Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, March 28, 2011

Cybercriminelen steeds meer geïnteresseerd in bedrijfsgeheimen

Intellectuele eigendommen en bedrijfsgeheimen vormen steeds meer het doelwit van cybercriminelen. Dat is de conclusie van een rapport van het beveiligingsbedrijf McAfee. Daarbij wordt opgemerkt dat een aantal hackers zich inmiddels hebben gespecialiseerd in gegevens die van bedrijfsnetwerken worden gestolen. Daarbij kon er volgens het rapport al beslag worden gelegd op handelsgeheimen, marketingplannen, onderzoeksrapporten en broncodes. Smartphones en laptops bieden volgens McAfee extra kansen om bedrijfsgeheimen te achterhalen.

"Cybercriminelen richten zich op de vraag van hun cliënten," aldus Raj Samani, chief technology officer bij McAfee, tegenover BBC News. "Ook in het verleden verzamelden cybercriminelen bij hun zoektocht naar paswoorden en persoonlijke gegevens al bedrijfsinformatie. Het verschil is nu echter dat er een markt is voor de bedrijfsgegevens die ze hebben kunnen bemachtigen. In een aantal gevallen werden specifieke bedrijven of bepaalde types van informatie geviseerd."

Het beveiligingsbedrijf merkt op dat een aantal ondernemingen het de cybercriminelen gemakkelijker maakt door weinig beperkingen op te leggen aan de verspreiding van bedrijfsgegevens in emails en andere boodschappen. "Die informatie kan door dieven aangewend worden voor social engineering, waarin ze zich als medewerkers voordien om netwerken binnen te dringen," waarschuwt McAfee. Er wordt aan toegevoegd dat diefstal ook vaak moeilijk is te ontdekken, aangezien het materiaal alleen maar gekopieerd wordt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home