Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 21, 2011

Minderheden willen meer betalen om status te winnen

Minderheden zijn soms vrijwillig bereid om een extra prijs te betalen voor goederen en diensten om een hogere status te winnen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of San Diego bij Afro-Amerikaanse consumenten. De onderzoekers stelden dat een vooringenomen benadering van Afro-Amerikanen deze groep consumenten kan aanzetten om meer te betalen dan hun blanke collega's en dan ze eigenlijk van plan waren.

"Hoewel blanke Amerikanen en Afro-Amerikanen eenzelfde interesse toonden in de producten zoals koptelefoons en luxehotels, bleek dat een expliciete vermelding van het ras - waarbij de respondenten werden geconfronteerd met de stereotypes die vaak aan hun ras worden gekoppeld - de meeste Afro-Amerikanen aanzette om een hogere prijs te willen betalen dan blanken of rasgenoten die niet met de stereotypes werden geconfronteerd," stippen de onderzoekers aan.

Wanneer het ras impliciet werd vermeld, bleek dat de Afro-Amerikanen minder geneigd waren om tegen de negatieve stereotypes in te gaan en minder bereid waren om extra te betalen voor de aangeboden producten. Er wordt wel opgemerkt dat Afro-Amerikanen met een sterkere rassen-identiteit minder geneigd waren om een extra som te betalen. "Een grotere fierheid over het lidmaatschap van een groep lijkt de respondente minder kwetsbaar te maken in zijn status," voeren de onderzoekers nog aan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home