Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 23, 2011

Li-Ning is nog geen wereldwijd megamerk

Het Chinese sportmerk Li-Ning moet nog belangrijke inspanningen leveren om een echt wereldmerk te worden. Dat zegt Adam Zhang, chief executive van het gespecialiseerde adviesbureau Key Sport. Om dat te bereiken moet het Chinese merk volgens hem een perspectief op lange termijn ontwikkelen, zoals ook het Amerikaanse Nike dat heeft gedaan. Ook Goldman Sachs merkt op dat Li Ning zich gepositioneerd heeft tussen de wereldwijde mega-merken en de binnenlandse merken voor de massamarkt.

"In zijn Chinese thuisland is Li-Ning als sponsor even bekend als Nike en Adidas," merkt Gareth Moore, analist bij het bureau Sport & Markt, op tegenover het webmagazine Warc.com. "In minstens twintig andere landen over de hele wereld is het Chinese merk als sponsor echter compleet onbekend." Zhang Zhiyong, chief executive van Li-Ning, merkt echter op dat China op zichzelf een bijzonder internationale markt is. Wie in China aan de winnende hand is, heeft volgens Zhiyong ook een belangrijke plaats in de wereld.

Op dit ogenblik realiseerd Li-Ning ongeveer 90 procent van zijn omzet in China. Het bedrijf is echter ook actief op de Amerikaanse markt en heeft onlangs met het Finse bedrijf L-Fashion een overeenkomst gesloten om zijn producten in negen Europese landen - waaronder Duitsland, Frankrijk en Rusland - op de markt te brengen. In China heeft het merk een marktaandeel van 36 procent. Het bedrijf wil dit jaar zijn reclame-budget gevoelig opdrijven om de stijgende concurrentie van onder meer Nike af te slaan. Nike wil zijn Chinees marktaandeel tegen het midden van het decennium verdubbelen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home