Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 22, 2011

Dreigende straf beste preventief middel tegen bedrog

Het individu voelt zich het meest aangezet tot bedrag wanneer de voordelen groter zijn dan de kosten, maar ook wanneer het risico op ontdekking beperkt blijft. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland naar schwalbes in het voetbal. De Australische onderzoekers voegen er aan toe dat hun research uitwijst dat een dreiging met bestraffing de beste manier is om bedrieglijke praktijken te ontmoedigen.

"Volgens de theorie zal bedrieglijk bedrag alleen optreden wanneer de potentiƫle voordelen hoger liggen dan de kosten en wanneer het risico op ontdekking beperkt blijft," merkt Gwendolyn David, onderzoeker aan de School of Biological Sciences van de University of Queensland, op. "Dat werd ook bevestigd tijdens een analyse van schwalbes in het voetbal. De schwalbes gebeurden vooral bij het aanvallende team, dat de grootste kans heeft om te scoren. Bovendien bleek het aantal schwalbes het hoogste te liggen wanneer de ploegen in de stand heel dicht aan elkaar gewaagd zijn."

Verrassend was volgens de onderzoekster echter dat bleek dat schwalbes ook het vaakst gebeuren in competities waar de scheidsrechters het meest geneigd bleken te zijn om de frauduleuze actie met een vrije trap of een penalty te belonen. "Wanneer de scheidsrechters het bedrog niet detecteren of bestraffen, worden vaker schwalbes opgemerkt," voert Gwendolyn David aan. "Daaruit blijkt dat het inperken van bedrog grotendeels de verantwoordelijkheid van de scheidsrechters en de regulerende instanties is."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home