Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 24, 2011

Nieuwsoverzicht

De aankoop van het sociale netwerk MySpace was een grote vergissing. Dat heeft Rupert Murdoch, topman van het mediaconcern News Corp, toegegeven. News Corp nam het sociale netwerk zes jaar geleden over. Dat leek toen volgens Murdoch een uitstekende strategie. News Corp betaalde voor MySpace een bedrag van 600 miljoen dollar, maar had het volgens Murdoch één maand later al voor 6 miljard dollar kunnen verkopen. MySpace was op dat ogenblik het grootste sociale netwerk van de wereld, maar werd na de overname echter al snel ingehaald en voorbijgestoken door Facebook. Het aantal gebruikers van MySpace kalfde steeds verder af. In juni van dit jaar werd MySpace voor een bedrag van 35 miljoen dollar verkocht aan het reclamebedrijf Specific Media.


Groot-Brittannië kan het zich niet permitteren dat er beslissingen genomen worden die een impact hebben op de Europese eenheidsmarkt zonder daarin een stem te hebben. Dat heeft de Britse premier David Cameron bekend gemaakt. Groot-Brittannië is geen lid van de eurozone, maar voert aan dat het beleid van de financiële unie wel een invloed heeft op zijn economie. Cameron heeft zich ook bijzonder verstoord getoond over het initiatief van een aantal partijgenoten die aansturen op een referendum over de toekomst van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Hij benadrukt dat Groot-Brittannië veel te winnen heeft bij een Europese eenheidsmarkt.


Mogelijk wordt voor de eurocrisis een oplossing gevonden in China. De leiders van de Europese Unie bereiden bekijken de mogelijkheid om de mogelijkheden van het Europese Stabilisatiefonds verder te vergroten. Daarbij wordt ook een variant besproken waarbij beroep zou gedaan worden op ondersteuning van landen buiten de Europese Unie. In dat alternatief zouden landen met een grote financiële slagkracht, zoals China en Brazilië, geld onderbrengen in een speciale portefeuille bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat geld zou vervolgens kunnen gebruikt worden voor de ondersteuning van eurolanden die met financiële problemen te kampen hebben.


Een aantal landen van de Europese Unie moeten dringend toezeggingen doen over de verbetering van hun financiële situatie. Dat hebben Europees president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd na afloop van een top van de leiders van de zeventien eurolanden. Vooral Italië werd daarbij in het vizier genomen. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi werd daarbij aangemaand om de torenhoge schulden van zijn land terug te schroeven. Herman Van Rompuy benadrukte ervan overtuigd te zijn dat Italië er daadwerkelijk zal in slagen om zijn financiën weer op punt te stellen.


De Zwitserse horlogefabrikant Swatch beleeft het beste jaar uit zijn geschiedenis. Dat heeft Nick Hayek, bestuursvoorzitter van Swatch, in een Zwitsers kranteninterview gezegd. Hij stelde daarbij dat september de sterkste maand is geweest sinds de oprichting van het bedrijf. Hij voegde er aan toe dat bedrijf ook op een recordjaar afstevent. Hayek zegt te verwachten dat de omzet van de horlogemaker dit jaar hoger zal liggen dan 7 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 5,7 miljard euro. Uit cijfers van de Zwitserse douanediensten blijkt dat Swatch tijdens de maand september voor 1,79 miljard frank heeft geëxporteerd. Dat betekent een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Het European Spance Agency (ESA) heeft vanop de ruimtevaartbasis Kuru op Frans Guyana de eerste twee satellieten van het navigatiesysteem Galileo gelanceerd. De lancering gebeurde met een Russische Soyuz-raket. De eerste twee satellieten worden gebruikt om het Galileo-systeem te testen. Galileo moet de Europese tegenhanger worden van het Amerikaanse global positioning system. Het Amerikaanse systeem heeft een nauwkeurigheid van tien meter, maar bij Galileo zou dat verfijnd moeten worden tot amper één meter. In de zomer van volgend jaar worden de volgende twee satellieten gelanceerd. In totaal zal het systeem uit dertig satellieten bestaan. Het eerste signaal zou tegen het midden van het decennium moeten kunnen worden verkregen.


De meeste gebruikers van het sociale netwerk Facebook, hebben hun privacy-instellingen aangepast. Dat heeft Bret Taylor, topman bij het sociale netwerk, tijdens een sociale media-conferentie gezegd.
Facebook ligt geregeld onder vuur vanwege privacyschending. Critici vinden dat de standaard-instellingen de sterkste privacy-bescherming zouden moeten kennen. Bovendien wordt opgemerkt dat de instellingen te ingewikkeld zijn. Ook werd Facebook ervan beticht zijn gebruikers ook buiten de eigen site te volgen. Taylor ontkende echter dat Facebook inbreuken pleegt tegen de privacy. Hij stelde trouwens dat Facebook er zelf baat bij heeft om de gebruiker een transparante controle te laten houden. Dan is de consument volgens hem immers meer bereid om informatie te delen.


Facebook kan een boete van 100.000 euro krijgen van de Ierse privacy-autoriteiten. Opgemerkt wordt dat verwijderde persoonlijke gegevens toch worden opgeslagen. De zaak tegen de sociale netwerksite begon toen de 24-jarige Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems een aanvraag indiende bij Facebook om inzage te krijgen in de informatie die er over hem bekend was. Bij een dergelijke aanvraag van een burger van de Europese Unie is een bedrijf verplicht de informatie vrij te geven. Scherms zou daarbij hebben ontdekt dat gewiste persoonlijke informatie toch door Facebook werd bewaard. Facebook voert echter aan dat het gaat om informatie die de betrokkene ooit naar vrienden heeft verstuurd en daar opgeslagen is.


Het café Apfelkind in de Duitse stad Bonn dreigt door het Amerikaanse computerbedrijf Apple vervolgd te worden. Het bedrijf eist in een schrijven dat het logo van het café wordt veranderd. Er zouden teveel gelijkenissen zijn met het logo van het computerbedrijf, wat volgens de advocaten van Apple tot verwarring zou kunnen leiden bij de klanten. De uitbaatster van het café zegt echter niet van plan te zijn om aan de eis van het computerbedrijf te voldoen en heeft beroep aangetekend. Daarbij wordt opgemerkt dat het logo in juni in München werd geregistreerd en betreft het een zogenaamd woordbeeldmerk, waarbij logo en naam bij elkaar horen.


De industriecommissie van het Europees Parlement heeft unaniem een resolutie aangenomen over netneutraliteit. Daarmee wordt druk gelegd op de Europese Commissie om providers te dwingen internetverkeer gelijk te behandelen. In de motie benadrukt het Europarlement het belang van het behoud van de open en neutrale karakter van het internet. De parlementsleden zouden netneutraliteit via een Europese richtlijn verplicht kunnen stellen voor alle lidstaten, maar vragen dat de Europese Commissie actie onderneemt. Netneutraliteit moet onder meer vermijden dat de providers tegen betaling verschillende gradaties van internet-toegang zouden creëren.


Productkwaliteit is de belangrijkste troef voor westerse ondernemingen om te concurreren met de goedkope concurrenten uit opkomende markten. Dat is de conclusie van een enquête van het conglomeraat General Electric en het onderzoeksbureau Economist Intelligence Unit bij Amerikaanse executives uit verschillende economische sectoren. Volgens 61 procent van de ondervraagden moet daarvoor in eerste plaats de productkwaliteit worden uitgespeeld. Op de tweede plaats volgen innovatieve productprocessen (39 procent), de bescherming van intellectuele eigendommen (37 procent) en het tegemoetkomen aan de noden van de hightech-sectoren (35 procent).


Steeds meer Portugese vrouwen belanden uit financiële problemen in de prostitutie. Dat zegt de organisatie O Ninho, die zich inzet voor prostituees. Het fenomeen is volgens de organisatie het gevolg van de diepgaande besparingen die de Portugese regering doorvoert om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Die besparingen raken vooral de armste lagen van de bevolking. Voor een alleenstaande vrouw met twee kinderen is het volgens betrokkenen niet meer mogelijk om financieel rond te komen. Portugal telde vorig jaar 28.000 prostituees. De helft daarvan heeft de Portugese nationaliteit. De anderen komen vooral uit Brazilië, Roemenië, Bulgarije en Nigeria en zijn vaak het slachtoffer van mensenhandel. Nu neemt echter het aandeel van de Portugese prostituees toe.


Wijlen Steve Jobs, topman van het computerbedrijf Apple, had zich voorgenomen om het besturingssysteem Android van concurrent Google te vernietigen. Volgens Jobs had Google het idee van het besturingssysteem van Apple gestolen. Dat staat in de biografie die auteur Walter Isaacson over Steve Jobs heeft geschreven. Jobs zou gezegd hebben om desnoods elke cent van Apple te gebruiken om het onrecht dat Google zijn bedrijf had aangedaan, recht te trekken. In een persoonlijk gesprek met Eric Schmidt, chief executive van Google, zou Jobs ook gezegd hebben niet geïnteresseerd te zijn in een financieel akkoord. Hij zou er aan toegevoegd hebben te willen dat Google ermee zou ophouden om vondsten van Apple in Android te stoppen.


De Britten moeten gezamenlijk vijf miljard calorieën per dag op hun dagelijks dieet besparen om de obesitas-epidemie te vertragen. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse ministerie van openbare gezondheid. Groot-Brittannië telt ongeveer 60 miljoen inwoners en de meesten consumeren volgens het rapport veel meer voedsel dan ze nodig hebben. De gemiddelde Brit zou ongeveer 10 procent meer calorieën consumeren dan noodzakelijk is. Groot-Brittannië heeft één van de zwaarlijvigste bevolkingen van Europa. Meer dan 60 procent van de Britse volwassenen lijdt aan overgewicht of obesitas. Een ander dieet en lichaamsbeweging zijn volgens het rapport nodig om ervoor te zorgen dat het probleem tegen het einde van het decennium zou beginnen af te nemen.


De handel tussen China en Noord-Korea had tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar een waarde van 3,1 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 87 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De cijfers werden bekend gemaakt ter gelegenheid van het bezoek van de Chinese vice-premier Li Keqiang aan Noord-Korea. Onder meer voor voedselhulp en brandstof is Noord-Korea sterk afhankelijk van China. Bovendien zijn Chinese bedrijven de belangrijkste investeerders in de Noord-Koreanse mijnbouw. Onlangs hebben de twee landen een overeenkomst getekend voor het bouwen van wegen en het ontwikkelen van een industrieterrein op een eiland in de buurt van de Chinese stad Dandong.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home