Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 18, 2011

Psychopatische moordenaar maakt specifieke woordkeuze

Psychopatische moordernaars maken onbewust identificeerbare woordkeuzes wanneer ze over hun misdaden praten. Dat is de conclusie van een analyse van de verhalen van veertien psychopatische moordenaars door onderzoekers aan de University of British Columbia. De Canadese wetenschappers merken op dat de resultaten van het onderzoek zou kunnen leiden tot nieuwe instrumenten voor de diagnose en behandeling van psychopaten en ook een impact zou kunnen hebben voor speurders en sociale media.

"De woorden van psychopatische moordenaars weerspiegelt hun persoonlijkheid, die gekarakteriseerd wordt door egoïsme, afstandelijkheid tegenover hun misdaden en een gebrek aan emoties," merkt Jeff Hancock, professor computerwetenschappen aan de University of British Columbia. "Met een computeranalyse van hun verhalen is het mogelijk om het typisch woordgebruik van de psychopatische moordenaar te achterhalen." De onderzoekers vergeleken het woordgebruik van de daders met dat van moordenaars die niet als een psychopaat waren gecatalogeerd.

De onderzoekers stellen dat psychopaten in hun verhalen meer woorden - zoals 'omdat' of 'aangezien' - gebruiken die aantonen dat de misdaad gepleegd moest worden om een bepaald doel te gebruiken. Ook wordt opgemerkt dat ze twee keer zo vaak woorden gebruiken die verwijzen naar een fysieke nood, zoals voeding, seks of geld. Niet-psychopaten verwezen vaker naar sociale behoeftes, zoals familie, religie of spiritualiteit. Bovendien bleken psychopaten vaak aan te geven wat ze hadden gegeten op de dag van hun misdaad.

Ook wordt opgemerkt dat psychopaten vaker gebruik maakten van de verleden tijd, waarmee ze volgens de onderzoekers blijkbaar afstand willen nemen van hun misdaden. Ook bleken psychopaten minder vloeiend te zijn in hun spraak. "Dat heeft mogelijk te maken met de inspanning die psychopaten doen om een positieve indruk te maken, waardoor ze een grotere mentale inspanning moeten doen om hun verhaal te kaderen," voeren de Canadese onderzoekers nog aan.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home