Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 29, 2011

Russische wapenexport zeker nog vier jaar op recordniveau

De Russische wapenexport zal wellicht de volgende drie jaar nog op een recordniveau van ongeveer 10 miljard dollar blijven. Dat heeft de Russische militaire denktank Cast gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de Russische wapenexport onder meer op peil kan blijven door de extra militaire investeringen van India, de belangrijkste afnemer van Russische militaire technologie. Bovendien bevoorraadt Rusland volgens Cast ook steeds meer Aziatische landen, die wantrouwig de groeiende militaire macht van China volgen en zich wapenen tegen mogelijke regionale conflicten.

Rusland is de grootste wapenexporteur van de wereld. De Russische wapenproducenten hadden vorig jaar een totaal orderboek met een waarde van 45 miljard dollar. Op één jaar tijd kwamen er voor &5 miljard dollar aan bestellingen bij. "Het huidige orderboek zal volgens Cast dan ook volstaan om de Russische wapenexport nog voor minstens vier jaar op niveau te houden," merkt het persbureau Reuters op. De Russische wapenmonopolist Rosoboronexport exporteerde vorig jaar voor 8,6 miljard dollar wapens. Daarnaast exporteerden ook een twintigtal onafhankelijke bedrijven onderdelen.

Er wordt opgemerkt dat India, de belangrijkste klant voor Russische wapens, zijn militaire budget met meer dan 10 procent tot 36 miljard dollar. Verwacht wordt wel dat het aantal orders van China, dat een eigen wapenindustrie aan het uitbouwen is, zal afnemen. Anderzijds werd Oeganda vorig jaar een belangrijke importeur van wapens. India vertegenwoordigde vorig jaar 41 procent van de totale Russische wapenexport, gevolgd door Algerije (12 procent) en Syrië (7 procent).

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home