Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 28, 2011

Nieuwsoverzicht

ExxonMobil, het grootste oliebedrijf ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 10,33 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is te danken aan de hogere olieprijzen. Met het nieuwe resultaat slaagt ExxonMobil erin om voor het derde kwartaal op rij meer dan 10 miljard dollar winst te boeken. Het is drie jaar geleden, toen de olieprijzen alle records braken, dat nog een dergelijke reeks kon worden neergezet. Toen bereikte de olieprijs een piek van 147,5 dollar per vat. De omzet van ExxonMobil steeg tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 32 procent tot 125,33 miljard dollar.


De Brits-Nederlandse oliegroep Royal Dutch Shell heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 43 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is vooral te danken aan de hogere olieprijzen, een grote vraag naar aardgas en hogere raffinagemarges. De omzet steeg met 36 procent tot 123,4 miljard dollar. De productie daalde daarentegen met 3 procent tot 3,012 miljoen vaten. Dat is volgens Shell te wijten aan de verkoop van velden met een totale capaciteit van ongeveer 100.000 dagen per dag. Zonder rekening te houden met die verkochte activiteiten zou een groei met 2 procent zijn opgetekend, vooral te wijten aan de teerzanden in Canada en gaswinning in Qatar.


De joint-venture Sony Ericsson Mobile Communications wordt opgeheven. Het Japanse Sony koopt zijn Zweedse partner Ericsson in de joint-venture uit. Daarmee is een bedrag van 1,05 miljard euro gemoeid. Beide partijen hadden een belang van 50 procent in de joint-venture, die tien jaar heeft bestaan. Met een volledige controle denkt Sony beter kunnen inspelen op het toenemende succes van smartphones. De productie van televisietoestellen van Sony kende de jongste jaren een gevoelige terugval. Ook wordt aangestuurd op een betere integratie met spelconsoles en tablets. Ook Ericsson zal zich door het stopzetten van de samenwerking volledig kunnen toeleggen op de ontwikkeling van apparatuur en diensten voor draadloze netwerken.


Het Franse energiebedrijf GdF Suez heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 65,4 miljard euro. Dat betekent een stijging met 8,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 10,2 procent tot 12,1 miljard euro. De omzetgroei wordt vooral gestimuleerd door de internationale activiteiten, die ondergebracht zijn in het Britse International Power, dat voor 70 procent in handen is van de Franse groep. De beslissing van de Franse regering in september om de gastarieven te bevriezen, zal volgens GdF Suez tijdens het vierde kwartaal aan het concern 290 miljoen euro inkomsten kosten. Tot nu toe kostte de bevriezing, waartegen GdF Suez beroep heeft aangetekend, al 108 miljoen euro.


Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,67 miljard euro. Dat betekent een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat op groeimarkten een stijging met 9,5 procent werd opgetekend. De nettowinst steeg met 125,3 procent tot 642 miljoen euro. Het voorbije jaar werd de winst echter wel zwaar gedrukt door een juridisch dispuut. De omzetgroei bij Bayer is dit jaar in belangrijke mate te danken aan de chemie-activiteiten. De omzetgroei van de geneesmiddelen op voorschrift zou relatief beperkt blijven. Bayer wacht op de goedkeuring van de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten voor de bloedverdunner Xarelto.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,6 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 4,3 procent tot 1,19 miljard euro. Kurt Bock, topman van het Duitse concern, zegt wel dat tijdens het derde kwartaal een groeivertraging werd opgemerkt. Die trend zal zich volgens hem ook in het vierde kwartaal verder doortrekken. BASF slaagde er wel in de gestegen grondstoffenkosten grotendeels aan de klanten door te rekenen. Het bedrijf merkt verder op te hopen dat dochterbedrijf Wintershall na de dood van de Libische dictator Khadaffi in Libië opnieuw zal kunnen starten met olieboringen.


Charles Haldeman, chief executive van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Freddie Mac, heeft aangekondigd met pensioen te zullen gaan. Haldeman heeft aangegeven dat hij weliswaar nog aanblijft tot het ogenblik dat een opvolger is gevonden, maar in ieder geval volgend jaar wil terugtreden. Haldeman werd in augustus twee jaar geleden aangesteld tot chief executive van Freddie Mac, één jaar nadat de hypotheekverstrekker en zijn sectorgenoot Fannie Mae door de Amerikaanse overheid moesten worden gered van een dreigend bankroet. Freddie Mae maakte verder bekend dat John Koskinen als voorzitter zal worden opgevolgd door Christopher Lynch.


Het Amerikaans bruto binnenlandse product is tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 2,5 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming van het Amerikaanse ministerie van handel. Daarmee zit de Amerikaanse economische groei opnieuw op het niveau van de zomer van vorig jaar. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werd nog een economische inkrimping met 0,4 procent opgetekend. Tijdens het tweede kwartaal werd een groei met 1,3 procent geregistreerd. Opgemerkt wordt dat de consumptie tijdens het derde kwartaal met 2,4 procent is gestegen. Bij de private investeringen, op uitzondering van vastgoed, werd een stijging met 16,3 procent genoteerd.


De Duitse autobouwer Audi, dochter van Volkswagen, heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een operationele winst gerealiseerd van 4 miljard euro. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan een betere kostenstructuur en aan een gestegen verkoop. Audi verkocht tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar 973.000 wagens. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met bijna 25 procent tot 32,4 miljard euro. Het Duitse luxemerk zegt door die resultaten nog steeds op koers te zitten om dit jaar nieuwe recordresultaten neer te zetten.


Fraudeur Bernard Madoff heeft drie jaar geleden gepoogd om samen met zijn vrouw zelfmoord te plegen. Dat heeft Ruth Madoff, de echtgenote van de fraudeur, tijdens een Amerikaans televisieprogramma zelf toegegeven. Nadat Madoff zijn miljardenfraude had toegegeven, zou het koppel op kerstavond een overdosis geneesmiddelen hebben genomen, maar de volgende ochtend weer wakker geworden zijn. Het is de eerste keer dat Ruth Madoff na de arrestatie van haar man een interview heeft gegeven. Mark Madoff, één van de zoons van het koppel, verhing zich vorig jaar op de verjaardag van de aanhouding van zijn vader. Bernard Madoff werd twee jaar geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar wegens een piramidefraude van ongeveer 60 miljard dollar.


De Zweedse autofabrikant Saab tegen de voorziene deadline geen bezwaar ingediend bij de Zweedse rechtbank tegen het verzoek van curator Guy Lofalk om de herstructurering van het bedrijf af te breken. Saab onderhandelt nog met potentiële investeerders. Dat heeft een Saab-woordvoerder tegenover het Nederlandse persbureau ANP gezegd. De curator wil het herstructureringsproces van Saab afbreken omdat de constructeur geen geld meer zou hebben. Saab had een deadline opgelegd gekregen om een schriftelijke motivatie neer te leggen waarom het herstructureringsproces voortgezet moet worden. Saab zou van de rechtbank nog extra tijd hebben gekregen omdat er nog steeds intensieve onderhandelingen werden gevoerd met potentiële Chinese investeerders.


Het frisdrankenconcern Coca-Cola brengt voor de eerste keer in zijn geschiedenis in de Verenigde Staten een wit colablik op de markt. De actie kadert in een campagne voor de bescherming van de ijsbeer. De actie met de witte colablikken, voorzien van een beeld van ijsberen, loopt van begin november tot februari volgend jaar. Coca-Cola werkt daarbij samen met World Wildlife Fund (WWF), die een beschermde habitat voor de ijsbeer in Canada en andere noordelijke landen wil creëren. In de samenwerking is ook voorzien dat Coca-Cola 3 miljoen dollar doneert aan de campagne van het World Wildlife Fund. Coca-Cola zegt zich in het bijzonder aangetrokken te voelen tot de campagne omdat de ijsbeer al negentig jaar in zijn reclame-campagnes optreedt.


De Amerikaanse autoconstructeur Chrysler heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 212 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 84 miljoen dollar. Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd nog een verlies van 370 miljoen dollar geleden. De omzet steeg met bijna 20 procent tot 13,1 miljard dollar. Over het hele jaar verwacht Chrysler een omzet van meer dan 55 miljard dollar te zullen realiseren. Ook wordt gerekend op een winst van 600 miljoen dollar. Eerder was nog gewag gemaakt van een winst tussen 200 miljoen dollar en 500 miljoen dollar. Chrysler profiteert naar eigen zeggen nog altijd van de samenwerking met het Italiaanse zustermerk Fiat.


Gebruikers van BlackBerry in de Verenigde Staten en Canada hebben collectieve rechtszaken aangespannen tegen Research in Motion, de Canadese fabrikant van de populaire smartphones. De gebruikers eisen een compensatie voor de wereldwijde storing waardoor het BlackBerry-netwerk eerder deze maand werd getroffen. De gebruikers stellen dat het bedrijf contractbreuk heeft gepleegd en dat zij betaald hebben voor een dienst die niet werd geleverd. De gebruikers zeggen op te treden namens alle Amerikaanse en Canadese gebruikers van BlackBerry. Het is niet bekend welke schadevergoeding er wordt gevraagd. De gebruikers zeggen geen genoegen te nemen met de excuses van het bedrijf.


Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Air France is in staking gegaan uit onvrede over het verloop van de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Air France was sinds juli met de vakbonden in onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden van het cabinepersoneel. Met de grootste vakbond kwam luchtvaartmaatschappij tot een akkoord, maar de andere werknemersorganisatie zeggen banenverlies te vrezen en wezen de overeenkomst af. Air France stelde de houding van de vakbonden niet te begrijpen, aangezien de maatschappij allerlei toezeggingen heeft gedaan rond het behoud van banen. Daarbij wordt opgemerkt dat er sinds dit jaar opnieuw cabinepersoneel wordt aangeworven. Volgend jaar zou dat nog worden opgedreven.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home