Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 27, 2011

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse politie heeft de Siciliaanse maffiabaas Giovanni Arena gearresteerd. Arenia werd al achttien jaar gezocht na een veroordeling tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord. De maffiabaas werd uiteindelijk in zijn eigen huis in Catania aangetroffen, verborgen in een kast. Arena wordt ook beschuldigd van wapenhandel en drugstrafieken en stond op de lijst van de dertig gevaarlijkste voortvluchtige misdadigers van Italië. De maffiabaas zou bij zijn arrestatie met de speurders hebben gespot omdat hij zich twintig jaar in zijn huis verborgen had kunnen houden zonder dat men hem had kunnen vinden. Volgens de speurders kon Arena zich vooral door de hulp van zijn gezin al die tijd verborgen houden.


Rajat Gupta, een gewezen directeur van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, is in beschuldiging gesteld voor handel met voorkennis. Hij riskeert meer dan 100 jaar cel en een boete van 25 miljoen dollar. Gupta had zich vrijwillig gemeld bij het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI), maar houdt zijn onschuld vol. Hij wordt onder meer beticht beursfraude gepleegd te hebben en zich schuldig gemaakt te hebben aan een complot om beursfraude te plegen. Gupta zou destijds investeerder Raj Rajaratnam hebben getipt over belangrijke ontwikkelingen bij de bank voordat andere marktpartijen daarvan op de hoogte waren. Rajaratnam werd eerder deze maand veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.


Bij de Japanse camerafabrikant Olympus heeft voorzitter Tsuyoshi Kikukawa ontslag genomen. Het vertrek heeft te maken met betichtingen die onlangs door ontslagen chief executive Michael Woodford werden gelanceerd. Woodford had gezegd dat Kikukawa grote geldsommen had betaald aan een schimmig bedrijf op de Kaaimaneilanden voor onduidelijke diensten. Daarop had Kikukawa de chief executive ontslagen en hem van deloyaliteit beticht. Sindsdien is de beurswaarde van het Japanse bedrijf gehalveerd. Kikukawa wordt opgevolgd door Shuichi Takayama. Ondanks zijn vertrek houdt Kikukawa in een verklaring vol niets verkeerd te hebben gedaan.


De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airlines (ANA) heeft een eerste lijnvlucht uitgevoerd met de nieuwe Boeing 787 Dreamliner. Het toestel vervoerde 240 passagiers van Tokio naar Hongkong. All Nippon Airlines is de eerste luchtvaartmaatschappij die een Dreamliner in dienst heeft genomen. De inkomsten van de ticketverkoop voor de maidenvlucht ging naar een liefdadigheidsactie. Eén van de passagiers had 30.000 dollar betaald voor een zetel in businessclass. De Dreamliner is een toestel voor vluchten op lange afstand. De romp van het vliegtuig is vervaardigd uit koolstofvezel, wat het toestel tegelijkertijd lichter en sterker moet maken.


Webwinkel Amazon heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 63 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 73 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is in belangrijke mate te wijten aan de zware investeringen die werden gedaan voor de ontwikkeling van een tabletcomputer en andere projecten op lange termijn. Onder meer werden zeventien nieuwe distributiecentra opgezet. Ook werd de capaciteit van de datacenters opgedreven om de groeiende markt van webhosting en internetdiensten te kunnen volgen. De omzet van de webwinkel steeg met 44 procent tot 10,8 miljard dollar. Amazon stelde dat de impact van de investeringen tijdens het vierde kwartaal nog zwaarder zal zijn.


Het technologiebedrijf IBM heeft Virginia Rometty aangesteld tot chief executive. Begin volgend jaar volgt zij Sam Palmisano, die voorzitter wordt van het technologiebedrijf, op. Rometty wordt de eerste vrouwelijke chief executive van het concern. Palmisano heeft de leeftijdsgrens van zestig jaar bereikt. Met de aanstelling van Rometty komt bij IBM een einde aan een jarenlange interne opvolgingsstrijd. Onder meer Steven Mills, topman van de softwaredivisie van het Amerikaanse concern, werd als een mogelijke kandidaat bestempeld. Ook Mills loopt echter tegen de zestig jaar aan. Palmisano benadrukte dat Rometty werd verkozen omwille van haar verdiensten en is er geen sprake van positieve discriminatie.


De Franse autoconstructeur PSA Peugeot Citroën gaat in Europa 5.000 banen schrappen. Het concern heeft bekend gemaakt volgend jaar een besparing van 800 miljoen te zullen doorvoeren. De extra saneringsronde komt bovenop een besparingsplan dat twee jaar werd gelanceerd en dat over een periode van drie jaar 3,7 miljard euro aan besparingen moet opleveren. In de verkoop en marketing worden 2.500 banen geschrapt. In de productie zouden 1.000 werkplaatsen verdwijnen. Daarnaast wordt ook de samenwerking met 2.500 zelfstandige werkkrachten en 800 interim-medewerkers stopgezet. De besparingen moeten volgens het concern de matige autoverkoop van het lopende jaar en een verwachte prijzenoorlog volgend jaar in Frankrijk helpen opvangen.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,65 miljard dollar. Dat betekent een daling met 4 miljoen dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 11 procent tot 33,1 miljard dollar. In totaal verkocht Ford tijdens het derde kwartaal 1,35 miljoen wagens. Dat betekent een stijging met 100.000 exemplaren tegenover dezelfde periode vorig jaar. De lagere nettowinst is volgens Ford grotendeels te wijten aan afschrijvingen op termijncontracten voor grondstoffen. Die had het bedrijf afgesloten om zich in te dekken tegen toekomstige prijsstijgingen, maar die vallen tot dusver lager uit dan werd verwacht. Ford wijst er wel op dat het concern al tien kwartalen op rij winst maakt.


De Britse zangeres Amy Winehouse is het slachtoffer geworden van een alcoholvergiftiging. Dat blijkt uit een rapport van de lijkschouwing op de Britse zangeres, die drie maand geleden op zevenentwintigjarige leeftijd dood in haar flat in Londen werd aangetroffen. Onmiddellijk na haar dood werd vooral gedacht aan een overdosis drugs. Winehouse kampte zowel met een drugsverslaving als een alcoholprobleem. De drie weken voor haar dood had de zangeres echter geen alcohol meer aangeraakt. Bij de autopsie werd een alcoholniveau van 4,16 promille vastgesteld. In de Londense flat van Winehouse had de politie drie lege flessen wodka aangetroffen.


Portugal heeft een herschikking van zijn schulden uitgesloten. De Portugese minister van financiën Vitor Gaspar verklaarde in de economische commissie van het Portugese parlement dat een schuldherschikking een illusie is. Een dergelijke maatregel zou de crisis volgens Gaspar nog verergeren en leiden tot het stilvallen van de financiering aan Portugal. Dat zou volgens de minister problemen geven voor de aanschaf van goederen en diensten en zelfs voor het uitbetalen van lonen en pensioenen. Op geen enkele manier kan dat volgens Gaspar beschouwd worden als een leefbaar alternatief. Portugal werkt momenteel aan een besparingsprogramma, in ruil voor de 78 miljard euro steun die het land ontving van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


De euroleiders en de financiële sector zijn het op de eurotop in Brussel eens geraakt over een afschrijving van 50 procent op Griekse obligaties. De verlichting van de schuldenlast van het noodlijdende Griekenland vormt één van de pijlers van een plan om de schuldencrisis in Europa aan te pakken. In juli hadden de eurolanden en de financiële sector eerder een akkoord bereikt om vrijwillig een afschrijving van 21 procent te aanvaarden. Sindsdien is de situatie van de Griekse openbare financiën echter nog gevoelig verslechters. Onder impuls van Duitsland bepleitten de eurolanden dan ook een grotere inspanning van de private investeerders.


Op de eurotop in Brussel is een akkoord bereikt over de versterking van de middelen van het Europese Financiële Stabilisatiefonds. Op dit ogenblik heeft het fonds een uitleencapaciteit van 440 miljard euro ter beschikking om zwakke eurolanden te ondersteunen. Als daarvan de lopende operaties en programma's worden afgetrokken, blijft van die reserve nog ongeveer 250 miljard euro over. De voortwoekerende schuldencrisis bewees dat het noodfonds op die manier te zwak staat om de financiële markten te overtuigen van de stabiliteit van de zwalpende eurozone. Er werd nu echter besloten om de uitleencapaciteit van het fonds tot 1.000 miljard euro op te trekken.


De brief van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi over de concrete besparingsmaatregelen die zijn regering wil doorvoeren, is door de overige staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie positief ontvangen. Dat heeft de Poolse eerste minister Donald Tusk gezegd. Berlusconi stelde op vraag van Angela Merkel en Nicolas Sarkozy een lijst met maatregelen op die de Italiaanse schuldenberg moeten aanpakken. Door zware meningsverschillen binnen zijn eigen coalitie, kwam Berlusconi echter niet verder dan engagementen en slaagde hij er niet in concrete, becijferde hervormingen te presenteren. Toch werd zijn brief op de Europese Raad positief onthaald.


Europa wil een fonds van 500 miljoen euro in het leven roepen om de kredietverlening van de Griekse banken aan kleine en middelgrote ondernemingen in het land te verbeteren. Dat heeft Horst Reichenbach, leider van de Europese task force, meegedeeld. Het liquiditeitsprobleem bij de Griekse banken heeft volgens Reichenbach een nefaste impact op de leningen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Daarom zou er worden overwogen om een financieringsmogelijkheid in de orde van 500 miljoen euro te creëren die zou dienen als garantie voor de Europese Investeringsbank, die dan volgens Reichenbach de noodzakelijke liquiditeiten kan voorzien voor de banken. De Europese task force moet het Griekse staatsapparaat bijstaan om structurele problemen aan te pakken.


De interventie van de Europese Centrale Bank (ECB) op de obligatiemarkten is van tijdelijke aard. Dat heeft Mario Draghi, de nieuwe topman van de Europese Centrale Bank, benadrukt. Tot nu toe had Draghi zich nog niet uitgesproken over de steun die de Europese Centrale Bank zou bieden aan landen met schuldenproblemen. Om de rente te drukken die landen zoals Italië en Spanje op de obligatiemarkten moeten betalen, slaat de Europese Centrale Bank sinds enkele maanden staatsobligaties in. De bank gaf daar al zowat 170 miljard euro aan uit. Jean-Claude Trichet, voorganger van Draghi, had die ingreep altijd een uitzonderlijke maatregel genoemd in afwachting van een versterking van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF).


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home