Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 27, 2011

Italië moet dringend opnieuw productief worden

Pensioenhervormingen zijn niet voldoende om de schuldencrisis in Italië op te lossen. De Italiaanse regering moet daarentegen dringende maatregelen nemen om groei te stimuleren en het gebrek aan productiviteit aan te pakken. Dat heeft de Italiaanse econoom Luigi Paganetto in een interview met het webmagazine EurActiv Italy gezegd. Hij merkt op dat Italië een periode van tien jaar zonder productiviteitsgroei achter de rug heeft. Nochtans zijn er volgens hem verschillende mogelijkheden om een substantiële groei te verwezenlijken.

"Een concurrentiële stimulans in de dienstensector, die ongeveer 70 procent van het Italiaanse bruto binnenlandse product vertegenwoordigt, kan cruciaal zijn om de economische groei te ondersteunen, vooral wanneer daaraan ook innovatie en nieuwe technologieën worden gekoppeld," aldus Luigi Paganetto tegenover het webmagazine Euractiv. Hij voegde er aan toe dat Europese fondsen zouden gebruikt kunnen worden om de regionale ontwikkeling in het zuiden van Italië te stimuleren, wat zou kunnen uitgroeien tot een groeimogelijkheid voor het hele land.

Luigi Paganetto riep daarbij ook op om de focus te leggen op het menselijk kapitaal. "Daarbij moet vooral aandacht besteed worden aan de jongeren bevolkingsgroep, die op dit ogenblik een onaanvaardbaar deel van de werkloosheid uitmaakt," stipte Paganetto aan. "Jongere mensen zijn in dynamische landen de belangrijkste groeimotor. Er moet dan ook absolute prioriteit worden gegeven aan het opzetten van een groot project voor jongeren."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home