Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 23, 2011

Eén op vijf kinderen ontwikkelingslanden heeft mentaal gezondheidsprobleem

Wereldwijd worden 10 procent tussen 20 procent van de kinderen en adolescenten geconfronteerd met mentale gezondheidsproblemen, maar ondanks de zware impact die daaraan moet worden gekoppeld, wordt het fenomeen grotendeels genegeerd. Dat geldt vooral in landen met een lager inkomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Liverpool. Er wordt opgemerkt dat een vroegtijdig ingrijpen ook op socio-economisch vlak nochtans belangrijke voordelen biedt.

"De wereldbevolking telt 2,2 miljard kinderen en jongeren," merkt onderzoeksleider Atif Rahman, professor psychologie aan de University of Liverpool, op. "Dat is bijna één derde van de totale wereldbevolking. Nagenoeg 90 procent van deze groep leeft in landen met een middelmatig en lager inkomen, waar ze bijna de helft van de bevolking uitmaken. Neuropsychiatrische problemen vormen bij jongeren de belangrijkste gezondheidsproblemen. Die problemen vertegenwoordigen nagenoeg 15 procent van de tijd die tijdens de eerste dertig jaar door ziektes wordt verloren."

"Vele manden hebben echter geen uitgestippeld beleid of onvoldoende fondsen voorzien om het probleem aan te pakken," aldus Rahman. "Minder dan één derde van de landen heeft een departement dat verantwoordelijk is voor mentale gezondheidsprogramma's voor jongeren." Er wordt aan toegevoegd dat de betrokken landen bijna allemaal belangrijke politieke, sociale en demografische veranderingen ondergaan, waardoor jongeren nog aan grotere risico's worden blootgesteld.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home