Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 18, 2011

Bossen en savanne kunnen bijzonder snel wisselen

Veranderingen in het leefmilieu kunnen stabiele bosgebieden en graslanden tot een breekpunt brengen waarbij de structuur van het landschap fundamenteel en onomkeerbaar verandert. Dat is de conclusie van een analyse van satellietbeelden door wetenschappers aan de Wageningen Universiteit. De Nederlandse onderzoekers stellen dat die veranderingen ervoor kunnen zorgen dat bossen omgevormd worden tot savanne en omgekeerd.

Uit het onderzoek van Mirana Hirota, wetenschapster aan de Wageningen Universiteit, blijkt dat er weinig overgangsgebieden zijn tussen bos en savanne. Vooral regenval is volgens Hirota bepalend voor het type landschap dat wordt gevormd. De wetenschapster stelt dat algemeen wordt verwacht dat landschappen onder invloed van bepaalde omstandigheden langzaam zouden veranderen, maar in werkelijkheid grijpt die verschuiving volgens haar zeer snel plaats.

"Eerdere theorieën gingen ervan uit dat een graduele stijging van de regenval in een savanne ook tot een geleidelijke bosvorming zou leiden," voeren de onderzoekers aan. "In realiteit blijven graslanden echter in stand gehouden te worden tot een breekpunt wordt bereikt waarbij de savanne zich plotseling volledig omvormt tot een bosgebied. Dat betekent dat sommige bevolkingsgroepen zich heel snel aan wijzigende omstandigheden zouden moeten aanpassen."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home