Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 26, 2011

Nieuwsoverzicht

Mijnbouwconcern BHP Billiton investeert 13 miljard dollar in projecten rond ijzererts en steenkool in Australië om aan de sterk stijgende vraag naar grondstoffen te kunnen voldoen. BHP Billiton investeert samen met andere partijen 7,4 miljard dollar in ijzerertsmijnen in West-Australië om de jaarlijkse productie op te schroeven tot meer dan 220 miljoen ton. Met dat geld wordt een mijn ontwikkeld en worden nieuwe spoorverbindingen aangelegd en havenfaciliteiten uitgebreid. Verder steekt BHP Billiton met een zakenpartner 5 miljard dollar in steenkolenmijnen in Queensland en wordt 400 miljoen dollar aangewend voor de uitbreiding van een steenkolenmijn in New South Wales. De investeringen maken deel uit van een omvangrijk expansieplan van 80 miljard dollar van het concern voor de komende vijf jaar, dat in februari werd aangekondigd. Vooral vanuit opkomende landen als China en India neemt de vraag naar grondstoffen sterk toe.


Autobouwer Spyker Cars heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 218 miljoen euro. Het jaar voordien bedroeg het verlies 23 miljoen euro. De omzet daalde van 1 miljard euro naar 819,2 miljoen euro. Spyker verkocht vorig jaar 31.696 wagens, tegenover 27.482 exemplaren het jaar voordien. Spyker, het moederbedrijf van het Zweedse automerk Saab, verwacht dat ook dit jaar opnieuw verlies zal worden geleden. Pas voor volgend jaar wordt een winst in het vooruitzicht gesteld. Topman Victor Muller herhaalde dat Spyker dit jaar 80.000 wagens wil verkopen. Voor volgend jaar wordt een verkoop van 120.000 in het vooruitzicht gesteld. Muller stelde daarbij in het derde en vierde kwartaal van vorig jaar al een sterke verkoop gezien te hebben en zegt erop te rekenen dat die evolutie ook het nieuwe jaar verder zal doorzetten.


Japan dreigt mogelijk met een sigarettentekort geconfronteerd te worden. Marktleider Japan Tobacco heeft aangekondigd om de verdeling van sigaretten en andere tabaksproducten voor een periode van twaalf dagen te zullen stopzetten. Oorzaak van die beslissing is een verstoring van de toelevering en productie na de aardbeving die Japan onlangs heeft geteisterd. Japan Tobacco, een voormalige staatsmonopolist, moest door de gevolgen van de ramp de productie in twee fabrieken stilleggen. Die twee vestigingen vertegenwoordigen samen één derde van de totale productie van het concern, dat nog steeds twee derde van de Japanse tabaksmarkt controleert. De problemen zullen er volgens het bedrijf kunnen toe leiden dat op sommige locaties en voor sommige merken de beschikbare voorraden uitgeput zouden raken.


In mei van dit jaar gaat Jan-Aake Jonsson, de chief executive van Saab, met pensioen. Dat heeft de Zweedse autobouwer bekend gemaakt. Jonsson was veertig jaar lang in dienst van het Zweedse merk. Zes jaar geleden nam hij de leiding van Saab, dat toen nog een onderdeel vormde van General Motors, over. Jonsson leidde het bedrijf door de financiële crisis, die Saab aan de rand van het bankroet bracht. Vorig jaar werd Saab verkocht aan de Nederlandse groep Spyker. De Nederlandse eigenaar is gestart met de zoektocht naar een opvolger. In afwachting van de aanstelling van een nieuwe topman, zal het merk worden geleid door Viktor Muller, chief executive van Spyker en voorzitter van Saab. Jonsson heeft gezegd nog tot eind augustus beschikbaar te blijven om zijn opvolger bij het Zweedse automerk in te werken.


De Europese Unie moet Japan een vrijhandelsakkoord aanbieden. Dat moet Japan helpen om de gevolgen van de recente aardbeving en tsunami op te vangen. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd. Een vrijhandelsakkoord zou de Japanse handel volgens Cameron een nieuwe impuls kunnen bezorgen en het economisch herstel van het land ondersteunen. De Japanse regering heeft geraamd dat de wederopbouw in totaal 192 miljard pond zou kosten. Eerder had het Internationaal Monetair Fonds gezegd dat de Japanse economie sterk genoeg was om de kosten van de heropbouw te dragen. Daarbij werd opgemerkt dat er op korte termijn mogelijk een economische terugval zou kunnen opgetekend worden, maar zouden er op lange termijn geen gevolgen zijn voor de Japanse economie. Wel werd gezegd dat de energieproblemen de situatie zouden kunnen bemoeilijken.


Het Britse muzieklabel Mercury heeft beslist geen fysieke singles meer uit te brengen. Het label nam zijn beslissing op basis van de cijfers van vorig jaar. Mercury maakte met zijn fysieke verkopen het hele jaar door verlies. Vanaf nu zullen enkel nog fysieke exemplaren van singles worden gedrukt voor uitzonderlijke releases, zoals eenmalige liefdadigheidssingles of hits van laureaten van talentwedstrijden op de Britse televisie. De beslissing van Mercury is symbolisch voor de doodsstrijd van de fysieke single. Het label bracht immers de wereldhit 'Candle in the Wind', een nummer van Elton John dat opnieuw werd uitgebracht naar aanleiding van de begrafenis van de Britse prinses Diana, uit. Dat is met 33 miljoen exemplaren nog altijd de meestverkochte cd-single uit de geschiedenis. In Groot-Brittannië maakt de fysieke single nog slechts 1 procent van de totale verkoop uit.


Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), de producent van BlackBerry, heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,4 miljard dollar. Dat is een stijging met 47 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 33 procent tot bijna 20 miljard dollar. In totaal verkocht het bedrijf het voorbije jaar een recordaantal van 52,3 miljoen Blackberry's. Dat betekent een stijging met 43 procent tegenover het jaar voordien. De meeste exemplaren werden verkocht in de Verenigde Staten, Canada, Latijns-Amerika en Groot-Brittannië. Het bedrijf maakte bekend dat zijn tabletcomputer PlayBook in april in de Verenigde Staten en Canada op de markt zal worden gebracht. Er worden drie modellen op de markt gebracht, met een prijs variërend van 499 dollar tot 699 dollar. De PlayBook moet de concurrentie aangaan met de iPad van Apple.


De Nederlandse afvalverwerker Van Gansewinkel gaat dit jaar niet meer naar de beurs. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat het herstel in de afvalsector nog onvoldoende is om alle vertrouwen te hebben in een succesvolle beursgang. Ruud Sondag, topman van de afvalverwerker, had eerder gezegd dat een beursgang voor Van Gansewinkel, de grootste afvalverwerker van Nederland, voor dit jaar heel waarschijnlijk was, op voorwaarde dat het beursklimaat gunstig zou zijn. Een woordvoerder van het bedrijf gaf aan dat een beursgang voor het bestuur van de afvalverwerker een voorkeursoptie blijft, maar hij voegde er aan toe dat het reëel is om nu uit te gaan van de middellange termijn. Van Gansewinkel wilde met de beursgang een deel van zijn schuldenlast van ruim 1,5 miljard euro herfinancieren.


De familie Hoffman-La Roche is niet langer de grootste aandeelhouder van het Zwitserse farmabedrijf Roche. Maja Oeri, één van de afstammelingen van oprichter Frits Hoffman-La Roche, is immers uit het aandeelhoudersverbond gestapt. Daardoor is het belang van de familie gedaald van 50,01 procent naar 45,01 procent. De familie benadrukte echter dat het verbond nog altijd stand houdt en dat zelfs Maja Oerie nog altijd de gezamenlijke strategie volgt, maar zich liever onafhankelijk opstelt. Maja Oerie is als filantrope vooral geïnteresseerd in kunst. De tweede grootste aandeelhouder van Roche is sectorgenoot Novartis, dat een belang van 33 procent heeft in het concern. Novartis heeft in het verleden al enkele toenaderingspogingen gedaan. Een samengaan van de twee bedrijven is volgens analisten nog altijd mogelijk, maar veel minder eenvoudig dan enkele jaren geleden.


De Nederlandse vrachtwagenproducent DAF heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,72 miljard euro. Dat is een stijging met 39 procent tegenover het jaar voordien, toen het bedrijf zwaar getroffen werd door de gevolgen van de economische crisis. De nettowinst steeg van 1 miljoen euro tot 118 miljoen euro. Er wordt opgemerkt dat de productie tijdens de eerste helft van vorig jaar nog op een laag niveau lag. Alleen al tijdens het eerste kwartaal kon er ongeveer zeventien dagen niet worden geproduceerd wegens een gebrek aan orders. Die situatie keerde in april echter helemaal om en tijdens de tweede helft van het jaar moest de productie tot vier keer toe opgedreven worden om aan de stijgende vraag naar trucks te voldoen. Het bedrijf heeft inmiddels bekend gemaakt dat de productie opnieuw zal worden opgedreven tot 176 exemplaren per dag. Dat is vier keer meer dan tijdens de crisisperiode.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft van de Chinese autoriteiten toestemming om er een nieuwe vestiging voor de productie van bestanddelen voor polyurethaan te bouwen. Met het project is een investering gemoeid van 860 miljoen euro. De site in Chongqing zou over drie jaar volledig operationeel moeten zijn. Daarbij wordt gemikt op een productie van ongeveer 400.000 ton per jaar. Polyurethaan wordt gebruikt voor schuimstoffen in de autosector en de bouwsector, maar ook voor isolatie van koelkasten, vulling voor zitmeubelen, voor matrassen en schoenzolen. De nieuwe vestiging zal werk verschaffen aan een driehonderdtal Chinese werknemers. In Shanghai bezit BASF sinds vijf jaar een gelijkaardige fabriek. Het Duitse concern heeft in China ongeveer 7.000 werknemers. Voor de volgende drie jaar is nog een investering van meer dan 1 miljard euro voorzien in China.


De Verenigde Staten hebben de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron een vergunning gegeven om te boren in de Golf van Mexico. Het is voor het eerst sinds het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de lente van vorig jaar, de grootste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten, dat een nieuwe exploratie in dat gebied wordt toegestaan. Chevron kreeg toelating om een nieuwe oliebron aan te boren in Keathley Canyon, ongeveer 380 kilomter voor de kust van Louisiana. Eerder was er voor hetzelfde gebied ook al een vergunning afgeleverd voor Exxonmobil, maar toen ging het om de herziening van een bestaande toelating. Bij een explosie op het boorplatform DeepWater Horizon in de Golf van Mexico kwamen in april vorig jaar elf mensen om het leven. Als gevolg van het voorval belandden honderden miljoen liters ruwe olie in het water.


Het ratingagentschap Moody's behoudt de kredietwaardigheid van Portugal op het huidige niveau, ondanks het ontslag van premier José Socrates. Moody's verwijst daarbij naar de sterke engagementen tot besparingen vanwege de beide leidende politieke partijen. Eerder stelden de bureaus Fitch en Standard & Poor's de rating van Portugal wel naar beneden bij. Na het ontslag van Socrates lijkt Portugal af te stevenen op vervroegde verkiezingen. Velen vermoeden ook dat Portugal op termijn bij het Europese noodfonds zal moeten aankloppen. De ontslagnemende premier Socrates blijft echter herhalen dat Portugal geen internationaal reddingsplan nodig heeft, zoals dat wel het geval was met Griekenland en Ierland. Socrates merkte daarbij ook dat Portugal zich moet doen gelden als een land dat zijn eigen problemen kan oplossen.


De Libische autoriteiten hebben gezegd dat de brandstofverdelers over grote hoeveelheden brandstof beschikken. De distributiemaatschappijen hebben volgens het Libische staatspersbureau Jana laten weten dat de grote hoeveelheden brandstof waarover ze beschikken, volstaan om aan de vraag te voldoen. De voorbije periode deden geruchten over brandstoftekorten de ronde in de Libische hoofdstad Tripoli. Dat leidde tot ellenlange rijen aan de tankstations. Eerder al had de nationale oliemaatschappij NOC gezegd dat de olieproductie tot 400.000 vaten per dag gedaald was als gevolg van de opstand, die sinds ruim een maand aan de gang is in Libië. De raffinaderijen van het land lijken stil te liggen door het politieke oproer en de evacuatie van gastarbeiders. Libië is één van de grootste olieproducenten van Afrika.


De Amerikaanse economie is sterker gegroeid dan eerder werd geraamd. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. Het Amerikaanse bruto binnenlandse product groeide van oktober tot december vorig jaar met 3,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Vorige cijfers spraken nog van een groei met 2,8 procent. Tijdens het derde kwartaal bedroeg de economische groei 2,6 procent. Tijdens het tweede kwartaal werd slechts een stijging met 1,7 procent opgetekend. Over het hele jaar groeide de Amerikaanse economie met 2,9 procent. Dat is de sterkste groei in vijf jaar tijd. Het jaar voordien werd er nog een inkrimping met 2,6 procent opgetekend. De cijfers tonen volgens analisten aan dat het Amerikaanse economische herstel, hoewel nog bescheiden, toch meer vaart begint te krijgen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home