Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 28, 2011

Regeringen moeten voorbereid zijn op volksverhuizingen

Over de hele wereld moeten regering voorbereid zijn op massale migraties door de opwarming van het klimaat. Landen die onvoldoende geanticipeerd hebben op dergelijke volksverhuizingen dreigen met catastrofale gevolgen geconfronteerd te worden. Dat is de conclusie van een rapport aan de University of Florida. Daarbij wordt opgemerkt dat de transplantatie van een populatie en zijn cultuur van de ene naar een andere locatie een bijzonder complexe materie vormt.

"Al bij een temperatuurverhoging met enkele graden tegen het einde van het decennium, zullen wereldwijd grote bevolkingsgroepen moeten verhuizen," merken de onderzoekers op. "In het verleden hebben grote volksverhuizingen door natuurrampen of infrastructuurwerken zoals dammen en pijpleidingen tot grote fiasco's geleid. Uit dat verleden moeten lessen worden getrokken om de betrokken bevolkingsgroepen voldoende te beschermen."

"Door stormen, overstromingen en droogte zullen in de toekomst mogelijk de grootste volksverhuizingen uit de geschiedenis worden opgetekend," voert onderzoeksleider Anthony Oliver-Smith, antropoloog aan de University of Florida, aan. Er moet volgens de onderzoekers op dit ogenblik al gestart worden met de voorbereiding van de opvang van deze ontheemde bevolkingsgroepen. Er wordt gewag gemaakt van de zware financiƫle implicaties van een mislukte volksverhuizing, zodat men zich volgens hen geen fouten kan veroorloven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home