Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, March 28, 2011

Amerikaans internetpionier Paul Baran overleden

In Palo Alto in de Amerikaanse staat Californië is internetpionier Paul Baran (84) overleden. Baran is vooral bekend voor zijn idee om data in kleine pakketten te verzamelen en over een netwerk te versturen. Baran ontwikkelde het concept toen hij in de eerste helft van de jaren zestig van de vorige eeuw bij het Amerikaanse onderzoeksinstituut Rand Corporation werkte aan een aantal militaire projecten. Op het eind van de jaren zestig maakt het Amerikaanse ministerie van defensie gebruik van het concept bij de creatie van Arpanet, de voorloper van het internet.

"Het concept van Baran was zo vooruitstrevend dat veel bedrijven het links lieten liggen," meldt het persbureau Associated Press. Baran kreeg drie jaar geleden uit handen van toenmalig Amerikaanse president George W. Bush de National Medal of Technology and Innovation. Een jaar later werd hij opgenomen in de Amerikaanse Inventors Hall of Fame. Bedoeling van het concept van Baran was dat data ook na een nucleaire aanval functioneel zouden kunnen blijven.

"Omdat er geen centrale knooppunten waren en datapakketten eenvoudigweg een andere weg konden vinden indien bepaalde routes zouden zijn afgesloten, kon het systeem zelfs blijven werken wanneer het grootste gedeelte van de infrastructuur was vernietigd," voert Rand Corporation aan. Associated Press voegt er aan toe dat het nog decennia zou duren vooraleer de commerciële mogelijkheden van de technologie duidelijk zouden worden. Baran heeft dan ook een gigantisch kapitaal aan zich voorbije zien gaan, maar zou bijzonder tevreden geweest zijn met de evoluties.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home