Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, March 25, 2011

Nieuwsoverzicht

Topbestuurders van bedrijven met een notering in de Duitse DAX-index hebben het voorbije jaar gevoelig meer verdiend dan een jaar eerder. De gemiddelde beloning steeg met 19 procent tot 4,27 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Die Welt. Topverdiener was Volkswagen-topman Martin Winterkorn met een beloning van 9,33 miljoen euro. Zijn basissalaris bedroeg 1,73 miljoen euro en de rest bestaat uit bonussen en andere betalingen. Bestuursvoorzitter Peter Löscher van Siemens staat op de tweede plek met 8,98 miljoen euro, gevolgd door Daimler-topman Dieter Zetsche met 8,82 miljoen euro. Vijf topbestuurders zagen hun beloning vorig jaar dalen. Dit geldt onder andere voor Deutsche Bank-topman Josef Ackermann, jarenlang nochtans de topverdiener bij de DAX-bedrijven. Ackerman ontving vorig jaar een bedrag van 6,45 miljoen euro. De sterkste daler was Thomas Quaas van Beiersdorf. Zijn beloning ging met 40 procent omlaag tot 1,1 miljoen euro.


De voorgenomen alliantie van de Britse oliemaatschappij British Petroleum en het Russische staatsbedrijf Rosneft staat op losse schroeven. Onderdeel van dat plan is dat de aandelen van een andere Brits-Russische onderdeneming, TNK-BP, overgedragen worden. De aandeelhouders van TNK-BP willen echter niet van hun stukken af en zagen zich in het gelijk gesteld door een hof van arbitrage. British Petroleum zei in een reactie te zoeken naar mogelijkheden om de deal alsnog door te kunnen zetten. Het ligt in de bedoeling dat de nieuwe onderneming BP-Rosneft olie en gas gaat winnen in Russische poolgebieden. Eerder zette het Britse hooggerechtshof de overeenkomst tussen British Petroleum en Rosneft in de koelkast, omdat die een inbreuk zou vormen op de bestaande samenwerking van TNK en British Petroleum


Warren Buffett schuift de Indiër Ajit Jain naar voren als zijn opvolger bij Berkshire Hathaway. Ajit Jain werkt al meer dan twee decennia voor Berkshire Hathaway en is verantwoordelijk voor een herverzekeraar die zich specialiseert in grote risico's. Buffett merkte op dat de bestuurders van Berkshire zijn keuze voor Jain zouden ondersteunen. Berkshire Hathaway zei in februari nog dat het aan vier kandidaten denkt om Buffett op te volgen wanneer de tijd daarvoor rijp is. Daarbij zouden ook de taken van voorzitter, gedelegeerd bestuurder en hoofd van de beleggingsdivisie verdeeld worden. In februari trok Buffett nog Todd Combs aan om een beleggingsportefeuille van Berkshire te beheren. Combs leek meteen ook de gedoodverfde opvolger van Buffett. Er circuleren al langer namen over mogelijke opvolgers van de belegger. Onder meer viel daarbij de naam van Li Lu, specialist in Chinese aandelen. Die zou echter hebben afgehaakt.


De Franse autofabrikant PSA Peugeot Citroën is de productie aan het terugschroeven bij een aantal fabrieken in Europa wegens een gebrek aan onderdelen bij de Japanse toeleverancier Hitachi. Het Japanse bedrijf levert dieselmotoren aan Peugeot-Citroën en heeft de productie moeten stilleggen door de verwoestende aardbeving in Japan. De productie bij fabrieken in Frankrijk, Spanje en Slowakije is inmiddels 40 procent tot 50 procent verlaagd. De Franse concurrent Renault liet eerder al weten dat het in Zuid-Korea tot 20 procent minder auto's gaat maken, eveneens wegens een tekort aan onderdelen. De productie van elektronica en auto's is het hardst getroffen door de natuurramp. Veel fabrieken in Japan hebben last van een gebrek aan onderdelen, stroomstoringen en schade aan de infrastructuur. Over de hele wereld ondervinden bedrijven, van Apple tot General Motors, problemen met hun Japanse activiteiten.


Lloyd Blankfein, bestuursvoorzitter van het Amerikaanse bankconcern Goldman Sachs, heeft in een geruchtmakende rechtszaak tegen fondsmanager Raj Rajaratnam verklaard dat een voormalig directeur van Goldman Sachs de interne regels rond vertrouwelijkheid heeft overtreden door informatie door te spelen aan de verdachte. Het Federal Bureau of Investigation (FBI) had drie jaar geleden telefoongesprekken afgeluisterd tussen Rajaratnam en Rajat Gupta, toen nog directeur bij Goldman Sachs. De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) beschuldigde Gupta van het doorspelen van informatie over een mogelijke fusie. Rajaratnam zou daardoor ten onrechte een beleggingswinst van meer dan 17 miljoen dollar hebben behaald. Volgens de aanklagers heeft hij het voorbije decennium ongeveer 45 miljoen dollar verdiend door te betalen voor vertrouwelijke informatie. Rajaratnam zegt dat zijn transacties berustten op eigen onderzoek en openbare informatie.


De Amerikaanse staat Texas wordt getroffen door de ergste droogte in vierenveertig jaar. De voorbije maand viel in Texas en in de nabijgelegen staten zoals Oklahoma, Kansas en Colorado, amper eéén vierde van de normale hoeveelheid regen. De vijf voorbije maanden werd in Texas amper 12 centimeter regen opgetekend. Ook de maanden voordien was het in de regio veel droger dan normaal. Daardoor is de productie van tarwe en vlees fors teruggevallen. De kwaliteit van de oogsten varieerde van slecht tot zeer slecht. Texas heeft de grootste veestapel van de Verenigde Staten en is de tweede grootste tarweproducent. De prijzen zijn door de droogte gevoelig gestegen. De voorbije twaalf maanden steeg de tarweprijs in de Verenigde Staten met 71 procent. Vlees werd 23 procent duurder. Boeren dienden hun kuddes wegens een tekort aan gras op de vlaktes af te bouwen.


De verkoop van de overheidsparticipaties in de Britse banken Lloyds Banking Group en Royal Bank of Scotland (RBS) begint wellicht volgend jaar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De Britse overheid heeft 41 procent in Lloyds en 83 procent in Royal Bank of Scotland. De Britse overheid gaat waarschijnlijk eerst de participatie in Lloyds verkopen. Volgens de bronnen is Lloyds Banking immers het beste voorbereid op een verkoop. Royal Bank of Scotland zou daarentegen over drie jaar opnieuw voor het grootste gedeelte in. De verkoop van de bankparticipaties moet de Britse overheid een belangrijke begrotingsbonus opleveren voor de volgende verkiezingen, die over vier jaar plaats hebben. De Britse regering zou daardoor in de aanloop naar de verkiezingen de belastingen kunnen terugschroeven, in de hoop daardoor het electoraat voor zich te kunnen winnen.


De Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia praat eind april met zijn personeel over een ontslagronde. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De ingreep volgt op de samenwerking met Microsoft die vorige maand werd aangegaan. Nokia maakte destijds bekend het eigen softwareplatform Symbian te zullen laten varen en door te gaan met Microsofts Windows Phone. Finse vakbonden vrezen dat er meer dan vijfduizend banen verloren zullen gaan bij de onderzoeks-activiteiten in Finland. Topman Jorma Ollila van Nokia benadrukte dat het niet alleen om Finland gaat. Het bedrijf voert volgens hem wereldwijd veranderingen door in de productontwikkeling. Ollila voelt zich in de strategische keuze van Nokia gesteund door een aantal belangrijke aandeelhouders. Die zouden zich akkoord hebben verklaard met de strategie en zich achter de keuze voor Windows hebben geschaard.


De Nederlandse groep Gamma Holding heeft aangekondigd dat zijn beursnotering aan de NYSE Euronext Amsterdam eind april van dit jaar zal geschrapt worden. Al in februari meldde Gamma Holding en zijn overnemer Go Acquisition al dat er met Euronext werd gepraat over de beëindiging van de beursnotering. Er wordt nu opgemerkt dat het beursbedrijf NYSE Euronext met het verzoek tot schrapping heeft ingestemd. Go Acquisition, het overnamevehikel van Gilde Investment Management en Parcom, meldde destijds tevens 98,2 procent van de aandelen van Gamma in bezit te hebben. Het concern meldt van plan te zijn om zo spoedig mogelijk een uitkoopprocedure te starten om alle resterende aandelen te verkrijgen. Gamma Holding is onder meer producent van matrasstoffen, transportbanden voor de automotive-industrie, procesbanden voor levensmiddelenbedrijven, industriële filters en zeildoek voor wedstrijdjachten.


De Duitse reisorganisatie TUI stelt de beursgang van haar belang in containervervoerder Hapag-Lloyd uit wegens de onrust op de financiële markten door de aardbeving in Japan en het conflict in Libië. Die beursgang stond gepland voor half april, maar wordt waarschijnlijk opgeschoven tot eind mei of begin juni. TUI bezit een belang van 49,8 procent in Hapag-Lloyd. Een belang van 11,3 procent wordt verkocht aan het investeringsconsortium Albert Ballin en de rest zou naar de beurs worden gebracht. De beursgang van Hapag-Lloyd zou één van de grootste emissies in Duitsland van de voorbije jaren worden. Analisten schatten dat de verkoop tot 1,5 miljard euro kan opleveren. TUI wil de opbrengst gebruiken om schulden af te lossen en zich te richten op de toeristische activiteiten. TUI gaf eerder deze maand al het groene licht voor de beursgang van het belang in Hapag-Lloyd.


De Amerikaans-Europese beursuitbater NYSE Euronext verkoopt 52,8 procent van zijn belang in zijn optiedochter American Stock Exchange (Amex) aan zeven bedrijven. Goldman Sachs en Citadel krijgen elk een belang van 14,95 procent in Amex, gevolgd door Bank of America, Citigroup en TD Ameritrade Holding met 5 procent, UBS met 4,9 procent en Barclays met 3 procent. Het voorstel voor de joint venture werd al twee jaar geleden bekend gemaakt. Het project moet ervoor zorgen dat Amex zijn marktaandeel verder kan uitbreiden. Door de verkoop van aandelen aan makelaars krijgen immers ook die instellingen de kans om op de markt handel te drijven. Amex had vorig jaar een Amerikaans marktaandeel van 11,3 procent, tegenover 6,9 procent het jaar voordien. NYSE Euronext nam Amex drie jaar geleden over. Toen had Amex een Amerikaans marktaandeel van 5,8 procent.


Het Amerikaanse concern Procter & Gamble, producent van consumptiegoederen, heeft een joint venture gesloten met het Israëlische bedrijf, de grootste producent van generische geneesmiddelen ter wereld. Het samenwerkingsverband moet Procter & Gamble, eigenaar van onder meer het merk Vicks, de mogelijkheid bieden om een ruimer aanbod op de markt te brengen. Bovendien zou het concern dankzij Teva ook meer markten moeten kunnen betreden. Anderzijds zou Teva dankzij de sterke marketing-positie van Procter & Gamble een groter marktaandeel kunnen verwerven. Analisten noemen de joint venture dan ook een logische strategie. Procter & Gamble krijgt een belang van 51 procent in de joint venture, die oorspronkelijk een omzet van meer dan 1 miljard dollar zou realiseren. De twee partners beginnen hun samenwerking buiten de Verenigde Staten, maar gaan ervan uit dat ze later ook op de Amerikaanse markt hun krachten zullen bundelen.


De Nederlandse bouwgroep BAM zou volgens een aantal berichten mogelijk zijn belang in de Nederlandse baggeraar Van Oord verkopen. De Nederlandse bouwgroep heeft een belang van 21,5 procent in Van Oord, maar er wordt al meer dan twee jaar over een exit gesproken. BAM zou van het belang in de baggeraar af willen omdat de bouwgroep onvoldoende impact zou hebben op het beleid bij Van Oord. Eind vorig jaar telde Van Oord naast bouwgroep BAM nog drie aandeelhouders. MerweOord, de investeringsmaatschappij van de familie Van Oord bezat 51 procent van de aandelen. Ook de Nederlandse durfkapitalist NPM Capital had een belang van 27,5 procent in de baggeraar, maar dat is inmiddels verkocht aan MerweOord, dat daardoor zijn belang tot 78,5 procent heeft uitgebouwd. BAM merkt echter op dat er geen nieuws te melden valt.


Het Europese aerospace-concern EADS voert exclusieve onderhandelingen rond een mogelijke overname van de Canadese groep Vector Aerospace. Dat heeft EADS zelf bekend gemaakt. Vector Aerospace is gespecialiseerd in het herstel van vliegtuigen en helikopters. EADS merkt wel op dat de onderhandelingen niet noodzakelijk tot een daadwerkelijk overnamebod zullen leiden. Nadat EADS naast een contract voor tankvliegtuigen voor de Amerikaanse luchtmacht had gegrepen, had het Europese bedrijf al aangekondigd dat er uitgekeken zou worden naar overnamemogelijkheden. Bedoeling daarvan is om tegen het einde van het decennium in de Verenigde Staten een jaaromzet van 10 miljard dollar te realiseren. Vector Aerospace boekte vorig jaar een omzet van 545 miljoen Canadese dollar en realiseerde een nettowinst van 33,1 miljoen dollar.


De Amerikaanse softwareproducent Oracle heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 2,1 miljard dollar. Dat is een stijging met 78 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winstgroei is naar eigen zeggen te danken aan de sterke verkoop van software en de verbeterde prestaties bij de hardware-divisie. De omzet steeg met 37 procent tot 8,8 miljard dollar. De inkomsten uit software-licenties stegen met 29 procent tot 2,2 miljard dollar, terwijl de hardware-divisie een verkoop van 1 miljard dollar liet optekenen. Dat is een daling met 0,1 miljard dollar tegenover het kwartaal voordien. Een vergelijking met het derde kwartaal van vorig boekjaar is niet mogelijk omdat inmiddels Sun Microsystems is overgenomen. Oracle merkt verder op dat in alle geografische regio's een omzetgroei met meer dan 30 procent werd opgetekend.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home