Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 23, 2011

Griekse amfora transporteerden meer dan wijn

Hoewel vele geschiedkundigen ervan uitgaan dat de oude Griekse zeelui amfora gebruikten om wijn te transporteren en verhandelen, is gebleken dat deze containers voor een brede waaier producten werden gebruikt. Dat is de conclusie van een genetisch onderzoek van wetenschappers aan het Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) en de Lund University. Onder meer bracht het onderzoek sporen van groenten, kruiden en noten aan het licht.

Archeoloog Brendan Foley van het Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) en genetica Maria Hansson van de Lund University in Zweden analyseerden dna-stalen van negen amfora die werden gevonden in gezonken schepen en dateerden tussen de vijfde en de derde eeuw voor christus. In vijf van de negen amfora werden, zoals door historici werd verwacht, sporen van druiven aangetroffen. In zes gevallen werden echter ook aanwijzingen van olijven, wellicht afkomstig van olijfolie, teruggevonden.

Daarnaast werden bovendien ook sporen gevonden van walnoten, gember, peulvruchten, munt, oregano, thijm en jeneverbes. In elke container werden sporen van verschillende producten gevonden. Dat laat veronderstellen dat de amfora werden hergebruikt en bij elk transport andere producten bevatten. De onderzoekers willen hun studie uitbreiden tot de inhoud van een volledig schip uit de derde eeuw voor christus, dat in de buurt van Kyrenia op Cyprus is teruggevonden. Op die manier hopen ze een beeld te kunnen creƫren van de handel uit de Griekse tijd.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home