Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 26, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse econoom Nouriel Roubini schat de kans op een nieuwe recessie de volgende maanden in de industrielanden op meer dan 50 procent. Op een economisch forum in de marge van de Commonwealth-top in Australië lopen vooral de Verenigde Staten, de eurozone, Groot-Brittannië en de meeste ontwikkelde landen een risico op een nieuwe recessie. Roubini voorspelde eerder ook al de financiële crisis van drie jaar geleden. Volgens de econoom zal financiële engineering in Europa niet volstaan om de schuldencrisis af te wenden. Beter dan financiële maatregelen te nemen, zou men volgens Roubini de economische groei moeten aanwakkeren in de zwakste eurolanden. De crisis dreigt in de eurozone volgens Roubini in elk geval zwaarder te zijn dan drie jaar geleden.


Wereldwijd heeft de georganiseerde misdaad twee jaar geleden ongeveer 1,6 biljoen dollar witgewassen. De drugshandel heeft daarin een aandeel van 20 procent. Dat blijkt uit cijfers van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Het bedrag vertegenwoordigt 2,7 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product. Witgewassen geld wordt gebruikt in omkoperij en om opstanden en terreuractiviteiten te financieren. Het draagt bij tot het destabiliseren van wettelijke handelsactiviteiten, buitenlandse investeringen en ontwikkeling. Het witwassen van geld is tevens een vaste praktijk van wapensmokkelaars en mensenhandelaars. De handel in cocaïne, twee jaar geleden goed voor 84 miljard dollar, blijft de meest lucratieve bezigheid voor misdaadbendes.


De aandeelhouders van de het mediaconcern News Corp zijn niet tevreden met de voorgestelde opvolging van topman Rupert Murdoch. De twee zonen van Murdoch behaalden slechts twee derde van de stemmen voor hun herverkiezing in de raad van bestuur. Dat cijfer wordt bovendien vertekend door het stemgewicht van de Murdoch-clan, want van de onafhankelijke investeerders heeft liefst twee derde tegen James Murdoch gestemd. De aandeelhouders vinden de opvolging door James Murdoch allesbehalve vanzelfsprekend gezien het recente afluisterschandaal bij de Britse krant News of the World. James Murdoch moet zich daarvoor binnenkort nogmaals verantwoorden in het Britse parlement.


De Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman zijn nog altijd van plan hun beloofde investering in het Zweedse automerk Saab door te zetten. Dat hebben de Chinese bedrijven gemeld. De voorbije week brachten Pang Da en Youngman tot twee keer toe een bod uit op alle aandelen van Saab. Dat aanbod werd door Swedish Automobile (Swan), het moederbedrijf van Saab, afgewezen. Pang Da en Youngman beloofden de voorbije zomer 245 miljoen euro te investeren in Saab, in ruil voor een belang in Swan. Die deal werd door het Nederlandse bedrijf onlangs echter opgezegd, omdat de Chinese bedrijven niet konden aantonen op tijd aan de afspraken te kunnen voldoen. Eerder stelde ook Swedish Automobile al in gesprek te blijven met de Chinese bedrijven.


FedEx, het grootste koerierbedrijf van de wereld, voorziet dit jaar tijdens de eindejaarsperiode een recordaantal van 260 miljoen pakketten te verschepen. Dat cijfer betekent een stijging met 12 procent tegenover vorig jaar. Het Amerikaanse bedrijf zal daarom 20.000 tijdelijke werknemers aannemen om dat recordvolume te kunnen bolwerken. FedEx is steevast een belangrijke werkgever aan seizoensarbeiders. Elke eindejaarsperiode werft de koerierdienst duizenden tijdelijke werkkrachten aan om de hogere volumes te kunnen verwerken. Maar de recordcijfers die FedEx nu voorspelt, vragen ook uitzonderlijk veel vacatures. Het aantal aanwervingen ligt 18 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral te wijten aan de groei in de online verkoop.


De Duitse chemiegroep BASF start een joint-venture met het Chinese bedrijf Hock Mining & Engineering Equipment. Het samenwerkingsverband zal producten voor steenkoolmijnen verkopen. BASF zal onder meer chemische producten maken die in de wanden kunnen worden ingespoten om de mijnen een grotere stabiliteit te bezorgen. BASF stelt al meer dan dertig jaar ervaring te hebben in die sector. China heeft nog een bijzonder grote markt voor de steenkoolindustrie. Ook India zou een beroep kunnen doen op de gespecialiseerde producten van het Duitse concern. BASF neemt een belang van 75 procent in het samenwerkingsverband met Hock Mining. De injectieproducten kunnen ook worden gebruikt in de cementindustrie.


De single malt Old Pulteney is door expert Jim Murray verkozen tot beste whisky van het jaar. Old Pulteney behaalde een score van 97,5 procent. Murray benadrukt dat Pulteney niet de financiële slagkracht heeft van de grote whiskybaronnen om zijn malts op wereldschaal op de markt te brengen. De expert noemt Pulteney één van de grote onbezongen destilleerderijen van Schotland en zegt te hopen dat de prijs het merk zal helpen om over heel de wereld ontdekt te worden. Old Pulteney wordt gemaakt in de gemeente Wick in Caithness in Schotland, waar hij rijpt in eikenhouten vaten. In de eerste helft van de voorbije eeuw was de eeuwenoude destilleerderij bijna dertig jaar gesloten wegens een plaatselijk verbod op de verkoop van alcohol.


Een duizendtal werknemers van de fabriek van horlogemaker Citizen in het Chinese Shenzen hebben het werk meer dan een week stilgelegd om betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De werknemers hekelen onder meer het feit dat ze een gedeelte van hun loon moeten afstaan als ze naar het toilet moeten gaan. Ook zijn ze verontwaardigde omdat het beloofde pensioensysteem nooit gerealiseerd werd. In een andere fabriek van Citizen in het Zuid-Chinese Dongguan werd in juni van dit jaar ook al gestaakt. Daar legden zevenhonderd werknemers het werk neer omdat ze de verloren werkdagen door een defecte airconditioning tijdens het weekend moesten inhalen. In China wordt meer en meer gestaakt, vooral bij fabrieken van Japanse merken zoals Honda en Toyota.


De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair wil het volgende decennium zijn passagiersaantal bijna verdubbelen. In dat vooruitzicht wil de maatschappij tweehonderd tot driehonderd extra vliegtuigen aankopen. In totaal zou de vloot van Ryanair dan vijfhonderd tot zeshonderd toestellen omvatten. Tegen het volgende decennium wil Ryanair jaarlijks 130 miljoen passagiers vervoeren, tegenover 72 miljoen reizigers vorig jaar. Michael O'Leary, topman van Ryanair, wil echter enkel orders plaatsen bij constructeurs die goedkope prijzen bieden. O'Leary zegt daarover op dit ogenblik gesprekken te voeren met het Amerikaanse Boeing, het Chinese Comac en het Russische Irkut. Over Airbus wordt voorlopig niet meer gesproken.


De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft nagenoeg unaniem en voor het twintigste opeenvolgende jaar een resolutie goedgekeurd die het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba veroordeelt. Alleen de Verenigde Staten en Israël stemden tegen de resolutie, terwijl de Marshall-eilanden, Micronesië en Palau zich onthielden. Het Amerikaanse handelsembargo is volgend jaar een halve eeuw oud en verbiedt de export naar Cuba van eender welk product van Amerikaanse oorsprong. Dat geldt ook voor derde landen, die in het geval van overtreding Amerikaanse sancties riskeren. Cuba zegt door het embargo al meer dan 700 miljard dollar schade geleden te hebben.


Opnieuw hebben stakingen tegen de draconische besparingsplannen van de Griekse regering het openbaar leven in het land zwaar verstoord. Onder meer het openbaar vervoer in de Griekse hoofdstad lag volledig stil. Door de staking ontstonden er in de straten van de hoofdstad kilometerslange files gecreëerd. De taxichauffeurs kondigden aan de volgende dagen opnieuw het werk te zullen neerleggen. Daarmee protesteren ze tegen de liberalisering van de sector. Bij de nationale federatie der zeelieden werd daarentegen een einde gemaakt aan een staking van acht dagen. Door die staking was de situatie op de Griekse eilanden haast onhoudbaar geworden.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar veto gesteld tegen een oproep van de eurolanden aan de Europese Centrale Bank om haar uitzonderlijke maatregelen ter stabilisering van de euro voort te zetten. In een ontwerp van de verklaring die de euroleiders op een top in Brussel moeten goedkeuren, wordt steun betuigd aan de uitzonderlijke maatregelen die de Europese Centrale Bank onderneemt om de banken en de eurolanden te ondersteunen. De onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank is voor Duitsland echter een dogma. De centrale bank van de eurozone, met zetel in Frankfurt, koopt al sinds vorig jaar obligaties op van eurolanden in moeilijkheden. Ook voorziet de instelling onbegrensde liquiditeiten voor de banken.


Indien de Europese regeringsleiders een akkoord bereiken over een belangrijke vermindering van de Griekse schulden, zou die moeten worden ondersteund door een bijzondere meerderheid in het Griekse parlement. Dat heeft Evangelos Venizelos, Grieks minister van financiën, gezegd. Door die bijzondere meerderheid zouden de maatregelen niet alleen worden ondersteund door de socialistische regeringspartij Pasok. Het gaat volgens Venizelos immers om maatregelen van politiek en nationaal belang. Voor Venizelos zou elk akkoord indien mogelijk de steun moeten krijgen van een uitgebreide meerderheid van de driehonderd Griekse parlementsleden. Venizelos stelde de oppositie te hebben ingelicht over de lopende onderhandelingen, knelpunten en risico's.


Het Franse parlement heeft definitief het licht op groen gezet voor de Franse staatswaarborgen bij de ontmanteling van de Belgisch-Franse bank Dexia. De Franse Senaat bekrachtigde immers de tekst die eerder door de Franse Assemblée was goedgekeurd. De afgevaardigden van de UMP, het Nouveau Centre en ook de socialistische partij gingen akkoord met de tekst. Enkel de communisten en groenen stemden tegen. Een eerste waarborg wordt gegeven aan de Dexia-restbank voor de herfinanciering van de schulden. De Franse staat geeft een waarborg van maximaal 33 miljard euro. De tweede waarborg heeft betrekking op de Franse kredietactiviteiten van Dexia, die afgesplitst werden en ondergebracht in een nieuwe structuur met Caisse des Dépots (CDC).


In de speciale fabriek B&W Pantex in Amarillo in de Amerikaanse staat Texas worden de laatste B-53 atoombommen van de Verenigde Staten uit de Koude Oorlog vernietigd. Het type weegt bijna vijf ton en wordt bestempeld als het meest vernietigende wapen uit het hele Amerikaanse arsenaal. De B-53 zou zeshonderd keer krachtiger zijn dan de atoombom die op Hiroshima werd afgeworpen. De bom werd vijftig jaar geleden in dienst genomen en had ook de mogelijkheid om onderaardse doelwitten uit te schakelen. Een groot gedeelte van het arsenaal werd al in de jaren tachtig vernietigd. De vernietiging is complex omwille van de omvang van de bom en de ondertussen verouderde technologie die bij de bouw werd gebruikt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home