Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2011

Terrorisme in media heeft negatievere impact op vrouwen

Televisieverslaggeving over terrorisme heeft een negatiever effect op vrouwen dan op mannen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Haifa. Onder meer zouden vrouwen door terrorisme vaker het eigen waardegevoel verliezen. De Israƫlische onderzoekers stellen dat het fenomeen mogelijk te maken heeft met een verschil in opvoeding. Vrouwen zouden volgens hen hebben geleerd om met angst te reageren op terrorisme.

"Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat de televisieverslaggeving over terrorisme een negatieve psychologische impact kan hebben op het publiek," merkt onderzoeksleider Moshe Zeidner op. "Sommigen verliezen een gevoel van belangrijkheid, succes en voelen zich bedreigd. Het nieuwe onderzoek toont echter aan dat vrouwen voor die impact gevoeliger zijn dan mannen en gemakkelijker ten prooi vallen aan negatieve gevoelens en stemmingen."

Moshe Zeidner heeft het daarbij over een mogelijk effect van gender-socialisatie. Vrouwen zouden daarbij volgens de onderzoeker worden opgevoed om een grotere angst voor terrorisme te hebben dan mannen. Hij voert aan dat het verschil kon worden opgetekend bij een publiek dat televisie-verslaggeving voorgeschoteld kreeg over terroristische aanslagen van de voorbije jaren waarbij vele slachtoffers vielen. In de controlegroep, die dagelijkse verslaggeving kreeg aangeboden, werd een dergelijk verschil niet opgemerkt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home