Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2011

Beleid gezonde voeding heeft nog lange weg te gaan

Er moet nog een lange weg worden afgelegd vooraleer het overheidsbeleid in Europa zal leiden tot een gezonder dieet bij de bevolking. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Reading. Onder meer wordt opgemerkt dat bepaalde beleidsmaatregelen in Europa vrijwel nog compleet onvindbaar zijn. Onder meer wordt volgens de onderzoekers op menu's vrijwel nooit voedingsinformatie verstrekt. Ook fiscale maatregelen en voedselnormen op basis van voedingswaarden zijn volgens de onderzoekers zeldzaam.

Eatwell is een project van de Europese Unie dat het probleem van een ongezond dieet moet helpen aanpakken. Het project moet de successen, mislukkingen en onzekerheden van de doorgevoerde maatregelen aangeven en op basis daarvan een blauwdruk voor een optimaal beleid vastleggen. Bruce Traill, professor voedingseconomie aan de University of Reading, stelt dat er weinig onderzoek is gedaan naar de impact van die maatregelen en dat men geen idee heeft of de initiatieven inderdaad tot een gewijzigde eetgewoonte leiden.

Traill merkt op dat Europees meer dan honderd maatregelen werden geïmplementeerd. "Die hebben echter niet allemaal het gewenste effect gehad," merkt hij op. Hij voegt er aan toe dat de maatregelen in twee grote divisies kunnen worden verdeeld. In de eerste plaats zijn er campagnes rond informatie en opvoeding, maar daarnaast zijn er ook regelgevende maatregelen, onder meer door het verhogen van de prijs van ongezonde voeding. Informatie en opvoeding hebben volgens Traill tot nu toe echter het minst resultaat opgeleverd.

Bovendien is er pas gestart met fiscale maatregelen. Maatregelen buiten Europa hebben volgens Traill echter uitgewezen dat deze aanpak weliswaar grote fiscale inkomsten opleveren, maar op het gebied van gedrag slechts een beperkte impact hebben.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home