Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 21, 2011

Nieuwsoverzicht

De Japanse electronicagroep Panasonic zou nog dit financieel jaar de productie van plasmaschermen in een fabriek in Amagasaki willen willen stopzetten. Dat zouden een aantal bronnen aan de Japanse media hebben gemeld. Ook overweegt het Japanse concern de verkoop van zijn fabriek voor de productie van lcd-panelen in de stad Mobara. De operaties zouden ongeveer duizend banen kunnen kosten. Panasonic zou de banen schrappen via een systeem van vroegtijdig pensioen. De televisie-afdeling van Panasonic heeft al drie jaar op rij verlies geleden en dat zal naar verwachting dit jaar niet anders zijn. Het bedrijf wordt geconfronteerd met de stijging van de yen, dalende consumentenprijzen en de zware concurrentie van onder meer Samsung.


De Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 71 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt vvan 403 miljoen euro. De kwartaalomzet daalde met 13 procent tot 8,98 miljard euro. De verkoop van mobiele telefoons daalde met 25 procent. Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd verlies geleden, maar dit keer kon het negatieve resultaat beperkter worden gehouden. Het Finse concern staat onder zware druk op de smartphonemarkt en heeft al langere last van een teruglopende omzet en winst. Nokia heeft zijn hoop daarom gevestigd op de nieuwe Windows Phone die binnenkort uitkomt.


De Nederlandse chemiegroep AkzoNobel heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 507 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 574 miljoen euro. De omzet steeg met 5 procent tot 4 miljard euro. De groei is in belangrijke mate te wijten te danken aan prijsverhogingen. Die werden doorgevoerd om de gestegen grondstoffenprijzen op te vangen. Het bedrijf maakte ook bekend om over een periode van drie jaar een kostenbesparing van 500 miljoen euro te willen doorvoeren. AkzoNobel zegt ook zijn prognoses voor het lopende jaar naar beneden te moeten bijstellen. Eerder was gezegd de winst van vorig jaar te kunnen evenaren, maar dat wordt naar eigen zeggen heel onwaarschijnlijk.


Het Zweedse telecombedrijf Ericsson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 55,5 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 610 miljoen euro. De omzet kende een groei met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei is te danken aan de voortdurende groei in de infrastructuur voor mobiel breedband en verkoop van diensten. De winst steeg van 6,2 miljard kroon naar 6,3 miljard kroon. Daarin is bovendien ook een herstructurering van 400 miljoen kroon verwerkt. In zijn vooruitzichten zegt het bedrijf dat de huidige algemene economische vooruitzichten ervoor zorgen dat operators zeer bedachtzaam omgaan met uitgaves op korte termijn.


Het Griekse ministerie van financiën heeft het Griekse parlement twee lijsten met bijna 2.500 namen voorgelegd van Griekse burgers die de staat nog grote sommen geld schuldig zijn. De namen van de belastingzondaars werden niet openbaar gemaakt. De meest opvallende dossiers hebben betrekking op veertig burgers die de Griekse staat nog meer dan 100 miljoen euro schuldig zijn. Eén van hen heeft een jaarlijks inkomen van 42.000 euro aangegeven, maar heeft in het buitenland wel kapitaal ten belope van 104 miljoen euro uitstaan. Een ondernemer blijkt de Griekse staat nog 636 miljoen euro schuldig te zijn. Een aantal anderen genoten een werkloosheidsuitkering, terwijl ze in het buitenland over een kapitaal tussen 1,0 miljoen euro en 1,5 miljoen euro beschikken.


In Duitsland is een topmanager van Media-Saturn, de holding boven de elektronicaketens MediaMarkt en Saturn, samen met zijn vrouw en drie anderen opgepakt op verdenking van corruptie. Na een maandenlang onderzoek namen de politiediensten onder meer auto's en andere bezittingen in beslag. Alles draait rond dubieuze provisiebetalingen voor breedbandinternetaansluitingen. Aanbieders daarvan zouden zowat 3,5 miljoen euro smeergeld betaald hebben om hun producten in de winkels van de ketens verkocht te krijgen. Dat zou hen tijdens de tweede helft van het voorbije decennium ongeveer 50 miljoen euro hebben opgeleverd. Het elektronicaconcern maakte de bekend manager te ontslaan en zijn volle medewerking te verlenen aan het onderzoek.


Swedish Automobile, het moederbedrijf van de Zweedse autofabrikant Saab, heeft een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse investeringsmaatschappij North Capital. De overeenkomst voorziet het bedrijf van nieuw kapitaal, waarmee de reorganisatie bij Saab moet worden doorgezet. North Street krijgt voor 11,8 miljoen dollar aan aandelen Swedish Automobile in handen. Daarnaast verstrekt de Amerikaanse maatschappij een lening van 60 miljoen dollar aan Saab. De deal is volgens Swedish Automobile noodzakelijk omdat het onduidelijk is of de door Chinese bedrijven Youngman en Pang Da toegezegde bedragen op korte termijn beschikbaar komen. Saab heeft onmiddellijk geld nodig om de reorganisatie van het bedrijf door te kunnen zetten.


Spanje heeft met succes 3,9 miljard euro obligaties geveild. De rente voor tienjarige obligaties daalde, niettegenstaande kredietbeoordelaar Moody's kort voordien nog de rating had verlaagd van tien Spaanse regio's en van de belangrijkste banken. Voor tienjarige obligaties moet Spanje nu een rente betalen van 5,45 procent, tegenover 5,92 procent bij een vorige uitgifte. De rente voor achtjarige obligaties steeg licht van 5 procent naar 5,15 procent. Kredietbeoordelaar Moody's had de rating van tien van de zeventien Spaanse autonome regio's verlaagd, waarbij Castilla-La Mancha zelfs met een junkstatus werd geconfronteerd. Moody's verlaagde ook de rating van vijf grote banken. Daarvoor had Moody's de kredietwaardigheid van de hele staat verlaagd.


Steeds meer Griekse onderdanen plaatsen hun geld over de grens. In Zwitserland alleen hebben Griekse burgers al een bedrag van 200 miljard euro geplaatst. Dat is bijna evenveel als de twee steunakkoorden waarmee Europa beloofd heeft de Grieken te helpen. In andere belastingparadijzen zou nog eens 400 miljard euro terug te vinden zijn. De Griekse premier Papandreou is intussen onderhandelingen gestart met Zwitserland over de invoer van een belasting van minstens 25 procent om de vlucht van Grieks kapitaal tegen te houden. Volgens de Duitse financieel expert Markus Krall zou de afgelopen maanden in totaal ongeveer 10 miljard euro zijn overgeplaatst.


Autobouwer Volvo Cars heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 763 miljoen Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 83,8 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 748 miljoen kronen. Het verlies is te wijten aan investeringen in nieuwe technologieën en negatieve wisselkoersen. Over de eerste negen maanden van het jaar bleef de Zweedse autobouwer, die in handen is van de Chinese groep Zhejiang Geely Holding, nog wel winstgevend. Ook over het hele jaar zou Volvo winstgevend blijven. Volvo verkocht tijdens het derde kwartaal 103.119 wagens. Dat is een stijging met 27,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft Ignazio Visco voorgedragen als gouverneur van de Italiaanse centrale bank. De voordracht van Visco, huidig vicedirecteur-generaal van de Banca d'Italia kwam als een complete verrassing. Visco was op geen enkele lijst met namen van kandidaten terug te vinden. De Italiaanse regering moet op zoek naar een nieuwe centrale bankier omdat huidige topman Mario Draghi begin november voorzitter wordt van de Europese Centrale Bank (ECB). De Italiaanse regering bleek echter hopeloos verdeeld. Berlusconi had een voorkeur laten blijken voor Fabrizio Saccomanni, de huidige tweede man van de Italiaanse centrale bank. Minister van financiën Giulio Tremonti steunde Vittorio Grilli, de topman van de Italiaanse schatkist.


Samsung Electronics heeft in Hongkong de Galaxy Nexus voorgesteld. Dat is de eerste smartphone die draait op de nieuwste versie van Android, het besturingssysteem van Google. Het nieuwe toestel zal volgend maand wereldwijd worden gelanceerd. Het toestel wordt een extra wapen in de hevige strijd tussen Samsung en Apple om marktleider te worden in de verkoop van smartphones. Google en Samsung hadden de productvoorstelling een week uitgesteld als eerbetoon aan de onlangs overleden Apple-oprichter Steve Jobs. Apple is niet alleen een concurrent van Samsung, maar is bij het Zuid-Koreaanse bedrijf ook een grote klant voor microprocessoren. Samsung hoopt tijdens de eindejaarsperiode op een groot succes voor de Nexus.


Het farmaconcern Abbott Laboratories wil zich splitsen in twee aparte beursgenoteerde bedrijven. Daarmee zouden de geneesmiddelen en medische producten van elkaar worden gescheiden. Het bedrijf met de medische producten zal bestaan uit de generieke geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, diagnostiek en voedingsmiddelen en zal de naam Abbott blijven voeren. Met die entiteit wordt gemikt op een omzet van 22 miljard dollar. Het andere onderdeel zal bestaan uit de op research gebaseerde farmaceutica, met onder meer de portefeuille van farmaceutische en biologische medicijnen. Dit onderdeel zal later een naam krijgen. Die divisie zou een omzet van 18 miljard dollar vertegenwoordigen.


De Duitse regering heeft de groeiprognose voor volgend jaar naar 1 procent verlaagd. Eerder werd er nog uitgegaan van een economische groei van 1,8 procent. De neerwaartse groeiherziening wordt toegeschreven aan de schuldcrisis in Europa. Voor dit jaar rekent de Duitse regering nog op een groei van 2,9 procent. Daarmee zou beter worden gepresteerd dan de eerdere ramingen van 2,6 procent. Sinds het begin van de herfst geven de industriële indicatoren in Duitsland minder goede vooruitzichten aan. Voor het begin van volgend jaar wordt nog een verdere verslechtering in het vooruitzicht gesteld. Philipp Rösler, Duits minister van economie, stelt echter dat er van een recessie geen sprake is.


De groei van de Chinese economie is tijdens het derde kwartaal van dit jaar vertraagd tegenover de eerste zes maanden. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Bureau voor de Statistiek. Er is sprake van een groei met 9,1 procent. Dat is het laagste peil in twee jaar tijd. Over de eerste negen maanden van het jaar is er nog sprake van een groei met 9,4 procent. De Chinese regering probeert al enkele tijd om de groei binnen de perken te houden, om te vermijden dat de economie zou oververhitten. Eén van de maatregelen daarbij is het verstrakken van het kredietbeleid. De hoge inflatie is een groot probleem in China en zou kunnen leiden tot sociale onrust. De Chinese inflatie bedroeg in september 6,1 procent, tegenover 6,4 procent in juni.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home