Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 20, 2011

Nieuwsoverzicht

Ambtenaren van de Europese Commissie hebben onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij banken die handelen in financiële derivaten die gelinkt zijn aan de Europese interbancaire rente Euribor. Het onderzoek kadert in een vermoeden over kartelvorming op de interbankenmarkt. Namen van de betrokken instellingen werden niet genoemd. Volgens de Europese Commissie hebben de betrokken bedrijven mogelijk inbreuken gepleegd tegen het Europese verbod op kartelvorming en concurrentiebeperkende praktijken. Euribor is de rentevoet die gehanteerd wordt onder een groot aantal Europese banken wanneer ze elkaar leningen verstrekken in euro's. De banken in kwestie zouden mogelijk geprobeerd hebben om de rentevoet in hun voordeel te manipuleren.


Het Franse levensmiddelenconcern Danone wil zijn wateractiviteiten afstoten. Met het Japanse Suntory wordt onderhandelt over de verkoop van de bronwaterdivsie in Azië. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Danone, eigenaar van de merken Evian en Volvic, zou de verkoop nog dit jaar willen afronden. Volgens een van de bronnen zou de het concern de opbrengst willen investeren in zijn divisie babyvoeding. Het Franse concern zou de opbrengsten willen inzetten voor de overname van de babyvoedingsactiviteiten van het Amerikaanse Pfizer. Eind vorig jaar deden al geruchten de ronde dat Danone zijn watermerken zou willen afstoten. De waarde van het Aziatische deel van die divisie wordt geschat op 5 miljard euro tot 7 miljard euro.


De rijke landen en groeimarkten die behoren tot de G-Twintig hebben het voorbije jaar bijkomende maatregelen genomen om hun economie af te schermen. Dit blijkt uit een jaarlijks rapport over protectionisme van Karel De Gucht, Europees Commissaris van handel. Sinds het begin van de wereldwijde crisis drie jaar geleden grijpen alle landen geregeld naar protectionisme, ook al beloven ze internationaal dat men zich van dergelijke maatregelen zouden onthouden. Sinds het uitbreken van de crisis namen de betrokken landen in totaal 424 nieuwe protectionistische maatregelen. Het voorbije jaar, toen nochtans een economische heropleving werd opgemerkt, werden 131 nieuwe protectionistische maatregelen doorgevoerd.


Europese onderhandelaars zijn het eens geraakt over nieuwe maatregelen om financiële speculatie op de financiële markten aan te pakken. Op die manier kunnen zogenaamde credit default swaps voortaan enkel nog aangekocht worden door partijen die direct of indirect beleggen in de onderliggende schuldtitels. Credit default swaps zijn een soort verzekering tegen een wanbetaling van een land. Bij naakte credit default swaps hebben de aankopers geen obligaties van het betrokken land in bezit. die producten vormen louter speculatieve instrumenten waarmee gegokt kan worden op een wanbetaling van een staat. De credit default swaps zouden mee aan de basis liggen van de stijgende rente die landen als Griekenland, Ierland en Portugal op obligaties moesten betalen.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft tijdens het laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 6,62 miljard dollar. Daarmee laat Apple opnieuw een recordwinst optekenen. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 4,31 miljard dollar. De omzet steeg met 39 procent tot 28,27 miljard dollar. Apple verkocht tijdens het voorbije kwartaal 17,1 miljoen iPhones. Het kwartaal voordien werden echter 20,3 miljoen exemplaren verkocht. Het is de eerste keer in vele kwartalen dat geen toenemende verkopen werden opgetekend. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat het voorbije kwartaal geen nieuwe modellen op de markt werden gebracht.


De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,47 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 11,1 miljard dollar naar 14,23 miljard dollar. De grootste omzetgroei werd opgetekend in de verkoop van computer-processoren, waar een stijging met 21 procent werd gemeld. Alleen de omzet van Atom-processoren, die in de meeste netbooks worden gebruikt, viel met 32 procent tot 1,6 miljard dollar. Intel waarschuwt voor overdreven optimistische verwachtingen voor de komende periode, gezien de zorgelijke economische ontwikkelingen in Europa.


Tal van landen hebben de jongste jaren massaal wapens geleverd aan de autoritaire regimes in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat meldt Amnesty International in een rapport over de wapenexport tijdens de tweede helft van het voorbije decennium naar Egypte, Libië, Bahrein, Syrië en Jemen. De exporterende landen negeerden daarbij volgens Amnesty International bewust de repressie. Amnesty International benadrukt dat de exporterende landen na het uitbreken van de Arabische Lente weliswaar maatregelen hebben genomen om de wapenexport op te schorten, maar er wordt aan toegevoegd dat veel leveringen nooit hadden mogen plaatsvinden. Er wordt aan toegevoegd dat malafide wapenhandelaars de mazen in de controlesystemen uitbuiten.


Het Amerikaans internetconcern Yahoo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 293,3 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde van 1,6 miljard dollar tot 1,2 miljard dollar. De tegenvallende resultaten zijn volgens Tim Morse, interim chief executive van Yahoo, te wijten aan de tegenvallende verkopen van de zogenoemde non-premium online display advertenties, terwijl ook de search-divisie onder de verwachtingen zou gebleven zijn. Yahoo slaagde er wel in meer internetverkeer naar de eigen websites te trekken. Het aantal pageviews bij Yahoo steeg met 9 procent.


Het Italiaanse gerecht heeft 245 miljoen euro in beslag genomen bij UniCredit, de belangrijkste bank van het land. Reden is de verdenking van fiscale fraude drie en vier jaar geleden. Het gerecht onderzoekt de activiteiten van Alessandro Profumo, de voormalige directeur van de bank, Alessandro Profumo. Daarnaast zou een onderzoek zijn opgestart tegen zestien verantwoordelijken bij UniCredit en drie kaderleden van de Britse bank Barclays. Een woordvoerder van UniCredit liet namens de bank verstaan zeer verbaasd te zijn over het initiatief van het gerecht. De bank is er volgens hem immers van overtuigd in het dossier correct te hebben gehandeld. Volgens het parket van Milaan gaat het om een complex mechanisme waardoor UniCredit minder belastingen hoefde te betalen.


De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft zijn miljardste passagier ontvangen. Jos Nijhuis, president-directeur van Schiphol, wees daarbij op de snelle groei die vooral de jongste periode werd opgetekend. Slechts elf jaar geleden werd immers de kaap van de 500 miljoen reizigers bereikt. Het eerste lijntoestel landde eenennegentig jaar geleden op Schiphol. Aan boord bevonden zich twee passagiers uit Londen. Voordien was Schiphol een militair vliegveld. Dit jaar verwacht de luchthaven een recordaantal van vijftig miljoen reizigers te zullen kunnen ontvangen. Op dit ogenblik wordt vanop Schiphol gevlogen op 303 bestemmingen in meer dan honderd landen. Schiphol is de vijfde belangrijkste luchthaven van Europa. Wereldwijd bekleedt de luchthaven de vijftiende plaats.


Het Vaticaan presenteert eerstdaags een verklaring over de hervorming van het mondiale financiële stelsel en de rol die een internationale toezichthouder daarbij zou kunnen spelen. Het document werd voorbereid door de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede. Naar verwachting zal het document aansluiten bij de encycliek Caritas in Veritate, die paus Benedictus XVI in juni twee jaar geleden afkondigde. Daarin hield de paus een pleidooi voor een eerlijker verdeling van de welvaart, een beter toezicht op de internationale financiële markten en een grotere inspraak van de armere landen in de ontwikkeling van de internationale economie. Verwacht wordt dat ook in de verklaring van de Pauselijke Raad een beroep gedaan zal worden op internationale solidariteit.


De Britse brouwer SABMiller heeft een samenwerkingscontract gesloten met zijn Turkse sectorgenoot Anadolu Efes. De samenwerking is vooral gericht op de groeiende Oost-Europese markt. In de stategische alliantie die de twee brouwers hebben gevormd, neemt SABMiller een belang van 24 procent in de Turkse brouwer. In ruil daarvoor maakt het Britse bedrijf zijn activiteiten in Rusland en Oekraïne over aan het Turkse concern. Anadolu Efes Grosp behoudt een controlerend belang van 42,8 procent in de Turkse brouwer. Anadolu Efes is de grootste brouwer van het Midden-Oosten. Gezamenlijk willen de bedrijven hun aanwezigheid in snel groeiende markten als Turkije, Rusland en Centraal-Azië versterken.


Spanje heeft zware kritiek geuit op het ratingbureau Moody's. Het ratingbureau had eerder de Spaanse kredietwaardigheid verlaagd. Moody's verwees daarbij naar de spanningen op de financiële markten en naar het risico op een verslechtering van de schuldencrisis in Spanje en Europa. De Spaanse overheid stelt echter dat het ratingbureau zich schuldig maakt aan kortzichtigheid. Moody's zou volgens de kritiek Spanje hebben bestraft voor het negatieve nieuws rond de eurozone, waarbij geen rekening zou worden gehouden met de fundamenten van de Spaanse economie. Nog voor Moody's hadden ook sectorgenoten Standard & Poor's en Fitch de Spaanse rating al naar beneden teruggeschroefd.


Het Amerikaanse concern Amgen, het grootste biotechbedrijf van de wereld, heeft bekend gemaakt in zijn onderzoeksafdeling 380 banen te schrappen. Daarmee bouwt Amgen zijn personeelsbestand van 2 procent af. De beslissing is opmerkelijk, aangezien Amgen tot 20 procent van zijn omzet investeert in fundamenteel onderzoek. De bezetting van de onderzoeksafdeling wordt met 6 procent teruggeschroefd. De sanering zal volgens Amgen echter niet leiden tot het sluiten van onderzoeksdomeinen of sites. Er wordt aan toegevoegd dat Amgen zal blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar besteedde Amgen 808 miljoen dollar aan onderzoek. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De honderdtwintig leden van het Chileense parlement krijgen gratis een iPad aangeboden. Dat heeft Patricio Melero, voorzitter van het Chileense parlement, beslist. De tablet moet volgens Melero helpen om de parlementaire activiteit te versterken. Hij voert aan dat de kamerleden door het gebruik van de tablet vanop afstand kunnen deelnemen aan commissievergaderingen, opmerkingen kunnen maken en wetsontwerpen kunnen opvolgen. Critici voeren echter aan dat het Chileense parlement zijn middelen op veel nuttiger manieren zou kunnen besteden. Parlementsleden die een tablet willen kopen, hebben volgens hen voldoende financiële mogelijkheden om zelf een toestel te betalen. De aankoop van de tablets kostte ongeveer 87.000 euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home