Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 27, 2011

Russische economie trekt opnieuw expats aan

Rusland trekt opnieuw grotere aantallen expats aan. Dat zegt consulent Troika Relocations. Naarmate de Russische economie opnieuw groeit, beginnen de expats volgens de consulent opnieuw terug te keren, nadat ze tijdens de economische crisis van drie jaar geleden massaal waren vertrokken. De uitbreidende Russische markt en incentives zoals lagere belastingen blijken die trend nu echter te hebben omgekeerd. Er wordt wel opgemerkt dat het type van de expat inmiddels wel is gewijzigd en vooral bestaat uit hogere kaderleden in plaats van specialisten.

"Vele buitenlanders worden aangetrokken door de groeiende Russische markt en het gevoel van avontuur," merkt David Gilmartin, general manager van Troika Relocations, op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "De meeste buitenlanders zien een groot potentieel in de Russische markt." Hij merkt wel op dat mannelijke vrijgezellen het gemakkelijkst aangetrokken worden door de Russische markt. Het aantrekken van gezinnen is moeilijker omwille de onderwijsmogelijkheden voor kinderen en de mogelijkheden voor echtgenotes om een sociaal netwerk uit te bouwen.

Gilmartin zegt sinds het midden van de jaren negentig wel een belangrijke evolutie gezien te hebben in de expats. "De meeste buitenlanders worden door ondernemingen gestuurd, terwijl er in het verleden vaker zelfstandige ondernemers werden opgemerkt," voert hij aan. "Bovendien bestaat de nieuwe golf expats vooral uit hogere kaderleden. Dat heeft te maken met het hogere opleidingsniveau van de Russische werknemers." Ook voert Gilmartin aan dat expats ook minder lang blijven dan in het verleden. Een verblijf in Rusland duurt nog gemiddeld drie jaar.

Gilmartin verwacht in de toekomst nog meer expats. "Steeds meer bedrijven worden actief in Rusland en de nationale oliesector probeert buitenlandse partners aan te trekken," zegt hij. "Bovendien zullen ook de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voetbal buitenlandse specialisten aantrekken."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home