Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 29, 2011

Nieuwsoverzicht

De Chinese autobedrijven Pang Da Automobile Trade en Zhejiang Youngman Lotus Automobile nemen het Zweedse automerk Saab over van de groep Swedish Automobile (Swan). Met de transactie is een bedrag gemoeid van 100 miljoen euro. De twee Chinese groepen zouden alle aandelen van het Zweedse automerk over, waarbij Youngman een meerderheidsbelang van 60 procent toegewezen zouden krijgen. De Chinese bedrijven nemen ook alle schulden van Saab, onder meer achterstallige salarissen en betalingen aan leveranciers, over. De verkoop moet wel worden goedgekeurd door onder meer de bevoegde autoriteiten en de aandeelhouders van Swan. De productie van Saab zou in Trolhättan worden behouden. Op termijn zou er 500 miljoen euro in Saab worden geïnvesteerd.


Het Amerikaanse consumentenvertouwen is tijdens de maand oktober onverwacht gestegen. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van de universiteit van Michigan. De vertrouwensindex steeg tot 60,9 punten, tegenover 59,4 punten tijdens de maand september. Experts hadden voor de maand oktober gerekend op een score van 58 punten tot 58,5 punten. De positieve evolutie heeft volgens de onderzoekers onder meer te maken met het verbeterde klimaat op de aandelenbeurzen en de dalende brandstoffenprijzen. Dat creëerde een belangrijk tegengewicht voor de tegenvallende cijfers op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Amerikaanse werkloosheidsgraad blijft met 9,1 procent al maanden op een hoog niveau.


Het Zuid-Koreaanse Samsung is tijdens het derde kwartaal van dit jaar de grootste smartphone-verkoper van de wereld geworden. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Strategy Analytics. Samsung verkocht van juli tot september 27,8 miljoen exemplaren. Daarmee heeft Samsung een marktaandeel van 23,8 procent. Apple staat op de tweede plaats met een marktaandeel van 14,6 procent, gevolgd door Nolia met 14,4 procent. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar had Nokia nog een marktaandeel van 33 procent. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar was Nokia echter door Apple van de eerste plaats verdrongen. Wereldwijd werden er tijdens het derde kwartaal van dit jaar 117 miljoen smartphones verkocht. Dat betekent een stijging met 44 procent tegenover vorig jaar.


De sociale netwerksite Facebook gaat in de buurt van de Zweedse stad Lulea een datacentrum bouwen. Het serverpark krijgt een oppervlakte van 28.000 vierkante meter. Lulea bevindt zich net onder de poolcirkel en de koude temperaturen moeten het gemakkelijker maken om de servers te koelen. Dat zou Facebook kunnen toelaten om een besparing van 50 procent te realiseren op de kosten voor de koeling van de infrastructuur. Bovendien heeft Zweden een dicht netwerk van optische vezels, zodat de gegevens ongehinderd naar de rest van Europa kunnen worden doorgestuurd. Een eerste gedeelte van het datacenter zou volgend jaar in gebruik moeten kunnen worden. Het serverpark moet ten laatste over drie jaar volledig operationeel zijn.


Het Franse olieconcern Total heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,31 miljard euro. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 15 procent tot 46,2 miljard euro. De winststijging is volgens Total vooral te danken aan de hoge prijzen voor ruwe olie. Het Franse bedrijf stelde ook optimistisch te zijn voor het vierde kwartaal. Daarbij wordt gewag gemaakt van gunstige omgevingsfacturen, terwijl ook de marges in de raffinage volgens Total verbeteren. Er wordt ook gemikt op een productiestijging op het olieveld Pazflor in Angola en de gedeeltelijke herneming van de productie in Libië. Die compenseren ruimschoots de stopzetting van de productie in Noorwegen en Jemen.


Het Zweedse bedrijf Electrolux, wereldwijd de tweede grootste producent van huishoudtoestellen, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,1 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 122 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 1,98 miljard Zweedse kroon. De omzet daalde van 26,3 miljard Zweedse kroon naar 25,7 miljard Zweedse kroon. Het bedrijf heeft aangekondigd een bijkomende kostenbesparing te zullen doorvoeren. Daarbij wordt gewezen op de weinig rooskleurige vooruitzichten op een aantal sleutelmarkten. In Europa wordt dit jaar een daling met 1 procent verwacht en in Noord-Amerika wordt rekening gehouden met een terugval tussen 4 procent en 5 procent.


Spanje kende tijdens het derde kwartaal van dit jaar een werkloosheid van 21,5 procent. Dat is het hoogste niveau in vijftien jaar tijd. Tijdens het tweede kwartaal bedroeg de werkloosheid nog 20,9 procent. Door de dramatische situatie van de Spaanse economie kon ook het toeristische hoogseizoen de negatieve tendens niet afzwakken. Er wordt ook niet verwacht dat de situatie snel zal veranderen. De Spaanse overheid ziet zich immers verplicht om het ambtenarenapparaat drastisch af te slanken en het wordt weinig waarschijnlijk geacht dat de privésector dat verlies zal kunnen compenseren. Spanje telt nu in totaal bijna 5 miljoen werklozen.


De Britse premier David Cameron voelt zich steeds meer bedreigd door de zeventien eurolanden. Hij vreest dat Europa onder druk van de eurozone meer bevoegdheden naar zich toe zal trekken, zodat ook de Britse autonomie zou dreigen afgebouwd te worden. Op een rondreis in Australië ter gelegenheid van een samenkomst van de Commonwealth stelde Cameron dat Londen het hart is van de Europese financiële diensten, maar voortdurend wordt bedreigd door allerhande richtlijnen van de Europese Unie. Het is volgens Cameron absoluut noodzakelijk dat de Europese instellingen beslissingen nemen in het belang van alle lidstaten en dat die lidstaten bij die besluitvorming ook daadwerkelijk worden betrokken.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een principeakkoord ondertekend om vier exemplaren van de superjumbo A380 te leveren aan de Russische luchtvaartmaatschappij Transaero Airlines. Volgens officiële tarieven zou daarmee een bedrag van ongeveer 1,5 miljard dollar zijn gemoeid. Transaero Airlines, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Rusland, wordt daarmee de eerste Oost-Europese klant voor de superjumbo. Airbus zegt tot nu toe 236 bestellingen ontvangen te hebben voor het toestel. Inmiddels werden al 59 exemplaren geleverd aan zeven klanten. In Europa gaat het om Air France en Lufthansa. Andere gebruikers zijn Qantas, Singapore Airlines, Emirates en China Southern.


De Nederlandse uitzendgroep USG People heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 34 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2 procent tot 853 miljoen euro. De uitzendgroep zegt dat de moeilijke economische omstandigheden tot voorzichtigheid moeten aanmanen. Opgemerkt werd dat een besparingsronde zal worden doorgevoerd. Ook de strategie van de groep zal worden bijgestuurd, waarbij nog slechts vijf internationale merken zullen worden overgehouden. Op dit ogenblik telt USG People nog twintig merken. Alleen Start People, Unique, Secretary Plus, Technicum en USG Professional Solutions zullen worden behouden.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard komt definitief terug op zijn plannen om de divisie personal computers af te stoten. Meg Whitman, chief executive van Hewlett-Packard, merkt op dat het concern de strategische, financiële en operationele impact van het afstoten van de divisie heeft bekeken. Daarbij is volgens haar gebleken dat het behoud van de afdeling positief is voor klanten, partners, aandeelhouders en werknemers. In augustus had Hewlett-Packard nog aangegeven zijn activiteiten te willen verschuiven van hardware naar software en dienstverlening. Sindsdien stapte Leo Apotheker op als topman van het bedrijf. Zijn opvolgster heeft die beslissing nu teruggedraaid.


De topmanagers van de honderd grootste bedrijven van Groot-Brittannië hebben zichzelf het voorbije jaar loonsverhogingen van gemiddeld 49 procent toegekend. Dat blijkt uit berekeningen van de krant Daily Mail. Het gemiddelde inkomen van de executives bedroeg 2,7 miljoen pond. Dat is 113 keer meer dan het gemiddelde jaarloon van 24.000 pond in de Britse privésector. Daar kenden de lonen het voorbije jaar een groei van 3 procent. De gemiddelde bonus van de Britse topmanagers steeg het voorbije jaar met 23 procent tot 904.000 pond. Politicus Matthew Oakeshott (LibDem) noemde het schandalig dat vele managers ondanks die cijfers nog klagen over de 50 procent belasting die ze moeten betalen. Het is volgens hem hoog tijd dat er leiderschap en terughoudendheid wordt getoond.


Het Amerikaanse bedrijf Whirlpool, de grootste fabrikant van huishoudtoestellen ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 177 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 79 miljoen euro geboekt. De omzet steeg met 2 procent tot 4,63 miljard dollar. Het bedrijf merkte echter op dat de productiecapaciteit met 6 miljoen eenheden zal worden teruggeschroefd. Daarmee moet het concern naar eigen inspelen op de terughoudendheid bij de consument. In het kader van die besparingen zullen wereldwijd ook meer dan 5.000 banen worden geschrapt. De sanering moet op termijn een besparing van 400 miljoen dollar per jaar opleveren.


De Franse economie zal volgend jaar wellicht slechts een groei kennen van 1 procent. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy in een televisie-interview gezegd. Eerder was nog gewag gemaakt van een groei met 1,75 procent. In de huidige economische omstandigheden is het volgens de president echter heel onwaarschijnlijk dat die gehoopte groei zal kunnen worden gerealiseerd. Door die bijstelling zal volgens Sarkozy uiteraard ook de begroting moeten worden herzien. De president kondigde aan dat de Franse regering in dat kader voor volgend jaar nog eens een bedrag tussen 6 miljard euro en 8 miljard euro aan besparen op de overheidsuitgaven moet proberen te vinden.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 494 miljoen euro. Dat betekent een daling met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 7 procent tot 8,1 miljard euro. De luchtvaartmaatschappij zegt tijdens het voorbije kwartaal geconfronteerd te zijn geweest met de zwakkere vraag bij de consument, de hoge brandstofprijzen en de maatschappelijke onrust in Noord-Afrika. Lufthansa lanceerde vorige maand al een winstwaarschuwing voor het lopende jaar. Het Duitse concern verwacht dat ook volgend jaar de vraag verder zal afzwakken. In dat kader zullen de uitbreidingsplannen van de capaciteit naar beneden worden bijgesteld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home