Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 25, 2011

Nieuwsoverzicht

Niemand hoeft iets te vrezen van de Italiaanse economie. Italië komt zijn schuldaflossingen perfect na, heeft een primair overschot dat deugdelijker is dan dat van zijn partners en zal over twee jaar een begroting in evenwicht hebben. Dat heeft de Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi gezegd in een reactie op de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die Italië hadden gewaarschuwd met geloofwaardige hervormingsmaatregelen naar voor te komen. Italië wordt bekritiseerd omdat beloofde hervormingen uitblijven. Berlusconi zegt echter dat geen enkel land van de Europese Unie zijn partners lessen hoeft te leren. Hij kondigde wel aan dat er nieuwe beslissingen van groot belang zouden komen.


Het Institute of International Finance (IFF), dat 450 grote banken verzamelt, zegt dat er grenzen zijn aan wat beleggers vrijwillig noemen in de onderhandelingen over de bijdrage van de private sector om Griekenland te redden. Elke aanpak die niet het gevolg is van een gezamenlijke onderhandeling en een unilaterale actie inhoudt, zou volgens Charles Dallara, managing director van de financiële instelling, neerkomen op een wanbetaling die de Griekse economie voor verschillende jaren zou isoleren van de internationale kapitaalmarkten. De instelling blijft volgens Dallara in voortdurend contact met de Griekse autoriteiten en banken en is volgens hem bereid om constructieve oplossingen te zoeken die niet alleen goed zijn voor beleggers en voor Griekenland.


WikiLeaks, de klokkenluiderswebsite van Julian Assange, heeft de tijdelijke schorsing aangekondigd van de publicatie van geheime documenten. Reden is een gebrek aan financiële middelen. Volgens Assange hebben banken en andere financiële instanties 95 procent van de giften geblokkeerd. Als deze blokkade tegen het einde van dit jaar nog niet is opgeheven, dan kan Wikileaks volgens Assange niet meer blijven bestaan. Onder meer Visa, MasterCard en PayPal blokkeren betalingen aan WikiLeaks. Assange voegde er aan toe dat de klokkenluiderswebsite gedwongen zal zijn om een agressieve wervingscampagne te voeren om te kunnen overleven.


De Oekraïense politica Joelia Timosjenko heeft beroep aangetekend tegen haar veroordeling tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik bij het sluiten van gascontracten met Rusland. Dat heeft de advocaat van Timosjenko bekend gemaakt. Nadien werd ze ook in staat van beschuldiging gesteld wegens een poging om 405 miljoen dollar aan publieke gelden te verduisteren. Die beschuldiging gaat terug tot het midden van de jaren negentig, toen Timoskenko politiek nog niet actief was, maar aan het hoofd stond van de private groep Verenigde Energiesystemen van Oekraine. Zij zou de schulden van het bedrijf op de regering in Kiev afgeschoven hebben. Daar is nu een nieuwe beschuldiging bijgekomen voor de verduistering van meer dan 4 miljoen euro.


Volkswagen zal dit jaar Toyota inhalen als grootste autofabrikant ter wereld. Dat hebben een aantal autoconsulents gezegd tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens JD Power zou Volkswagen met een marktaandeel van 10,5 procent de grootste autoproducent van de wereld worden, gevolgd door het Amerikaanse General Motors en de Frans-Japanse combinatie Renault-Nissan. Het Japanse Toyota zou pas als vierde eindigen. Volgens IHS Automotive en PwC Autofacts zal Volkswagen als marktleider gevolgd worden door General Motors en Toyota. In het verleden was General Motors altijd marktleider, tot Toyota enkele jaren geleden de eerste plaats opeiste. Het Japanse merk werd nadien echter geconfronteerd met imagoverlies door technische problemen en de tsunami in Japan.


De Nederlandse bank ABN Amro is bereid om financiële activa op te kopen van banken die onder druk staan. Dat heeft Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van de Nederlandse bank, in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. Zalm voegt er aan toe het voornemen al met andere Europese banken te hebben besproken. ABN Amro heeft volgens Zalm een erg sterke kapitaalpositie en moet geen acties ondernemen om zijn balans verder te versterken. De regeringsleiders in de eurozone zijn overeengekomen dat grote banken gedwongen worden om hun kapitaalpositie te verbeteren. Dat zou betekenen dat veel banken gedwongen zullen zijn om activa te verkopen.


Autobouwer Opel zal volgend jaar niet langer een levenslange garantie geven op zijn auto’s, waardoor een klacht van de Duitse Wettbewerbszentrale geklasseerd kan worden. Volgens de Duitse reclame-autoriteit was de slogan misleidend. De autobouwer heeft beloofd om de campagne eind dit jaar stop te zetten en alle gerechtskosten te betalen. Wanneer dat is gebeurd, zal de Wettbewerbszentrale naar eigen zeggen zijn klacht intrekken. Opel begon met de campagne in augustus vorig jaar, waarbij een onbeperkte garantie op nieuwe wagens werd beloofd. In een voetnoot stond echter dat de promotie maar geldig was voor de eerste 160.000 kilometers. De Wettbewerbszentrale vroeg de autobouwer daarop de actie stop te zetten.


De hackers die een tijd geleden de systemen van de technologiebeurs Nasdaq binnendrongen, blijken daar wel degelijk gevoelige informatie te hebben buitgemaakt. In februari had Nasdaq nog volgehouden dat er geen klantinformatie was gelegd. De hackers hadden zich toegang verschaft tot een platform waar topmanagers documenten uitwisselen en andere mogelijk zeer vertrouwelijke informatie delen. De aanvallers installeerden een code die de uitwisseling van data op het directeurenplatform kon aftappen. De spionagesoftware werd na ontdekking verwijderd, maar het is nog niet duidelijk hoe lang de aanvallers hebben kunnen rondneuzen in de systemen van Nasdaq. Het Federal Bureau of Information en het National Security Agency onderzoeken de zaak.


Speelgoedproducent BanBao moet een groot gedeelte van zijn productie van de Nederlandse markt halen. Dat heeft een Nederlandse rechter in kort geding beslist. Volgens de rechter vertonen de bouwstenen, figuren en verpakkingen van BanBao teveel op zijn Deense concurrent Lego. Daarmee pleegt BanBao volgens de rechter inbreuk op de auteursrechten van het Deense concern. Lego beschuldigde BanBao ervan zijn bouwstenen en figuren slaafs nagebootst te hebben. Sommige producten zouden zelfs compleet identiek zijn. Lego zegt in meerdere landen last te hebben van BanBao, maar zou de situatie het ergste zijn in Nederland. Daar zou BanBao een bovengemiddelde populariteit genieten.


Computerproducent Apple had tijdens het derde kwartaal van dit jaar nog een aandeel van 67 procent op de wereldwijde tablet-markt. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg dat aandeel echter nog 96 procent. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Strategy Analytics. De terugval is te wijten aan de concurrentie van het besturingssysteem Android van Google, dat inmiddels een marktaandeel van 27 procent heeft veroverd. Het marktaandeel van onder meer Blackberry en Hewlett-Packard blijft beperkt. Samsung is met een aandeel van 9 procent de belangrijkste producent van Android-toestellen, gevolgd door Acer, Motorola en Asus. In totaal werden tijdens het derde kwartaal van dit jaar 16,7 miljoen tablets verscheept, tegenover 4,4 miljoen exemplaren een jaar eerder.


De Amerikaanse president Barack Obama zal tot het einde van het jaar elke week een nieuwe maatregel bekend maken die het leven van veel Amerikanen gemakkelijker zal maken op het gebied van huisvesting, onderwijs en economie. Daarbij wordt de slogan 'We can't wait' gelanceerd als leidmotief. In de Amerikaanse senaat is het banenplan van de Amerikaanse president door de republikeinen tegengehouden, maar Barack Obama zal volgens diens woordvoerder druk blijven uitoefenen. Opgemerkt wordt dat iedereen het land prioriteit moet geven boven de eigen partij en het Amerikaanse banenplan goedkeuren. De eerste maatregelen bestaan uit nieuwe hypotheekregels die huiseigenaars moeten helpen en maatregelen voor de gemakkelijker afbetaling van studentenleningen.


Het Nederlandse bedrijf TomTom, de grootste producent van draagbare navigatiesystemen in Europa, zal een nieuwe reorganisatie doorvoeren om beter te beantwoorden aan de wijzigingen in de markt. Dat heeft het Nederlandse bedrijf bij de publicatie van de kwartaalresultaten bekend gemaakt. Concreet wil TomTom 50 miljoen euro besparen. De ingreep zal volgens het bedrijf gepaard gaan met een verlies aan arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij naar eigen zeggen onvermijdelijk. Het bedrijf realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 336 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dankzij kostenbesparingen steeg de winst met 50 procent tot 59 miljoen euro.


De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, eigenaar van merken zoals Barbie en Fisher Price, heeft sectorgenoot Hit Entertainment overgenomen van een consortium rond de private equitygroep Apax Partner Funds. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 680 miljoen dollar. Hit Entertainment is eigenaar van onder meer de merken Bob de Bouwer, Brandweerman Sam en Pingu en realiseert een jaaromzet van ruim 180 miljoen dollar. De overname zou tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar moeten worden afgerond. De overname van Hit Entertainment moet de positie van Mattel in de opkomende markten versterken. Thomas the Tank Engine van Hit Entertainment is het populairste speelgoed voor kleuterjongens in China.


Het Nederlandse chemieconcern DSM heeft beslist om tweehonderd banen te schrappen. Op de Nederlandse thuismarkt zullen 130 banen worden geschrapt. De vakbonden stellen echter dat de ontslagen in strijd zijn met de lopende collectieve arbeidsovereenkomst. Daarin was immers afgesproken dat tot begin juli volgend jaar geen ontslagen zouden vallen. Indien er toch afvloeiingen zouden worden doorgevoerd, moet daarvoor de toelating van de vakbonden worden verkregen. Er wordt echter opgemerkt dat DSM een uitstekend jaar beleeft en meer dan voldoende middelen heeft om als compensatie een meer dan royaal sociaal plan af te spreken.


De BungaBunga-feestjes hadden niets met seks te maken. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gezegd ter gelegenheid van een ander proces voor de rechtbank in Milaan moest verschijnen. Volgens Berlusconi is dat verzonnen door geobsedeerde rechters die het op hem hebben gemunt. Volgens Berlusconi is BungaBunga een soort dans en heeft hij zelfs daar nooit aan deelgenomen. Tegen de Italiaanse premier lopen op dit ogenblik vier rechtszaken. Eén daarvan gaat over seks met de minderjarige prostituee Ruby en de BungaBunga-feestjes. Volgens de aanklagers zouden er tot 33 vrouwen op de feestjes aanwezig geweest zijn. Zij moesten zich dan onder meer als nonnen verkleden om dan pikante stripteases te brengen voor de gasten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home