Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 23, 2011

Zeeniveau blijft nog vijfhonderd jaar stijgen

Het zeeniveau zal de volgende vijfhonderd jaar verder blijven stijgen. Dat zeggen wetenschappers aan het Centre for Ice and Climate van het Niels Bohr Institute aan de University of Copenhagen. De onderzoekers voeren daarbij aan dat het wereldwijde zeeniveau tegen het einde van deze eeuw met 60 centimeter zal zijn gestegen. Tegen het einde van de vijfentwintigste eeuw moet volgens de onderzoekers rekening worden gehouden met een stijging met 1,8 meter. Om die cijfers niet te overtreffen moeten echter belangrijke milieumaatregelen worden genomen.

"De stijgende zeeniveaus vormen de volgende eeuwen wellicht één van de meest catastrofale consequenties van de opwarming van de aarde," merkt onderzoeker Aslak Grinsted op. "Er moet rekening worden gehouden met massale economische kosten, sociale consequenties en gedwongen migraties." In het meest pessimistische geval, wanneer geen afdoende maatregelen worden genomen, zou het zeeniveau volgens de onderzoeker tegen het einde van de eeuw met 1,1 meter zijn gestegen. Tegen het midden van het millennium zou dan rekening moeten worden gehouden met 5,5 meter.

De onderzoeker stelt dat het zeeniveau tijdens de twintigste eeuw met gemiddeld 2 millimeter per jaar is gestegen. "Er is echter duidelijke sprake van een versnelling," aldus Grinsted. "Tijdens de jongste decennia steeg het zeeniveau ongeveer 70 procent sneller. Ook wanneer de uitstoot van broeikasgassen kan worden gestabiliseerd, zal het zeeniveau nog verscheidene eeuwen sneller blijven stijgen. De zee en de ijskappen hebben immers een bijzonder trage reactietijd."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home