat online videosites meer bezoekers aantrekken dan email, toerisme en sport. Dat biedt volgens Experian Hitwise aan de intelligente marketeer bijzonder grote opportuniteiten.

Labels: , ,

Europese ecommerce stijgt met 14 procent

In Europa zal dit jaar aan ecommerce een bedrag van 213 miljard euro worden uitgegeven. Dat betekent een stijging met 14 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het betalingsbedrijf Dibs en het onderzoeksbureau YouGov. De onderzoekers voegen er aan toe dat er vooral een groei wordt opgetekend in de reissector, kleding en huishoudelijke producten. Met een omzet van 61,6 miljard euro is Duitsland de grootste ecommerce-markt van Europa, gevolgd door Groot-Brittannië (61,1 miljard euro) en Frankrijk (36,6 miljard euro).

Spanje volgt op een vierde plaats met 18,5 miljard euro. De onderzoekers merken op dat de gemiddelde consument in Europa tijdens de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld 7,4 online aankopen heeft verricht. Tijdens de eerste helft van vorig jaar was er sprake van 6,6 online aankopen. Er rekening mee houdend dat deze cijfers nauwelijks één aankoop per maand vertegenwoordigen, stipt Dibs aan dat het internet nog altijd een marginaal kanaal blijft in vergelijking met de totale verkopen.

De meest succesrijke sector in de online retailmarkt is de reisindustrie, die een aandeel heeft van 25 procent, gevolgd door huishoudelijke consumptieproducten (13 procent) en elektronica (12 procent). Er wordt echter opgemerkt dat ook kleding zich in de toekomst tot één van de belangrijkste online retailsectoren lijkt te zullen ontwikkelen. Gebruiksgemak en tijdswinst vormen de belangrijkste motivaties voor online retail (69 procent), gevolgd door 61 procent).

Labels: ,

Amerikaanse politie wil YouTube-video's laten verwijderen

Het internetbedrijf Google heeft tijdens de eerste helft van dit jaar van overheden over de hele wereld vragen naar persoonlijke informatie van ongeveer 25.440 mensen ontvangen. Dat blijkt uit het transparantie-rapport van het internetbedrijf. De Verenigde Staten staan op de eerste plaats met 11.057 informatie-verzoeken. Google merkt op een Amerikaanse politiedienst ook vragen gekregen te hebben om video's over brutaliteiten van politiemannen van de website Youtube te verwijderen. Die vragen werden afgewezen.

"De vragen van Amerikaanse overheden en politiediensten om content te verwijderen is met 70 procent gestegen," aldus het halfjaarlijkse rapport van het internetbedrijf. "De Amerikaanse overheid heeft tussen januari en juni van dit jaar ook informatie over meer dan 11.000 gebruikers gevraagd. Dat is bijna evenveel als het gezamenlijke aantal aanvragen van vijfentwintig andere ontwikkelde landen, met inbegrip van Rusland en Groot-Brittannië."

"De informatie uit het rapport kan hopelijk bijdragen tot wetsveranderingen op de toegang tot private gegevens van de bevolking," voert Dorothy Chou, beleidsanalist bij Google, aan. "De huidige wetgeving is vaak decennia oud en werd opgesteld in een tijdperk waarbij men nooit van email had gehoord." In het rapport wordt opgemerkt dat Brazilië de meeste aanvragen heeft ingediend om content te verwijderen, gevolgd door Duitsland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Labels: , , , ,

Meeste adverteerders drijven budget televisiereclame op

Meer dan driekwart van de grote Amerikaanse merken heeft zijn budgetten voor televisiereclame de jongste twee jaar gehandhaafd of opgedreven. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Association of National Advertisers (ANA). Opgemerkt dat 47 procent van de merken zijn budgetten voor televisiereclame de voorbije twee jaar heeft opgedreven, terwijl 30 procent zijn bestedingen op hetzelfde niveau heeft gehandhaafd. Slechts 23 procent heeft zijn reclame-uitgaven teruggeschroefd.

In de consumentensector heeft 64 procent van de bedrijven zijn televisiebudgetten opgetrokken. Dat geldt ook voor 27 procent van de bedrijven in de btob-sector. Volgens 36 procent van de aanbieders van consumptiegoederen zijn televisiespots steeds belangrijker geworden in hun marketingstrategie. Dat wordt ook aangevoerd door 13 procent van de bedrijven in de btob-sector. Het verschil tussen beide sectoren heeft volgens de onderzoekers mogelijk te maken met de grotere budgetten en de bredere klantenbasis in de consumentensector.

"Er is al vaak het einde van de televisiespot aangekondigd, maar dit onderzoek toont aan dat daarvoor nog niet moet worden gevreesd," merkt Bill Duggan, vice-president van de Association of National Advertisers, op. Toch geeft 60 procent van de ondervraagden toe dat televisie met een grotere concurrentie van andere media wordt geconfronteerd. Daarbij wijst 57 procent van de respondenten naar het feit dat de consument reclameblokken op televisie gebruikt om onder meer op het internet te surfen of berichten te sturen. Ook digitale videorecorders worden als een bedreiging bestempeld.

Labels: ,

Amerikaanse bevolking ontdekt de scooter

De hoge benzineprijzen en de onzekere economische omstandigheden hebben in de Verenigde Staten weliswaar een negatieve impact op de verkoop van motorfietsen, maar de verkoop van scooters kent er een constante groei. Tijdens de eerste helft van dit jaar werden op de Amerikaanse markt 18.198 scooters verkocht. Dat betekent een stijging met 28,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee realiseerde de sector volgens de Amerikaanse Motorcycle Industry Council de grootste stijging van alle motorfietsen-categorieën.

"Scooters vertegenwoordigen in de Verenigde Staten slechts een klein onderdeel van de verkoop van motorvoertuigen," aldus de Amerikaanse krant The Washington Post. "Door de ongunstige economische omstandigheden en de hoge benzineprijzen, is het echter niet verwonderlijk dat steeds meer Amerikanen in een scooter een alternatief zien voor de aankoop van een wagen." Melissa MacCaull, vice-president van fabrikant Piaggio Group Americas, voegt er aan toe dat er nog heel wat groeimogelijkheden zijn op de Amerikaanse markt.

MacCaull merkt op dat dochtermerk Vespa een duidelijke verkoopsgroei laat optekenen in het zwaardere assortiment. "Daaruit kan worden afgeleid dat meer mensen een scooter gebruiken voor hun dagelijkse verplaatsing naar het werk," stipt ze aan. "De Amerikaanse bevolking begint de scooter te bekijken als een manier om geld te besparen en sneller zijn bestemming te bereiken." In Australië zou een gelijkaardig fenomeen kunnen worden opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat scooters in Europa al langer als een efficiënt vervoermiddel worden aanvaard.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse econoom Nouriel Roubini schat de kans op een nieuwe recessie de volgende maanden in de industrielanden op meer dan 50 procent. Op een economisch forum in de marge van de Commonwealth-top in Australië lopen vooral de Verenigde Staten, de eurozone, Groot-Brittannië en de meeste ontwikkelde landen een risico op een nieuwe recessie. Roubini voorspelde eerder ook al de financiële crisis van drie jaar geleden. Volgens de econoom zal financiële engineering in Europa niet volstaan om de schuldencrisis af te wenden. Beter dan financiële maatregelen te nemen, zou men volgens Roubini de economische groei moeten aanwakkeren in de zwakste eurolanden. De crisis dreigt in de eurozone volgens Roubini in elk geval zwaarder te zijn dan drie jaar geleden.


Wereldwijd heeft de georganiseerde misdaad twee jaar geleden ongeveer 1,6 biljoen dollar witgewassen. De drugshandel heeft daarin een aandeel van 20 procent. Dat blijkt uit cijfers van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Het bedrag vertegenwoordigt 2,7 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product. Witgewassen geld wordt gebruikt in omkoperij en om opstanden en terreuractiviteiten te financieren. Het draagt bij tot het destabiliseren van wettelijke handelsactiviteiten, buitenlandse investeringen en ontwikkeling. Het witwassen van geld is tevens een vaste praktijk van wapensmokkelaars en mensenhandelaars. De handel in cocaïne, twee jaar geleden goed voor 84 miljard dollar, blijft de meest lucratieve bezigheid voor misdaadbendes.


De aandeelhouders van de het mediaconcern News Corp zijn niet tevreden met de voorgestelde opvolging van topman Rupert Murdoch. De twee zonen van Murdoch behaalden slechts twee derde van de stemmen voor hun herverkiezing in de raad van bestuur. Dat cijfer wordt bovendien vertekend door het stemgewicht van de Murdoch-clan, want van de onafhankelijke investeerders heeft liefst twee derde tegen James Murdoch gestemd. De aandeelhouders vinden de opvolging door James Murdoch allesbehalve vanzelfsprekend gezien het recente afluisterschandaal bij de Britse krant News of the World. James Murdoch moet zich daarvoor binnenkort nogmaals verantwoorden in het Britse parlement.


De Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman zijn nog altijd van plan hun beloofde investering in het Zweedse automerk Saab door te zetten. Dat hebben de Chinese bedrijven gemeld. De voorbije week brachten Pang Da en Youngman tot twee keer toe een bod uit op alle aandelen van Saab. Dat aanbod werd door Swedish Automobile (Swan), het moederbedrijf van Saab, afgewezen. Pang Da en Youngman beloofden de voorbije zomer 245 miljoen euro te investeren in Saab, in ruil voor een belang in Swan. Die deal werd door het Nederlandse bedrijf onlangs echter opgezegd, omdat de Chinese bedrijven niet konden aantonen op tijd aan de afspraken te kunnen voldoen. Eerder stelde ook Swedish Automobile al in gesprek te blijven met de Chinese bedrijven.


FedEx, het grootste koerierbedrijf van de wereld, voorziet dit jaar tijdens de eindejaarsperiode een recordaantal van 260 miljoen pakketten te verschepen. Dat cijfer betekent een stijging met 12 procent tegenover vorig jaar. Het Amerikaanse bedrijf zal daarom 20.000 tijdelijke werknemers aannemen om dat recordvolume te kunnen bolwerken. FedEx is steevast een belangrijke werkgever aan seizoensarbeiders. Elke eindejaarsperiode werft de koerierdienst duizenden tijdelijke werkkrachten aan om de hogere volumes te kunnen verwerken. Maar de recordcijfers die FedEx nu voorspelt, vragen ook uitzonderlijk veel vacatures. Het aantal aanwervingen ligt 18 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral te wijten aan de groei in de online verkoop.


De Duitse chemiegroep BASF start een joint-venture met het Chinese bedrijf Hock Mining & Engineering Equipment. Het samenwerkingsverband zal producten voor steenkoolmijnen verkopen. BASF zal onder meer chemische producten maken die in de wanden kunnen worden ingespoten om de mijnen een grotere stabiliteit te bezorgen. BASF stelt al meer dan dertig jaar ervaring te hebben in die sector. China heeft nog een bijzonder grote markt voor de steenkoolindustrie. Ook India zou een beroep kunnen doen op de gespecialiseerde producten van het Duitse concern. BASF neemt een belang van 75 procent in het samenwerkingsverband met Hock Mining. De injectieproducten kunnen ook worden gebruikt in de cementindustrie.


De single malt Old Pulteney is door expert Jim Murray verkozen tot beste whisky van het jaar. Old Pulteney behaalde een score van 97,5 procent. Murray benadrukt dat Pulteney niet de financiële slagkracht heeft van de grote whiskybaronnen om zijn malts op wereldschaal op de markt te brengen. De expert noemt Pulteney één van de grote onbezongen destilleerderijen van Schotland en zegt te hopen dat de prijs het merk zal helpen om over heel de wereld ontdekt te worden. Old Pulteney wordt gemaakt in de gemeente Wick in Caithness in Schotland, waar hij rijpt in eikenhouten vaten. In de eerste helft van de voorbije eeuw was de eeuwenoude destilleerderij bijna dertig jaar gesloten wegens een plaatselijk verbod op de verkoop van alcohol.


Een duizendtal werknemers van de fabriek van horlogemaker Citizen in het Chinese Shenzen hebben het werk meer dan een week stilgelegd om betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De werknemers hekelen onder meer het feit dat ze een gedeelte van hun loon moeten afstaan als ze naar het toilet moeten gaan. Ook zijn ze verontwaardigde omdat het beloofde pensioensysteem nooit gerealiseerd werd. In een andere fabriek van Citizen in het Zuid-Chinese Dongguan werd in juni van dit jaar ook al gestaakt. Daar legden zevenhonderd werknemers het werk neer omdat ze de verloren werkdagen door een defecte airconditioning tijdens het weekend moesten inhalen. In China wordt meer en meer gestaakt, vooral bij fabrieken van Japanse merken zoals Honda en Toyota.


De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair wil het volgende decennium zijn passagiersaantal bijna verdubbelen. In dat vooruitzicht wil de maatschappij tweehonderd tot driehonderd extra vliegtuigen aankopen. In totaal zou de vloot van Ryanair dan vijfhonderd tot zeshonderd toestellen omvatten. Tegen het volgende decennium wil Ryanair jaarlijks 130 miljoen passagiers vervoeren, tegenover 72 miljoen reizigers vorig jaar. Michael O'Leary, topman van Ryanair, wil echter enkel orders plaatsen bij constructeurs die goedkope prijzen bieden. O'Leary zegt daarover op dit ogenblik gesprekken te voeren met het Amerikaanse Boeing, het Chinese Comac en het Russische Irkut. Over Airbus wordt voorlopig niet meer gesproken.


De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft nagenoeg unaniem en voor het twintigste opeenvolgende jaar een resolutie goedgekeurd die het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba veroordeelt. Alleen de Verenigde Staten en Israël stemden tegen de resolutie, terwijl de Marshall-eilanden, Micronesië en Palau zich onthielden. Het Amerikaanse handelsembargo is volgend jaar een halve eeuw oud en verbiedt de export naar Cuba van eender welk product van Amerikaanse oorsprong. Dat geldt ook voor derde landen, die in het geval van overtreding Amerikaanse sancties riskeren. Cuba zegt door het embargo al meer dan 700 miljard dollar schade geleden te hebben.


Opnieuw hebben stakingen tegen de draconische besparingsplannen van de Griekse regering het openbaar leven in het land zwaar verstoord. Onder meer het openbaar vervoer in de Griekse hoofdstad lag volledig stil. Door de staking ontstonden er in de straten van de hoofdstad kilometerslange files gecreëerd. De taxichauffeurs kondigden aan de volgende dagen opnieuw het werk te zullen neerleggen. Daarmee protesteren ze tegen de liberalisering van de sector. Bij de nationale federatie der zeelieden werd daarentegen een einde gemaakt aan een staking van acht dagen. Door die staking was de situatie op de Griekse eilanden haast onhoudbaar geworden.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar veto gesteld tegen een oproep van de eurolanden aan de Europese Centrale Bank om haar uitzonderlijke maatregelen ter stabilisering van de euro voort te zetten. In een ontwerp van de verklaring die de euroleiders op een top in Brussel moeten goedkeuren, wordt steun betuigd aan de uitzonderlijke maatregelen die de Europese Centrale Bank onderneemt om de banken en de eurolanden te ondersteunen. De onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank is voor Duitsland echter een dogma. De centrale bank van de eurozone, met zetel in Frankfurt, koopt al sinds vorig jaar obligaties op van eurolanden in moeilijkheden. Ook voorziet de instelling onbegrensde liquiditeiten voor de banken.


Indien de Europese regeringsleiders een akkoord bereiken over een belangrijke vermindering van de Griekse schulden, zou die moeten worden ondersteund door een bijzondere meerderheid in het Griekse parlement. Dat heeft Evangelos Venizelos, Grieks minister van financiën, gezegd. Door die bijzondere meerderheid zouden de maatregelen niet alleen worden ondersteund door de socialistische regeringspartij Pasok. Het gaat volgens Venizelos immers om maatregelen van politiek en nationaal belang. Voor Venizelos zou elk akkoord indien mogelijk de steun moeten krijgen van een uitgebreide meerderheid van de driehonderd Griekse parlementsleden. Venizelos stelde de oppositie te hebben ingelicht over de lopende onderhandelingen, knelpunten en risico's.


Het Franse parlement heeft definitief het licht op groen gezet voor de Franse staatswaarborgen bij de ontmanteling van de Belgisch-Franse bank Dexia. De Franse Senaat bekrachtigde immers de tekst die eerder door de Franse Assemblée was goedgekeurd. De afgevaardigden van de UMP, het Nouveau Centre en ook de socialistische partij gingen akkoord met de tekst. Enkel de communisten en groenen stemden tegen. Een eerste waarborg wordt gegeven aan de Dexia-restbank voor de herfinanciering van de schulden. De Franse staat geeft een waarborg van maximaal 33 miljard euro. De tweede waarborg heeft betrekking op de Franse kredietactiviteiten van Dexia, die afgesplitst werden en ondergebracht in een nieuwe structuur met Caisse des Dépots (CDC).


In de speciale fabriek B&W Pantex in Amarillo in de Amerikaanse staat Texas worden de laatste B-53 atoombommen van de Verenigde Staten uit de Koude Oorlog vernietigd. Het type weegt bijna vijf ton en wordt bestempeld als het meest vernietigende wapen uit het hele Amerikaanse arsenaal. De B-53 zou zeshonderd keer krachtiger zijn dan de atoombom die op Hiroshima werd afgeworpen. De bom werd vijftig jaar geleden in dienst genomen en had ook de mogelijkheid om onderaardse doelwitten uit te schakelen. Een groot gedeelte van het arsenaal werd al in de jaren tachtig vernietigd. De vernietiging is complex omwille van de omvang van de bom en de ondertussen verouderde technologie die bij de bouw werd gebruikt.


Meer Nieuws

Tuesday, October 25, 2011

Mogelijk Brits team in Amerikaanse football-competitie

Groot-Brittannië zou tegen het midden van het decennium een eigen vertegenwoordiger in de Amerikaanse football-competitie kunnen hebben. Dat heeft Alistair Kirkwood, managing director van de Britse divisie van de National Football League (NFL), gezegd naar aanleiding van een wedstrijd tussen de Chicago Bears en de Tampa Bay Buccaneers in het Wembley Stadium in Londen. Na vijf wedstrijden in Wembley begint de sport volgens Kirkwood ook in Groot-Brittannië aan populariteit te winnen.

De wedstrijd tussen de Chicago Bears en de Tampa Bay Buccaneers op Wembley werd door bijna 77.000 geïnteresseerden bijgewoond. Dat was het laagste aantal uit de internationale series van het American Football, maar Allistair Kirkwood stelde dat op het vlak van organisatie opnieuw belangrijke vooruitgang werd gerealiseerd. "Steeds meer coaches en spelers geven aan om terug te keren. Op sportief gebied is de Britse divisie zeker aanvaard. Er is nu een platform opgezet waarop verder gebouwd kan worden."

Kirkwood geeft wel toe dat er voor het uitbreiden van het aantal wedstrijden ook een groter publiek en een grotere televisie-verslaggeving moet worden gecreëerd. "Over drie tot vier jaar zou er echter aan een Brits team kunnen worden gedacht," voerde Kirkwood aan. Roger Goodell, commissioner van het American football, merkte op dat er op dit ogenblik wordt gesproken om een tweede wedstrijd in Londen te organiseren. Daarbij zal voor Kirkwood echter rekening moeten worden gehouden met de Olympische Spelen, die volgend jaar in de Britse hoofdstad worden gehouden.

Labels: , ,

Saudi-Arabische beurs binnenkort open voor internationale beleggers

Saudi-Arabië gaat zijn aandelenbeurs Tadawul binnenkort wellicht open stellen voor buitenlandse investeerders. Dat zou internationaal kapitaal voor de eerste keer toelaten om rechtstreeks aandelen te verwerven op de Tadawul, de grootste beurs van het Midden-Oosten. Op dit ogenblik kunnen internationale investeerders alleen via een erkende lokale partner activiteiten ontwikkelen op de Saudische beurs. Er is echter al langer een internationale vraag naar toegang tot de Tadawul-beurs.

"De Saudische autoriteiten hebben de jongste periode vaak gewag gemaakt van de openstelling van de Tadawul," aldus Ahmed Beydoun, hoofd Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Deutsche Bank, tegenover het magazine Arabian Business. "Er kan dan ook mogelijk snel een beslissing worden verwacht." De Tadawul-beurs had eind september een totale marktkapitalisatie van 1,2 miljard ryad. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 323,7 miljard dollar.

Daarmee is de Tadawul-beurs bijna even groot als de andere beurzen uit de Gulf Cooperation Council (GCC) samen. De andere zes beurzen van de Golfregio hebben een gezamenlijke marktkapitalisatie van 331,4 miljard dollar. Op dit ogenblik is Saudi-Arabië niet opgenomen in de index van Morgan Stanley Capital International (MSCI), maar zou bij een toetreding volgens analisten wellicht de status van opkomende markt krijgen. Het gewicht van het koninkrijk wordt geraamd op 2,5 procent tot 3 procent. Dat is het dubbele van de huidige positie van Turkije.

Labels: , ,

Turkmenistan neemt wintersportcomplex in gebruik

Het Centraal-Aziatische land Turkmenistan heeft in de stad Ashgabat een gloednieuw wintersport-complex geopend. De realisatie van het complex kadert in het steven van het land om over drie jaar voor de eerste keer aan de Olympische winterspelen deel te nemen. Met het project, gebouwd door de Turkse bouwfirma Polimeks, was een investering gemoeid van ongeveer 135 miljoen euro. De installaties bieden mogelijkheden voor onder meer ijshockey en ijsschaatsen en omvatten verblijfsmogelijkheden voor 350 atleten.

"Het energierijke Turkmenistan wordt gekenmerkt door een verschroeiende hitte," aldus het persbureau Associated Press. "Toch heeft president Gurbanguly Berdymukhammedov beslist dat zijn land een wintersportnatie zal worden. Turkmenistan, dat twintig jaar bij de instorting van de Sovjet-Unie onafhankelijkheid verwierf, heeft nog nooit aan de Olympische Winterspelen deelgenomen en heeft ook tijdens de Olympische Zomerspelen nooit een medaille gewonnen. Het land wil over drie jaar echter een team sturen naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi."

"Tijdens de zomer zijn in Turkmenistan temperaturen van 50 graden celsius geen uitzondering," merkt het persbureau nog op. "Sneeuw is er nagenoeg onbekend. Door de grote inkomsten uit de gasexport heeft het land echter grote financiële reserves, wat al geleid heeft tot marmeren overheidsgebouwen, presidentspaleizen en hippodromen." Gurbanguly Berdymukhammedov is sinds vijf jaar aan de macht in Turkmenistan. Hij wil van het land een sportnatie maken die veel gelijkenis vertoont met de vroegere Sovjet-Unie.

Labels: , ,

Reissector pover vertegenwoordigd op Facebook

De reissector presteert slechts bijzonder matig op het sociale netwerk Facebook. Slechts 0,3 procent van de bezoekers gaan van het sociale netwerk naar een reissite. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Compete. Het onderzoeksbureau telde tijdens de maand oktober 3,4 miljard verwijzingen, maar de reissector kwam daarbij slechts aan 8,3 miljoen eenheden. Daarmee heeft de sector een grote achterstand op andere categorieën en laat alleen de automotive-industrie (0,1 procent) achter zich.

Compete merkt op dat de cijfers van Facebook ook bij nagenoeg alle grote reissites terugvallen. Er wordt opgemerkt dat Facebook in de reissector vooral een onderdeel vormt van het onderzoeksproces en veel minder ingeschakeld wordt bij de praktische boekingen. De onderzoekers stellen dat de reden voor het fenomeen wellicht moet gezocht worden bij de perceptie van de consument, die er niet zou vanuit gaan dat de reissector op een optimale manier zou kunnen inspelen op de mogelijkheden van het sociale netwerk.

Er wordt aan toegevoegd dat muziek en video met een aandeel van 7,7 procent de populairste categorieën vormen op Facebook. Dat is meer dan het dubbele tegenover de andere categorieën. Nieuws en media volgen met een aandeel van 3,4 procent op de tweede plaats, die wordt gedeeld met shopping. Andere sociale netwerken hadden een aandeel van 2,3 procent, gevolgd door carrière en opleiding (1,8 procent) en financiële diensten (1,6 procent). Zoekactiviteiten en email zijn in de rangschikking niet opgenomen.

Labels: , , ,

Fairmont restaureert historisch Hotel Pekin in Moskou

De keten Fairmont Hotels & Resorts, eigenaar van luxe-accommodaties zoals The Plaza in New York, heeft aangekondigd het historische Hotel Pekin in Moskou te restaureren. Hotel Pekin wordt de eerste vestiging van Fairmont in Moskou. Verwacht wordt dat met de werken een investering van meer dan 100 miljoen dollar zal zijn gemoeid. De werken zouden pas over twee jaar van start kunnen gaan, want eerst moeten nog een aantal administratieve formaliteiten worden vervuld. Het hotel zal tijdens de werken voor vier jaar gesloten worden.

Fairmont zegt zich niet veel zorgen te maken over het feit dat het hotel gedurende vier jaar gesloten zal blijven. "Er zijn in Moskou slechts een beperkt aantal mogelijkheden om een dergelijk project op te zetten," aldus Chris Cahill, president van Fairmont Hotels & Resorts. "Het belangrijkste was om het geschikte hotel te kunnen aankopen." In de plannen voor het historische hotel is onder meer een uitbreiding voorzien met een business-toren om 950 vierkante meter oppervlakte te creëren voor conferenties en ontmoetingen.

Daarnaast worden ook 98 extra kamers en suites gebouwd. Op dit ogenblik telt het hotel 137 kamer. Er komt ook een fitness-center. Het hotel werd in de jaren veertig door Dmitry Chechulin gebouwd en geniet omwille van zijn historische belangrijkheid een beschermde status. Bij de restauratie zullen de oorspronkelijke kleurpatronen, de architectuur en het ontwerp van het hotel worden bewaard. Fairmont hoopt met het iconische hotel te kunnen inspelen op het groeiende toerisme in Moskou.

Labels: , ,

FC Barcelona gaat 10.000 Indiase jongeren opleiden

De Spaanse voetbalclub FC Barcelona gaat volgend jaar een campus opstarten in India. Volgens een woordvoerder van Barcelona is India een belangrijk en strategisch gebied voor de club. De campus moet Indiase jongeren de kans bieden om onder begeleiding van de club een voetbalopleiding te volgen. Vorig jaar werden door Barcelona wereldwijd in tweeëntwintig landen campussen georganiseerd voor 18.000 jongeren tussen zes en veertien jaar. FC Barcelona hoopt de volgende drie jaar 10.000 Indiase jongeren op te leiden.

Een technisch team van FCB Escola zal naar India reizen om de trainingskampen in het hele land voor te bereiden en te organiseren. Xavi Marce, directeur van FCB Escola, merkte op dat India een groeiende interesse in voetbal laat optekenen. Bedoeling is om een brede basis uit te bouwen waaruit Indiaas voetbaltalent zou moeten kunnen groeien. De Spaanse voetbalclub stelde Bollywood-ster Ranbir Kapoor aan als ambassadeur om de populariteit van het voetbal en Barcelona in India op te drijven.

Eerder dit jaar had Javier Faus, vice-voorzitter financiën bij FC Barcelona, toegegeven dat de Spaanse club op de Indiase markt duidelijk achterop bleef tegenover onder meer Engelse sectorgenoten. Hij stelde dat de club en het Spaanse voetbal zich de voorbije twintig jaar vooral hebben toegespitst op Europa, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Faus wees er echter ook op dat Engeland een historische koloniale band heeft met India, zoals er gelijkaardige banden zijn tussen Spanje en Latijns-Amerika.

Labels: , , ,

Bewoners Palm Jumeirah moeten betalen voor strand

De bewoners van de luxueuze appartementen op Palm Jumeirah in Dubai zullen extra moeten betalen voor een toegang tot de stranden van de kunstmatige eilandengroep. De maatregel moet vastgoedontwikkelaar Nakheel helpen om zijn financiële positie te verbeteren. Om de nodige inkomsten te genereren besliste de ontwikkelaar om diensten zoals zwembaden, gymzalen en private stranden uit te besteden aan externe partijen. Aan de bewoners wordt een prijs van 1.360 dollar per jaar aangerekend voor de diensten.

"De bewoners van de kustappartementen op de kunstmatige eilandengroep Palm Jumeirah dreigen jaarlijks 5.000 dirham te zullen moeten betalen om toegang te kunnen krijgen tot een aantal diensten die het complex te bieden heeft," aldus het magazine Arabian Business. "Ontwikkelaar Nakheel wil die diensten privatiseren om de nodige inkomsten te verwerven om zijn financiële problemen te kunnen aanpakken. Onder meer de toegang tot het strand zou betalend worden gemaakt. Bezoekers zouden 12.000 dirham moeten betalen."

In ruil zou Nakheel echter wel de aangerekende onderhoudskosten voor de betrokken diensten schrappen. Bewoners hebben echter al zwaar geprotesteerd tegen de plannen van de vastgoedontwikkelaar. Er wordt daarbij opgemerkt dat de eigenaars destijds het vastgoed hebben gekocht in de veronderstelling dat daar ook de toegang tot de diensten was inbegrepen. Vele projectontwikkelaars in de regio worden getroffen door de instorting van de lokale vastgoedmarkt, wat ze gedeeltelijk proberen de compenseren door het optrekken van allerlei kosten.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Niemand hoeft iets te vrezen van de Italiaanse economie. Italië komt zijn schuldaflossingen perfect na, heeft een primair overschot dat deugdelijker is dan dat van zijn partners en zal over twee jaar een begroting in evenwicht hebben. Dat heeft de Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi gezegd in een reactie op de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die Italië hadden gewaarschuwd met geloofwaardige hervormingsmaatregelen naar voor te komen. Italië wordt bekritiseerd omdat beloofde hervormingen uitblijven. Berlusconi zegt echter dat geen enkel land van de Europese Unie zijn partners lessen hoeft te leren. Hij kondigde wel aan dat er nieuwe beslissingen van groot belang zouden komen.


Het Institute of International Finance (IFF), dat 450 grote banken verzamelt, zegt dat er grenzen zijn aan wat beleggers vrijwillig noemen in de onderhandelingen over de bijdrage van de private sector om Griekenland te redden. Elke aanpak die niet het gevolg is van een gezamenlijke onderhandeling en een unilaterale actie inhoudt, zou volgens Charles Dallara, managing director van de financiële instelling, neerkomen op een wanbetaling die de Griekse economie voor verschillende jaren zou isoleren van de internationale kapitaalmarkten. De instelling blijft volgens Dallara in voortdurend contact met de Griekse autoriteiten en banken en is volgens hem bereid om constructieve oplossingen te zoeken die niet alleen goed zijn voor beleggers en voor Griekenland.


WikiLeaks, de klokkenluiderswebsite van Julian Assange, heeft de tijdelijke schorsing aangekondigd van de publicatie van geheime documenten. Reden is een gebrek aan financiële middelen. Volgens Assange hebben banken en andere financiële instanties 95 procent van de giften geblokkeerd. Als deze blokkade tegen het einde van dit jaar nog niet is opgeheven, dan kan Wikileaks volgens Assange niet meer blijven bestaan. Onder meer Visa, MasterCard en PayPal blokkeren betalingen aan WikiLeaks. Assange voegde er aan toe dat de klokkenluiderswebsite gedwongen zal zijn om een agressieve wervingscampagne te voeren om te kunnen overleven.


De Oekraïense politica Joelia Timosjenko heeft beroep aangetekend tegen haar veroordeling tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik bij het sluiten van gascontracten met Rusland. Dat heeft de advocaat van Timosjenko bekend gemaakt. Nadien werd ze ook in staat van beschuldiging gesteld wegens een poging om 405 miljoen dollar aan publieke gelden te verduisteren. Die beschuldiging gaat terug tot het midden van de jaren negentig, toen Timoskenko politiek nog niet actief was, maar aan het hoofd stond van de private groep Verenigde Energiesystemen van Oekraine. Zij zou de schulden van het bedrijf op de regering in Kiev afgeschoven hebben. Daar is nu een nieuwe beschuldiging bijgekomen voor de verduistering van meer dan 4 miljoen euro.


Volkswagen zal dit jaar Toyota inhalen als grootste autofabrikant ter wereld. Dat hebben een aantal autoconsulents gezegd tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens JD Power zou Volkswagen met een marktaandeel van 10,5 procent de grootste autoproducent van de wereld worden, gevolgd door het Amerikaanse General Motors en de Frans-Japanse combinatie Renault-Nissan. Het Japanse Toyota zou pas als vierde eindigen. Volgens IHS Automotive en PwC Autofacts zal Volkswagen als marktleider gevolgd worden door General Motors en Toyota. In het verleden was General Motors altijd marktleider, tot Toyota enkele jaren geleden de eerste plaats opeiste. Het Japanse merk werd nadien echter geconfronteerd met imagoverlies door technische problemen en de tsunami in Japan.


De Nederlandse bank ABN Amro is bereid om financiële activa op te kopen van banken die onder druk staan. Dat heeft Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van de Nederlandse bank, in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. Zalm voegt er aan toe het voornemen al met andere Europese banken te hebben besproken. ABN Amro heeft volgens Zalm een erg sterke kapitaalpositie en moet geen acties ondernemen om zijn balans verder te versterken. De regeringsleiders in de eurozone zijn overeengekomen dat grote banken gedwongen worden om hun kapitaalpositie te verbeteren. Dat zou betekenen dat veel banken gedwongen zullen zijn om activa te verkopen.


Autobouwer Opel zal volgend jaar niet langer een levenslange garantie geven op zijn auto’s, waardoor een klacht van de Duitse Wettbewerbszentrale geklasseerd kan worden. Volgens de Duitse reclame-autoriteit was de slogan misleidend. De autobouwer heeft beloofd om de campagne eind dit jaar stop te zetten en alle gerechtskosten te betalen. Wanneer dat is gebeurd, zal de Wettbewerbszentrale naar eigen zeggen zijn klacht intrekken. Opel begon met de campagne in augustus vorig jaar, waarbij een onbeperkte garantie op nieuwe wagens werd beloofd. In een voetnoot stond echter dat de promotie maar geldig was voor de eerste 160.000 kilometers. De Wettbewerbszentrale vroeg de autobouwer daarop de actie stop te zetten.


De hackers die een tijd geleden de systemen van de technologiebeurs Nasdaq binnendrongen, blijken daar wel degelijk gevoelige informatie te hebben buitgemaakt. In februari had Nasdaq nog volgehouden dat er geen klantinformatie was gelegd. De hackers hadden zich toegang verschaft tot een platform waar topmanagers documenten uitwisselen en andere mogelijk zeer vertrouwelijke informatie delen. De aanvallers installeerden een code die de uitwisseling van data op het directeurenplatform kon aftappen. De spionagesoftware werd na ontdekking verwijderd, maar het is nog niet duidelijk hoe lang de aanvallers hebben kunnen rondneuzen in de systemen van Nasdaq. Het Federal Bureau of Information en het National Security Agency onderzoeken de zaak.


Speelgoedproducent BanBao moet een groot gedeelte van zijn productie van de Nederlandse markt halen. Dat heeft een Nederlandse rechter in kort geding beslist. Volgens de rechter vertonen de bouwstenen, figuren en verpakkingen van BanBao teveel op zijn Deense concurrent Lego. Daarmee pleegt BanBao volgens de rechter inbreuk op de auteursrechten van het Deense concern. Lego beschuldigde BanBao ervan zijn bouwstenen en figuren slaafs nagebootst te hebben. Sommige producten zouden zelfs compleet identiek zijn. Lego zegt in meerdere landen last te hebben van BanBao, maar zou de situatie het ergste zijn in Nederland. Daar zou BanBao een bovengemiddelde populariteit genieten.


Computerproducent Apple had tijdens het derde kwartaal van dit jaar nog een aandeel van 67 procent op de wereldwijde tablet-markt. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg dat aandeel echter nog 96 procent. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Strategy Analytics. De terugval is te wijten aan de concurrentie van het besturingssysteem Android van Google, dat inmiddels een marktaandeel van 27 procent heeft veroverd. Het marktaandeel van onder meer Blackberry en Hewlett-Packard blijft beperkt. Samsung is met een aandeel van 9 procent de belangrijkste producent van Android-toestellen, gevolgd door Acer, Motorola en Asus. In totaal werden tijdens het derde kwartaal van dit jaar 16,7 miljoen tablets verscheept, tegenover 4,4 miljoen exemplaren een jaar eerder.


De Amerikaanse president Barack Obama zal tot het einde van het jaar elke week een nieuwe maatregel bekend maken die het leven van veel Amerikanen gemakkelijker zal maken op het gebied van huisvesting, onderwijs en economie. Daarbij wordt de slogan 'We can't wait' gelanceerd als leidmotief. In de Amerikaanse senaat is het banenplan van de Amerikaanse president door de republikeinen tegengehouden, maar Barack Obama zal volgens diens woordvoerder druk blijven uitoefenen. Opgemerkt wordt dat iedereen het land prioriteit moet geven boven de eigen partij en het Amerikaanse banenplan goedkeuren. De eerste maatregelen bestaan uit nieuwe hypotheekregels die huiseigenaars moeten helpen en maatregelen voor de gemakkelijker afbetaling van studentenleningen.


Het Nederlandse bedrijf TomTom, de grootste producent van draagbare navigatiesystemen in Europa, zal een nieuwe reorganisatie doorvoeren om beter te beantwoorden aan de wijzigingen in de markt. Dat heeft het Nederlandse bedrijf bij de publicatie van de kwartaalresultaten bekend gemaakt. Concreet wil TomTom 50 miljoen euro besparen. De ingreep zal volgens het bedrijf gepaard gaan met een verlies aan arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij naar eigen zeggen onvermijdelijk. Het bedrijf realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 336 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dankzij kostenbesparingen steeg de winst met 50 procent tot 59 miljoen euro.


De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, eigenaar van merken zoals Barbie en Fisher Price, heeft sectorgenoot Hit Entertainment overgenomen van een consortium rond de private equitygroep Apax Partner Funds. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 680 miljoen dollar. Hit Entertainment is eigenaar van onder meer de merken Bob de Bouwer, Brandweerman Sam en Pingu en realiseert een jaaromzet van ruim 180 miljoen dollar. De overname zou tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar moeten worden afgerond. De overname van Hit Entertainment moet de positie van Mattel in de opkomende markten versterken. Thomas the Tank Engine van Hit Entertainment is het populairste speelgoed voor kleuterjongens in China.


Het Nederlandse chemieconcern DSM heeft beslist om tweehonderd banen te schrappen. Op de Nederlandse thuismarkt zullen 130 banen worden geschrapt. De vakbonden stellen echter dat de ontslagen in strijd zijn met de lopende collectieve arbeidsovereenkomst. Daarin was immers afgesproken dat tot begin juli volgend jaar geen ontslagen zouden vallen. Indien er toch afvloeiingen zouden worden doorgevoerd, moet daarvoor de toelating van de vakbonden worden verkregen. Er wordt echter opgemerkt dat DSM een uitstekend jaar beleeft en meer dan voldoende middelen heeft om als compensatie een meer dan royaal sociaal plan af te spreken.


De BungaBunga-feestjes hadden niets met seks te maken. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gezegd ter gelegenheid van een ander proces voor de rechtbank in Milaan moest verschijnen. Volgens Berlusconi is dat verzonnen door geobsedeerde rechters die het op hem hebben gemunt. Volgens Berlusconi is BungaBunga een soort dans en heeft hij zelfs daar nooit aan deelgenomen. Tegen de Italiaanse premier lopen op dit ogenblik vier rechtszaken. Eén daarvan gaat over seks met de minderjarige prostituee Ruby en de BungaBunga-feestjes. Volgens de aanklagers zouden er tot 33 vrouwen op de feestjes aanwezig geweest zijn. Zij moesten zich dan onder meer als nonnen verkleden om dan pikante stripteases te brengen voor de gasten.


Meer Nieuws