Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 23, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Apple heeft een aanklacht ingediend tegen webwinkel Amazon.com omdat die met een eigen Appstore komt. Apple eist dat Amazon een andere naam kiest voor zijn online downloadwinkel. Daarnaast werd ook een schadevergoeding geëist. Het is niet de eerste keer dat de term AppStore in opspraak is geraakt. In januari diende Microsoft een klacht over de naam in bij de United States Patent and Trademark Office, de Amerikaanse overheidsinstantie die onder meer over het toekennen van merknamen gaat. Volgens Microsoft is de naam een te algemene term om te kunnen vastleggen. Die klacht wordt nog volop onderzocht. In de applicatiewinkel van Amazon zouden gebruikers Android-applicaties kunnen downloaden. Apple zegt drie keer Amazon gecontacteerd te hebben om de webwinkel aan te sporen een andere naam te kiezen, maar zou geen bevredigend antwoord hebben gekregen.


De raad van bestuur van het Russische gasconcern Gazprom heeft het mandaat van chief executive Aleksej Miller met een periode van vijf jaar verlengd. Miller, afkomstig uit Sint-Petersburg, staat al tien jaar aan de leiding van het Russische staatsbedrijf. Hij is een vertrouweling van de Russische regeringsleider Vladimir Poetin. Het huidige contract van Miller zou eind mei van dit jaar aflopen. Poetin zou de vertegenwoordigers van de Russische regering in de raad van bestuur van Gazprom opgedragen hebben om hun stem op Miller uit te brengen. Miller, die een opleiding economie volgde aan het Leningrad Finance and Economics Institute, stelde bereid te zijn om zijn werk verder te zetten. Miller bouwde Gazprom het voorbije jaar uit tot een wereldconcern. Onder zijn leiding werd onder meer de BlueStream-pijpleiding naar Turkije gebouwd en werd de capaciteit van de pijpleiding van Yamal naar Europa gevoelig uitgebreid.


Deutsche Bank is door het Bundesgerichtshof veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 540.000 euro aan een bedrijf uit Altenstadt, dat onvoldoende zou zijn geïnformeerd over de risico's van een financieel product. Het bedrijf investeerde in een complex financieel product, waarbij werd gespeculeerd op het verschil tussen de rentes op lange en korte termijn. Het bedrijf verloor zwaar aan de belegging. Volgens de rechter overtrad de bank zijn plicht tot informatie naar de klant. Die had ingelicht moeten worden over een belangenconflict bij de belegging. De winst van de bank bij een dergelijk product is immers gelijk aan het verlies van de klant. Deutsche Bank verkocht meerdere honderden producten van dit type aan Duitse bedrijven en gemeenten, die er miljoenen mee verloren. Veel klanten van Deutsche Bank en andere financiële instellingen die ook naar de rechtbank stapten, keken dan ook uit naar de uitspraak van het Bundesgerichtshof.


Facebook heeft een kantoor in Amsterdam geopend om dichter op bedrijven in de Benelux te zitten in een poging hen te verleiden te adverteren op de site. Dat heeft Arno Lubrun, bij Facebook verantwoordelijk voor de Benelux, bekend gemaakt. In het Amsterdamse kantoor gaat voorlopig drie man aan de slag. Facebook zou in de Benelux ongeveer 8 miljoen gebruikers tellen. Het sociale netwerkbedrijf kent een explosieve groei. Wereldwijd heeft Facebook meer dan een half miljard gebruikers. De verwachting was dat de website Facebook Deals zou lanceren voor de Benelux. Daarmee kunnen gebruikers met de mobiele applicatie aanbiedingen ontdekken bij zaken in de buurt. Het gaat dan om zaken als restaurants, kledingwinkels of theaters. Door op de aanbieding te klikken, wordt er gebruikgemaakt van het aanbod en kunnen vrienden op de hoogte worden gebracht van de aanbieding. De dienst is al in verschillende Europese landen beschikbaar.


Een rechter in New York heeft een overeenkomst tussen het internetbedrijf Google en de Authors Guild and the Association of American Publishers (AAP), de Amerikaanse organisatie van auteurs en uitgevers, verworpen. Dat brengt een slag toe aan de plannen van Google om de grootste digitale bibliotheek van de wereld op te zetten. De plannen stuitten oorspronkelijk op hevig verzet van auteurs en uitgevers, die drie jaar geleden een akkoord bereikten met Google. Daarbij werd een schikking van 125 miljoen dollar getroffen, waarin onder meer afspraken werden gemaakt over de verdeling van advertentie-inkomsten. De rechter verwerpt evenwel het akkoord. Hij vindt dat de deal te ver gaat en Google het recht geeft om boeken te gebruiken zonder toestemming van de eigenaars van de auteursrechten. Het zou Google bovendien een significant voordeel geven tegenover zijn concurrenten in de sector van de digitale boeken.


De Duitse retailgroep Metro heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 850 miljoen euro. Het jaar voordien bedroeg de nettowinst nog 383 miljoen euro. De omzet steeg met 2,6 procent tot 67,3 miljard euro. Het concern, de derde grootste retailgroep van de wereld, merkt op dat vrijwel alle markten hebben bijgedragen aan de groei. Ook voor dit jaar stelde Metro zich optimistisch op. Daarbij werd een verdere omzetgroei met 4 procent in het vooruitzicht gesteld. Metro maakte ook bekend om met zijn dochterbedrijf Saturn, gespecialiseerd in elektronica, een webwinkel te starten. Die webwinkel zou tijdens de tweede helft van dit jaar van start gaan. Verwacht wordt dat de webwinkel de concurrentie met Amazon zou moeten aangaan. Daarnaast kondigde het concern aan om tegen volgend jaar zijn activiteiten naar Indonesië te willen uitbreiden.


Apple-topman Steve Jobs moet voor de rechtbank in het Californische San Jose verschijnen in verband met een concurrentiegeschil met het bedrijf RealNetworks. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse stad San José beslist. Het conflict tussen beide partijen sleept al jarenlang aan. Zeven jaar geleden bracht Apple een nieuwe versie uit voor de software voor zijn iPod. Door de update konden muzieknummers, aangekocht bij de muziekwinkel van concurrent RealNetworks, niet meer beluisterd worden op de muziekspeler van Apple. Evenmin konden nummers uit de iTunes-winkel van Apple gebruikt worden op muziekdragers van andere bedrijven. Apple werd er daarop van beschuldigd de antitrust-wetgeving te overtreden. Steve Jobs is echter al geruime tijd met ziekteverlof, maar de rechter bepaalde dat hij maximaal twee uur mag worden ondervraagd.


De Franse treinbouwer Alstom wil 1.380 banen schrappen in de afdelingen transport in Duitsland, Italië en Spanje. Doel van de afslanking is naar eigen zeggen een antwoord te bieden op de dalende markt in de betrokken landen en de competitiviteit te handhaven. Door de sanering zullen de sites van Alstom in het Spaanse Barcelona, het Duitse Salzgitter en de Italiaanse vestigingen in Colleferro, Savigliano, Bologna en Guidonia getroffen worden. Ook tijdelijke contracten zullen er niet verlengd worden. Met 700 ontslagen wordt de site van Salzgitter het zwaarst getroffen. De afslanking is volgens Alstom nodig om de concurrentiekracht van de site te kunnen verbeteren. In Spanje worden 400 banen geschrapt. In Italië worden in totaal 280 banen geschrapt. Eerder al was bekend gemaakt dat de vestiging in Colleferro gesloten zou worden.


Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, schat de impact van de aardbeving in Japan op zijn resultaten op 1,5 miljard euro. De groep slikt bijgevolg haar winstprognose voor het lopende jaar in. Munich Re had eerder gemeld dat er dit jaar gerekend werd op een winst van 2,4 miljard euro. De Japanse aardbeving komt voor Munich Re bovenop de aardbeving in Nieuw-Zeeland en de overstromingen in Queensland in Australië. Daardoor loopt de herverzekeringsfactuur voor het eerste kwartaal op tot 2,5 miljard euro. Dat is gevoelig meer dan door de Duitse herverzekeraar was begroot. Munich Re waarschuwt wel dat de bedragen voor dit jaar nog kunnen fluctueren naarmate de schadeomvang duidelijker wordt. Munich Re baseerde zijn schatting op modellen. De herverzekeraar waarschuwt dat het nog weken kan duren voordat er ramingen kunnen worden gemaakt voor de daadwerkelijke schade en claims binnenkomen.


Santander, de grootste bank in Spanje, zou 51 procent van zijn Spaanse verzekeringsactiviteiten verkopen. Met de transactie zou een bedrag van 3 miljard euro zijn gemoeid. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Verschillende kandidaat-kopers zouden zich al hebben aangediend. Er wordt gemeld dat Santander al rond de tafel zou hebben gezeten met de verzekeringsgroepen Axa en Generali. Santander zou de voorkeur hebben voor een verkoop aan een grote internationale verzekeringsgroep, maar zou bij de transactie ook een distributie-akkoord eisen, zodat de financiële groep verzekeringen kan blijven aanbieden in zijn Spaanse bankkantoren. Santander had drie jaar geleden al beslist van een deel van zijn verzekeringsactiviteiten af te stoten, maar de financiële crisis had die plannen uitgesteld. Eerder al verkocht de bank zijn verzekeringen in Latijns-Amerika. Santander geeft voorlopig geen commentaar op de berichtgeving.


De Japanse economie zal in het tweede kwartaal met 12 procent krimpen. Dat blijkt uit een raming van Morgan Stanley. Er is zelfs een kans dat de economie in het eerste kwartaal al een lichte inkrimping zou kennen. Er was niet alleen een bijzonder lage groei verwacht, maar er moet ook rekening gehouden met de natuurramp die Japan heeft getroffen. Verwacht wordt dat de heropbouw van Japan een zeldzame operatie wordt. Vertegenwoordigers van de regeringspartij pleitten er al voor dat er een speciale administratie voor de reconstructie van het land zou komen, net zoals dat gebeurde na de tweede wereldoorlog. Omdat de heropbouw veel geld zal kosten, verkopen Japanse gezinnen en bedrijven activa in het buitenland om ze in eigen land te kunnen investeren. Daardoor begon de yen opnieuw te stijgen, wat dan weer de economisch belangrijke exportbedrijven schaadt.


De farmabedrijven Sanofi-Aventis en Merck zetten een punt achter hun samenwerking in dierengeneesmiddelen. De twee partijen waren van plan hun activiteiten in die sector te bundelen, maar de overheidsinstanties van verschillende landen werken onvoldoende mee om de deal goed te keuren. Het Franse Sanofi en het Amerikaanse Merck geven de plannen dan ook op in plaats van te kiezen voor de schaalvoordelen. Sanofi-Aventis en Merck zouden samen de grootste speler in dierengeneesmiddelen vormen, met een omzet van ruim 5 miljard dollar en 14.000 werknemers. Op dit ogenblik is het Amerikaanse farmaconcern Pfizer met een omzet van 3,6 miljard dollar de belangrijkste verkoper van dierengeneesmiddelen. Sanofi kocht zijn afdeling dierengeneesmiddelen Merial na de fusie van Merck en Schering Plough twee jaar geleden.


Het zakelijke sociale netwerk LinkedIn heeft de grens van 100 miljoen leden gepasseerd. Dat heeft het internetbedrijf bekend gemaakt. Volgens LinkedIn komen er elke week ongeveer een miljoen leden bij op dit moment. Meer dan de helft van leden is afkomstig van buiten de Verenigde Staten, wat ook meteen aantoont dat LinkedIn een echt wereldwijd netwerk is en niet hoofdzakelijk gericht is op de Verenigde Staten. Ook kondigde LinkedIn eerder deze maand al aan meer kantoren te zullen openen in Europa. Onder meer komt er een nieuwe kantoor in Parijs. Op dit ogenblik heeft LinkedIn al kantoren in Nederland, Engeland en Ierland. De website van LinkedIn kreeg onlangs ook een nieuwsdienst. Op dit ogenblik is de website beschikbaar in zes talen. LinkedIn werd acht jaar geleden opgericht en heeft inmiddels leden in meer dan tweehonderd landen.


Detailhandelsbedrijf Macintosh verkoopt zijn telecomketen BelCompany aan de groep Vodafone. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 120 miljoen euro. BelCompany heeft 176 eigen winkels en exploiteert 34 vestigingen van telefoonkopen.nl. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 181,3 miljoen euro en boekte een bedrijfsresultaat van 14,6 miljoen euro. Macintosh zal de verkoopopbrengst gebruiken voor investeringen in zijn ketens rond mode en wonen. De verkoop levert een eenmalige bijdrage aan de nettowinst van het bedrijf van 85 miljoen euro tot 90 miljoen euro. Frank De Moor, bestuursvoorzitter van Macintosh, benadrukte dat de toekomst van de keten vooral in mode en wonen ligt. Bovendien krijgt ook BelCompany volgens hem grotere mogelijkheden als onderdeel van één van de grootste telecomketens van de wereld.


Stamcelbank Cryo-Save heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 40,4 miljoen euro. Dat is een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 1,4 miljoen euro naar 2,6 miljoen euro. Die groei is te danken aan toenemende inkomsten en een daling van de kosten. Ook bespaarde het bedrijf 1 miljoen euro door de beëindiging van de beursnotering in Londen. Het bedrijf zegt op zoek te blijven naar nieuwe partners en mogelijkheden voor overnames. Het afgelopen jaar nam Cryo-Save bijvoorbeeld zijn Bulgaarse distributiepartner over. Cryo-Save had eind vorig jaar nog 6 miljoen euro beschikbaar voor de financiering van overnames. aar komt nog een bedrag bij uit belastingvorderingen die het bedrijf nog heeft. Bestuursvoorzitter Arnoud van Tulder zei dat het bedrijf een grote overname ook zou kunnen financieren door de uitgifte van aandelen of het aantrekken van vreemd vermogen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home