Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 02, 2011

Groeiende concurrentie voor grote reclamegroepen

De wereldwijde reclamesector is lange tijd gedomineerd door het kwartet WPP, Omnicom, Interpublic en Publicis, maar er lijkt een beweging op gang gekomen te zijn die voor een grotere concurrentie in de sector zou moeten zorgen. Waarnemers stellen dat een aantal holdings de voorbije periode begonnen te zijn met het opkopen van kleine onafhankelijke reclamebureaus om mini-conglomeraten te creëren. Volgens de analisten is er op de reclamemarkt ook plaats voor nieuwe spelers.

"Een aantal jonge reclamegroepen - zoals het Amerikaanse Project Worldwide, het Britse Engine en het Zuid-Koreaanse Cheil - hebben zich opvallend actief getoond op de overnamemarkt," merkt het magazine Advertising Age op. "Ook een aantal oudere bedrijven, zoals MDC Partners en Dentsu, blijken geïnteresseerd te zijn in de overname van kleine bureaus." Bob Vallee, chief executive van Project Worldwide, merkt op vooral jonge bureaus te willen aantrekken die niet in de traditionele reclamesector van Madison Avenue zijn opgegroeid.

Tegelijkertijd rijst bij een aantal waarnemers de vraag of het holding-model in de reclamesector nog wel zin heeft. "Ben Kunz, directeur strategische planning bij het bureau Mediassociates, is van mening dat deze holdings de creativiteit vertragen," stipt Advertising Age nog aan. "De holdings hebben de neiging om bureaus aan te trekken die zich aan de mature kant van het spectrum bevinden, waar men zich mogelijk op de grootste afstand bevindt van de innovatie die door nieuwe media worden gevoed. Bovendien hebben deze holdings ook een zwaardere kostenstructuur."

Labels:

Consument begrijpt aanwezigheid merken in sociale media niet

Merken moeten nog een lange weg afleggen vooraleer ze op sociale media dezelfde band met de consumenten kunnen leggen dan via hun officiële websites. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau Shoppercentric. In het rapport wordt opgemerkt dat slechts 6 procent van de internetgebruikers beroep doet op sociale mediaplatformen om goederen of diensten aan te kopen. Daarentegen maakt 63 procent van de consumenten gebruik van andere websites om aankopen te doen.

Shoppercentric voegt er aan toe dat slechts 9 procent van de consumenten aangeeft op sociale media een fan of volgeling te zijn van merken. "Bovendien zegt 37 procent niet in te zien waarom merken accounts hebben in sociale media," wordt er aan toegevoegd. Danielle Pinnington, managing director van Shoppercentric, merkt dan ook op dat het gebruik van sociale netwerken en mobile commerce in een zakelijke context nog steeds in de eerste fase van zijn ontwikkeling staat.

Pinnington merkt wel op dat de aanwezigheid van bedrijven in sociale media in de toekomst belangrijkers kunnen zijn. "Jonge consumenten zijn immers meer geneigd om die interactie aan te gaan dan oudere generaties," voert ze aan. Daarbij voert Pinnington aan dat in de leeftijdsgroep tussen zestien en vierentwintig jaar 38 procent van de consumenten merken volgt, tegenover slechts 18 procent in de leeftijdsgroep tussen vijfendertig en vierenveertig jaar en bij vijfenvijftigplussers.

Labels: ,

Tijd is rijp voor nieuwe fusie AOL-Time Warner

Het samengaan van America Online (AOL) met Time Warner is weliswaar een mislukking geworden, maar wordt wellicht wel het model voor de toekomst. Dat stelt Dennis Berman, financieel specialist van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Berman stelt dat verwacht mag worden dat vertegenwoordiger van de nieuwe media in de toekomst opnieuw over zal gaan tot een overname in de traditionele sector. De fusie tussen America Online en Time Warner viel volgens Berman op een verkeerd tijdstip. Vandaag ligt de situatie volgens hem echter veel gunstiger.

De fusie tussen America Online en Time Warner, met een waarde van 164 miljard dollar, werd een complete mislukking. "Daarmee kregen de synergie-ambities in de sector een zware klap," merkt Dennis Berman op. De mislukte fusie werd als een toonbeeld van misplaatste ambities, roekeloze ego's en holle synergie-slogans bestempeld. Berman merkt op dat er nu echter opnieuw gekeken wordt naar een samengaan tussen content en distributie.

Dennis Berman merkt op dat online bedrijven en traditionele media-ondernemingen samenwerkingsverbanden sluiten om hun zakelijk model te optimaliseren. Uiteindelijk zal dat volgens hem echter leiden tot een overname van een traditioneel mediabedrijf door één van de grote digitale groepen. Hij voert aan dat de schaduw van de desastreuze combinatie tussen America Online en Time Warner niet eeuwig als een schaduw over de mediasector zal blijven hangen. Sindsdien zijn er volgens Berman immers nieuwe technologieën en een nieuw publiek gevormd.

Berman wijst er op dat Mark Zuckerberg, topman van Facebook, bij de aankondiging van de fusie America Online en Time Warner elf jaar geleden, amper vijftien jaar oud was.

Labels: , ,

Westerse smartphones vinden ingang op Japanse markt

Westerse smartphone-producenten beginnen hun weg te vinden naar de Japanse mobiele markt. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat de westerse fabrikanten eind vorig jaar een aandeel van 6,9 procent hadden op de totale Japanse mobiele markt. Dat betekent een stijging met 33,5 procent tegenover het einde van het derde kwartaal van vorig jaar. In totaal hebben bijna 7 miljoen Japanners volgens ComScore een westerse smartphone.

Daarbij blijkt Apple ook in Japan duidelijk marktleider. Eind vorig jaar waren er in Japan 3,8 miljoen exemplaren van de iPhone verkocht. Dat betekent een stijging met 48 procent sinds het midden van het jaar. Er wordt echter aan toegevoegd dat ook de toestellen met het Android-besturingssysteem van Google in Japan een groeiende populariteit kennen. Midden vorig jaar waren er in Japan 435.000 Android-toestellen verkocht, maar dat was tegen het einde van het jaar opgelopen tot 2,2 miljoen exemplaren.

ComScore merkt op dat vele smartphones geavanceerde accessoires bezitten, zoals een mobiele portefeuille en televisie-mogelijkheden. Een aantal toestellen is ook waterbestendig. Al die mogelijkheden zetten volgens het rapport steeds meer Japanse consumenten aan om hun traditionele feature-phone in te ruilen voor een smartphone. Japan was lange tijd een pionier op het gebied van mobiele telefoon. Het land lanceerde op het einde van de jaren zeventig ook het eerste mobiele telefoonnetwerk van de wereld.

Labels: ,

Jodrell Bank Observatory hoofdkwartier grootste radiotelescoop

Het Jodrell Bank Observatory in het Britse Cheshire wordt het hoofdkwartier van de grootste radiotelescoop van de wereld. Daarover werd een overeenkomst ondertekend tussen de deelnemende landen Australië, China, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, Italië en Goot-Brittannië. Het Jodrell Bank Observatory moet de Square Kilometre Array sturen. Officieel is nog niet bepaald waar die radiotelescoop zal komen, maar er wordt daarbij vooral gekeken naar Australië of Zuidelijk-Afrika.

"De Square Kilometre Array moet een aantal sleutelvragen over de kosmos kunnen beantwoorden," merken de onderzoekers op. Het nieuwe hoofdkwartier op het Jodrell Bank Observatory zou begin volgend jaar operationeel moeten worden. Op dit ogenblik wordt het project geleid vanuit de University of Manchester. Het Jodrell Bank Observatory werd na de tweede wereldoorlog opgestart en heeft een aantal belangrijke astronomische ontdekkingen gerealiseerd. Door budgetproblemen werd de voorbije jaren echter getwijfeld over de toekomst van het Britse observatorium.

De toewijzing van het beheer over de nieuwe radiotelescoop zou op het Jodrell Bank Observatory de volgende vier jaar ongeveer zestig banen moeten creëren. De Square Kilometre Array moet één van de grote wetenschappelijke realisaties van de eenentwintigste eeuw worden. Bedoeling is dat de radiotelescoop onderzoek zal uitvoeren naar de beginperiode van het heelal, de theorieën van Albert Einstein zal toetsen en zelfs zou speuren naar buitenaards intelligent leven.

Labels: , ,

Mobiele platformen groeipijler voor lokale reclame

Adverteerders zullen dit jaar 17,8 procent van hun online reclamebudgetten besteden aan lokale campagnes. Dat betekent een stijging met 2,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Borrell Associates. Mobiele platformen zullen volgens Borrell tot het midden van het decennium de belangrijkste pijler vormen van de groei in de lokale reclame. In de Verenigde Staten zullen die lokale online bestedingen volgens het rapport dit jaar oplopen tot 13,5 miljard dollar.

Lokale reclame realiseerde volgens Borrell in de Verenigde Staten vorig jaar een totale omzet van 90,4 miljard dollar. Lokale online reclame zal tegen het midden van het decennium gestegen zijn tot 24 miljard dollar, maar daarvan zal ongeveer tweederde afkomstig zijn van mobiele platformen zoals tablets, smartphones en laptops. Er wordt opgemerkt dat in een groot aantal markten platformen zoals Groupon of Autotrader.com meer omzet genereren dan de online activiteiten van de lokale kranten, televisiestations of radiozenders.

Uit het onderzoek blijkt dat het internet tegen het midden van het decennium de kranten zal verdringen als belangrijkste reclamemedium. Borrell heeft het daarbij over een keerpunt, want tot nu toe werd die lokale markt altijd door de dagbladsector gedomineerd. Borrell voert aan dat die krantensector in een lokale omgeving heeft kunnen standhouden omdat alternatieven zoals televisie voor de adverteerder te duur zijn. Het online en mobiele platform brengt daar echter verandering in.

Labels: ,

Toerist heeft grootste hekel aan afval en gebrekkige hygiëne

Afval en een slechte persoonlijke hygiëne van andere gasten vormen de grootste frustraties van reizigers. Dat is de conclusie van een internationale enquête van de Nederlandse touroperator Kuoni. Volgens de onderzoekers heeft driekwart van de reizigers een felle afkeer van afval op zijn plaats van bestemming, terwijl 61 procent gefrustreerd raakt door de slechte persoonlijke hygiëne van anderen. Ook zegt de helft van de ondervraagden een hekel te hebben aan medereizigers die te hard praten.

Uit het onderzoek blijkt volgens Kuoni verder dat vele mensen op reis graag een andere persoonlijkheid aannemen. Een vakantie zou hen immers de mogelijkheid bieden om met een alter ego te experimenteren. Verder wordt opgemerkt dat 25 procent van Indiase vakantiegangers graag provoceert met kledij, terwijl 55 procent van de Franse zich eerder bescheiden wensen te kleden. Eén op drie Italianen zou zich als een topfashionista gedragen.

Er wordt aan toegevoegd dat bijna één op de tien mannen en zes procent van de vrouwen op reis met onbekenden flirten. Dat zou vooral gelden voor Italianen, Spanjaarden en Fransen. Kuoni voegt er aan toe dat Italianen een voorkeur blijken te hebben om in zee te vrijen. De Fransen zouden daarvoor het strand verkiezen en Indiërs zouden vooral seks in het vliegtuig boeiend vinden. Er wordt aan toegevoegd dat een beperkt aantal mannen op vakantie tracht de lokale taal te spreken. Verder zegt 73 procent zowel lokaal als vertrouwd voedsel te consumeren, terwijl 22 procent alleen lokale gerechten zou consumeren.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse Live Nation Entertainment, de grootste concertorganisator en ticketverkoper van de wereld, heeft een bod gedaan op het muziekbedrijf Warner Music Group. Live Nation zou enkel geïnteresseerd zijn in de platenlabels van WarnerMusic, maar niet in de muziekuitgeverij Warner-Chappell. Warner Music, het derde grootste muziekbedrijf van de wereld, heeft zich in januari in de etalage gezet. In totaal zouden er zeven geïnteresseerden het het bedrijf of in de verschillende divisies. Als grootste kanshebber wordt BMG Music Publishing beschouwd. Als Live Nation echter in zijn bod zou slagen, zou het bedrijf de controle krijgen over de hele muziekketen, van opname en verkoop tot en met concerten en merchandising.


De Italiaanse overheid wil belangen nemen in strategisch belangrijke Italiaanse bedrijven om te voorkomen dat ze worden overgenomen door buitenlandse partijen. Daarover is de Italiaanse regering het eens geworden. Het besluit kwam nadat eerder bekend was geworden dat de Franse kaasgroep Lactalis een belang had opgebouwd van 29 procent in het Italiaanse zuivelconcern Parmalat. Daarmee werden de Franse groep, tegen de zin van de Italiaanse regering, met afstand de grootste aandeelhouder van Parmalat. De Italiaanse minister van financiën heeft volgens de regering toestemming gekregen om financiële instrumenten in te zetten, overeenkomstig andere Europese landen. Het doel is volgens de overheid om belangen te nemen in bedrijven die van nationaal belang zijn.


Ford heeft op de Amerikaanse automarkt in de maand maart General Motors qua verkoopcijfers van de eerste plaats verdrongen. Uit cijfers over de Amerikaanse autoverkopen bleek dat Ford ruim zesduizend meer wagens dan General Motors. Vergeleken met de maand maart van vorig jaar werden in de Verenigde Staten in totaal 13 procent meer wagens verkocht. Ford zag de verkoop stijgen met 19 procent tot ruim 212.000 voertuigen. De sterke groei was vooral te danken aan de vrachtwagens en energievriendelijke auto's. General Motors verkocht in maart 9,6 procent meer wagens. Gemeten over het eerste kwartaal van dit jaar staat General Motors nog wel op de eerste plaats met in totaal ruim 592.545 verkochte auto's. Ford verkocht tijdens die periode 496.720 voertuigen.


De Amerikaanse beurzen Nasdaq OMX en IntercontinentalExchange hebben een tegenbod uitgebracht op beursbedrijf NYSE Euronext. Eerder had Deutsche Börse al een bod op NYSE Euronext uitgebracht. Nasdaq OMX en IntercontinentalExchange bieden een bedrag van 11,3 miljard dollar. Dat is volgens hen 19 procent beter dan het bod van het Duitse beursbedrijf. NYSE Euronext en Deutsche Börse kondigden midden februari hun fusie aan, wat aanleiding gaf tot de grootste beurs ter wereld. Indien het tegenbod slaagt zou IntercontinentalExchange de activiteiten van NYSE Euronext in de derivatenmarkt inlijven, terwijl Nasdaq OMX de beurzen van New York, Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon zou overnemen.


De aardbeving en de tsunami die Japan hebben troffen en de nucleaire ramp die erop volgde, betekenen een historische kaakslag voor de Japanse autobouwers. De omzet daalde de afgelopen maand met 37 procent. In totaal werden 279.389 wagens verkocht. Dat blijkt uit gegevens van sectorvereniging Japan Automobile Dealers Association. De verkoop van personenwagens viel terug met 39,5 procent, terwijl bij de trucks een terugval met 11 procent opgetekend. De zwaarst getroffen merken zijn Toyota en Mitsubishi. De omzet van marktleider Toyota daalde in vergelijking met vorig jaar zo'n 46 procent. Mitsubishi moest 48 procent prijsgeven. Voor Nissan en Mazda werden dalingen van 38 procent opgetekend, terwijl Honda een terugval van 28 procent kende.


Bij de Zweedse autoproducent Saab is de productie weer op gang gekomen nadat een conflict met toeleverancier IAC, producent van instrumentenpanelen, werd opgelost. IAC had de leveringen aan de autofabriek in het Zweedse Trollhättan stopgezet omdat een aantal rekeningen niet waren betaald. Eerder had transporteur Schenker, de belangrijkste bevoorrader van Saab, ook al een tijdlang de leveringen stopgezet wegens openstaande facturen. De Zweedse staat besliste echter akkoord te gaan met garanties op een nieuwe lening van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab, waarna met de toeleveranciers een regeling kon worden getroffen. Informatie over de hoogte van de garanties werden niet bekend gemaakt.


De internationale wijnmarkt heeft het voorbije jaar 92 miljoen hectoliter uitgevoerd. Dat is een stijging met 6,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Frederico Castellucci, directeur-generaal van het Internationaal Wijnbureau, bekend gemaakt. Het jaar voordien werd door de economische crisis nog een terugval met 3,3 procent geboekt. De groei van het voorbije jaar was volgens Castellucci vooral te wijten aan de de export van Italiaanse en Duitse wijnen, die een groei tot respectievelijk 1,4 miljoen hectoliter en 0,3 miljoen hectoliter lieten optekenen. De export van Franse wijn steeg tot 13,5 miljoen hectoliter. Marktleider Spanje liet een stijging tot 16,9 miljoen hectoliter optekenen. Volgens Castellucci wordt 40 procent van de wijnen uitgevoerd.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tussen het einde van de jaren tachtig en het midden van het voorbije decennium tussen 5,3 miljard dollar en 6 miljard dollar illegale staatssteun gekregen van Washington, waardoor het bedrijf een oneerlijk voordeel had tegenover de Europese concurrent Airbus. Dat is de conclusie van een onderzoek van de World Trade Organization. Er wordt aan toegevoegd dat voor de toekomst nog eens een bedrag van 3 miljard dollar tot 4 miljard dollar aan illegale steun zal moeten worden ingecalculeerd. Met het oordeel wordt een volgende stap gezet in een jarenlang dispuut tussen Airbus en Boeing. Eerder al oordeelde de World Trade Organization dat ook Airbus van de Europese Unie illegale steun had gekregen.


Het Franse modehuis Hermès heeft Jean-Paul Gaultier in de etalage geplaatst. Hermès had twaalf jaar geleden een belang van 45 procent genomen in Jean-Paul Gaultier, met de optie om ook het resterende pakket van 55 procent over te nemen. In plaats van een volledige overname, wil het Franse modehuis Gaultier nu echter helemaal afstoten. Hermès heeft zelfs al bekend gemaakt dat er gesprekken worden gevoerd met verschillende partijen over een mogelijke verkoop. Designer Jean-Paul Gaultier was zeven jaar lang ontwerper van Hermès, maar besloot vorig jaar om zich volledig op het eigen merk toe te spitsen. Een reden voor de verkoop heeft Hermès niet gegeven.


De Ierse financiële sector heeft nog eens 24 miljard euro nodig om te voorkomen dat banken zouden instorten. Dat blijkt uit de resultaten van stresstests, die door de Ierse centrale bank werden vrijgegeven. Bij de stresstests, een voorwaarde voor de noodlening die de banken in november kregen, werd er van uitgegaan dat de vastgoedmarkt in Ierland blijft dalen en dat er tienduizenden hypotheken worden geëxecuteerd. Volgens Patrick Honohan, topman van van de Ierse centrale bank, hebben de vier grote Ierse banken een noodlening nodig om hun reserves op te krikken en de kosten van de torenhoge afschrijvingen op leningen te kunnen dekken. Door de nieuwe injectie zijn de totale kosten van de redding van de Ierse banken al opgelopen tot 70 miljard euro.


De Chinese bedrijven hebben in maart hun productie opnieuw lichtjes opgetrokken. Dat blijkt uit enkele steekproeven in de Chinese industriële sector. De officële PMI-index, die het ondernemersvertrouwen meet, klom in maart naar 53,4 punten. Dat was minder dan de verwachte 54 punten maar lag wel een stuk boven de score van 52,2 punten in februari. Als de index boven 50 punten staat, verwacht een meerderheid van de ondernemers een economische expansie. Ook in een apart onderzoek van de financiëledienstengroep HSBC Holdings was er overwegend sprake van een optimistische stemmingen. Daar klom de index van 51,7 punten naar 51,8 punten. De groei is opvallend omdat de Chinese regering alles in het werk heeft gesteld om de inflatie terug te dringen.


Twee van de drie grootste cementpompen ter wereld zullen ingezet worden bij de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima. De pompen zijn eigendom van de Duitse firma Putzmeister, die eerder al ervaring opdeed met werken aan de ingepakte kerncentrale van Tsjernobyl. Putzmeister stuurt de pompen via zijn Amerikaanse filiaal naar Japan. De pompen, elk met een arm die 70 meter hoog reikt, zullen met een Antonov-transportvliegtuig naar Japan overgevlogen worden. In eerste instantie zullen ze daar worden gebruikt om koelwater naar de oververhitte reactoren te pompen. Met inbegrip van de nieuwe exemplaren erbij, staan er al zeven pompen van het Duitse bedrijf in Fukushima. De pompen kunnen vanop twee kilometer afstand telegeleid bestuurd worden.


In de Verenigde Staten heeft het bedrijf Motors Liquidation Company (MLC) zijn faillissements-procedure beëindigd. Het bedrijf is de entiteit die bijna twee jaar geleden werd opgericht om de probleemdivisies van General Motors te verzamelen. De gezonde activiteiten werden door het nieuwe General Motors. Motors Liquidation Company zal worden opgesplitst in vier entiteiten. Een eerste divisie wordt verantwoordelijk voor de uitkering van aandelen in General Motors aan schuldeisers. Motors Liquidation Company heeft een belang van 10 procent in het nieuwe General Motors. Een tweede entiteit gaat de overblijvende gebouwen beheren, terwijl een derde tak zich bezig met asbest-claims. De vierde divisie verzamelt de juridische betwistingen.


De Amerikaanse president Barack Obama wil binnen iets meer dan tien jaar de Amerikaanse olie-import met een derde verminderen. De Amerikaanse president hoopt dat te doen door de nadruk te leggen op de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen en op de eigen olieproductie. Toen hij verkozen werd importeerden de Verenigde Staten volgens Obama elf miljoen vaten olie per dag. Volgens Obama is een energieplan op lange termijn noodzakelijk om de Verenigde Staten minder kwetsbaar te maken op de internationale oliemarkten. De president benadrukte dat die doelstelling een moeilijke taak wordt en benadrukte dat de Verenigde Staten toch afhankelijk zullen blijven van de import.


De Italiaanse autobouwer Fiat trekt 1,6 miljard euro uit voor het optrekken van een gloednieuwe autofabriek in Rusland. Die zal een jaarlijkse capaciteit van 300.000 exemplaren hebben. Daarmee omzeilt Fiat de torenhoge invoertaksen die Moskou heft op geïmporteerde auto’s. Rusland zal binnen enkele jaren Duitsland aflossen als grootste automarkt van Europa, waardoor geen enkele autofabrikant het zich kan permitteren Rusland links te laten liggen. De Italiaanse autobouwer zou de Russische ontwikkelingsbank Vneshekonombank hebben benaderd om het project te helpen financieren. Sergio Marchionne, topman van Fiat, stelde dat er nog altijd wordt uitgekeken naar mogelijke Russische partners.


Meer Nieuws

Friday, April 01, 2011

Polen verwacht grote meerwaarde van Europees voetbalkampioenschap

Het organiseren van het Europees voetbalkampioenschap moet Polen de volgende acht jaar een meerwaarde opleveren van 6 miljard zlotys tot 7 miljard zlotys. Dat heeft Marcin Herra, verantwoordelijk voor het Poolse luik van het evenement, dat volgend jaar samen met Oekraïne wordt georganiseerd. Die geschatte meerwaarde komt overeen met een bedrag tussen 1,32 miljard pond en 1,44 miljard pond. Herra zei te hopen dat het evenement bovendien ook een extra miljoen toeristen naar Polen zou brengen.

Herra stelt dat verwacht wordt dat toeristen tijdens het evenement ongeveer 250 miljoen euro zouden investeren in Polen. Herra maakte verder bekend dat de nieuwe voetbalstadions in Poznan, Warsaw, Gdansk en Wroclaw tegen september van dit jaar klaar zouden zijn. Maar de organisatie van het evenement biedt Polen volgens Herra ook de mogelijkheid om de ontwikkeling en modernisering van het land te versnellen. Bovendien is het volgens Herra ook een unieke gelegenheid om het imago en de merknaam van Polen te verbeteren.

Volgens Herra zal Polen ook in de verdere toekomst kunnen verder bouwen op de expertise die wordt opgedaan door de organisatie van het Europees voetbalkampioenschap. Voor volgend jaar zijn er nog een aantal werken voorzien op een aantal Poolse luchthavens, zodat de bezoekers van het voetbalkampioenschap zo optimaal mogelijk ontvangen zouden kunnen worden. Ook wegen en spoorverbindingen zouden worden verbeterd. Die werken zouden zonder het evenement volgens Herra nog minstens drie jaar op zich hebben laten wachten.

Labels: , ,

Groot-Brittannië start een nationale online radio-platform

In Groot-Brittannië hebben een aantal grote radiostations de krachten gebundeld om het online publiek van de sector uit te breiden. Het internet vertegenwoordigt slechts 3 procent van het Britse radiopubliek en de groei blijft heel beperkt. Tim Davie, directeur audio en radio bij de BBC, geeft daarbij aan dat de radio-industrie niet de innovatie van de televisiesector heeft getoond. De lancering van UK Radioplayer kan volgens hem een platform zijn om een gedeelte van die achterstand goed te maken.

Met UK Radioplayer krijgen de Britse radiozenders een gezamenlijke interface met een aantal standaard-functies, maar de individuele deelnemers krijgen wel de mogelijkheid om hun persoonlijke platform aan te passen en reclame in hun programmering op te nemen. Er wordt wel opgemerkt dat het gemeenschappelijke platform niet noodzakelijk zal leiden tot dezelfde kwaliteit van audiostream. Die kwaliteit hangt immers van de keuzes die de individuele radiozenders maken.

In eerste instantie zal UK Radioplayer alleen functioneren op apparaten die met het Flash-platform van Adobe zijn uitgerust. Daarmee kan UK Radioplayer de meeste computers en een aantal mobiele telefoons en tablets bereiken. Michael Hill, managing director van Radioplayer, merkt echter op dat er binnenkort ook een versie voor Apple zal volgen. Het platform biedt de consument in totaal 150 Britse radiozenders aan. In het aanbod zijn onder meer ook audio-on-demand en een zoekfunctie voorzien.

Labels: , ,

Plannen mobiele telefonie Londense metro opgeborgen

Plannen om in de Londense metro toegang tot mobiele telefonie mogelijk te maken, zijn omwille van de hoge kosten afgevoerd. Gesprekken over het project tussen de Chinese telecom-provider Huawei en de Britse operatoren zijn afgesprongen. Beide partijen hadden afgesproken om te onderzoeken of het mogelijk zou zijn om tegen de Olympische Spelen van volgend jaar in de Londense metro mobiele telefonie aan te bieden. Het aanleggen van een netwerk van antennes in het oude metronet bleek echter te duur uit te draaien.

"De partners zullen echter blijven onderzoeken of er alternatieven kunnen worden uitgewerkt om op een later tijdstip alsnog mobiele diensten te kunnen opstarten," merken de betrokkenen op. Volgens een aantal analisten hebben bedrijven zoals Vodafone, O2, Everything Everywhere en Three al een aantal miljoenen ponden in het project geïnvesteerd. Huawei had aangeboden om een gedeelte van de noodzakelijke uitrusting gratis ter beschikking te stellen.

"We zijn de bedrijven dankbaar dat er een mogelijkheid werd onderzocht om in de Londense metro mobiele telefonie aan te bieden," merkte Boris Johnson, burgemeester van Londen, op in een reactie op het afspringen van de onderhandelingen. "Het is uiteraard een ontgoocheling dat een aantal problemen die plannen onmogelijk hebben gemaakt." De plannen om de mogelijkheden voor draadloze communicatie in de metrostations uit te breiden, blijven wel gehandhaafd.

Labels: , ,

Nestlé-topman noemt strijd tegen kinderarbeid onmogelijk

Slavernij en kinderarbeid zijn op de Afrikaanse markt moeilijk aan te pakken. Dat heeft Peter Brabeck-Letma, voorzitter van het voedingsconcern Nestlé, gezegd tijdens een toespraak voor de Council on Foreign Relations in New York. Brabeck-Letma merkte daarbij op dat het bijna onmogelijk is om tegen kinderarbeid op te treden. In landelijke gebieden is kinderarbeid volgens Brabeck-Letma nagenoeg een noodzakelijkheid, maar er moet volgens hem wel voor gezorgd worden dat die groep jongeren de nodige toegang tot onderwijs krijgt.

De International Union of Foodworkers (IUF) heeft scherp gereageerd op de uitlatingen van Brabeck. "De uitspraken van Brabeck zijn verrassend, aangezien Nestlé een stichtend lid is van het International Cocoa Initiative en ook lid is van de Common Code for the Coffee Community, die beide inspanningen leveren om kinderarbeid onmogelijk te maken," aldus een woordvoerder van de vakbond tegenover het webmagazine ConfectioneryNews.com.

Sue Longley, coördinator wereldwijde landbouw bij de International Union of Foodworkers, merkte op dat binnen familiale landbouwbedrijven de traditie bestaat om kinderen te laten helpen bij het werk, maar er mogen volgens haar geen lange werkdagen worden opgelegd, die het kinderen immers onmogelijk zouden maken om onderwijs te volgen en die de gezondheid van die jonge bevolkingsgroep in het gedrang zouden kunnen brengen. In een officiële verklaring benadrukte Nestlé een absoluut tegenstander te zijn van kinderarbeid.

Labels: , ,

Bollywood grote winnaar groei Indiase reclamemarkt

De reclamebestedingen in India zullen dit jaar een groei kennen met minstens 15 procent groeien. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Media Partners Asia. De totale Indiase reclamemarkt zou daardoor een waarde krijgen van meer dan 6 miljard dollar. De onderzoekers voegen er aan toe dat de Indiase dynamische reclamemarkt voor de media opnieuw een uitstekend jaar belooft, maar er wordt opgemerkt dat de Bollywood-sterren de grote winnaars van de verdere groei van de Indiase reclamemarkt zouden kunnen worden.

"In de strijd om de aandacht, proberen veel marketeers Bollywood-sterren aan te trekken voor hun campagnes," merkt Media Partners Asia op. "Een typisch voorbeeld daarvan is Bollywood-acteur Hrithik Roshan, die recent optrad in de succesvolle reality-serie Just Dance." De onderzoekers voegen er aan toe dat het aandeel van de reality-format in de Indiase televisie-programmering het voorbije jaar met 25 procent is gestegen. Er wordt echter gewaarschuwd dat deze Bollywood-invasie geen garantie op succes is, verwijzend naar het mislukken van een show met ster Shahrukh Khan.

Media Partners Asia verwacht dat de Indiase televisie-inkomsten dit jaar met ongeveer 15,1 procent zullen stijgen tot 2,7 miljard dollar. Onder meer wordt een belangrijke impuls verwacht van het wereldkampioenschap cricket en de Indiase cricket-competitie, die samen ongeveer 20 procent van de reclame-omzet op televisie voor hun rekening zouden nemen. De krantensector zou een groei met 13,1 procent tot 2,5 miljard dollar laten optekenen. Buitenreclame zou met 13,2 procent groeien tot meer dan 300 miljoen dollar.

Radio zou met een stijging van 18,6 procent eveneens in de buurt van de 300 miljoen dollar komen. Bij de magazines wordt een groei met 14,8 procent tot meer dan 200 miljoen dollar verwacht. Het internet zou een groei met 33,6 procent kennen, maar nog altijd onder de grens van de 200 miljoen dollar blijven.

Labels: , ,

Inkomens topbankiers zijn een absurditeit

De inkomens van de topbankiers zijn een absurditeit. Dat zegt de Britse fondsen-manager Jonathan Ruffer, die vooral bekend raakte door het uitbreken van de kredietcrisis te voorspellen. Men kan volgens Ruffer met rijkdom slechts drie dingen doen. Er is de mogelijkheid om die rijkdom op te sparen of te investeren, maar men kan hem volgens Ruffer ook wegschenken. Voor de rijken is het oppotten volgens Ruffer zelfs gevaarlijker dan te besteden.

"Men kan volgens Ruffer heel gemakkelijk begrijpen hoe leeg het uitgeven van geld kan zijn, maar hij voegt er aan toe dat het veel moeilijker is om te beseffen dat ook het oppotten van rijkdom even weinig zinvol is," aldus de blog The Wealth Report van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. "Een berg geld is vergif. Geld is zoals het verteringssysteem. Het is bedoeld om te blijven stromen, niet om opgestopt te geraken."

Ruffer gaf toe dat hij het moeilijk heeft om zijn eigen rijkdom te vatten. "Ik verdien in één week wat de gemiddelde werknemer op één jaar ontvangt," merkt hij op. "Ik zie dat niet als schande, maar als een absurditeit. Het wordt pas een schande wanneer men die rijkdom als zijn eigendom beschouwt. Bankiers zouden zich niet schuldig moeten voelen of hun rijkdom wegstoppen, maar wel recycleren." Ruffer haalde onlangs het nieuws door 24 miljoen dollar te betalen voor twaalf religieuze schilderijen van de Church of England en ze vervolgens opnieuw aan de kerkgemeenschap te schenken.

Labels:

Werknemer wil meer uren presteren voor een droomjob

Voor een droomjob zijn medewerkers bereid om langere uren te presteren. Dat is de conclusie van een enquête van het webmagazine fins.com bij werknemers uit de financiële dienstensector. De onderzoekers stelden daarbij vast dat 29 procent van de ondervraagden verklaarde bereid te zijn om meer dan honderd uur per week te werken indien hem een droombaan zou worden aangeboden. Uit een eerder onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van de werknemers met een wedde van minstens 75.000 dollar per jaar meer dan zestig uur per week werkten.

Een groep van 10 procent werkte zelfs meer dan tachtig uur per week. "Er zijn slechts 168 uren in een week," merkt fins.com op. "Indien men rekening houdt met zeven uren slaap en één uur per dag verplaatsing naar het werk, zouden de betrokkenen voor de rest van de dagelijkse activiteiten nog slechts twee uur tijd overhouden. In de financiële sector is de balans tussen het persoonlijk leven en werk altijd al in het voordeel van de professionele verplichtingen overgeheld, maar dat geldt voor alle sectoren met een hoger verloningsniveau."

Een woordvoerder van het Center for Work-Life Policy merkt op dat de technologische vooruitgang en de globalisering van de markten van kennis-werknemers vaak langere uren is beginnen te vergen. "Het is een soort eer geworden dat men altijd nodig en beschikbaar is voor de werkgever," aldus de woordvoerder. "Het grootste gedeelte van deze medewerkers zegt ook van zijn baan te houden en verhangen te zijn aan de uitdagingen en de adrenaline-opstoot. Toch zegt de helft binnen het jaar van baan te willen veranderen."

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Canadese groep Bombarbier, producent van treinen en vliegtuigen, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 769 miljoen dollar. Tijdens het jaar voordien bedroeg de nettowinst 707 miljoen euro. De omzet daalde van 19,4 miljard dollar naar 17,7 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal werd een winstgroei van 177 miljoen dollar naar 318 miljoen dollar opgetekend. De winstgroei is volgens Bombardier te danken aan de heropleving van de markt van de zakenjets. Dat leidde begin maart nog tot een recordorder van het leasebedrijf NetJets, dat met een bestelling van 120 vliegtuigen op die heropleving anticipeert. Bombardier zegt ook zijn kostenstructuur verder bijgesteld te hebben.


Het Indiase conglomeraat Essar is door de Britse telecomgroep Vodafone uitgekocht uit het gezamenlijke mobiele telecombedrijf. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5 miljard dollar. Daarmee is een einde gekomen aan een samenwerking die vanaf begin af aan stroef verliep. De twee partijen hadden onenigheid rond de controle over de onderneming. Ook wilde Essar de eigendomsstructuur van Essar-Vodafone, het derde grootste mobiele telecombedrijf in India, herstructureren. Maar dat zou volgens Vodafone alleen maar de waarde van het bedrijf kunstmatig opdrijven. Vodafone nam vier jaar geleden twee derde van de aandelen van het bedrijf over van het Chinese telecomconcern Hutchison Whampoa. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 11,1 miljard dollar.


Het softwareconcern Microsoft heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend over zoekmachine Google. Volgens Microsoft zou Google misbruik maken van zijn dominante positie. Volgens Brad Smith, hoofd juridische zaken van Microsoft, heeft Google in de Europese Unie een aandeel van 95 procent op de zoekmarkt. Er is dus volgens Smith sprake van een quasi-monopolie. Google zou volgens Smith de toegang tot allerlei informatie afschermen, waardoor er volgens Microsoft voor andere bedrijven geen eerlijke concurrentie mogelijk zou zijn. Onder meer zou Google aan concurrenten geen volledige toegang bieden tot zijn mediawebsite YouTube.


De Franse president Nicolas Sarkozy wil dat er internationale veiligheidsregels voor kerncentrales komen. Hij heeft de atoomautoriteiten van de twintig belangrijkste economieën ter wereld, verenigd in de G-Twintig, uitgenodigd om in mei in Parijs daarover verder te praten. Het is volgens Sarkozy niet normaal dat er geen internationale veiligheidseisen zijn. Sarkozy heeft zich samen met de Japanse premier Naoto Kan ten doel gesteld om voor het eind van het jaar internationale veiligheidsafspraken te maken. Het thema kernenergie staat ook bij de komende vergadering van de G-Acht, de club van acht vooraanstaande industrielanden, in het Franse Deauville op de agenda. Sarkozy was de eerste buitenlandse staatsman die na de kernramp van Fukushima een bezoek heeft gebracht aan Japan.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van het Japanse energieconcern Tepco, eigenaar van de beschadigde kerncentrale van Fukushima, verder verlaagd. Volgens Moody's brengen de hoge kosten van het nucleaire ongeluk grote financiële risico's voor Tepco met zich mee. Volgens het ratingbureau zal Tepco enorme kosten moeten maken om de schade te herstellen en de besmette centrale te ontmantelen. Ook zullen er volgens Moody's hoge kosten volgen om vervangende capaciteit te bouwen en vanwege claims van bedrijven en personen in de omgeving van de centrale van Fukushima. De rating voor Tepco werd eerder al eens verlaagd. Moody's denkt dat het bedrijf voor een lange tijd geen winst meer zal maken.


De genationaliseerde Ierse bank Anglo Irish Bank heeft vorig jaar een verlies van 17,7 miljard euro geleden. Dat betekent een record uit de Ierse geschiedenis. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de bank. Het verlies is groter dan het jaar voordien, toen de bank een verlies van 12,8 miljard euro diende te slikken. Anglo Irish Bank had al in februari gemeld dat het voor afgelopen jaar een recordverlies verwachtte. Toen ging de bank nog uit van een verlies 17,6 miljard euro. De bank blijft naar eigen zeggen volledig in handen van de staat en geniet continue steun. Over de afgelopen twee jaar injecteerde de Ierse staat 29,3 miljard euro in Anglo Irish Bank.


De Europese Commissie heeft onaangekondigde huiszoekingen verricht bij de Duitse nationale spoormaatschappij Deutsche Bahn en enkele van zijn dochterondernemingen. De Europese Commissie heeft naar eigen zeggen redenen om aan te nemen dat Deutsche Bahn zijn dominante marktpositie misbruikt. De huiszoekingen - de allereerste stap in een mogelijk formeel onderzoek - waren gericht tegen Deutsche Bahn Energie, die de facto de enige elektriciteitsleverancier is van het Duitse spoornet. Het bedrijf zou de vrachtafdeling van Deutsche Bahn een voorkeursbehandeling geven. De Europese Commissie benadrukt dat er geen deadline is voor het voeren van dergelijk vooronderzoek. Afhankelijk van onder meer de complexiteit van de zaak, kan dat verschillende maanden duren.


James Murdoch, de jongste zoon van mediatycoon Rupert Murdoch, is benoemd tot directeur voor de internationale divisie van het mediabedrijf News Corp en vice-verantwoordelijke voor de operaties. Hij bezet hiermee feitelijk de derde plaats binnen de groep en verhuist van Londen naar New York. De opvolging van de 80-jarige Rupert Murdoch lijkt daarmee verzekerd. James Murdoch was als enige van de vier kinderen van Murdoch aan de slag bij het media-imperium van hun vader. James Murdoch was tot nu verantwoordelijk voor de Aziatische en Europese activiteiten van News Corp, waaronder de zeer concurrentiële Britse krantenmarkt. Zijn eerste stappen in het bedrijf zette hij in de jaren negentig als muziekmanager en hoofd van de televisie-activiteiten in Azië.


David Sokol, genoemd als kandidaat-opvolger van Warren Buffett aan het hoofd van het investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, heeft onverwacht ontslag genomen.Sokol heeft toegegeven dat hij aandelen bezat van een bedrijf dat door Berkshire werd overgenomen. Sokol kocht zo'n 96.000 aandelen van Lubrizol, voordat hij aan Buffett het chemiebedrijf aanraadde als een overnamedoelwit. Berkshire nam Lubrizol in maart over voor 9 miljard dollar. Sokol zou 3 miljoen dollar winst op de aandelen hebben gemaakt. Sokol zegt echter dat hij de aandelen niet kocht op basis van vertrouwelijke informatie. De Amerikaanse Securities & Exchange Commission zal de zaak echter onderzoeken. De mededingingsautoriteiten moeten nog hun toestemming geven voor de overname.


De Nederlandse biergroep Heineken spreekt met de Ethiopische overheid over de overname van de Ethiopische staatsbrouwerijen Bedele en Harar. Heineken zegt in het biedingsproces het hoogste bod gedaan te hebben op de twee brouwerijen. Het bod heeft een hoogte van 163 miljoen dollar. Daardoor is Heineken automatisch de eerste onderhandelingspartner voor de privatisering van de brouwerijen geworden. Heineken zegt niet te kunnen inschatten hoe lang het onderhandelingsproces gaat duren. Heineken is al marktleider in Nigeria en gaat met de overname van Bedele en Harar nu zijn marktpositie in Afrika verder uitbreiden. Heineken is ook actief in onder meer Zuid-Afrika en Egypte.


De hogesnelheidstrein Fyra tussen Schiphol en Rotterdam heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een half miljoen passagiers vervoerd. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werden er iets meer dan 200.000 reizigers geteld. De stijging is volgens NS Hispeed, exploitant van de hogesnelheidstrein, te danken aan het winterweer en de verlaging van de tarieven. In januari schrapte NS Hispeed in verband met het winterweer de toeslag die normaal voor de Fyra geldt. Die maand vervoerde de hogesnelheidstrein 290.000 mensen. Om te zien of een prijsverlaging structureel meer reizigers kan lokken, besloot het bedrijf de toeslag met ingang van begin februari tijdelijk te verlagen. Dat leverde in februari 130.000 passagiers op.


Huizenkopers die een hypotheek afsluiten moeten volgens de Europese Commissie een betere bescherming genieten. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, heeft daarvoor een aantal voorstellen gepresenteerd. Die moeten ervoor zorgen die iemand bij het afsluiten van een lening voldoende informatie krijgt en niet het slachtoffer wordt van misleidende reclame. Ook wil Barnier dat hypotheken kunnen worden terugbetaald voor de afgesproken datum, al mogen lidstaten daarbij wel eigen voorwaarden hanteren. Personen die een hypotheek aanvragen, moeten volgens Barnier voldoende informatie verschaffen over hun kredietwaardigheid. Het Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC) reageerde positief op de plannen van Barnier.


Stamcellenbank Cryo-Save biedt Japan de opslag van volwassen stamcellen aan. Cryo-Save reageert hiermee naar eigen zeggen op een initiatief van de European Group for Blood and Marrow Transplantation (EBMT), dat op verzoek van de Japanse regering de opties voor opslag van autologe stamcellen onderzoekt. Daarbij wordt opgemerkt dat Japan preventief stamcellen wil opslaan van de reddingswerkers die in de kerncentrale van Fukushima aan hoge straling worden blootgesteld. Volgens Cryo-Save tonen recente wetenschappelijke studies aan dat stamcellen de schade door hoge radioactieve straling kunnen herstellen. Cryo-Save wil ook met de Europese overheden praten over de mogelijkheden van opslag van stamcellen.


Leden van het Russische kabinet moeten hun functies bij grote Russische staatsbedrijven opgeven. Dat heeft een hoge adviseur van de Russische president Dmitri Medvedev gezegd. Het gaat onder meer om vice-premier Igor Setsjin, die aan het hoofd staat van oliemaatschappij Rosneft. De maatregel zou ook gelden voor minister van financiën Aleksej Koedrin, die president-commissaris van VTB Bank.
Medvedev heeft al eerder gezegd dat hoge overheidsfunctionarissen de directies van staatsbedrijven nog dit jaar moeten verlaten. Dat zou volgens hem beter zijn voor de ontwikkeling van de Russische economie. Ook minister van transport Igor Levitin zou zijn positie aan de top van luchtvaartmaatschappij Aeroflot moeten verlaten.


Het Duitse energiebedrijf Wintershall, dochteronderneming van het chemieconcern BASF, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 923 miljoen. Het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 712 miljoen euro. De omzet liep daarentegen met 565 miljoen euro terug tot 10,8 miljard euro. De hogere winst van het voorbije jaar was vooral te danken aan uitbreiding van de activiteiten in Noorwegen en het Midden-Oosten. Het concern verwacht voor de volgende jaren groei van de omzet en de winst. Volgend jaar wil de het concern onder meer de aardgasproductie uit Rusland verder opvoeren. Wintershall moest in februari zijn activiteiten in Libië stopzetten. Dat zal moeten worden opgevangen door een productieverhoging in andere regio's, zoals Abu Dhabi.


Meer Nieuws

Thursday, March 31, 2011

Apple geniet voorkeur bij toekomstige Chinese smartphone-bezitter

Apple heeft een bijzonder lucratieve toekomst op de Chinese smartphone-markt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau AlphaWise, een divisie van de zakenbank Morgan Stanley. Daarbij werd opgemerkt dat 87 procent van de Chinese gebruikers van mobiele telefonie van plan is over te stappen op een smartphone. In die groep geeft 30 procent de voorkeur aan een iPhone van Apple. De onderzoekers merken echter op dat de prijs nog altijd een obstakel vormt, want wanneer met dat criterium geen rekening moet worden gehouden, stijgt die voorkeur naar 53 procent.

Nokia, op dit ogenblik marktleider op de Chinese smartphone-markt, volgt op de tweede plaats met een voorkeur van 25 procent. Wanneer er echter niet met de aankoopprijs moet worden rekening gehouden, valt dat aandeel echter terug tot 20 procent. Ook bij andere smartphone-fabrikanten werd een gelijkaardige trend opgetekend. Samsung haalt een voorkeurscore van 5 procent, maar wanneer het prijsniveau wordt uitgefilterd, valt dat terug tot 4 procent.

Voor de Chinese consument vormen de batterij-levensduur, de garanties en een goede service-na-verkoop de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een smartphone (66 procent). Daarna volgen kwaliteit en waarde (60 procent), reputatie (55 procent) en een snelle internet-verbinding. Er wordt aan toegevoegd dat 40 procent ook streeft naar een complementariteit met andere apparaten, een voldoende intern geheugen, een gebruiksvriendelijke interface en multimedia-functies. Tenslotte wil 35 procent een trendy, modern design.

Labels: , ,

Adverteerder heeft te weinig aandacht voor emotionele aanpak

Adverteerder focussen zich niet voldoende op de onbewust, emotionele motivaties van de consumenten. Dat heeft Les Binet, Europees directeur van DDB Matrix, gezegd tijdens het Warc-marketingcongres in Londen. Hij stelde daarbij dat reclames die inspelen op de emoties van consumenten in het algemeen meer succesvol zijn dan campagnes die zich vooral op de rationaliteit richten. Hij voegde er in het algemeen aan toe dat adverteerders en reclamespecialisten onvoldoende besef hebben van het belang van communicatie voor de opbouw van merken.

"Binet argumenteerde dat 99 procent van de hersenactiviteit niet bestempeld kan worden als een bewust denkproces," aldus het webmagazine Warc.com. "Reclames slagen er volgens hem te weinig in om op de emotionaliteit in te spelen. Hij verwees daarbij naar onderzoek dat aangetoond heeft dat emotionele campagnes nagenoeg twee keer zoveel winst opleveren dan rationele reclames." Ook Benoit Garbe, vice-president bij Millward Brown Optimor, wees erop dat de succesvolste bedrijven steeds een emotioneel aspect in hun aanpak verwerken.

Alan Mitchell, voormalig columnist van Marketing Week, merkte op dat vele marketeers hun impact op de aankoopbeslissing overdrijven. "Een succesvolle campagne is vaak te wijten aan het feit dat marketeers hun boodschappen aanpassen aan het bestaande gedrag van de consument in plaats van hem te overtuigen om te veranderen," voerde hij aan. Nick Southgate, consultant voor de International Publishers Association (IPA), merkte op dat er niet alleen mag gekeken worden naar het gedrag van de consument, maar ook naar de context waarin hij zich beweegt.

Labels:

Milieuproblemen blijven Russische economische groei bedreigen

Experts schatten dat ongeveer 15 procent van het Russische grondgebied met zware milieuproblemen kampt. Indien aan die situatie niet wordt verholpen, dreigt dat tot een onomkeerbare situatie te leiden. Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin gezegd. Hij voegde er aan toe dat bedrijven moeten gedwongen worden om nieuwe milieu-technologieën te implementeren. Anders dreigt Rusland volgens de eerste minister eindeloos achterop te geraken.

"Jaarlijkse rapporten geven volgens premier Poetin aan dat de impact van menselijke activiteiten op de ecologische systemen niet afneemt en een constant stijgende trend blijft vertonen," merkt het persbureau Interfax aan. "In nagenoeg alle Russische regio's blijkt volgens hem de vervuiling van water en lucht een groot probleem." Vladimir Poetin zei begrip op te brengen voor experts die aandringen op een grotere arbeidsproductiviteit en betere concurrentiepositie, maar zonder betere ecologische prestaties zal daar volgens hem geen verandering in komen.

Het gebruik van oude productie-infrastructuur en technologieën leidt volgens Poetin immers tot een dure benadering van het groeiprincipe, waardoor Rusland volgens de eerste minister altijd met een achterstand zou worden geconfronteerd en zijn concurrenten ooit zou kunnen inhalen. "Rusland dreigt daardoor niet alleen achterop te geraken met oplossingen voor milieuproblemen, maar ook op het gebied van economische groei. Rusland zal in dat geval altijd gedwongen zijn om een inhaalbeweging proberen te doen. Bovendien zal het ook onmogelijk zijn om sociale problemen aan te pakken."

Labels: , ,

Informatica moest beleid Britse regering seksiër maken

Ministers uit de vorige Britse regeringen hebben dure computer-projecten besteld omdat ze daarmee hun beleid een sexy imago hoopten te kunnen meegeven. Dat heeft Ian Watmore, gewezen informatica-topman van de voormalige Britse premier Tony Blair, gezegd voor de onderzoekscommissie van de huidige Britse regering. Ian Watmore, op dit ogenblik verantwoordelijk voor efficiëntie-projecten van de Britse regering, stelde dat het informatica-beleid van de vorige Labour-regeringen overambitieus en slecht gemanaged was.

De Britse regering heeft een stop gezet op grote informatica-projecten om geld te besparen. Daarbij werd opgeroepen tot kleinere en meer beheersbare projecten. Er werd bepaald dat geen enkel project meer dan 100 miljoen pond mocht kosten. Ook werd beloofd dat orders ook toegankelijk zouden worden voor kleinere bedrijven, die het in het verleden bijzonder moeilijk hadden om op te tornen tegen Hewlett-Packard, British Telecom en Fujitsu, die samen ongeveer één derde van de overheidscontracten voor ongeveer 5 miljard pond per jaar toegewezen kregen.

Watmore beklemtoonde dat een aantal beruchte informatica-fiasco's van de vorige regering niet te wijten was aan technologische problemen, maar aan een ondermaats projectbeheer en een slecht omschreven beleid. Technologie werd volgens Watmore vaak slechts achteraf aan overheidsprojecten toegevoegd, zonder dat er daarbij van een echte visie sprake was. Anderen zouden technologie hebben gebruikt om hun beleid meer sexy te laten lijken.

Labels: ,

Financiële fairplay-regels voetbal moeten strikt worden doorgevoerd

De financiële fairplay-regels van de Union of European Football Associations (UEFA) moeten snel en strikt worden doorgevoerd, want anders dreigen ze hun impact te verliezen. Dat heeft Ian Ayre, chief executive van de Engelse voetbalclub Liverpool, gezegd tijdens het Soccerex European Forum in Manchester. De nieuwe regels beletten een voetbalclub om meer uit te geven dan er inkomsten werden gegenereerd, maar moeten volgens Ayre over de hele lijn volledig worden doorgevoerd.

"Er zijn vele positieve reacties op de nieuwe regels," merkte Ian Ayre op. "Maar er heerst een duidelijke vrees dat een rijke mecenas van een club gewoon een cheque zou uitschrijven om het verschil tussen inkomen en uitgaven te overbruggen en in de boekhouding te verhullen." Andrea Traverso, de verantwoordelijke voor de licenties bij de Europese voetbalfederatie, stelde echter dat er een rigoureus systeem van controles is ontwikkeld om dergelijke tussenkomsten te beletten.

Elke overeenkomst die niet overeenstemt met de geldende marktprijzen zal volgens Traverso aan een speciale onderzoekscommissie worden doorverwezen. Ian Ayre stelde zich echter sceptisch op over de tussenkomst van buitenstaanders voor het bepalen van een correcte marktwaarde. "We kunnen ons afvragen wie zal bepalen wat de marktprijzen zijn," merkte hij op. Ayre wees er daarbij op dat Liverpool recent zijn sponsoringcontract met 200 procent heeft opgedreven en hij vraagt zich af in welke mate een commissie kan bepalen of dat binnen de aanvaardbare normen zou vallen.

Labels: ,

Wal-Mart blijft meest waardevolle retailketen ter wereld

Het Amerikaanse Wal-Mart is de meest waardevolle retailketen van de wereld. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Interbrand. De merkwaarde van Wal-Mart wordt geraamd op 142 miljard dollar, al betekent dat wel een terugval met 8 procent tegenover vorig jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat de groei van Wal-Mart in de opkomende markten werd afgeremd door een terugval op de Amerikaanse thuismarkt, terwijl ook de koopomgeving voor de consument minder interessant zou zijn geworden. Op de tweede plaats staat Target met een merkwaarde van 23 miljard dollar.

Ook de merkwaarde van Target is met 9 procent gedaald, omdat het concern volgens Interbrand nog altijd wordt geconfronteerd met negatieve prijspercepties. De derde plaats wordt ingenomen door Home Depot, dat zijn merkwaarde met 19 procent tot 20,3 miljard dollar zag stijgen, omdat er werd ingespeeld op de consument die er volgens Interbrand vaker de voorkeur aan geeft om zijn bestaande woning te renoveren en verbeteren in plaats van te verhuizen. Ook de verbeterde ecommerce-mogelijkheden worden door Interbrand een bijkomende troef genoemd.

Best Buy volgt op een vierde plaats met een merkwaarde van 18,8 miljard dollar. Dat is een stijging met 6 procent tegenover vorig jaar, te wijten aan consistente innovatie en de inzet van digitale media. De top vijf wordt afgerond door farma-specialist CVS Pharmaceuticals, dat een groei met 17 procent tot 16,6 miljard dollar liet optekenen, onder meer dankzij inspanningen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid en de ontwikkeling van mobiele applicaties.

In Europa staat Carrefour op de eerste plaats met een marktwaarde van 13,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 1 procent tegenover vorig jaar.

Labels: ,

Rechter verbiedt staking in Spaanse voetbalcompetitie

Een rechtbank in Madrid de Spanish Football League verboden om te staken tegen de plannen van de Spaanse overheid. Het geding was aangespannen door de voetbalclubs Sevilla, Villarreal, Athletic Bilbao, Espanyol, Real Zaragoza en Real Sociedad, die hadden aangevoerd dat de staking buiten proporties en onwettelijk was en bovendien indruiste tegen de belangen van de clubs, de competitie en de supporters. De Spanish Football League heeft gezegd zijn gevecht tegen de overheidsplannen verder te zullen zetten.

Centraal in het dispuut staat de verdeling van de televisierechten van het Spaanse voetbal. Er moeten over nieuwe contracten worden onderhandeld en de Spaanse voetbalclubs willen hun positie in de aanloop naar die onderhandelingen versterken. De voetbalclubs willen onder meer verkrijgen dat de Spaanse regering de verplichting schrapt om per competitiedag één wedstrijd gratis op televisie uit te zenden. Ook willen de Spaanse voetbalclubs garanties over de rechten op een gedeelte van de inkomsten uit loterijen en gokbedrijven. Om die eisen kracht bij te zetten werd een staking aangekondigd.

Een aantal clubs verzette zich echter tegen de stakingsactie en stapte naar de rechter. Jose Manuel Llaneza, vice-president van Villarreal, stelde dat de uitspraak van de rechter een belangrijke overwinning was voor het Spaanse voetbal in het algemeen. Een staking zou volgens Llaneza rampzalig zijn geweest voor het Spaanse voetbal. De Spanish Football League zegt echter dat er andere strategieën zullen worden ontwikkeld om de eisen door te drukken.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas schrapt banen en brengt de capaciteit terug als gevolg van natuurrampen en de scherpe prijsstijging van kerosine. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Volgens Alan Joyce, topman van Qantas, heeft de wereld nog nooit met zoveel natuurrampen te maken gehad, doelend op de zware aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland en de overstromingen in Australië. Dat laatste kostte het concern 80 miljoen Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 59 miljoen euro. De kosten van de aardbeving in Japan komen uit op 45 miljoen Australische dollar. De ramp in Nieuw-Zeeland vorige maand veroorzaakte bij de maatschappij een verlies van 15 miljoen dollar. Hoeveel banen het bedrijf wil schrappen, is nog niet duidelijk.


Het Canadese farmabedrijf Valeant heeft een overnamebod van 5,7 miljard dollar gedaan op zijn Amerikaanse branchegenoot Cephalon. Valeant wil het bod direct voorleggen aan de aandeelhouders van Cephalon. Het bod wordt volledig gefinancierd met kredieten. Cephalon heeft al aangegeven het bod in overweging te zullen nemen en volgende week met een reactie te komen. De aandeelhouders van het Amerikaanse bedrijf werden geadviseerd te wachten op die bekendmaking voordat ze actie ondernemen. Cephalon produceert onder meer medicijnen tegen kanker en heeft verschillende nieuwe middelen in ontwikkeling. Valeant produceert onder meer dermatologische en neurologische medicijnen.


Een bordeel is één van de eerste economische activiteiten die in de Japanse stad Sendai, die door de tsunami zwaar werd getroffen, weer is opgestart. Terwijl de levering van elektriciteit en water nog niet volledig is hersteld, heeft een bordeelmanager de activiteiten wel heropgestart. Gezien de verwoesting en het daarbij horende ontstane gebrek aan plaatsen om callgirls te entertainen is er een speciaal hotelplan in leven geroepen met een speciaal tsunamitarief van 17.000 yen voor 70 minuten in een propere kamer. De initiatiefnemer meldt wel dat het aanbod van dames kleiner is dan normaal. Desondanks blijken de zaken goed te gaan. De manager vertelde dat hij aan de lopende band reservaties binnenkrijgt.


De dertig grootste Duitse beursgenoteerde bedrijven engageren zich om meer vrouwen in leidinggevende posities aan te stellen. Na een vergadering met de Duitse regering ondertekenden de grote bedrijven - met onder meer Volkswagen, Bayer, Deutsche Bank en Siemens - een gemeenschappelijke verklaring waarin ze zich engageren om objectieven over het aantal vrouwen op directieposten vast te leggen, bekend te maken en te respecteren. Binnen de Duitse regering is een debat aan de gang over de manier waarop vrouwen een grotere rol zouden kunnen krijgen binnen de bedrijfswereld. De Duitse minister van werk Ursula von der Leyen is voorstander van een wettelijk opgelegd quotum, maar daar wensen de bedrijven niet op in te gaan.


Het begrotingstekort van Griekenland voor vorig jaar zal zeer waarschijnlijk groter zijn dan 9,4 procent van het bruto binnenlands product, een raming die gebruikt werd bij het opstellen van de begrotingswet voor het lopende jaar. Dat heeft de Griekse minister van financiën Georges Papaconstantinou toegegeven. Twee jaar geleden bedroeg het Griekse tekort ongeveer 15,5 procent. Volgens Papaconstantinou zal dat ook een impact op de schuld hebben. Die schuld wordt in de begroting voor het lopende jaar op 142,5 procent van het bruto binnenlandse product geschat. Binnenkort worden cijfers van de Griekse statistiekdienst verwacht over de Griekse staatsfinanciën. Volgens een aantal analisten zal het tekort van vorig jaar wellicht hoger liggen dan 10 procent.


Heel wat Amerikaanse gezinnen reageren geschokt op Amerikaanse mediaberichten dat General Electric, één van de grootste Amerikaanse bedrijven, vorig jaar geen belastingen heeft betaald. De onthulling komt ongelegen voor het bestuur van General Electric, aangezien Jeffrey Immelt, de topman van het conglomeraat, in januari door Barack Obama nog aangesteld werd aan het hoofd van diens raadgevers op het gebied van de arbeidsmarkt en competitiviteit. Het bedrijf zegt in een reactie volledig aan zijn fiscale verplichtingen te voldoen. Er wordt echter op gewezen dat het concern zwaar heeft geleden onder de financiële crisis. Die verliezen hebben naar eigen zeggen echter ook hun impact gehad op de belastingaangifte van het concern.


De topman van de Tokio Electric Power Company (Tepco), eigenaar van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima, is in het ziekenhuis opgenomen. Masataka Shimizu werd opgenomen met hoge bloeddruk en duizeligheid. Een kleine week na de verwoestende aardbeving en de tsunami was hij ook al een kortstondig uitgeschakeld door ziekte. Het is niet duidelijk wanneer Shimizu weer terugkeert op zijn werk. Volgens een zegsman van het bedrijf zal hij niet lang afwezig zijn. Shimizu verscheen sinds de ramp zelden in het openbaar. Er is veel kritiek op de wijze waarop zijn bedrijf de crisis in de kerncentrale aanpakt. Ook wordt het bedrijf bekritiseerd omdat het eerdere waarschuwingen over de gevolgen van een aardbeving en tsunami naast zich zou hebben neergelegd.


De Italiaanse autoconstructeur Fiat is van plan om zijn huidige belang van 25 procent in de Amerikaanse autobouwer Chrysler met 10 procent op te trekken. Dat heeft Sergio Marchionne, topman van Fiat, gemeld tijdens een aandeelhoudersvergadering bij Fiat in Turijn. Chrysler liet in het laatste kwartaal van vorig jaar een nettoverlies optekenen van 199 miljoen dollar, waarmee het verlies over het volledige jaar uitkwam op 652 miljoen dollar. Het jaar voordien leed Chrysler nog 8 miljard dollar verlies. Volgens een aantal analisten zou de Amerikaanse autobouwer dit jaar echter opnieuw winstgevend kunnen worden. Marchionne merkte ook op dat de twee zustermerken over drie jaar een gezamenlijke omzet van 100 miljard euro zouden kunnen realiseren.


De productie bij de Zweedse luxewagenbouwer Saab is stilgevallen. Meerdere toeleveranciers zouden hun leveringen wegens onbetaalde rekeningen stopgezet hebben. Een Saab-woordvoerder wilde geen commentaar kwijt, maar het bericht werd door toeleveranciers bevestigd. Saab liet nadien weten dat de productiestop een voorval is dat door de Zweedse media gevoelig is uitvergroot. Er wordt opgemerkt dat elke autoconstructeur met productie-onderbrekingen wordt geconfronteerd. Er is volgens het bedrijf niets aan de hand, maar Saab is naar eigen zeggen in Zweden een hypergevoelig onderwerp, waarbij zelfs de kleinste gebeurtenis een onterecht zware aandacht krijgt.


De vier zwaar beschadigde reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima zullen nooit meer worden gebruikt. Dat heeft de Japanse elektriciteitsmaatschappij Tepco, de exploitant van de kerncentrale, aangekondigd. De reactoren één tot en met vier zijn door de zware aardbeving en tsunami ernstig beschadigd. De koelsystemen zijn defect en werd een gedeeltelijke meltdown van de splijtstaven gemeld. Daardoor is veel straling vrijgekomen. Het is nog onduidelijk of de reactoren vijf en zes van de kerncentrale ook definitief zullen worden stilgelegd. Tepco wil over de sluiting eerst overleggen met de inwoners van de regio. In het zeewater bij de kerncentrale is 3.355 keer zo veel radioactief jodium gevonden als wettelijk toegestaan. De gevaren voor de volksgezondheid zouden echter beperkt zijn.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM is de voorbije weken tientallen miljoenen aan omzet misgelopen en heeft nog eens rond de 10 miljoen euro aan kosten moeten maken door de onrust in de Arabische landen en de problemen in Japan. Dat heeft Peter Hartman, topman van KLM, bevestigd. Hartman wees er daarbij op dat KLM het aantal vluchten op Japan aan het opdrijven was en nu moet bekijken of die frequentie zal teruggschroefd worden. Ook de stijgende brandstofprijzen zorgen volgens Hartman voor een bijkomende druk. Gezien de omstandigheden in de markt en de hoge olieprijzen ziet de maatschappij zich naar eigen zeggen genoodzaakt de prijzen op verre bestemmingen te verhogen. Dat zou neerkomen op een bedrag tussen 20 euro en 50 euro per retourticket.


Ook het technologiebedrijf Apple dreigt met moeilijkheden geconfronteerd te worden door de crisis in Japan. De batterijen voor de populaire iPod zijn immers afkomstig van de Japanse leverancier Kureha, die zijn fabriek in Iwaki na de aardbeving en tsunami moest sluiten. Iwaki is de enige plek waar de batterijen van de iPod gemaakt worden. Kureha beschikt over een aandeel van 70 procent op de globale markt van een aantal materialen die nodig zijn voor de productie van lithium-ion batterijen. Het bedrijf ziet zich na het drama verplicht de plannen te versnellen om een deel van de productie over de oceaan te verhuizen. Kureha weet niet wanneer de productie zal herstarten. De fabriek in Iwaki zou nog in goede staat verkeren, maar een nabijgelegen haven werd verwoest.


Het zal allicht nog jaren duren vooraleer consumenten weten of het voedsel op hun bord afkomstig is van afstammelingen van gekloonde dieren. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het immers niet eens geraakt over regels voor de verkoop van deze producten. Beide partijen schuiven elkaar de schuld in de schoenen. Door een gebrek aan consensus duurt het allicht nog jaren vooraleer er specifieke regels voor deze voedselproducten komen. De Europarlementsleden en de lidstaten bereikten wel een consensus over een verbod op de verkoop van voedsel dat rechtstreeks afkomstig is van gekloonde dieren, maar dat zou volgens critici niet meer dan symboolpolitiek zijn. Het klonen van een dier kost immers honderdduizend euro, wat veel te duur is voor de vleesverwerkende industrie.


Het Europees Hof van Justitie heeft de boetes voor de staalproducenten ArcelorMittal Luxembourg en ThyssenKrupp Nirosta wegens kartelafspraken bevestigd. De boetes van respectievelijk 10 miljoen eruo en 3,17 miljoen euro werden opgelegd vanwege onder meer prijsafspraken op de roestvrijstaalmarkt. Die boete heeft betrekking op feiten die zich situeerden tussen het einde van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig. De bedrijven hadden de boetes aangevochten omdat de regels die destijds golden nu niet meer toepasbaar zouden zijn. Volgens het Europees Hof van Justitie zijn die bezwaren echter niet geldig en worden de boetes daarom gehandhaafd.


Het cabinepersoneel van British Airways heeft besloten opnieuw het werk neer te leggen wegens een loongeschil met de directie van de luchtvaartmaatschappij. De vakbond Unite kondigde nog geen datum voor de staking aan en zei eerst te willen kijken of gesprekken met British Airways nog zin hebben. De bond moet een eventuele staking zeven dagen van tevoren aankondigen, wat de mogelijkheid openlaat voor stakingen tijdens het drukke paasweekeinde eind april en de bruiloft van de Britse prins William en Kate Middleton. British Airways heeft voor die periode speciale aanbiedingen lopen voor toeristen uit het buitenland. Het cabinepersoneel ligt al twee jaar in de clinch met de luchtvaartmaatschappij. Vorig jaar werd tweeëntwintig dagen gestaakt.


Meer Nieuws

Wednesday, March 30, 2011

Britse thee heeft te weinig jonge consumenten

De recente groei in de Britse theeconsumptie zal niet volgehouden kunnen worden, tenzij de sector meer jonge gebruikers kan aantrekken. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Mintel. De voorbije twee jaar werd weliswaar een omzetgroei van 8 procent opgetekend, maar dat is volgens Mintel wellicht slechts een korte heropflakkering en in dalende trend op langere termijn. Daarbij wordt opgemerkt dat 88 procent van de Britse vijfenzestigplussers thee drinkt, maar in de groep tussen vijftien en vierendertig jaar valt dat terug tot 73 procent.

"Er waren de voorbije jaren enkele belangrijke factoren die het gebruik van thee in Groot-Brittannië stimuleerden," zegt Johnny Forsyth, drankenspecialist bij Mintel, tegenover het webmagazine BeverageDaily.com. "De economische crisis heeft veel Britten immers naar thee doen grijpen als alternatief voor duurdere dranken. Bovendien werd die periode ook gekenmerkt door twee bijzonder strenge winters. Bovendien mag men niet vergeten dat de sector ook heel wat korting-acties heeft gevoerd."

"De sector slaagt er echter niet in om voldoende jongere theedrinkers aan te trekken om de dalende oudere populatie te vervangen," merkt Forsyth nog op. "Dat leidde in het midden van het voorbije decennium al tot een terugval met 5 procent." Mintel geeft echter toe dat er ook een aantal positieve vooruitzichten zijn. Daarbij wordt opgemerkt dat 23 procent van de Britse bevolking speciale thee of kruidendranken consumeren. In die groep bevinden zich volgens het onderzoeksbureau veel jongere consumenten, maar op dat vlak is er volgens Mintel nog veel marketing noodzakelijk.

Labels: , , ,

Europeanen voorstander van kilometerheffing

Een groot gedeelte van de Europeanen is voorstander van een kilometerheffing in het verkeer. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. De kilometerheffing belast de bestuurder op het daadwerkelijke gebruik dat hij van het verkeer maakt, tegenover een veralgemeende verkeersbelasting voor alle weggebruikers. In totaal bleek 50 procent van de respondenten voorstander te zijn van een kilometerheffing, terwijl 31 procent zich verzet tegen de invoering van een dergelijk systeem.

"Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent van de ondervraagden zich zelfs een groot voorstander van de kilometerheffing toont," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Daarentegen komt er vanuit een groep van 13 procent een sterke tegenkanting. Iets minder dan 20 procent bleek geen mening te hebben." Er wordt aan toegevoegd dat autobezitters zich het sterkst verzetten tegen een kilometerheffing. In die groep wijst 37 procent de kilometerheffing af. Bij gebruikers van het openbaar vervoer is dat slechts 24 procent.

Bij de autobezitters bleken respondenten in Luxemburg, Italië, Nederland, Cyprus en België zich het meest open te stellen voor de kilometerheffing. De onderzoekers voegen er aan toe dat de helft van de Europeanen ook een voorstander is van snelheidslimieten voor commerciële voertuigen en snelheidsbeperkende technologieën voor de private sector. Ook zegt 62 procent van de Europeanen bereid te zijn een kleinere wagen te kopen om de ecologische voetafdruk te verminderen. Ook wil 56 procent toegevingen doen op de actieradius van de wagen.

Labels: , , ,

Kwaliteit Russische sollicitanten gevoelig gedaald

De kwaliteit van de Russische sollicitanten is gevoelig gedaald en een groot aantal voldoet niet langer aan de vereisten van potentiële werkgevers. Dat is de conclusie van een rapport van het uitzendbedrijf Kelly Services. Daarbij wordt opgemerkt dat ongeveer 40 procent van de sollicitanten een onvoldoende kennis heeft van de Engelse taal, terwijl daar op de Russische arbeidsmarkt steeds meer vraag naar is. De daling van de kwaliteit op de Russische vacature-markt is volgens Kelly Services het gevolg van het Russische economische herstel.

"De meeste kandidaten voor een vacature zijn gemiddeld tussen één en twee jaar in dienst van een bedrijf," merkt Kelly Services op. "Op de gestelde vereisten wordt een gemiddelde score van 66,8 procent gehaald." De helft van de kandidaten omschrijft zichzelf als een sales manager. Er wordt aan toegevoegd dat het aantal jobhoppers - werknemers die minder dan twee jaar in dienst van één bedrijf zijn gebleven, tegenover twee jaar geleden van 49 procent tot 34 procent is gedaald.

Kelly Group voegt er aan toe dat financiële en industriële managers de best voorbereide kandidaten voor de vacaturemarkt zijn. Het uitzendbedrijf zegt dat de dalende kwaliteit op de Russische arbeidsmarkt geen verrassing vormt. "Tijdens de crisis was de selectie gevoelig beter," wordt er opgemerkt. "Toen werden er heel wat kandidaten van hoog niveau opgemerkt. Toen de economie zich herstelde, hebben de hoogstgekwalificeerde krachten het snelst werk gevonden. Het is dan ook logisch dat de gemiddelde kwaliteit inmiddels is gedaald."

Labels: , ,

Brazilië komt onder tijdsdruk voor wereldkampioenschap voetbal

De voorbereidingen op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië over drie jaar vorderen niet bijzonder goed. Dat heeft Sepp Blatter, president van de Federation Internationale de Football Associations (Fifa), gezegd. De langzame vorderingen zouden volgens Blatter kunnen betekenen dat de Braziliaanse steden Rio de Janeiro en Sao Paulo van de kalender van de Confederations Cup over twee jaar, het testtornooi ter voorbereiding van het wereldkampioenschap, zouden worden geschrapt.

"Wanneer een vergelijking wordt gemaakt met Zuid-Afrika, heeft Brazilië met zijn voorbereidingen een duidelijke achterstand opgelopen," merkte Blatter op tegenover het persbureau AFP. "Brazilië moet het tempo van de werken opdrijven." Braziliaans minister van sport Orlando Silva gaf toe dat er in Rio de Janeiro en Sao Paulo een aantal problemen zijn met de stadions, maar in de andere gaststeden gaan de werken volgens hem op volle snelheid door.

De minister gaf echter wel aan zelf bezorgd te zijn over de vorderingen in de transportsector. Vooral de Braziliaanse luchthavens vormen daarbij een probleem. Daar wordt men immers met een grote mate van verzadiging geconfronteerd, wat leidt tot dagelijks vertragingen en geschrapte vluchten. Eerder al had de Braziliaanse voetballegende Pele gezegd dat Brazilië een blamage riskeerde voor de manier waarop het wereldkampioenschap wordt voorbereid.

Labels: , ,

Amerikaanse Navy wil robotvliegtuigen op vliegdekschepen


De Amerikaanse Navy wil over zeven jaar vanop zijn vliegdekschepen onbemande vliegtuigen kunnen inzetten. Dat heeft het US Naval Air Systems Command (Navair) bekend gemaakt. De robot-vliegtuigen zouden worden ingezet voor verkenningsvluchten, maar zouden ook beperkte aanvalsoperaties moeten kunnen uitvoeren. Navair benadrukte wel dat gewapende operaties onder de controle van legerpersoneel zal blijven.

Het programma Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike (Uclass) moet volgens de Amerikaanse Navy de lancering, controle en recuperatie van onbemande vliegtuigen mogelijk maken. De robot-vliegtuigen zouden informatie moeten verzamelen en precisie-aanvallen kunnen uitvoeren. "Uclass betekent een belangrijke stap in een strategie waarbij bemande en onbemande technologie naast elkaar aan vliegdekschepen kan worden ingezet," wordt er opgemerkt.

In een eerste ontwikkelingsfase van het Uclass-systeem wil Navair een reeks alternatieve designs en operationele concepten laten onderzoeken. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van het Uclass-programma, moeten echter al voor eind april dit jaar een dossier indienen. Bedoeling is dat Uclass-robots gedurende langere periodes onafgebroken in de lucht kunnen blijven, onder meer met de hulp van tankvliegtuigen. De Amerikaanse Navy onderzoekt op dit ogenblik de haalbaarheid van robot-vliegtuigen op het dek van vliegdekschepen.

Labels: , ,

British Airport Authority moet drie luchthavens verkopen

De British Airport Authority (BAA) moet de luchthaven van London-Stansted verkopen en ook Glasgow of Edinburgh van de hand doen. Dat heeft de Britse Competition Commission bekend gemaakt. Twee jaar geleden al werd bekend gemaakt dat de Britse luchthavenuitbater drie van zijn zeven Britse luchthavens diende te verkopen. Sindsdien heeft de luchthavenuitbater alle mogelijke juridische strategieën uitgeprobeerd om die verplichte verkoop te kunnen vermijden. Eerder werd ook al Gatwick Airport verkocht.

De Britse Competition Commission benadrukte dat zijn beslissing volledig verantwoord is en maakte bekend dat de definitieve conclusies tijdens de maand mei of juni zouden worden gepubliceerd. Er werd aan toegevoegd dat de oorspronkelijke beslissing gehandhaafd blijft, ondanks het bericht dat de Britse regering bijkomende landingsbanen op één van de Londense luchthavens heeft uitgesloten. De verkoop van de luchthavens zal volgens de Competition Commission ten goede komen aan de passagiers en luchtvaartmaatschappijen.

Er werd bepaald dat Stansted eerst moet worden verkocht, aangezien de Londense luchthaven meer passagiers ontvangt dan Glasgow of Edinburgh. De British Airport Authority heeft gezegd de uitspraak van de Competition Commission zorgvuldig zal worden bekeken, vooraleer er beslist zal worden over eventuele verdere stappen. De luchthavenuitbater merkt wel op bij zijn standpunt te blijven dat de situatie fundamenteel veranderd is sinds de eerste uitspraak twee jaar geleden. De British Airport Authority exploiteert ook de luchthavens van Heathrow, Southampton en Aberdeen.

Labels: , ,

The Times tevreden met groei betalende online lezers

De Britse kranten The Times en The Sunday Times hadden eind februari 79.000 digitale abonnees. Dat is een toename met 29.000 betalende lezers op vijf jaar tijd. De digitale oplages van The Times worden door de sector nauwlettend in het oog gehouden om te onderzoeken of het paywall-model voor online nieuws vooruitgang boekt. In totaal heeft The Times 228.000 abonnementen. Rebekah Brooks, chief executive van eigenaar News International, stelde tevreden te zijn met de resultaten.

Een groot gedeelte van het succes zou te danken zijn aan de iPad-applicatie die voor de krant werd ontwikkeld. News International merkt op dat het totale aantal offline en online lezers van The Times met 3 procent is gestegen. "Dat is het gevolg van de stijging in het aantal digitale abonnementen, want de oplage van de gedrukte krant is het voorbije jaar sterk teruggevallen," merkt de Britse krant The Telegraph op. De krant had eind februari een totale gedrukte oplage van 425.627 exemplaren. Dat betekende een daling met 12,1 procent op één jaar tijd.

News International rekent 2 pond per week aan voor een toegang tot de websites van The Times en Sunday Times. Bij de lancering van het betaalmodel verloren de twee kranten meer dan 90 procent van hun online lezers. Rebekah Brooks merkte in een reactie op dat de mediasector door de technologie helemaal wordt herschikt. De chief executive voegde er aan toe dat er bij de officiële oplagecijfers niet langer alleen met de gedrukte kranten rekening gehouden zou worden.

Labels: , , , ,

Nieuwsoverzicht

De Britse autoconstructeur Rolls Royce heeft een nieuwe showroom geopend in Umm Al Nar in Abu Dhabi. De showroom heeft een oppervlakte van 900 vierkante meter en biedt plaats aan vijf wagens. Daarmee heeft Abu Dhabi wereldwijd de grootste showroom van het Britse luxemerk. Voor gegadigden is er ook een eigen koffiebar voorzien. Ook is de showroom uitgerust met een configuratie-afdeling, waar de nieuwe eigenaars hun gepersonaliseerd model kunnen laten uittekenen. Het Midden-Oosten is een belangrijke afzetmarkt voor Rolls Royce. De regio vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de totale omzet van het Britse luxemerk. Rolls Royce heeft an ook zwaar geïnvesteerd in de optimalisering van zijn dealernetwerk in de regio.


Het Finse telecomconcern Nokia heeft bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) een nieuwe klacht ingediend tegen concurrent Apple. De Amerikaanse handelsautoriteit moet daarbij volgens Nokia oordelen over de schending van zeven patenten. Volgens het Finse bedrijf heeft Apple in bijna al zijn mobiele toestellen, computers, tabletcomputers en muziekdragers de patenten van Nokia geschonden, bijvoorbeeld voor het synchroniseren van gegevens en het gebruik van bluetooth. Een rechter van de handelsautoriteit heeft onlangs een eerste klacht van het Finse bedrijf voorlopig in het voordeel van Apple beslecht. Nokia wacht nog de details af, vooraleer beslist zal worden over een eventueel beroep.


Uitzendconcern USG People heeft het Zwitserse uitzendbedrijf Uniman overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Uniman is in het gebied rond Genève actief op het gebied van specialistisch uitzenden en werving van gekwalificeerd personeel voor de industriële en commerciële sectoren en de bouw. Uniman werd zes jaar geleden opgericht en realiseert een jaaromzet van 10 miljoen euro. USG People kan door de overname zijn aanwezigheid op de Zwitserse markt, die voor het uitzendconcern nog altijd relatief beperkt bleef, gevoelig uitbreiden. Het voorbije jaar realiseerde het concern in Zwitserland een omzet van 28 miljoen euro. Daarmee vertegenwoordigde Zwitserse bijna 1 procent van de totale omzet van USG People.


De groei van de luchtvaart zwakt af door de politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en de aardbeving in Japan. Bovendien zetten stijgende brandstofprijzen de marges van de luchtvaartmaatschappijen onder druk. Dat blijkt uit cijfers van de International Air Transport Association (IATA). In februari van dit jaar werden 6 procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari werd er nog een stijging met 8,4 procent opgetekend. Door de politieke onrust was het internationale vliegverkeer in februari ongeveer 1 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De aardbeving en de tsunami in Japan hebben het vliegverkeer in de maand maart zwaar afgeremd.


In de Europese Unie werden tijdens de maand 141.914 nieuwe bedrijfswagens verkocht. Dat betekent een stijging met 16,8 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Volgens de Europese organisatie van autofabrikanten liet de verkoop van zware vrachtwagens de sterkste groei optekenen. Daar werd een stijging met bijna 75 procent opgetekend tot 16.397 exemplaren. De groei werd vooral gestuwd door Groot-Brittannië, waar de verkoop van zware vrachtwagens met ruim 152 procent steeg. Daarna volgen Duitsland (78 procent) en Frankrijk (68 procent). De verkoop van bestelwagens steeg met 12,3 procent tot 118.040 exemplaren.


De Chinese computer-producent Lenovo heeft officieel zijn LePad-tablet voorgesteld. Daarmee wil de Chinese producent de concurrentie aangaan met de iPad van Apple en andere tabletcomputers. Eerder werd aangekondigd dat de tablet in juni wereldwijd wordt uitgebracht. Lenovo vervoegt met de gloednieuwe LePad zo de rangen van andere tabletproducenten Dell, Toshiba, Samsung of Research in Motion (RIM), de fabrikant van onder meer de BlackBerry-smartphone. De tablet van Lenovo draait op het Android-besturingssysteem van Google. In China wordt voor de goedkoopste versie van de tablet een prijs van 3.499 yuan gevraagd. Dat komt overeen met een bedrag van 380 euro.


De Italiaanse autobouwer Fiat opent op begin april 137 showrooms in de Verenigde Staten. Het is 25 jaar geleden dat het merk nog op de Amerikaanse markt te koop was. Voorlopig bieden de dealers alleen de Fiat Cinquecento, het kleinste exemplaar uit de Fiat-portfolio, op de Amerikaanse markt aan. Maar veel dealers zitten nog voor de verkoop officieel van start gaat al door hun voorraad heen. Steeds meer Amerikanen kopen kleinere wagens die minder verbruiken. In maart steeg de verkoop van kleine stadswagens in de Verenigde Staten met 30 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Fiat hoopt dit jaar 15.000 exemplaren van de Cinquecento op de Amerikaanse markt te kunnen verkopen.


De financiële crisis in Griekenland dreigt weer helemaal op te laaien. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft immers beslist om de rating van Griekenland met twee stappen te verlagen. Er wordt aan toegevoegd dat een kans op een verdere verlaging blijft bestaan. De kredietbeoordelaar wijst erop dat Griekenland zijn schulden zal moeten herschikken om geld te kunnen lenen uit het Europese noodfonds. Ook de kredietwaardigheid van Portugal werd met één stap verlaagd. Daardoor komt de Portugese rating op één stap van de rommel-status. Veel experts verwachten dat Portugal voor hulp op zeer korte termijn zal moeten aankloppen bij de Europese Unie, net zoals Griekenland en Ierland dat al eerder moesten doen.


Het Indiase energieconcern Essar Energy neemt de raffinaderij van Shell in het Britse Stanlow over voor een bedrag van 350 miljoen dollar. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. Shell en Essar voerden al sinds half februari exclusieve gesprekken over de overname. Destijds werd al afgesproken dat Essar ongeveer 780 miljoen dollar zou betalen voor de voorraden ruwe olie, geraffineerde producten en andere bezittingen van de raffinaderij. Daarmee komt de totale opbrengst voor Shell op 1,3 miljard dollar. Naar verwachting zal de transactie tijdens de tweede helft van dit jaar kunnen worden afgerond. Essar heeft al raffinaderijen in India en wil met de nieuwe transactie voet aan de grond krijgen in Europa om een wereldwijd oliehandelsplatform op te bouwen.


Managers van het Britse olieconcern British Petroleum worden mogelijk aangeklaagd voor doodslag wegens de explosie van het boorplatform in de Golf van Mexico vorig jaar. Bij het ongeval kwamen elf mensen om. De explosie van het booreiland Deepwater Horizon leidde tot de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Aanklagers verdenken managers van British Petroleum ervan in de aanloop naar de ramp beslissingen te hebben genomen die mede hebben geleid tot de dood van de werknemers en de olieramp. Managers zouden daarbij veiligheid hebben opgeofferd voor snelheid en kostenbesparingen. British Petroleum heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt, maar spreekt tegen dat sprake is van grove nalatigheid.


De Nederlandse autogroep Spyker heeft een definitief contract getekend met China Automobile Trading (CATC) voor de import van zijn Zweedse dochter Saab in China. In december tekenden de partijen daartoe al een intentieovereenkomst. China Automobile Trading krijgt daarbij de verantwoordelijkheid voor de import van wagens en auto-onderdelen in China, de grootste automarkt van de wereld. De verkoop van Saab in China gaat in september van start. Eerder had Spyker gehoopt in juli te kunnen starten met de verdeling op de Chinese markt. In eerste instantie zal Saab bij tien Chinese dealers worden aangeboden. Tot nu toe werd Saab in China verdeeld door Shanghai GM, een joint venture van General Motors, de gewezen eigenaar van het Zweedse merk.


Het Duitse modehuis Hugo Boss verwacht dit jaar opnieuw recordresultaten te behalen, geholpen door sterke groei in China. Dat heeft Claus-Dietrich Lahrs, topman van het Duitse modehuis, gezegd. Hugo Boss mikt voor dit jaar op een omzetstijging met minstens 12 procent en een groei van het operationeel resultaat met minimaal 15 procent. Om deze doelstelling te helpen bereiken, opent het concern dit jaar zeventig nieuwe winkels. Eind vorig jaar telde Hugo Boss wereldwijd 537 winkels. In China worden dit jaar twintig nieuwe winkels geopend. China zal daarmee na Duitsland en de Verenigde Staten de belangrijkste markt voor Hugo Boss worden. Chinese consumenten willen steeds vaker westerse merkkleding en fabrikanten openen er daarom steeds meer winkels.


Het online veilinghuis eBay zou zich op korte termijn kunnen melden voor de overname van Docdata. Dat heeft consulent SNS Securities gezegd op basis van de overname van GSI Commerce door de Amerikaanse online veilingssite. GSI Commerce regelt online winkelen voor bedrijven. eBay en Docdata kennen elkaar goed. eBay nam immers eerder al Brands4Friends over, dat een belangrijke klant is voor Docdata in Duitsland en Engeland. Als eBay de sprong naar het Europese vasteland wil wagen en de reikwijdte van GSI Commerce wil vergroten, zou het volgens SNS Securities goed kunnen dat het bedrijf daarvoor naar Docdata kijken zou kijken.


Banco Base, de derde grootste spaarbank van Spanje, heeft 2,8 miljard euro steun nodig van de Spaanse overheid om aan de kapitaaleisen te kunnen voldoen. Dat heeft de bank zelf bekendgemaakt.
Het bedrag is twee keer zo hoog als de recente schatting van de Spaanse centrale bank. Alle Spaanse banken moeten een zogeheten kapitaalratio hebben van 10 procent. Daarmee zouden ze een nieuwe economische krimp moeten kunnen doorstaan. Banco Base gaf niet aan waarom het benodigde bedrag zoveel hoger is uitgevallen. Banco Base is ontstaan uit de fusie van de regionale banken Caja de Ahorros de Mediterraneo (CAM), Cajastur, Caja Cantabria en Caja Extremadura. De bank heeft een aandeel van 4 procent in de Spaanse bankensector.


Ruim 1,5 miljoen Amerikaanse vrouwen zouden supermarktketen Wal-Mart willen aanklagen wegens discriminatie omwille van een ongelijke loonbehandeling. Dat zou de grootse discriminatie-aanklacht in de geschiedenis van de Verenigde Staten kunnen worden. De bal kwam aan het rollen door een kleine groep van zes vrouwen die tien jaar geleden een seksuele discriminatieklacht indienden tegen het bedrijf. Toen het woord over de klacht verspreid werd, besloten duizenden andere vrouwen zich bij hen aan te sluiten. Hierdoor besliste een lager gerechtshof dat de zaak verder kan gaan namens alle vrouwelijke werknemers die de voorbije twaalf jaar bij de keten in dienst zijn geweest. Nu moet het Hooggerechtshof beslissen of het lager gerechtshof een correcte stelling heeft genomen.


Meer Nieuws

Tuesday, March 29, 2011

Verenigde Staten tellen meer dan 50 miljoen Latino-Amerikanen

De Latino-populatie in de Verenigde Staten met 43 procent toegenomen. Er wonen nu 50,5 miljoen Latino-Amerikanen. Daarmee vertegenwoordigt deze groep 16,3 procent van de totale Amerikaanse bevolking. Dat blijkt uit cijfers van het Pew Hispanic Center. Blanken vertegenwoordigen met 196,8 miljoen inwoners nog altijd 64 procent van de totale Amerikaanse bevolking. De blanke Amerikaanse bevolking nam op één decennium toe met ongeveer 1 procent.

De Afro-Amerikaanse bevolking groeide tijdens diezelfde periode met 11 procent aan tot 37,7 miljoen inwoners. Deze groep vormt ongeveer 12 procent van de totale Amerikaanse bevolking. Daarnaast werden er ook 14,5 miljoen Aziatisch-Amerikanen geteld. Deze groep kende een groei met 43 procent en vertegenwoordigt nu ongeveer 5 procent van de totale Amerikaanse bevolking. Er wordt aan toegevoegd dat etnische minderheden 91,7 procent vertegenwoordigen van de totale Amerikaanse bevolkingsaangroei.

Er wordt wel opgemerkt dat de groei van de Latino-populatie wel is vertraagd tegenover de vorige decennia. In de jaren tachtig werd nog een groei met 53 procent opgetekend en in de jaren negentig met 58 procent. Onder de zeventien jaar vertegenwoordigt de Latino-populatie 23,1 procent van de totale Amerikaanse bevolking. De onderzoekers voegen er aan toe dat de Latino-bevolking vooral geconcentreerd is in de staten California, Colorado, Florida, Illinois, New Mexico, New Jersey, New York en Texas. Daar woont nog altijd 76 procent van de totale Amerikaanse Latino-bevolking.

Labels: ,

Android wordt dit jaar belangrijkste smartphone-platform

Het besturingssysteem Android wordt dit jaar het belangrijkste smartphone-platform. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau IDC. Het voorbije jaar eindigde IDC nog op een tweede plaats. Er wordt wel aan toegevoegd dat de groei van de smartphone-markt dit jaar tot 50 procent zal terugvallen, na een toename met 75 procent vorig jaar. Die terugval is volgens IDC te wijten aan het feit dat de kloof tussen vraag en aanbod begint te verkleinen.

"De smartphone-markt kende vorig jaar een uitzonderlijke groei," merkt Kevin Restivo, analist bij IDC, op tegenover het webmagazine Online Media Daily. "Dat was het gevolg van een inhaalbeweging bij de consument, die door de economische crisis het jaar voordien zijn aankopen had uitgesteld. Ook dit jaar mag nog een belangrijke groei worden verwacht, maar die zal minder spectaculair zijn dan vorig jaar." De onderzoekers verwachten dat dit jaar meer dan 450 miljoen smartphones zullen worden verscheept, tegenover 303,4 miljoen exemplaren vorig jaar.

Er wordt aan toegevoegd dat er ook een grotere vraag naar smartphones zal zijn dan naar traditionele mobiele telefoons. De markt van de smartphones zal vier keer zo snel groeiende dan de gemiddelde verkoop. Volgens IDC zal het Android-platform van Google dit jaar een marktaandeel van 39,5 procent realiseren. Symbian zal met een aandeel van 20,9 procent terugvallen tot de tweede plaats, gevolgd door iPhone (15,7 procent), Blackberry (14,9 procent) en Windows Phone (5,5 procent).

Labels: ,

Russische wapenexport zeker nog vier jaar op recordniveau

De Russische wapenexport zal wellicht de volgende drie jaar nog op een recordniveau van ongeveer 10 miljard dollar blijven. Dat heeft de Russische militaire denktank Cast gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de Russische wapenexport onder meer op peil kan blijven door de extra militaire investeringen van India, de belangrijkste afnemer van Russische militaire technologie. Bovendien bevoorraadt Rusland volgens Cast ook steeds meer Aziatische landen, die wantrouwig de groeiende militaire macht van China volgen en zich wapenen tegen mogelijke regionale conflicten.

Rusland is de grootste wapenexporteur van de wereld. De Russische wapenproducenten hadden vorig jaar een totaal orderboek met een waarde van 45 miljard dollar. Op één jaar tijd kwamen er voor &5 miljard dollar aan bestellingen bij. "Het huidige orderboek zal volgens Cast dan ook volstaan om de Russische wapenexport nog voor minstens vier jaar op niveau te houden," merkt het persbureau Reuters op. De Russische wapenmonopolist Rosoboronexport exporteerde vorig jaar voor 8,6 miljard dollar wapens. Daarnaast exporteerden ook een twintigtal onafhankelijke bedrijven onderdelen.

Er wordt opgemerkt dat India, de belangrijkste klant voor Russische wapens, zijn militaire budget met meer dan 10 procent tot 36 miljard dollar. Verwacht wordt wel dat het aantal orders van China, dat een eigen wapenindustrie aan het uitbouwen is, zal afnemen. Anderzijds werd Oeganda vorig jaar een belangrijke importeur van wapens. India vertegenwoordigde vorig jaar 41 procent van de totale Russische wapenexport, gevolgd door Algerije (12 procent) en Syrië (7 procent).

Labels: ,

Sociale media zowel positief als negatief voor jongeren

Sociale media kunnen zowel een positieve als negatieve impact hebben op jonge kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Academy of Pediatrics. Onderzoeksleider Gwenn O'Keeffe merkt op dat sociale mediasites in het algemeen een positieve impact hebben op jongeren en een alternatief vormt voor de fysieke ontmoetingsgelegenheden waarvan hun ouders konden profiteren. Maar O'Keeffe voegt er aan toe dat de bijhorende risico's niet mogen genegeerd of geminimaliseerd worden.

"De sociale media vormen een locatie waar de jongeren van de huidige generatie elkaar kunnen ontmoeten," benadrukt Gwenn O'Keeffe, chief executive van het magazine Pediatrics Now, tegenover het webmagazine HealthDay News. "De sociale ruimte voor jongeren krimpt in. Deze groep heeft niet meer de plekken om rond te hangen zoals hun ouders. Sociale media bieden hen daarentegen wel de mogelijkheid om samen te komen. Bovendien bieden sociale media de mogelijkheid om creativiteit uit te drukken en bieden ze een toegang tot gezondheidsinformatie."

De onderzoekers merken echter wel op dat de technologie een uitbreiding is van de reële wereld. "Pesterijen bestonden al voor de opkomst van het internet, maar de technologie maakt het gemakkelijker om iemand lastig te vallen," stelt Brian Primack, pediater aan de University of Pittsburgh. "Bovendien zijn kinderen geprogrammeerd om te experimenten en de grenzen te verkennen. Ook dat wordt door de hedendaagse technologie vergemakkelijkt. Daarvan is sexting een perfect voorbeeld. Kinderen zijn altijd al geïnteresseerd in seksualiteit, maar nu kunnen foto's op één seconde worden verstuurd."

Gwenn O'Keeffe wijst echter ook op het gevaar van Facebook-depressies. "Jongeren die teveel tijd op sociale netwerken doorbrengen, kunnen klassieke symptomen van depressies beginnen te vertonen," merkt ze op. "Dat kan gaan van veranderende slaappatronen en een gewijzigd eetgedrag, tot een veranderde gemoedsgesteltenis, het kiezen van andere vrienden of sociale isolatie." O'Keeffe merkt wel op dat ouders zich niet hyperbezorgd mogen maken over het computergebruik van hun kinderen, maar de normale controle over het leven van hun kinderen moeten behouden.

Labels: ,

Tiener heeft groter risico op vroegtijdige dood dan jonge kinderen

Tieners lopen wereldwijd een groter risico op een vroegtijdig overlijden dan jonge kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College London in vijftig landen. Daarbij wordt opgemerkt dat de mortaliteit op vijftig jaar in het algemeen wel is gedaald, maar nu relatief hoger ligt bij tieners en jonge volwassenen dan bij kinderen. De oorzaak van die tendens moet volgens de onderzoekers gezocht worden bij geweld, zelfmoord en verkeersongevallen.

De onderzoekers merken op dat de mortaliteit bij kinderen tussen één en negen jaar op vijftig jaar tijd met 80 procent tot 93 procent is teruggevallen, grotendeels dankzij de dalende impact van infectieziektes. Maar bij tieners en jonge volwassenen is de mortaliteit niet even snel teruggevallen. Bij jonge mannen tussen vijftien en vierentwintig jaar wordt slechts een daling tussen 41 procent en 48 procent opgetekend. Ook die daling is te wijten aan het grotere succes in de strijd tegen infectieziekten.

Geweld, zelfmoord en verkeersongevallen zijn volgens de onderzoekers in alle regio's de belangrijkste doodsoorzaak geworden van deze groep jonge mannen en is ook de grootste doodsoorzaak geworden bij jonge vrouwen in de rijkere landen en Oost-Europa. "De tienerjaren waren traditioneel de gezondste periode uit ons leven, maar dat is niet langer het geval," merkt Russell Viner, professor aan het University College London, op. "Jonge mannen tussen vijftien en vierentwintig jaar lopen nu twee tot drie keer meer kans om vroegtijdig te overlijden dan jongens tussen één en vier jaar."

Labels: , ,

Britse internetreclame rondt kaap van 4 miljard pond

Internetreclame heeft in Groot-Brittannië het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 4,1 miljard pond. Dat betekent een stijging met 12,8 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een onderzoek van het Internet Advertising Bureau (IAB) en het adviesbureau PricewaterhouseCoopers. Het is voor de eerste keer dat de Britse online reclame een omzet van meer dan 4 miljard pond realiseert. Het internet vertegenwoordigt inmiddels al een kwart van de totale reclame-omzet in de Verenigde Staten.

Het rapport merkt op dat de internet-reclame in Groot-Brittannië het voorbije jaar drie keer zo snel gegroeid is dan het jaar voordien. De online sector groeide ook sneller dan de rest van de reclame-sector die zich de terugval tijdens de economische crisis aan het herstellen is. Guy Phillipson, chief executive van het Internet Advertising Bureau, merkt daarbij op dat onder meer de grote merken het voorbije jaar hun reclamebudgetten opnieuw hebben bijgesteld, waarbij vooral het internet als de grote winnaar naar voor kwam.

Er wordt opgemerkt dat de grootste groei werd opgetekend bij display-reclame op sociale netwerken, waar een stijging met nagenoeg 200 procent werd opgetekend. "Facebook is er het voorbije jaar in geslaagd om adverteerders ervan te overtuigen dat sociale netwerken een uitstekend platform vormen om hun producten te promoten," voeren de onderzoekers nog aan. Ook de omzet van online video-reclame is volgens het rapport nagenoeg verdubbeld. De grootste niche blijft zoekreclame, hoewel daar slechts een groei met 8 procent werd genoteerd.

Labels: , ,

Roeiregatta Cambridge-Oxford op zoek naar nieuwe sponsor

De historische roeiregatta tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge moet op zoek naar een nieuwe sponsor. Huidig hoofdsponsor Xchanging heeft immers bekend gemaakt het lopende contract niet te zullen verlengen. De reden voor het stopzetten van de samenwerking moet vooral worden gezocht in de financiële problemen waarmee het outsourcing-bedrijf Xchanging de voorbije periode werd geconfronteerd. Het huidige contract loopt volgend jaar af. Xchanging zal dan acht jaar hoofdsponsor zijn geweest van het evenement.

David Searle, executive director van organisator The Boat Race Company, stelt er alle vertrouwen in te hebben dat er relatief gemakkelijk een nieuwe sponsor zal kunnen worden gevonden. "De regatta kent een enorm succes en krijgt via radio, televisie en internet wereldwijd een steeds groter publiek," merkt Searle op tegenover BBC News. "De wedstrijd bereikt inmiddels meer dan tweehonderd landen. Dat is een aantrekkelijk publiek voor kandidaat-sponsors."

Xchanging - dat specialisten in accounting, human resources en technologie ter beschikking stelt van bedrijven - zag zich vorige maand verplicht een winstwaarschuwing te geven. Ook werd het vertrek van chief executive David Andrews aangekondigd. Ook werd een belangrijk reorganisatieplan aangekondigd, waarbij ook ruim dertig managementfuncties zouden worden geschrapt. Het team van Oxford won zopas de 157ste editie van de beroemde roeiwedstrijd.

Labels: , , ,