Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 18, 2011

Evenredige boetes kan bedrijven op rechte pad houden

Bedrijven die betrapt worden op misdrijven, zouden boetes moeten opgelegd krijgen die evenredig zijn aan hun financiële waarde. Dat zou de ondernemingen ervan weerhouden om inbreuken tegen de wetgeving te overwegen, aangezien die praktijken mogelijk tot een faillissement zouden kunnen leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Phoenix School of Law. Evenredige boetes zouden volgens de onderzoekers dan ook een belangrijk afschrikmiddel kunnen zijn om bedrijven te beletten de regelgeving naast zich neer te leggen.

Onderzoeker Judy Feuer Zimet merkt op dat bedrijven de voorbije twee decennia geregeld werden beboet voor het overtreden van de milieuregels en andere wetgeving, maar daardoor niet fundamenteel werden geraakt in hun winsten. Onder meer merkt ze op dat oliebedrijf British Petroleum sinds het midden van het voorbije decennium op 760 veiligheidsovertredingen werd betrapt, wat leidde tot een totale boete van 373 miljoen dollar. Tegelijkertijd boekt het bedrijf elk jaar miljardenwinsten.

"Indien British Petroleum voor de eerdere overtredingen zwaarder was beboet, zou bedrijf de activiteiten van het boorplatform Deepwater Horizon wellicht efficiënter hebben aangepakt, zodat het ongeval in de Golf van Mexico vorig jaar mogelijk had kunnen vermeden worden," aldus Zimet. "In het opleggen van een boete zou dan ook moeten rekening gehouden worden met de financiële daadkracht van de dader. BMW stuurde zijn beleid wel bij nadat bij een tweede inbreuk rond gebrekkige informatie een boete van 4 miljoen dollar werd opgelegd in plaats van een schadevergoeding van 4.600 dollar."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home