Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 23, 2011

Ook grof taalgebruik in media leidt tot agressie

Een grof taalgebruik in de media heeft eenzelfde impact op het agressieve gedrag dan gewelddadige scènes. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Brigham Young University. De onderzoekers hebben het daarbij over een graduele impact. Het grof taalgebruik is daarbij volgens hen eerste drempel op het pad naar agressie. Opgemerkt wordt dat het horen van het grof taalgebruik aanzet om zelf dergelijke uitlatingen te gebruiken, om in een volgende fase mogelijk te evolueren naar agressief gedrag.

"Er is duidelijk sprake van een kettingreactie," merkt onderzoeker Sarah Coyne op. "De blootstelling aan grof taalgebruik is gelinkt aan de aanvaarding en het gebruik van verbale agressiviteit, wat op zijn beurt een invloed heeft op fysiek en relationeel geweld." Brad Bushman, professor massacommunicatie aan de Ohio State University, stelt dat het onderzoek uitwijst dat grof taalgebruik niet onschuldig is. Kinderen die in de media aan een dergelijk taalgebruik worden blootgesteld, zullen verbale agressie volgens Bushman normaal vinden.

De Amerikaanse keuring-systemen waren volgens Coyne in sommige opzichten pioniers door jongeren van agressief taalgebruik te houden zonder dat daarvoor een achterliggend wetenschappelijk bewijs kon voor worden aangevoerd. Volgens Coyne moet er echter aandacht besteed worden aan de ratingsystemen voor video's, waarbij ouders volgens haar de nodige informatie zouden moeten krijgen over games die online interacties tussen spelers mogelijk maken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home