Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 30, 2011

Europeanen voorstander van kilometerheffing

Een groot gedeelte van de Europeanen is voorstander van een kilometerheffing in het verkeer. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. De kilometerheffing belast de bestuurder op het daadwerkelijke gebruik dat hij van het verkeer maakt, tegenover een veralgemeende verkeersbelasting voor alle weggebruikers. In totaal bleek 50 procent van de respondenten voorstander te zijn van een kilometerheffing, terwijl 31 procent zich verzet tegen de invoering van een dergelijk systeem.

"Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent van de ondervraagden zich zelfs een groot voorstander van de kilometerheffing toont," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Daarentegen komt er vanuit een groep van 13 procent een sterke tegenkanting. Iets minder dan 20 procent bleek geen mening te hebben." Er wordt aan toegevoegd dat autobezitters zich het sterkst verzetten tegen een kilometerheffing. In die groep wijst 37 procent de kilometerheffing af. Bij gebruikers van het openbaar vervoer is dat slechts 24 procent.

Bij de autobezitters bleken respondenten in Luxemburg, Italië, Nederland, Cyprus en België zich het meest open te stellen voor de kilometerheffing. De onderzoekers voegen er aan toe dat de helft van de Europeanen ook een voorstander is van snelheidslimieten voor commerciële voertuigen en snelheidsbeperkende technologieën voor de private sector. Ook zegt 62 procent van de Europeanen bereid te zijn een kleinere wagen te kopen om de ecologische voetafdruk te verminderen. Ook wil 56 procent toegevingen doen op de actieradius van de wagen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home