Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 26, 2011

Duurzame energie is niet langer meer wilde westen

De recessie in de duurzame energie door de massale overcapaciteit in de sector van de zonnepanelen zou onverwachte voordelen kunnen bieden voor de duurzame energie. Dat heeft Christopher Burghardt, vice-president van het energiebedrijf First Solar, opgemerkt. De markt zal volgens Burghardt door die recessie een contractie en consolidatie kennen, maar dat zal volgens hem vooral het einde betekenen van een aantal spelers die in de markt zijn gestapt om van de trend snel vruchten te plukken. Volgens Burghardt zal het wilde westen worden vervangen door een mature markt.

"Een explosieve markt trekt altijd een massa gelukszoekers aan," aldus Christopher Burghardt. "De vergelijking met de goudkoorts van het wilde westen is niet ver weg." De vraag naar zonnepanelen is de voorbije jaren gevoelig gestegen. In Duitsland en Italiƫ werd vorig jaar een toename met 87 procent opgetekend. Door de massaproductie zijn de prijzen van zonnepanelen dit jaar dan ook gevoelig teruggevallen. Begin dit jaar moest nog 1,75 dollar per watt worden betaald, maar tegen het einde van het jaar zal dat gedaald zijn tot 1,10 dollar.

Omdat in vele landen het subsidiesysteem voor zonnepanelen is weggevallen, was volgens Burghardt een dalperiode in de vraag onvermijdelijk. "Tegelijkertijd heeft China massaal zijn intrede gedaan in de sector," voert hij aan. "Dat heeft geleid tot een massaal overaanbod." In Duitsland zou de vraag naar zonnepanelen met meer dan 30 procent dalen. Wereldwijd rekent Burghardt op een daling met 10 procent. In de Verenigde Staten leidden de problemen tot het faillissement van Solyndra, waarbij 1.100 banen en 535 miljoen dollar overheidssubsidies verloren gingen.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home