Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 23, 2011

Langdurige ziekte verkleint kans op herintrede op arbeidsmarkt

Een langdurige ziekte verkleint de kans om opnieuw werk te vinden. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij wordt opgemerkt dat slechts 7 procent van de
werknemers met een langdurige ziekte één jaar later opnieuw werk heeft gevonden. Dat is ruim de helft minder dan bij werklozen zonder een ziekteprobleem. Er wordt aan toegevoegd dat de werknemers met een langdurige ziekte ook een groter risico lopen hun baan kwijt te raken.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederland drie jaar geleden 1,2 miljoen inwoners met een langdurige aandoening telde die niet tot de werkzame beroepsbevolking behoorden. Eén jaar later hadden in die groep 86.000 mensen werk gevonden voor minstens twaalf uur per week. Dat vertegenwoordigde 7 procent van de totale populatie. In de groep van werklozen zonder een langdurige aandoening werd een reactivering van 18 procent opgetekend.

Er wordt wel aan toegevoegd dat leeftijd een belangrijker criterium vormt voor de kans op werk. Daarbij wordt aangevoerd dat bij de werkloze vijfenvijftigplussers 3 procent na één jaar opnieuw aan het werk was. In de leeftijdscategorie van vijftien tot vijfendertig jaar met een langdurige aandoening was dat 18 procent. Maar een gezondheidsbeperking houdt ook een groter risico op werkuitval in. Drie jaar geleden waren er in Nederland bijna 1,3 miljoen mensen met een langdurige aandoening actief aan heet werk. Eén jaar later had bijna 10 procent daarvan zijn werk verloren. Voor personen zonder een langdurige aandoening was dat 6 procent.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home