Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 20, 2011

Toyota werkt aan alternatieve elektrische autowegen

De auto van de toekomst wordt mogelijk aangedreven door geëlektrificeerde wegen. Het idee bestaat al een aantal decennia, maar tot nu toe kon daarbij volgens Masahiro Hanazawa, onderzoeker aan de Toyota Central R&D Labs in het Japanse Nagakute, geen efficiënte toepassing worden ontwikkeld. Hanazawa zegt echter samen met Takashi Ohira van de Toyohashi University of Technology aan een alternatief te werken dat met de eerdere bezwaren zou afrekenen.

"In de vroegere oplossingen moest het voertuig ideaal gepositioneerd worden tegenover de elektrische stroken in het wegdek om de optimale energie-efficiëntie te creëren," merkt Hanazawa op. "Daardoor waren die technologieën weliswaar geschikt om auto's op parkeerterreinen op te laden, maar niet voor de openbare weg." In de oplossing van Hanazawa wordt echter gewerkt met stalen gordels in de banden van de wagens. Omdat die constant contact houden met het wegdek, kan de elektriciteit constant worden doorgegeven.

Een elektrische geleiding in het wegdek maakt batterijen, die een groot gewicht toevoegen aan de wagen en met hun lange oplaadtijd één van de grote hindernissen voor elektrisch vervoer vormen, overbodig. De onderzoekers werken op dit ogenblik aan een kleinschalige proefopstelling, al geven ze toe dat het energieverlies nog behoorlijk groot is. Critici voeren echter aan dat het elektrische wegdek een gevaar zou betekenen voor voetgangers, terwijl het gecreëerde magnetisch veld alle mogelijke elektronische systemen zouden verstoren.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home