Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 26, 2011

Notoir klimaatscepticus Richard Muller slaat mea culpa

De Amerikaanse klimaatscepticus Richard Muller, natuurkundige aan de University of California, geeft toe dat hij destijds verkeerd is geweest om de aanwijzingen voor de opwarming van de aarde af te wijzen. Muller stelt dat het hoog tijd wordt om het debat over de geloofwaardigheid van de klimaatverandering stop te zetten. Er is volgens hem nog weinig twijfel dat de temperaturen een stijgende tendens vertonen. Muller was voorzitter van een groep wetenschappers die de voorbije twee jaar een analyse heeft gemaakt van meer dan 1,6 miljard temperatuurmetingen over de hele wereld.

Richard Muller bestudeerde de voorbije periode het fenomeen van de stedelijke warmte-eilanden. In die gebieden zou meer warmte opgeslagen worden, maar tegelijkertijd zouden daar wereldwijd de meeste metingen gebeuren, waardoor het niveau van de opwarming van de aarde gevoelig zou worden overschat. Müller stelt echter dat men zelfs met die sceptische visie door de resultaten van het onderzoek gedwongen wordt om de klimaatverandering te bevestigen.

De onderzoekers stellen dat het effect van de stedelijke warmte-eilanden onmogelijk kan verklaren waarom de wereldtemperaturen sinds het midden van het voorbije decennium met 1 graad Celsius zijn gestegen. "Er is in die vroegere onderzoeken zeker geen sprake geweest van vooringenomenheid of een selectieve eliminatie van weerstations om de opwarming van de aarde te kunnen aantonen," geeft Muller toe. "Er is geen enkele aanwijzing die de theorie van een klimaatverandering zou kunnen hypothekeren."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home