Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 19, 2011

Nieuwsoverzicht

Het ratingbureau Moody's Investors Service heeft de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen verlaagd. Ook de outlook blijft negatief, waardoor het oordeel de volgende periode nog verder zou kunnen worden teruggeschroefd. Het ratingbureau schrijft de verlaging toe aan de grote financieringsbehoefte van Spanje en aan het hoge schuldniveau van de Spaanse bankensector en het bedrijfsleven, die ze kwetsbaar maken voor verdere financieringsstress. Er is volgens het ratingbureau nog altijd geen geloofwaardige oplossing voor de crisis in Europa gepresenteerd, terwijl de al gematigde economische groeivooruitzichten in Spanje naar eigen zeggen verder zijn verminderd. Eerder verlaagde ook al Standard & Poor's de Spaanse rating met één niveau.


Het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,01 miljard euro. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is vooral te danken aan de overname van de Italiaanse juwelier Bulgari en de toegenomen verkopen in Azië. De verkopen van horloges en sierraden stegen na de overname van Bulgari tijdens het derde kwartaal van 244 miljoen euro tot 636 miljoen euro. Vooral dankzij de Aziatische groei steeg ook de omzet in de retailtak van het concern met 19 procent. Het bedrijf stelde ook alle vertrouwen te hebben in de rest van het jaar en merkte op te zullen aan zijn strategie, die is gericht op groei in de meest veelbelovende markten.


Het project Google Buzz wordt gesloten. Dat heeft het Amerikaanse internetbedrijf Google bekend gemaakt. Buzz was de vorige poging van het bedrijf om een plaats te verwerven op de markt van de sociale netwerksites. Het bedrijf zal zich in de toekomst daarbij echter toeleggen op GooglePlus. Ook diensten zoals Code Search, Jaiku en Google Labs worden geschrapt. Buzz werd officieel gelanceerd in februari van vorig jaar. Hoewel het gekoppeld werd aan de populaire Gmail-maildienst, is het project nooit echt van de grond geraakt. Er kwam meteen kritiek van gebruikers, vooral met betrekking tot de privacy-instellingen. GooglePlus lijkt daarentegen wel aan te slaan bij het publiek.


Eurostar, de hogesnelheidstrein die België en Frankrijk met Groot-Brittannië verbindt, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 197 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 7 procent in vergelijking met dezelfde periode jaar. Er wordt opgemerkt dat in business-klasse een omzetgroei met 2 procent werd opgetekend. Ook het toeristisch verkeer kende een toename met 2 procent. Dat geeft volgens Nicolas Petrovic, chief executive van Eurostar, aan dat de toerist tijdens economisch moeilijke tijden zijn bestedingen aan nabije bestemmingen handhaaft. Petrovic wijst erop dat het aantal reizigers sinds het begin van dit jaar constant is blijven toenemen.


De Britse miljardair Richard Branson heeft de eerste commerciële ruimtehaven ter wereld geopend in de Mohave-woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico. De ruimtehaven Spaceport America is de nieuwe thuisbasis van het bedrijf Virgin Atlantic van Richard Branson. Het bedrijf heeft al ongeveer 430 tickets aan toekomstige ruimtetoeristen verkocht. Voor een reis betalen de toeristen een bedrag van 130.000 euro. Het bedrijf streeft ernaar goedkope ruimtereizen en goedkope satellieten te realiseren. Op termijn mikt Virgin Atlantic ook op supersonische intercontinentale vluchten. Onlangs sloot Virgin Atlantic ook een overeenkomst met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa om zijn SpaceShipTwo in te zetten voor onderzoekmissies.


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geboekt van 393 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 1,9 miljard dollar. De omzet daalde van 8,9 miljard dollar naar 3,59 miljard dollar. De verliezen zijn in belangrijke mate te wijten aan de sterke afwaarderingen op de waarde van de portefeuilles kredieten en investeringen. De omzet van de divisie investment banking daalde met 33 procent tegenover het derde kwartaal van dit jaar. Lloyd Blankfein, chief executive van Goldman Sachs, benadrukte dat het vertrouwen van de bedrijven en beleggers door de macro-economische onzekerheden en marktomstandigheden gevoelig zijn gedaald.


De farmagroep Johnson & Johnson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,2 miljard dollar. Dat betekent een daling met 6,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is in belangrijke mate te wijten aan de hogere marketingkosten en de grotere concurrentie van goedkope generieke geneesmiddelen. Dat kon niet helemaal worden gecompenseerd door de zwakkere dollar en een sterkere buitenlandse vraag. De omzet steeg met 8,6 procent to 16 miljard dollar. De verkopen in de Verenigde Staten daalden met 3,7 procent. Op de buitenlandse markten, waar het concern de meerderheid van zijn omzet genereert, stegen de verkopen met 16,4 procent.


Bank of Amerika heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,9 miljard dollar. De omzet steeg met 6 procent tot 28,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig had de financiële instelling, de grootste bank van de Verenigde Staten, nog een verlies geleden van 7,6 miljard dollar. Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd nog een verlies van 9,1 miljard dollar geboekt. De winst van het voorbije kwartaal was echter te danken aan de verkoop van het belang van de Amerikaanse groep in China Construction Bank. Die verkoop leverde een bedrag op van 9,8 miljard dollar. De winst uit leningen viel echter met 15 procent terug.


Het Franse voedingsconcern Danone heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,8 miljard euro. Dat betekent een stijging met bijna 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern profiteerde onder meer van toegenomen verkopen in Azie en de omzet van het recent overgenomen Unimilk in Rusland. Danone behaalt de extra omzet vrijwel volledig buiten Europa, waar slechts een stijging met 0,1 procent werd opgetekend. De sterkste omzetgroei werd gerealiseerd in babyvoeding (10,5 procent) en klinische voeding (9,8 procent). Het bedrijf zegt zijn omzetverwachtingen voor het hele jaar te handhaven. Daarbij werd eerder al gewag gemaakt van een groei tussen 6 procent en 8 procent.


De Amerikaanse kredietverstrekker Wells Fargo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,06 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei was vooral te danken aan het terugschroeven van de voorzieningen voor slechte leningen. De omzet daalde van 20,9 miljard dollar naar 19,6 miljard dollar. Tim Sloan, chief financial officer van Wells Fargo, maakte echter gewag van een sterk kwartaal voor de kredietverstrekker. Hij had het over een solide groei van leningen, deposito's, investeringseffecten en kapitaal, in combinatie met een verbeterde kredietkwaliteit en lagere kosten.


Het ratingbureau Moody's heeft aangekondigd de kredietwaardigheid van Frankrijk te onderzoeken. Frankrijk geniet de hoogste rating bij Moody's, maar het ratingbureau sluit niet uit dat de vooruitzichten in de loop van de volgende drie maanden van stabiel naar negatief zullen moeten worden bijgesteld. Volgens Moody's zijn de economische groeivooruitzichten te optimistisch ingeschat. Dat maakt het volgens het ratingbureau moeilijker om het begrotingstekort dit jaar beperkt te houden tot 5,7 procent. De Franse regering gaf toe dat de groeiverwachting van 1,75 procent te hoog is ingeschat en dat er dus meer bezuinigingen nodig zullen zijn. Concrete cijfers over de aanpassing werden niet gegeven, maar de begroting voor volgend jaar blijft naar eigen zeggen haalbaar.


Duitsland en Frankrijk hebben een akkoord bereikt om het Europese Financiële Stabilisatiefons (EFSF) te vergroten tot 2.000 miljard euro. In zijn huidige form kan het noodfonds een bedrag van 440 miljard euro ter beschikking stellen. De verruiming zou onderdeel zijn van een omvangrijk plan om de eurocrisis te bezweren. Dat plan zou worden besproken tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van leiders uit de eurozone. Duitsland en Frankrijk zouden ook dichtbij een akkoord zijn over het verlies dat de banken moeten nemen op hun Griekse bezittingen in het tweede steunpakket van 109 miljard euro voor het land. In juli werd bij het opstellen van dat pakket een verlies van 21 procent vastgesteld. Dat zou kunnen oplopen tot een niveau tussen 30 procent en 50 procent.


Er dreigt een werkelijk onbecijferbare economische en politieke kostprijs indien de leiders van de eurolanden op hun eerstvolgende samenkomst geen allesomvattende aanpak van de eurocrisis kunnen afspreken. Dat heeft Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, gezegd tijdens een toespraak voor de Humboldt Universität in Berlijn. Volgens De Gucht zijn de huidige problemen voor een groot gedeelte toe te schrijven aan het beleid dat op het Europese front werd gevoerd. De maatregelen gingen volgens De Gucht niet ver genoeg en werden ook te laat geïmplementeerd, waardoor volgens hem een vicieuze cirkel op gang is gebracht. De leiders van alle landen moeten volgens hem de moed opbrengen om de publieke opinie te overtuigen van de noodzaak van de harde maatregelen.


De Britse inflatie is tijdens de maand september gestegen naar 5,2 procent. Daarmee werd een nieuw recordniveau bereikt sinds de financiële crisis. Dat stijging is vooral te wijten aan de hogere prijzen voor gas en electriciteit. Maar ook de btw-verhoging van begin dit jaar maakt het leven voor de gemiddelde Brit duurder. De prijsstijgingen komen extra hard aan, omdat de lonen vanwege de crisis nauwelijks omhoog gaan. Economen rekenden op een inflatieniveau van 4,9 procent. De Bank of England ging er al vanuit dat de inflatie boven de 5 procent zou stijgen, maar pas later in het jaar. Het is veertien jaar geleden dat de Britse inflatie nog boven de 5,2 procent uitsteeg.


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de rating van vierentwintig Italiaanse banken verlaagd. De maatregel is het gevolg van de verslechterende economische situatie in Italië. Tot de getroffen instellingen behoren onder meer Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) en Unione di Banche Italiane (UBI Banca). De rating van de twee grootste Italiaanse banken - Intesa Sanpaolo en UniCredit - blijft behouden. Nieuwe spanningen in de markt over de eurozone wat betreft Italië en matiger vooruitzichten voor de economische groei hebben volgens het ratingbureau geleid tot een verslechtering van de marktomstandigheden voor Italiaanse banken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home