Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 23, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf Google zou een bod overwegen op zijn concurrent Yahoo. Volgens een aantal bronnen zou Google met minstens twee private-equitybedrijven hebben gepraat over de mogelijkheid om een eventueel overnamebod op Yahoo te helpen financieren. Er wordt wel opgemerkt dat Google tot nu toe over het dossier alleen inleidende gesprekken heeft gevoerd en dat de mogelijkheid bestaat dat het idee alsnog wordt afgevoerd. Eerder liet ook al het Chinese internethandelsplatform Alibaba weten zeer geïnteresseerd te zijn om zijn Amerikaanse partner Yahoo over te nemen. Ook softwareproducent Microsoft en het internetbedrijf AOL werden al genoemd als mogelijke overnemers.


De Europese ministers van financiën zijn het eens geworden over een nieuwe kapitalisatieronde voor de banken. Daarbij zouden de banken worden verplicht om hun kernkapitaal op te trekken tot 9 procent. Daarvoor zouden de banken ruim 100 miljard euro vers kapitaal nodig hebben. De banken zouden gevraagd worden om verliezen te nemen op een gedeelte van hun Griekse obligaties. De Europese politici proberen een antwoord te vinden op de aanslepende eurocrisis. Ze willen vooral een systeemcrisis vermijden, die de bankensector en vervolgens de rest van de economie zou besmetten. Om dat te voorkomen, moeten de banken echter grotere eigen reserves aanleggen als buffer tegen mogelijke schokken.


De financiële situatie van Griekenland is veel dramatischer dan de euroministers van financiën dachten. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de Griekse overheidsschuld. Volgens dat rapport zou de Griekse overheidsschuld over twee jaar zijn opgelopen kunnen zijn tot 186 procent. In het slechtste scenario zou Griekenland pas over tien jaar opnieuw in staat zijn om kapitaal op de markt op te halen. De Griekse regering zou volgens dat rapport minimaal 252 miljard euro aan noodleningen van de andere eurolanden nodig hebben om een faillissement af te wenden. In het slechtste scenario zou dat zelfs oplopen tot 444 miljard euro. Daarmee zou de reserve van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) in één keer helemaal zijn opgebruikt.


De Egyptenaar Ayman Youssef Mansour is door een rechtbank in Caïro tot drie jaar cel en dwangarbeid veroordeeld omdat hij op de sociale netwerksite Facebook de islam had beledigd. Mansour had volgens de rechter doelbewust de waardigheid van het islamitische geloof beledigd, aangevallen en belachelijk gemaakt. Godslaster, van welke religie dan ook, is in Egypte strafbaar. Het is pas de tweede keer dat iemand veroordeeld wordt voor blasfemie via het internet. Vier jaar geleden kreeg een blogger vier jaar cel omdat hij de profeet Mohammed had beledigd, al had de man zich ook negatief uitgelaten over toenmalig president Hosni Moebarak. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) noemt het nieuwe vonnis een aanfluiting van de vrijheid van meningsuiting.


Verscheidene getuigen zeggen dat ze Dominique Strauss-Kahn, gewezen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, in Kortrijk gezien hebben toen hij er prostituees ontmoette. Dat zou naar boven zijn gekomen in een prostitutiezaak rond hotel Carlton in Rijsel. De Fransman Dominique Alderweireld, bijgenaamd Dodo la Saumure, werd in het kader van het dossier in Kortrijk, waar hij bordelen en massagesalons uitbaatte, aangehouden. Getuigen zeiden de gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds meermaals in het restaurant van een sterrenhorel in Kortrijk gezien te hebben in het gezelschap van een prostituee die bekend is in het plaatselijke milieu. Strauss-Kahn heeft gevraagd in het kader van het onderzoek zo snel mogelijk gehoord te worden door het Franse gerecht.


Op het congres van de Scottish National Party (SNP) in Inverness heeft de Schotse minister-president Alex Salmond een pleidooi gehouden voor Schotse onafhankelijkheid. Nog deze regeerperiode wil Salmond de Schotse bevolking laten stemmen over onafhankelijkheid. De Scottish National Party heeft sinds een jaar de absolute meerderheid in het Schotse regioparlement. Op het recente partijcongres nam Salmond het beleid van de Britse premier David Cameron op de korrel. Salmond zei onder meer dat Groot-Brittannië jaarlijks 15 miljard euro opstrijkt uit olie die wordt gewonnen bij boringen voor de Schotse kust. Ook hekelde hij de inzet van Schotse soldaten in de oorlog in Irak. De Schotse publieke opinie over onafhankelijkheid is verdeeld.


De Europese Commissie (EC) onderzoekt of de farmaceutische bedrijven Johnson & Johnson en Novartis afspraken hebben gemaakt om een goedkopere variant van de pijnstiller Fentanyl van de Nederlandse markt te weren. Het Amerikaanse Johnson & Johnson en dochterondernemingen van het Zwitserse Novartis zouden concurrenten zelfs hebben betaald om van de Nederlandse markt weg te blijven. Dergelijke afspraken druisen in tegen de Europese mededingingsregels. De farmaceutische industrie wordt extra scherp gecontroleerd sinds eerder al een aantal soortgelijke zaken aan het licht kwamen. Fentanyl is een sterk middel tegen chronische pijn.


De hoeveelheid olie in het veld Aldous-Avaldsnes voor de Noorse kust blijkt twee keer zo groot te zijn dan tot dusver werd aangenomen. Dat heeft de Noorse oliemaatschappij Statoil op basis van een exploratie-boring bekend gemaakt. Statoil gaat er nu vanuit dat er 900 miljoen vaten tot 1,5 miljard vaten olie geproduceerd kunnen worden, nadat eerder was aangekondigd dat er 400 miljoen vaten tot 800 miljoen vaten zouden kunnen worden gewonnen. Statoil heeft het daarbij over één van de grootste voorraden die ooit in het Noorse deel van de Noordzee werden aangetroffen. Het oliegebied Adous-Avaldsnes heeft een oppervlakte van 180 vierkante kilometer.


De auto-industrie stevent volgend jaar wederom af op een recordjaar, op voorwaarde dat de Europese schuldencrisis niet uit zijn voegen barst. Dat heeft Carlos Ghosn, bestuursvoorzitter van de Frans-Japanse autocombinatie Renault-Nissan, gezegd. Dit jaar wordt volgens Ghosn gegarandeerd een recordverkoop geboekt, ongeacht wat er ook nog tijdens de laatste twee maanden zou kunnen gebeuren. De resultaten zullen volgens Ghosn veel beter zijn dan vorig jaar. Over de autoverkopen in Europa heeft de topman van Renault-Nissan echter grote twijfels. Over die markt durft hij naar eigen zeggen dan ook geen concrete verwachtingen uitspreken. Europa is volgens Ghosn de grootste onzekerheid in de automarkt.


Zakenkrant Financial Times Deutschland heeft in zijn vrijdageditie teruggegrepen naar de periode voor de invoering van de euro. In alle artikelen van de zakenkrant stonden opnieuw de bedragen in de oude munteenheden weergegeven. Onder meer werd in een artikel over de problemen bij Dexia opnieuw de Belgische frank vermeld. Datzelfde gold ook voor de Nederlandse gulden in een bijdrage over AkzoNobel, de Finse kroon in een artikel over Nokia en de Duitse mark bij een bijdrage over de Duitse belastingen. Op de voorpagina stelde de krant echter dat een afvoering van de eenheidsmunt voor Europa geen optie is. Onlangs bleek uit een peiling dat meer dan de helft van de Duitsers liever weer zou betalen met marken, omdat de eurozone in een ongekende crisis verkeert.


De overheidstekorten van de eurolanden zijn vorig jaar opgelopen tot gemiddeld 6,2 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft het Europees statistiekbureau Eurostat gemeld op basis van een nieuwe raming. Daarmee kwam het tekort iets hoger uit dan eerder gedacht. In april schatte Eurostat het gemiddelde tekort over het voorbije jaar op 6 procent. De staatsschuld klom tot 85,4 procent van het bruto binnenlandse product, nadat eerder gewag gemaakt was van 85,1 procent. Voor de hele Europese Unie werd het tekort van 6,4 procent naar 6,6 procent bijgesteld. Het grootste tekort werd opgetekend in Ierland (31,3 procent), gevolgd door Griekenland (10,6 procent) en Groot-Brittannië (10,3 procent).


Griekenland moet zichzelf failliet verklaren om onder zijn financiële problemen uit te komen. Dat heeft Martin Blessing, topman van het Duitse financiële concern Commerzbank, in een interview met de Duitse krant Bild gezegd. Alleen afschrijvingen door banken leveren volgens Blessing aan Griekenland immers te weinig op. Zonder een echte herstructurering van de staatsschuld wordt Griekenland volgens de topman van Commerzbank niet geholpen en zouden de markten niet tot rust komen. Daarvoor is het volgens Blessing noodzakelijk dat Griekenland zelf aangeeft dat het zijn schulden niet meer kan betalen. Blessing voert aan dat duidelijk gemaakt moet worden dat landen slechts de keuze hebben tussen het voldoen aan hun verplichtingen of het faillissement.


De overname van het Australische steenkoolbedrijf Macarthur Coal door de combinatie ArcelorMittal en Peabody Energy lijkt een stap dichterbij gekomen. Citic, een Chinese investeerder met een aanzienlijk belang in Macarthur, heeft immers zijn aandelen aangeboden. ArcelorMittal en Peabody Energy hebben onder de naam PeamCoal op het Australische steenkoolbedrijf een bod gelanceerd dat Macarthur Coal op een bedrag van 4,8 miljard waardeerde. Citic heeft een belang van 25,2 procent in Macarthur. Door het aanmelden van dit belang stijgt de deelneming van PeamCoal in Macarthur tot meer dan 49 procent. PeamCoal neemt de controle over Macarthur over wanneer de combinatie een belang van 50,01 procent in het steenkoolbedrijf heeft opgebouwd.


De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn tevreden over de voortgang die Ierland op fiscaal en macro-economisch terrein heeft geboekt.
De zogeheten trojka brengt elk kwartaal een bezoek aan Ierland voor een controle op de naleving van de afspraken die werden toegezegd in ruil voor noodsteun. Ierland kan in totaal 67 miljard euro steun ontvangen, gespreid over een periode van vier jaar. Ierland blijft uitgaan van een begrotingstekort van 8,6 procent van het bruto binnenlands product voor volgend jaar. Dit jaar bedraagt het tekort naar schatting 10 procent. Het land denkt de doelstelling voor volgend jaar te kunnen halen zonder noemenswaardige extra bezuinigingen.


Het Amerikaanse telecomconcern AT&T heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Dat betekent een daling met ruim 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toen kon echter worden geprofiteerd van een eenmalige belastingbate en een boekhoudkundige winst op de verkoop van dochterbedrijf Sterling Commerce. De omzet daalde met 0,3 procent tot 31,5 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf maakte ook nog bekend inmiddels meer dan 100 miljoen klanten te hebben voor mobiele telefoon. Meer dan de helft van die klanten bezit volgens AT&T een smartphone. Tijdens het derde kwartaal werd 2,1 miljoen nieuwe klanten voor mobiele telefonie aangesloten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home