Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 27, 2011

Herverdeling rijkdom minder prioritair voor Amerikaanse overheid

Op dertig jaar tijd heeft de 1 procent rijkste inwoners van de Verenigde Staten zijn inkomsten met 275 procent opgedreven. Bij de 20 procent armste inwoners werd tijdens diezelfde periode slechts een toename met 18 procent vastgesteld. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse Congressional Budget Office. De 20 procent rijkste inwoners lieten tijdens diezelfde periode een groei met 65 procent optekenen. In het rapport wordt opgemerkt dat de Amerikaanse overheid sinds het einde van de jaren zeventig een minder herverdelend beleid heeft gevoerd.

"De federale maatregelen doen minder inspanningen om de inkomens-verdeling te herschikken," aldus het Congressional Budget Office. "Die inspanningen werden de voorbije periodes immers vooral gericht op de oudere bevolkingsgroep, ongeacht het beschikbare inkomen van de individuele bestemmelingen. Daardoor is het inkomen minder evenwichtig verdeeld dan dertig jaar geleden." In het algemeen werd op dertig jaar tijd een inkomensstijging met 62 procent opgetekend.

In het rapport wordt opgemerkt dat er geen exacte reden kan worden gegeven voor de snelle inkomstengroei van de rijkste Amerikaanse bevolkingsgroep. De onderzoekers stellen wel dat daarbij mogelijk moet worden verwezen naar de gigantische salarissen van bekende acteur, atleten en muzikanten, een grotere verloning van de bedrijfsleiders en de groei van de financiƫle sector. De Amerikaanse president heeft een voorstel ingediend om de inkomsten van de rijkere bevolkingscategorie te verhogen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home