Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 22, 2011

Nieuwsoverzicht

Het softwarebedrijf Microsoft heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 17,4 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met 6,1 procent tot 5,74 miljard dollar. De groei werd vooral opgetekend in de zakelijke divisie, waardoor de zwakkere verkoop aan consumenten kon worden opgevangen. Bij de online services, waar Microsoft de voorbije periode zwaar heeft geïnvesteerd, werd een omzetgroei met 1,7 procent opgetekend. Bij Windows en Windows Live nam de omzet toe met 1,7 procent, maar daalde de winst met 1,1 procent.


De Amerikaanse restaurantketen McDonald's realiseerde tijdens het derde kwartaal van het jaar een nettowinst van 1,51 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 14 procent tot 7,17 miljard dollar. De groei werd in belangrijke mate gedragen door nieuwe menu’s in de Verenigde Staten en een grotere prijsvariatie in Europa. Ook promotieacties en de modernisering van restaurants in Frankrijk, Rusland, Duitsland en Groot-Brittannië droegen naar eigen zeggen bij tot de groei. In Europa werd een omzetgroei met 4,9 procent opgetekend. In de Verenigde Staten bedroeg die groei 4,4 procent.


Het Amerikaanse conglomeraat General Electric heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,4 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent tot 35,4 miljard dollar. Jeff Immelt, chief executive van General Electric, toonde zich tevreden met de geboekte resultaten. Hij wees erop dat het concern ondanks de volatiele marktomstandigheden voor het zesde kwartaal op rij een dubbelcijferige operationele winstgroei heeft kunnen laten optekenen. Het orderboek van het concern is gestegen tot een recordhoogte van 191 miljard dollar. Ook voor het hele jaar wordt op een dubbelcijferige winstgroei gerekend.


Uitzendgroep Manpower heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 79,6 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 55 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de zwakkere dollar en een sterke vraag naar tijdelijke werknemers in de hele wereld. De omzet steeg met 16 procent tot 5,78 miljard dollar. Jeffrey Joerres, chief executive van Manpower, zegt dat in alle regio's een soliede groei kon worden opgetekend. In Frankrijk, waar Manpower tijdens het derde kwartaal van dit jaar bijna 30 procent van zijn omzet vandaan haalt, werd een omzetgroei met 18,3 procent opgetekend.


De Zweedse vrachtwagenbouwer Scania, dochter van de Duitse groep Volkswagen, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,34 miljard Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 257 miljoen euro. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar werd een winstgroei met 2 procent opgetekend. De omzet steeg met 14 procent tot 21,1 miljard Zweedse kronen. Leaf Östling, chief executive van Scania, stelde dat de verkoop zich tijdens het derde kwartaal heeft kunnen handhaven, vooral in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Rusland en Noord-Europa. Tegen het einde van het kwartaal werd daarentegen een achteruitgang opgetekend in Zuid-Europa en het Midden-Oosten.


De ministers van financiën van de eurozone geven hun toestemming aan de vrijmaking van hun deel van de zesde schijf noodhulp voor Griekenland. Het gaat om de volgende 8 miljard euro van het eerste hulpprogramma voor de Grieken, dat vorig jaar overeengekomen werd. Om niet failliet te gaan, moet Griekenland voor midden november het geld krijgen. Als over enkele weken ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn deel van het geld vrijmaakt, wordt die deadline dus gehaald. Europa staat in voor een bedrag van 5,8 miljard euro, terwijl het Internationaal Monetair Fonds 2,2 miljard euro ter beschikking gesteld. De ministers van financiën namen hun besluit op basis van het voortgangsrapport dat over Griekenland werd opgesteld.


De Amerikaanse advertentiesite Groupon heeft bekend gemaakt een bedrag tussen 480 miljoen dollar en 540 miljoen dollar te willen ophalen door een deel van de aandelen naar de beurs te brengen. In juni had het internetbedrijf nog aangegeven een bedrag van 750 miljoen dollar te willen ophalen, maar dat streefdoel is door de onrust op de aandelenmarkten naar beneden bijgesteld. Groupon telt inmiddels 143 miljoen leden. De website is gespecialiseerd is het aanbieden van kortingsbonnen voor groepsaankopen. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar zouden 30 miljoen leden een aankoop hebben gedaan. Bij 16 miljoen leden werden meer dan één aankoop geregistreerd.


Swedish Automobile, eigenaar van autobouwer Saab, heeft een overnamebod van zijn Chinese investeerders Youngman en Pang Da afgeslagen. Volgens Victor Muller, topman van Swedish Automobile, was het overnamebod onacceptabel. De transactie zou volgens hem zorgen voor een verandering in de controle op het bedrijf, wat volgens Müller uiteindelijk zou kunnen leiden tot het einde van Saab. Müller wenste geen financiële details bekend te maken over het Chinese overnamebod. Volgens Müller moeten Youngman en Pang Da, indien ze nog steeds geïnteresseerd zijn in Saab, zich houden aan de afspraken die ze in juli met het bedrijf sloten. Daarin was voorzien dat de Chinese bedrijven gezamenlijk een belang van 53,9 procent zouden krijgen in Swedish Automobile.


De Nederlandse crimineel Willem Holleeder heeft het kort geding tegen IDTV Film verloren. De crimineel had via de rechter willen voorkomen dat de film De Heineken Ontvoering in zijn huidige vorm in omloop wordt gebracht. Holleeder meent dat de film hem neerzet als een meedogenloze boef. In de film komt het personage Willem Holleeder weliswaar niet voor, maar het gefingeerde ontvoerder-personage zou in vele opzichten naar de jonge Holleeder zijn gemodelleerd. Volgens de filmmakers is het personage een samensmelting van Holleeder en medeontvoerder Martin Erkamps. Het gaat volgens hen om een artistieke ingreep in het oorspronkelijke ontvoeringsverhaal, die het dramatisch gehalte van de film ten goede komt .


Het Bureau of Ocean Energy Management heeft een plan van het Britse olieconcern British Petroleum voor boringen in de Golf van Mexico goedgekeurd. Het gaat om het eerste exploratieplan van het Britse concern sinds de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in april vorig jaar. British Petroleum moet nog wel vergunningen krijgen om daadwerkelijk te mogen boren. Volgens de Amerikaanse reglator voldoet British Petroleum aan alle aangescherpte eisen voor het boren in diep water. Het bedrijf wil op maximaal vier locaties voor de kust van de staat Louisiana op een diepte van ruim 1.800 meter boringen uitvoeren. Dat is dieper dan in het Macondo-veld waar de ramp met Deepwater Horizon plaatsvond.


Het Duitse autoconcern Daimler gaat de volgende jaren ruim 350 miljoen dollar investeren in zijn fabriek in de Amerikaanse staat Alabama. Het Duitse bedrijf zal daarbij onder meer de productielijn van Mercedes-Benz voor de Noord-Amerikaanse markt verder uitbreiden. Naast de verschillende suv-modellen moet ook de C-klasse van Mercedes in de fabriek in Tuscaloosa over drie jaar van de band rollen. Een jaar later volgt een nieuw model. De investeringen zullen leiden tot ongeveer 400 extra arbeidsplaatsen. Het nieuwe project brengt de totale investering van Mercedes in de fabriek sinds het begin van het decennium op een bedrag van 2,4 miljard dollar.


De Nederlandse vrachtwagenconstructeur DAF Trucks schroeft vanaf eind november de productie terug. Het bedrijf wijst erop dat de vraag naar trucks in Europa de voorbije maanden onder druk van de onzekere economische omstandigheden is teruggelopen. De productie zal worden teruggebracht tot 184 trucks per dag. Dat betekent een daling met 8 procent tegenover het huidige niveau. In Eindhoven zullen voortaan 162 vrachtwagens per dag worden geproduceerd. De productie bij Leyland Trucks in Groot-Brittannië wordt teruggebracht tot 22 exemplaren per dag. Door de verlaging van de productie zal er minder beroep gedaan worden op uitzendkrachten.


De Japanse regering heeft een economisch stimuleringspakket ter waarde van 12 biljoen yen goedgekeurd. Dat komt overeen met een bedrag van 113 miljard euro. Het extra budget is bedoeld voor de wederopbouw van gebieden die door de tsunami werden getroffen en voor de ondersteuning van exporterende bedrijven die last hebben van de sterke yen. Het steunpakket, dat nog wel goedgekeurd moet worden door het parlement, is twee keer zo groot als twee eerdere stimuleringspakketten in mei en juli samen. De regering wil het pakket betalen door in andere uitgaven te snijden, staatseigendommen te verkopen, belastingen te verhogen en extra obligaties uit te geven.


De Italiaanse energiemaatschappij ENI heeft bekend gemaakt een gasbel ontdekt te hebben voor de kust van Mozambique. De gasbel is naar eigen zeggen de grootste ontdekking uit de geschiedenis van het Italiaanse bedrijf. De gasbel bevindt zich meer dan 1.500 meter onder de zeespiegel en is gelegen op 40 kilometer buiten de kust van de provincie Cabo Delgado in het noorden van Mozambique. Naar verluidt heeft de gasbel een inhoud van 425 miljard kubieke meter. De eerste resultaten van de exploratie overstijgen volgens ENI de verwachtingen en tonen volgens het Italiaanse bedrijf dat deze zone een nieuwe wereldspeler zal worden in de gassector.


De Britse regering wil een uitbreiding van de subsidie op duurzame energie die op zee wordt opgewekt. Groot-Brittannië wil energieopwekking uit getijdewerking en golfslag stimuleren om de duurzame energiesector te versterken. De bedrijven die deze duurzame energie opwekken, komen volgens het voorstel in aanmerking voor een subsidie bovenop de verkoopprijs van de energie. Het voorstel kost de Britse regering niets, want de energiegebruikers zullen door een toeslag op de energierekening de subsidie betalen. Naar verwachting zal de energierekening voor een gemiddeld Brits huishouden door het plan over vijf jaar met 50 pond stijgen. Eerder maakte de Britse regering bekend geen geld uit te trekken voor een project rond de opslag van koolstofdioxide.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home