Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 24, 2011

Nieuwsoverzicht

Japanse banken voeren gesprekken om Tokyo Electric Power (Tepco) een aantal noodleningen te geven om de beschadigde kerncentrale van Fukushima Daiichi te herstellen. Onder meer de financiële groepen Sumitomo Mitsui, Mitsubishi UFJ en Mizuho zouden overwogen om Tepco een bedrag van 2 triljoen yen ter beschikking te stellen. Dat komt overeen met een bedrag van 24,7 miljard dollar. De kerncentrale van Fukushima werd zwaar beschadigd door de aardbeving en tsunami die Japan tijdens de eerste helft van de maand maart heeft getroffen. Mitsubishi maakte bekend een kredietaanvraag te bestuderen en te bekijken of een lening kan worden toegekend. Tepco zou hopen het krediet nog voor het einde van de maand rond te krijgen. Analisten zeggen te verwachten dat het energiebedrijf, gezien zijn belangrijkheid, van de Japanse overheid en van de banken de nodige financiële steun zal mogen verwachten.


De aandelenbeurs van Kaïro is op de eerste handelsdag na de politieke revolutie in Egypte met bijna 9 procent ingestort. De Egyptian Exchange bleef gesloten sinds het einde van de maand januari, toen de opstand tegen het regime onder leiding van de Egyptische president Hosni Mubarak losbarstte. De eerste beursdag begon bijna 10 procent lager, maar herstelde in de loop van de dag licht tot een verlies van 8,9 procent. De handel werd kort na de opening een half uur stilgelegd, vanwege de sterke koersdaling. Als de heropening nog langer was uitgesteld, zouden Egyptische bedrijven uitgesloten zijn van de Morgan Stanley Capital International index, waardoor buitenlandse investeerders gedwongen zouden zijn zo vroeg mogelijk hun belangen te verkopen. Het verlies kwam niet onverwachts. Investeerders maken zich zorgen om de economische chaos en de onrust op de arbeidsmarkt die in Egypte ontstond door de revolte die de president uiteindelijk dwong te vertrekken.


De Italiaanse bank UniCredit heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,32 miljard euro. Dat betekende een daling met 22 procent tegenover het jaar voordien. De bank had onder meer te maken met hogere kosten voor slechte leningen in Duitsland en een afschrijving op de activiteiten in Kazachstan. Ook had de bank te kampen met kosten voor het herstructureren van de Italiaanse onderdelen en lagere handelsinkomsten. Daar stond wel een eenmalige belastingbate van 495 miljoen euro in het vierde kwartaal tegenover. De kapitaalpositie van UniCredit, de grootste bank van Italië, stond op het einde van het jaar op 8,58 procent. Prognoses voor het lopende jaar werden niet bekend gemaakt. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst van 321 miljoen euro opgetekend. Dat is een daling met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.


Het Duitse bouwconcern Hochtief heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 288 miljoen euro. Dat is een stijging met ruim 50 procent tegenover het jaar voordien, ondanks de malaise in de bouwsector. De orderontvangst kwam over het afgelopen jaar uit op 29,6 miljard euro. De totale orderportefeuille van Hochtief bedraagt nu meer dan 47,5 miljard euro. Hochtief sleepte in het tweede kwartaal van vorig jaar grote orders binnen uit Azië en Australië. Het gaat bij de orderinstroom met name om nieuwe opdrachten op het terrein van infrastructuur. Het Duitse concern zegt voor het lopende jaar bij zijn winstverwachting te blijven. Daarbij wordt gerekend op een winst voor belastingen van ongeveer 1 miljard euro. De nettowinst van de Duitse bouwgroep zou dit jaar moeten uitkomen op 600 miljoen euro.


Autobouwer Toyota heeft de introductie van twee nieuwe varianten van de populaire Prius in Japan uitgesteld. Het bedrijf merkt op dat de productie door de recente zware aardbeving is stilgevallen. Toyota zou eind april een stationwagen en een minivan op basis van de Prius in Japan op de markt brengen. Maar het concern heeft de productie in al zijn Japanse fabrieken moeten opschorten tot minstens de laatste week van de maand maart. Het productieverlies komt daarmee uit op 140.000 auto's. Toyota is één van de tientallen, zoniet honderden, Japanse fabrikanten die de productie hebben moeten opschorten of stilleggen door de ramp. Onder meer de fabriek van Primearth EV Energy in de prefectuur Miyagi werd door de aardbeving beschadigd. De fabriek, een joint venture van Toyota en Panasonic, levert batterijen voor de hybride wagens.


Het kapitalisme zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van het feit dat het leven op Mars uitgestorven is. Die uitspraak is afkomstig van de socialistische Venezolaanse president Hugo Chavez. Tijdens een toespraak ter gelegenheid van Wereldwaterdag wierp hij op altijd gehoord te hebben dat het niet ongeloofwaardig is dat er ooit een beschaving geleefd heeft op Mars. Hij stelde dat daar echter ook ooit het kapitalisme is opgedoken, gevolgd door een imperialisme dat mogelijk een einde heeft gemaakt aan het leven op de planeet. Chavez legde meteen ook de link naar de problemen op aarde en waarschuwde voor de opdrogende watervoorraden. Op plaatsen waar minder dan honderd jaar geleden nog nog gigantische wouden waren, zijn er volgens hem nu woestijnen. Ook rivieren hebben volgens hem moeten wijken voor woestijnen.


De rebellenregering in Libië wil een seculiere democratie beginnen en de oliecontracten voortzetten die huidig leider Muammar Kaddafi afgesloten heeft. Dat heeft Ali Zeidan, één van de eenendertig leden van de Libische Nationale Overgangsraad gezegd. Volgens hem kunnen de opstandelingen in tien dagen het regime van Kaddafi omverwerpen, op voorwaarde dat de westerse troepen hun aanvallen voortzetten. De opstandelingen willen dat de westerse alliantie hen training en wapens bezorgt. De rebellen willen volgens Zeidan, de Europese gezant van de Libische Nationale Overgangsraad, echter dat de eliminatie van het Kaddafi-regime gebeurt door Libiërs zelf. Hij merkte op dat het Libisch volk dat dat Kaddafi blijft leven, zodat hij gearresteerd en veroordeeld zou kunnen worden voor zijn misdaden tegen de menselijkheid.


De Amerikaanse grootbank Bank of America mag haar dividend voor de tweede helft van dit jaar niet verhogen. De Amerikaanse Federal Reserve heeft het voorstel afgewezen. Daarmee maakte de Amerikaanse centrale bank duidelijk dat de Bank of America te zwak gevonden wordt om haar geld aan de eigen aandeelhouders uit te keren. Terwijl de rivalen opnieuw miljardenwinsten realiseren, hopen de verliezen bij Bank of America zich op, vooral door slechte vastgoedkredieten. Bank of America had zich met de overname van investeringsbank Merrill Lynch en Countrywide, ooit de grootste Amerikaanse hypotheekfinancier, verslikt en moest tijdens de financiële crisis door de Amerikaanse staat gered worden met een injectie van 45 miljard dollar. Dat geld is intussen weliswaar terugbetaald, maar de Federal Reserve waakt er nog steeds over dat de grote Amerikaanse banken op een verantwoorde wijze met hun geld omspringen.


De verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten is in februari onverwacht gedaald tot het laagste peil uit de geschiedenis. De prijs van deze woningen zakte op zijn beurt tot het laagste niveau sinds meer dan zeven jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. Het lijkt erop dat de Amerikaanse huizenmarkt, die ruim twee jaar geleden aan de basis lag van de financiële crisis, nog verre van hersteld is. In februari werden 250.000 huizen verkocht. Dat is een daling met 17 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. De mediaanprijs zakte 8,9 procent tegenover februari vorig jaar. De nieuwbouw in de Verenigde Staten ondervindt hevige concurrentie van de bestaande woningen. Omdat veel Amerikanen niet langer in staat zijn om hun lening af te betalen, komen er meer bestaande woningen op de markt. Maar ook die markt laat nog geen groei zien. Onlangs bleek dat de verkoop met 9,6 procent is gedaald.


Geruchten over een dreigende financiële catastrofe en de angst voor een bankroet van hun land hebben vele Grieken ertoe aangezet om met hun geld naar het buitenland te trekken. Het Griekse ministerie van financiën schat dat bedrag sinds het uitbreken van de financiële crisis begin vorig jaar op zowat 30 miljard euro. Het is volgens de Griekse pers verrassend welke sociale milieus allemaal geld naar het buitenland gebracht hebben. Zelfs Griekse nonnen zouden hun geld naar het buitenland hebben overgebracht. De Griekse regering wil nu minstens een deel opnieuw naar Griekenland halen. Burgers die hun geld terughalen, hoeft daarop slechts 8 procent belasting te betalen. Meer kan er volgens het Griekse ministerie van financiën op dit ogenblik niet worden gedaan. De Grieken vluchtten met hun geld vooral naar Cyprus, Zwitserland en Groot-Brittannië.


Dubai World, de regeringsholding van het emiraat Dubai, heeft een overeenkomst bereikt voor de herstructurering van een schuld van 24,7 miljard dollar. Alle tachtig schuldeisers van de holding zouden het plan hebben goedgekeurd. Binnen vijf jaar moet een bedrag van 4,4 miljard dollar worden terugbetaald. Het resterende bedrag van 10,3 miljard dollar moet op acht jaar tijd worden afgelost. Eerder zette de overheid van Dubai al 10 miljard dollar schulden om in aandelen. Dubai World beklemtoonde dat zijn activa de jongste maanden zijn opgewaardeerd. De schuldenproblematiek van de holding deed in november twee jaar geleden de internationale financiële markten op hun grondvesten daveren. Dubai World vroeg toen een moratorium op de afbetaling van zijn schulden aan. Maar de holding slaagde er later in zijn schulden te herschikken.


Inditex, de Spaanse eigenaar van de modeketen Zara, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,73 miljard euro. Dat is een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. De omzet nam toe met 13 procent tot 12,5 miljard euro. Inditex, de grootste kledingretailer ter wereld, plukte naar eigen zeggen vorig jaar de vruchten van zijn expansie in het Verre Oosten, die voldoende tegengewicht bood aan de recessie in thuisland Spanje. Het aantal winkels groeide in het afgelopen jaar met 437 nieuwe filialen. In Azië werden 160 nieuwe winkels geopend. Het voorbije jaar startte Inditex activiteiten in India, Kazachstan en Bulgarije. Het concern telt in totaal meer dan vijfduizend winkels in 77 landen. Ook dit jaar worden er ongeveer vijfhonderd nieuwe winkels gepland. Europa blijft met een belang van 45 procent de grootste markt van Zara, gevolgd door Azië (15 procent) en Amerika (12 procent).


Rupert Murdoch, topman van het mediaconcern News Corp, is niet langer de rijkste zakenman van Australië. Hij is dit jaar onttroond door Andrew Forrest, chief executive van de mijngroep Fortescue Metals. Forrest zag zijn fortuin met een derde toenemen tot 6,2 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 4,42 miljard euro. De toename van de rijkdom van Forrest is het gevolg van de gestegen prijs van ijzererts. Murdoch komt met een vermogen van 5,7 miljard Australische dollar op de tweede plaats. De ranglijst is opgesteld op basis van de beurswaarde van de aandelen die Australische zakenlui in hun bedrijf aanhouden. Van de tweehonderd rijkste zakenmannen van Australië zijn er ruim tachtig actief in de grondstoffensector. Dat zijn er bijna dertig meer dan het jaar voordien. Het mineraalrijke Austalië kan profiteren van de stijgende vraag naar grondstoffen vanuit China en India.


Het Spaanse Nationaal Hof heeft een vooronderzoek geopend om te bepalen of de kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch een economisch misdrijf hebben gepleegd. De ratingbureaus worden ervan verdacht doelbewust prijzen die de uitkomst zouden moeten zijn van het spel van de vrije markt, te hebben gemanipuleerd in hun eigen voordeel en ten nadele van de staatskas en particuliere spaarders. Op een dergelijk misdrijf staat in Spanje een straf van maximaal vier jaar cel. De Spaanse rechter moet nu eerst vaststellen of de feiten uit de aanklacht strafbaar zijn. Indien het antwoord bevestigend is, moet bepaald worden welke rechtbank bevoegd is in het dossier. De klacht werd ingediend door vier maatschappelijke organisaties en twee politieke partijen. De kredietbeoordelaars zullen waarschijnlijk de vrijheid van meningsuiting inroepen. Dat was ook hun strategie bij soortgelijke zaken in de Verenigde Staten en Duitsland.


De Italiaanse regering heeft de plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales met zeker twee jaar uitgesteld. Paolo Romani, de Italiaanse minister van industrie had eerder al aangegeven dat er na de kernramp in Japan een pauze zou ingelast worden voor de Italiaanse nucleaire plannen. De schade aan de reactoren in Fukushima na de aardbeving en de tsunami deed in Italië de discussie over de veiligheid van nucleaire energie weer opflakkeren. Net als Japan wordt Italië regelmatig getroffen door aardbevingen. In Italië vond in de nasleep van de kernramp in Tsjernobyl vijfentwintig jaar geleden een referendum plaats over kernenergie. Sindsdien is het land vrij van kerncentrales. Nadat Silvio Berlusconi drie jaar de verkiezingen had gewonnen, kondigde hij een herintrede van nucleaire energie aan. Die plannen van de regering worden nu voor één jaar bevroren. De beslissing over de bouw van nieuwe kerncentrales, gepland voor later dit jaar, is met twee jaar uitgesteld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home