Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 24, 2011

Maanbasis kan betaalbaar en duurzaam worden ontwikkeld

Het is mogelijk om een maanbasis te bouwen die zowel betaalbaar als duurzaam is. Dat zegt Paul Spudis, wetenschapper aan het Lunar and Planetary Institute. In het plan van Spudis, ontwikkeld in samenwerking met zijn collega Tony Lavoie van het Marshall Space Flight Center, is naast de ontwikkeling van de maanbasis ook de bouw van een verbindingsweg die het gebied tussen de aarde en de maan voor ontwikkeling toegankelijk zou maken.

Er wordt al decennia gesproken over een menselijke nederzetting op de maan, maar door de besparingen in het Amerikaanse ruimtevaartprogramma lijkt die realisatie voorlopig verre toekomstmuziek te blijven. Maanwetenschapper Paul Spudis merkt echter op dat er technologieën zijn om een betaalbare en duurzame maanbasis te bouwen. In zijn systeem worden robots naar de maan gestuurd om water uit de maanpolen te halen om brandstof te winnen voor een herbruikbaar transportsysteem tussen de aarde en de maan.

"De maan is amper drie lichtseconden van de aarde verwijderd," aldus Spudis. "Dat betekent dat robots vanop aarde kunnen worden bestuurd tijdens hun activiteiten op de maan. Op die manier kan het grootste gedeelte van de maanbasis worden afgewerkt vooraleer er mensen ter plaatse worden gestuurd. De nederzetting zal volledig operationeel zijn wanneer de eerste astronaut arriveert." Tien jaar nadat de robots met hun activiteiten zijn begonnen, zouden astronauten voor een verblijf op de maan naar de nederzetting kunnen reizen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home