Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 31, 2011

Nieuwsoverzicht

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas schrapt banen en brengt de capaciteit terug als gevolg van natuurrampen en de scherpe prijsstijging van kerosine. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Volgens Alan Joyce, topman van Qantas, heeft de wereld nog nooit met zoveel natuurrampen te maken gehad, doelend op de zware aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland en de overstromingen in Australië. Dat laatste kostte het concern 80 miljoen Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 59 miljoen euro. De kosten van de aardbeving in Japan komen uit op 45 miljoen Australische dollar. De ramp in Nieuw-Zeeland vorige maand veroorzaakte bij de maatschappij een verlies van 15 miljoen dollar. Hoeveel banen het bedrijf wil schrappen, is nog niet duidelijk.


Het Canadese farmabedrijf Valeant heeft een overnamebod van 5,7 miljard dollar gedaan op zijn Amerikaanse branchegenoot Cephalon. Valeant wil het bod direct voorleggen aan de aandeelhouders van Cephalon. Het bod wordt volledig gefinancierd met kredieten. Cephalon heeft al aangegeven het bod in overweging te zullen nemen en volgende week met een reactie te komen. De aandeelhouders van het Amerikaanse bedrijf werden geadviseerd te wachten op die bekendmaking voordat ze actie ondernemen. Cephalon produceert onder meer medicijnen tegen kanker en heeft verschillende nieuwe middelen in ontwikkeling. Valeant produceert onder meer dermatologische en neurologische medicijnen.


Een bordeel is één van de eerste economische activiteiten die in de Japanse stad Sendai, die door de tsunami zwaar werd getroffen, weer is opgestart. Terwijl de levering van elektriciteit en water nog niet volledig is hersteld, heeft een bordeelmanager de activiteiten wel heropgestart. Gezien de verwoesting en het daarbij horende ontstane gebrek aan plaatsen om callgirls te entertainen is er een speciaal hotelplan in leven geroepen met een speciaal tsunamitarief van 17.000 yen voor 70 minuten in een propere kamer. De initiatiefnemer meldt wel dat het aanbod van dames kleiner is dan normaal. Desondanks blijken de zaken goed te gaan. De manager vertelde dat hij aan de lopende band reservaties binnenkrijgt.


De dertig grootste Duitse beursgenoteerde bedrijven engageren zich om meer vrouwen in leidinggevende posities aan te stellen. Na een vergadering met de Duitse regering ondertekenden de grote bedrijven - met onder meer Volkswagen, Bayer, Deutsche Bank en Siemens - een gemeenschappelijke verklaring waarin ze zich engageren om objectieven over het aantal vrouwen op directieposten vast te leggen, bekend te maken en te respecteren. Binnen de Duitse regering is een debat aan de gang over de manier waarop vrouwen een grotere rol zouden kunnen krijgen binnen de bedrijfswereld. De Duitse minister van werk Ursula von der Leyen is voorstander van een wettelijk opgelegd quotum, maar daar wensen de bedrijven niet op in te gaan.


Het begrotingstekort van Griekenland voor vorig jaar zal zeer waarschijnlijk groter zijn dan 9,4 procent van het bruto binnenlands product, een raming die gebruikt werd bij het opstellen van de begrotingswet voor het lopende jaar. Dat heeft de Griekse minister van financiën Georges Papaconstantinou toegegeven. Twee jaar geleden bedroeg het Griekse tekort ongeveer 15,5 procent. Volgens Papaconstantinou zal dat ook een impact op de schuld hebben. Die schuld wordt in de begroting voor het lopende jaar op 142,5 procent van het bruto binnenlandse product geschat. Binnenkort worden cijfers van de Griekse statistiekdienst verwacht over de Griekse staatsfinanciën. Volgens een aantal analisten zal het tekort van vorig jaar wellicht hoger liggen dan 10 procent.


Heel wat Amerikaanse gezinnen reageren geschokt op Amerikaanse mediaberichten dat General Electric, één van de grootste Amerikaanse bedrijven, vorig jaar geen belastingen heeft betaald. De onthulling komt ongelegen voor het bestuur van General Electric, aangezien Jeffrey Immelt, de topman van het conglomeraat, in januari door Barack Obama nog aangesteld werd aan het hoofd van diens raadgevers op het gebied van de arbeidsmarkt en competitiviteit. Het bedrijf zegt in een reactie volledig aan zijn fiscale verplichtingen te voldoen. Er wordt echter op gewezen dat het concern zwaar heeft geleden onder de financiële crisis. Die verliezen hebben naar eigen zeggen echter ook hun impact gehad op de belastingaangifte van het concern.


De topman van de Tokio Electric Power Company (Tepco), eigenaar van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima, is in het ziekenhuis opgenomen. Masataka Shimizu werd opgenomen met hoge bloeddruk en duizeligheid. Een kleine week na de verwoestende aardbeving en de tsunami was hij ook al een kortstondig uitgeschakeld door ziekte. Het is niet duidelijk wanneer Shimizu weer terugkeert op zijn werk. Volgens een zegsman van het bedrijf zal hij niet lang afwezig zijn. Shimizu verscheen sinds de ramp zelden in het openbaar. Er is veel kritiek op de wijze waarop zijn bedrijf de crisis in de kerncentrale aanpakt. Ook wordt het bedrijf bekritiseerd omdat het eerdere waarschuwingen over de gevolgen van een aardbeving en tsunami naast zich zou hebben neergelegd.


De Italiaanse autoconstructeur Fiat is van plan om zijn huidige belang van 25 procent in de Amerikaanse autobouwer Chrysler met 10 procent op te trekken. Dat heeft Sergio Marchionne, topman van Fiat, gemeld tijdens een aandeelhoudersvergadering bij Fiat in Turijn. Chrysler liet in het laatste kwartaal van vorig jaar een nettoverlies optekenen van 199 miljoen dollar, waarmee het verlies over het volledige jaar uitkwam op 652 miljoen dollar. Het jaar voordien leed Chrysler nog 8 miljard dollar verlies. Volgens een aantal analisten zou de Amerikaanse autobouwer dit jaar echter opnieuw winstgevend kunnen worden. Marchionne merkte ook op dat de twee zustermerken over drie jaar een gezamenlijke omzet van 100 miljard euro zouden kunnen realiseren.


De productie bij de Zweedse luxewagenbouwer Saab is stilgevallen. Meerdere toeleveranciers zouden hun leveringen wegens onbetaalde rekeningen stopgezet hebben. Een Saab-woordvoerder wilde geen commentaar kwijt, maar het bericht werd door toeleveranciers bevestigd. Saab liet nadien weten dat de productiestop een voorval is dat door de Zweedse media gevoelig is uitvergroot. Er wordt opgemerkt dat elke autoconstructeur met productie-onderbrekingen wordt geconfronteerd. Er is volgens het bedrijf niets aan de hand, maar Saab is naar eigen zeggen in Zweden een hypergevoelig onderwerp, waarbij zelfs de kleinste gebeurtenis een onterecht zware aandacht krijgt.


De vier zwaar beschadigde reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima zullen nooit meer worden gebruikt. Dat heeft de Japanse elektriciteitsmaatschappij Tepco, de exploitant van de kerncentrale, aangekondigd. De reactoren één tot en met vier zijn door de zware aardbeving en tsunami ernstig beschadigd. De koelsystemen zijn defect en werd een gedeeltelijke meltdown van de splijtstaven gemeld. Daardoor is veel straling vrijgekomen. Het is nog onduidelijk of de reactoren vijf en zes van de kerncentrale ook definitief zullen worden stilgelegd. Tepco wil over de sluiting eerst overleggen met de inwoners van de regio. In het zeewater bij de kerncentrale is 3.355 keer zo veel radioactief jodium gevonden als wettelijk toegestaan. De gevaren voor de volksgezondheid zouden echter beperkt zijn.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM is de voorbije weken tientallen miljoenen aan omzet misgelopen en heeft nog eens rond de 10 miljoen euro aan kosten moeten maken door de onrust in de Arabische landen en de problemen in Japan. Dat heeft Peter Hartman, topman van KLM, bevestigd. Hartman wees er daarbij op dat KLM het aantal vluchten op Japan aan het opdrijven was en nu moet bekijken of die frequentie zal teruggschroefd worden. Ook de stijgende brandstofprijzen zorgen volgens Hartman voor een bijkomende druk. Gezien de omstandigheden in de markt en de hoge olieprijzen ziet de maatschappij zich naar eigen zeggen genoodzaakt de prijzen op verre bestemmingen te verhogen. Dat zou neerkomen op een bedrag tussen 20 euro en 50 euro per retourticket.


Ook het technologiebedrijf Apple dreigt met moeilijkheden geconfronteerd te worden door de crisis in Japan. De batterijen voor de populaire iPod zijn immers afkomstig van de Japanse leverancier Kureha, die zijn fabriek in Iwaki na de aardbeving en tsunami moest sluiten. Iwaki is de enige plek waar de batterijen van de iPod gemaakt worden. Kureha beschikt over een aandeel van 70 procent op de globale markt van een aantal materialen die nodig zijn voor de productie van lithium-ion batterijen. Het bedrijf ziet zich na het drama verplicht de plannen te versnellen om een deel van de productie over de oceaan te verhuizen. Kureha weet niet wanneer de productie zal herstarten. De fabriek in Iwaki zou nog in goede staat verkeren, maar een nabijgelegen haven werd verwoest.


Het zal allicht nog jaren duren vooraleer consumenten weten of het voedsel op hun bord afkomstig is van afstammelingen van gekloonde dieren. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het immers niet eens geraakt over regels voor de verkoop van deze producten. Beide partijen schuiven elkaar de schuld in de schoenen. Door een gebrek aan consensus duurt het allicht nog jaren vooraleer er specifieke regels voor deze voedselproducten komen. De Europarlementsleden en de lidstaten bereikten wel een consensus over een verbod op de verkoop van voedsel dat rechtstreeks afkomstig is van gekloonde dieren, maar dat zou volgens critici niet meer dan symboolpolitiek zijn. Het klonen van een dier kost immers honderdduizend euro, wat veel te duur is voor de vleesverwerkende industrie.


Het Europees Hof van Justitie heeft de boetes voor de staalproducenten ArcelorMittal Luxembourg en ThyssenKrupp Nirosta wegens kartelafspraken bevestigd. De boetes van respectievelijk 10 miljoen eruo en 3,17 miljoen euro werden opgelegd vanwege onder meer prijsafspraken op de roestvrijstaalmarkt. Die boete heeft betrekking op feiten die zich situeerden tussen het einde van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig. De bedrijven hadden de boetes aangevochten omdat de regels die destijds golden nu niet meer toepasbaar zouden zijn. Volgens het Europees Hof van Justitie zijn die bezwaren echter niet geldig en worden de boetes daarom gehandhaafd.


Het cabinepersoneel van British Airways heeft besloten opnieuw het werk neer te leggen wegens een loongeschil met de directie van de luchtvaartmaatschappij. De vakbond Unite kondigde nog geen datum voor de staking aan en zei eerst te willen kijken of gesprekken met British Airways nog zin hebben. De bond moet een eventuele staking zeven dagen van tevoren aankondigen, wat de mogelijkheid openlaat voor stakingen tijdens het drukke paasweekeinde eind april en de bruiloft van de Britse prins William en Kate Middleton. British Airways heeft voor die periode speciale aanbiedingen lopen voor toeristen uit het buitenland. Het cabinepersoneel ligt al twee jaar in de clinch met de luchtvaartmaatschappij. Vorig jaar werd tweeëntwintig dagen gestaakt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home